En grunnleggende guide til klokker

Går du og leter etter en klokke, men synes at det er vanskelig, fordi der er så mange å velge mellom? Ta det rolig, sett deg ned og les resten av dette innlegget, og etterpå har du uten tvil mer styr på, presis hva det er, du har bruk for. Her vil jeg bare presentere de gode basistingene man bør vite om klokker. Hva slags klokker finnes det? Er der ekstra funksjoner man bør være oppmerksom på? Kan jeg svømme med klokken på? Er spørsmål som alle vil bli besvart, og mer.

Historie

Armbandsuretpocket-watch-439366_1280ble første gang brukt på slutten av 1800 tallet. Britiske offiserer ble inspirert av de franske kvinner, som brukte det som en accessory (det første armbåndsuret var faktisk en gave til Napoleons søster). De første armbåndsurene ble faktisk brukt helt tilbake på 1500-tallet av kvinnner, men det var sjeldent og de lignet ikke på noen måte de armbåndsurene vi bruker i dag.

Armbåndsuret ble meget moderne under første verdenskrig hvor de ofte ble brukt av soldater. Det dugde simpelthen ikke, at man skulle bruke lang tid på å fiske uret opp av sin lomme for å se, hva klokken var, da risikoen for å bli skutt eller gikk glipp av fiendenes bevegelser var for høy, og da angrepsplanene var basert på et tidspunkt på dagen, så begynte armbåndsuret å bli masseprodusert. Etter krigen var armbåndsuret blitt en fast del av de fleste menns garderobe. I 1957 ble den første batteridrevne klokke produsert. Kvartsklokken ble introdusert i 1969 og i 1972 kom den første digitale klokken. Min far har noen ganger snakket om, at han kom hjem med en digital Casio klokke fra Taiwan i 70-årene, og alle var veldig fascinert av det.

Urverk

Når man snakker om urverk, så snakker man om, hva som får klokken til å bevege seg. Det finnes mange forskjellige urverk, men overordnet sett kan man dele dem opp i 2 kategorier: Kvarts og mekanisk.

Du kan fort se, om en klokke er kvarts eller mekanisk ved å kikke på sekundviseren. I mekaniske klokker går sekundviseren rimelig flytende, mens med en kvarts klokke går den ét sekund av gangen i hakk.

Kvarts urverkclassic-oxford-silver-klocka-050-quartz

Klokker med kvartsverk bruker batterier. Og utskiftning av batterier er egentlig det eneste du må tenke på med en slik klokke. For at viserene kan bevege seg, så driver batteriet en liten kvartskrystal som vibrerer i en bestemt intervall. Disse vibrasjonene blir overført til tid, som du ser på forsiden av klokken.
Klokker med kvarts urverk er utrolig presise og har også den fordel at de krever langt mindre plass en mekaniske urverk. Fordi det er mer simpelt, så er det også mindre risiko for, at det slutter å virke, hvis du skulle miste det.

Hvis du bruker flere forskjellige klokker alt etter beleiligheten, så er kvarts klokker kanskje en god idé, da de fortsatt vil vise riktig tid selvom de har lagt i skuffen i en uke. I motsetning til mekaniske klokker, som mister flere minutter om dagen som regel, og som skal trekkes oop hver dag.

 

MEKANISKE URVERK

De fleste high-end luksusklokker benytter seg av mekaniske urverk, særlig når klokken er av godt håndverk. Klokker med et mekanisk verk bruker ikke batterier, men i stedet skal de trekkes opp. Når klokken er trukket opp er energien lagret i en fjær, som viderfører energien gjennom forskjellige tannhjul og fjær. Man deler mekaniske urverk opp i 2 forskjellige typer: manuell og automatisk.

Manuell

Det manuelle urverk er det eldste og mest tradisjonelle urverk. Klokker med manuelle verk skal trekkes opp, akkurat som navnet antyder, manuelt. Når du trekker opp klokken så spenner du fjæren, som avgivr energien løpende og flytende til resten av klokken.

Men hvor ofte skal man trekke opp en manuell klokke? Det kan faktisk variere riktig så mye fra klokke til klokke. Noen klokker skal trekkes opp en gang i døgnet mens andre kan klare seg selv i et par dager. En god vane er å trekke opp klokken hver morgen, uansett hvor lang tid klokken kan klare seg selv.

Automatisk

Klokker med et automatisk mekanisk urverk kalles ofte ”selvopptrekkende klokker”. Selvom det ikke er helt riktig, da klokken kommer til at gå i stå før eller senere, hvis den bare ligger og samler støv. Men så lenge du faktisk har klokken på, så vil den trekke seg selv opp. Så lenge klokken brukes vil det ofte gå av seg selv. Men selv klokker med automatisk urverk har bruk for å bli trukket opp en gang i mellom. Særlig hvis du ikke har brukt det et på en god stund, så er det nødvendig å trekke det opp.

 

Ekstra funksjoner

Ekstrafunksjoner er alle funksjonene, som ikke har noe å gjøre med å vise hva klokken er. Det kan være noe så enkelt, som å vise datoen, til noe så komplisert som en tourbillon, som øker presisjonen ved å forminske påvirkningen tyngdekraften på klokken.

La meg forklare litt om noen ekstrafunksjoner, som du ofte kan finne i klokker.

KRONOMETERChronometer

Et kronometer er er en klokke, hvis presision er så perfekt, at den kan brukes til astronomisk navigasjon. Et kronometer var en gang et krav, når man navigerte ute på havet, men er siden blitt skiftet ut med radiosystemet. Kronometeret er dog stadig et krav som backup.

For at oppnå denne presisjonen skal klokken bestå flere forskjellige tester fra et uavhengig institutt. Det meste kjente av disse instituttene er “Swiss Official Chronometer Testing Institute” (COSC). De tester klokkene i over 15 dager, både i normal romtemperatur, andre temperaturer og forskjellige posisjoner. For å bli klassifisert som et kronometer, må klokken max svinge -4 til +6 sekunder om dagen. Det er en presisjon på 99,9%. De fleste andre klokker svinger mellom -1 og +11 sekunder om dagen.

KRONOGRAF

Et kronograf er en klokke, som også fungerer som en stoppeklokke. Forskjellen mellom en stoppeklokke og en kronograf klokke er, at en kronograf klokke kan gjøre det samme en stoppeklokke kan uten å påvirke selve klokkefunksjonen. Det er 3 normale typer av kronografer:

 

 

  1. Enkel kronograf: Dette er ”standardkronografen”. Den styres med en eller to knapper. I tilfelle klokken har 2 knapper, så fungerer den ene av dem (ofte plassert ved kl. 2), som den som starter og stopper tiden, mens den andre (ofte plassert ved kl. 4) nullstiller stoppeklokken .
  2. ”Flyback” kronograf: Denne kronografen er noe mer avansert, da det er mulig at starte timeren, selvom kronografen allerede er i gang. Det vil si, at du ikke behøver å stoppe kronografen for å nullstille den.
  3. Dobbel (”rattrapante”) kronograf: Dette er å gjøre noe komplisert ennå mer komplisert. Denne typen kronograf har en ekstra sekundviser, hvilket gjør at du kan ta tiden på 2 forskjellige hendelser på samme tid. Når den første sekundviseren er i gang, kan du starte den andre uten at det påvirker den første.

TACHOMETERruga-vit-stlklocka-fr-mn--c5c

Et tachometer er en funksjon, som i alt sin enkelthet måler tid i forhold til avstand. Tachometerskalaen sitter enten på klokkens krone eller på innsiden av klokken. Den fungerer ved å konvertere sekunder (max 60) til kilometer i timen. Skalaen virker ved å måle hvor mange sekunder det tar for at noe skal skje, og deretter hvor mange ganger det vil skje på en time. Formlen ser slik ut:

Tachymeter scale

T = Tachometerskalaen, 3600 = antall sekunder i en time, t = tiden det tar en hendelse å skje i sekunder.

Så hvis du måler, at en bil kjører 1 kilometer på 50 sekunder, så er hastigheten 72km/t.

 

Vann og klokker

En av det oftest stilte spørsmål, når det kommer til klokker involverer vann. Kan man ha klokken på, når man svømmer? Når man bader? Eller hvis det regner ute? Svaret er både ja, og nei – det varierer fra klokke til klokke. Ofte kan det stå på en klokke, at den er vanntett, og det kan være delvis sant, men ingen klokke er 100% vanntette. Det har ikke noe å gjøre med, hvor lenge klokken er i vannet, men derimot hvor høyt vanntrykket er.

Når det kommer til hvilke trykk en klokke kan klare, så er det enten angitt i atmosfærisk trykk (atm) eller meter (m). Én atm er det samme som 10m (dybde). Nedenunder er en tabell, så kan lett se, hvor mye din klokke kan klare:

Atmosfærisk trykk/meter Hva du kan gjøre med klokken / hva den kan holde til
3 atm/30m Klokken kan klare enkel vannsprøyt
5 atm/50m Du kan gå i dusjen med klokken
10 atm/100m Du kan bade med klokken
20 atm/200m Du kan dykke med klokken

 

Ofte stilte spørsmål

Er det en god idé å gå i dusjen med klokken?

Hvis du har en klokke, som kan klare 5atm, er det så en god idé å gå i dusjen med klokken på? Svaret er nei. Selvom vannet ikke er noe stort problem, så er shampoo og såpe generelt kanskje en annen snak. Så hvis du ikke vil risikere rust eller fukt i klokken, så bør du være på den sikre siden og ta den av, når du går i dusjen.

Kan jeg hoppe fra et stupebrett i et basseng med klokken på?

Selvom klokken din er vanntett ned til 100m, så er det ikke sikkert, at det er en god idé å hoppe fra et stupebrett med klokken på. Fordi rett før du treffer vandnet, så stiger trykket mye og raskt. Og selvom det kun er et par sekunder, så er det kanskje nok til at noen små følsomme deler kan slå seg løs.

Det er kondens på innsiden av glasset. Hva skal jeg gjøre?

Hvis det er kondens på innsiden av glasset, så må du besøke en urmaker med det samme. Det gjelder også selvom kondensen forsvinner av seg selv ettter et par timer. Noe av det verste, som kan skje, er vann på innsiden av glasset.

Hva skal jeg gjøre med klokken, hvis jeg har svømt eller badet med den på?

Uansett om du har badet i havet eller i et basseng, så er det viktig at du skyller klokken i rent vann fortest mulig, da saltvann og klorvann kan oppføre seg som et slipemiddel og langsomt tære på materialene i klokken. Det er også verdt å nevne, at noen klokkereimer aldri noensinde blir våte, men det kan du lese mer om fra leverandøren av den spesifikke klokken.

Hvor ofte bør jeg sjekke, at klokken min fortsatt er vanntett?

Det kommer an på hvor mye du bruker klokken, men en god regel er en gang i året. Mange faktorer spiller dog inn på, hvor lenge en klokke forblir vanntett, slik som luftfuktighet, hvor ofte du bader med det, i hvilket vann du svømmer i, osv. Så svømmer du mye i f.eks,saltvann,så kan det være en god idé at få det sjekket mer enn en gang i året.

 

SHOP

Se hele vårt utvalg av herreklokker Trendhim.no

Sharing is caring :-)