Er gresset grønnere på den andre siden? Slik blir du lykkelig

toplykkeno
Ville du blitt lykkelig hvis du ble rik? Hvis du gikk ned 20 kg eller ble 20 år igen? Vi har mange forestillinger om ting som ville gjøre oss lykkelige, men hvor mye betyr det egentlig, når alt kommer til alt?
Menn har alltid hatt en viss rastløshet. Vi tror gresset er grønnere på den andre siden, og har som oftest et større brennende ønske etter eventyr enn kvinner.
Vi bruker et hav av tid i jakten på lykke, alle mulige steder, men hvor bør vi egentlig fokusere?

 

Definisjonen av lykke

lykkeno
Uten at det på noen måte skal bli komplisert eller uforståelig, har psykologer en simpel ligning, som brukes til å måle lykke:

Lykke = U + B + H

 
U = Utgangspunkt
40-50% av vår lykke sitter i genene, noen er simpelthen bare født gladere enn andre. Hvor vi ligger i spektret kan flyttes en smule, men overordnet sett kan du ikke annet enn å bebreide din mor og far. Dette er vårt utgangspunkt.

B = Betingelser
Der er en rekke faktorer i ditt liv, som ikke har kontroll over, og dette er våre betingelser.
Medfødte ting som utseende og kjønn. Men også ting der skjer i løpet av ditt liv, positive så vel som negative.
Spør man mennesker vil de fleste si at dette veier meget høyt, men sannheten er at det kun betyr rundt 10%, grunnet noe kalt tilvenningsprinsippet.
Vår lykke svinger opp og ned påvirket av uforutsigelige episoder i våre liv, men hjernen er ufattelig raskt på å tilvenne seg, og der går ikke lenge så er vi tilbake ved utgangspunktet.
Undersøkelser viser faktisk at både lotto vinnere, og folk som har vært utsatt for en ulykke og nå sitter i rullestol, allerede innen 1 år er hverken mer eller mindre lykkelige enn de var før episoden.

H = Handlinger (Og tanker)
Nå kommer vi til det artikkelen egentlig handler om, nemlig det vi har kontroll over i våre liv. Motsatte betingelser er disse noe du selv velger, forhold, job, hobbyer, hvor du bor osv. Ting du selv har kontroll over har også vist seg å bety langt mer, omkring 40% av din samlede lykke, da tilvenningsprinsippet ikke har helt så mye makt over disse.
Nøklen til å leve et lykkelig liv ligger altså i å jakte etter de riktige ting i livet, ta de riktige valg, og gå etter ting som virkelig betyr noe.

Dine tanker har også betydning for din lykke.
Undersøkelser har vist at folk med generelle lavere forventninger til seg selv og sine omgivelser, overordnet sett er lykkeligere mennesker. Dette skyldes simpelthen at man ikke nær så ofte blir skuffet, og setter større pris på små positive overraskelser.
Det er lettere sagt enn gjort, å leve et “mindre forventningsfullt liv”, men det betyr altså noe for din glede i fremtiden.

 
La oss gå igjennom de områdene i en hver manns liv, samfunnet ofte forbinder med å gi mer eller mindre lykke, så vi kan se, om gresset faktisk er grønnere på den andre siden.

 

Penger

Ingenting er trolig diskutert mer i denne sammenheng, og alle har en holdning. Samtidig er det nok det område der er absolutt mest undersøkt i studier. Kan penger kjøpe lykke?

283499d38093c288341010894f0f9b70Det største studie i nyere tid fra 2010, publiceret i “National Academy of Sciences” i USA, konkluderer rimelig klart at ja, penger kan kjøpe lykke, til en viss grense.
Mer penger gjør deg lykkelig til det punkt, hvor du får dekket dine helt grunnleggende behov som mat, tak over hodet og en seng, og i tilegg har en liten smule ekstra til deg selv hver måned. Med det samfunnnet vi har i dagens Norge, faller de fleste innenfor denne kategori.
Nordmenn er blitt rikere og rikere gjennom de siste mange år, men ingenting tyder på at vi er blitt lykkeligere, tvertimot har problemer med stress og depresjon aldri vært større.
 

Dette leder meg til neste store globale undersøkelse fra 2010, der meget overbevisende gir samme resultat, men med en viktig definisjon av lykke.
Undersøkelsen fant tydelig, at mennesker med mer penger var mer tilfredse med deres liv som helhet, men dag til dag gleden, var forholdsvis uendret uansett inntekt.
Når vi mennesker blir spurt om vi er “tilfreds med våre liv”, faller våre tanker aller først over på ting som inntekt og økonomi. Det har til grunn i en helt basal menneskelig adferd, at vi måler oss mot andre, og her er økonomi opplagt.

Der er også laget undersøkelser som viser at mennesker heller ville tjene 30.000 kr i måneden, hvis deres naboer tjente 15.000kr, enn de ville tjene 100.000 kr i måneden, hvis deres naboer tjente 200.000 kr. Skremmende, men sant.

Penger kan til en viss grense derfor gjøre deg lykkelig, og mer tilfreds med ditt liv som helhet, men gjør ikke riktig myee for din dag-til-dag glede og lykke.

 

Men er det ikke et spørsmål om, hva man bruker pengene på? La oss hoppe videre.

 

Materielle goder

Man kan saktens få en følelse av lykke, når man går ut og kjøper nye ting. Men av samme årsak som tidligere nevnt med tilvenningsprinsippet, er lykken utrolig kortfattet. Det går virkelig ikke mer enn et par dager, så er du tilbake ved utgangspunktet.
Jo større materielle kjøp, jo mer lykke vil det virkelig gi på kort sikt. Den nye trøyen du kjøpte i går, har nok stoppet med å tilføre noe til livet ditt, mens den nye bilen, nok er moro i noen uker.

“Jamen kan man så ikke bare fortsette med med å kjøpe nye ting?”.
Kjøper man regelmessig nye ting, blir lykkefølelsen mindre og mindre hver gang, til punktet hvor det faktisk er hverdag, og blir en nødvendighet for deg, å kjøpe nye ting bare for å opprettholde en følelse av status quo. En dårlig spiral.
 

Man har funnet ut av i studier, at folk som bruker sine penger på andre enn dem selv, oppnår en langt mer vedvarende lykkefølelse.
Jeg vet dog godt, at din indre hulemann står på din skulder og sier, kjøp nå den nye TV i stedet. Det er menneskers natur.
 

En annen måte penger kan bringe mer lykke, er ved å bruke dem på opplevelser. Nye undersøkelser fra 2014 viser tydelig, at du oppnår mer lykke i ditt liv, ved å bruke penger på reiser, kino og gode måltider med dine nærmeste, fremfor materielle goder.
Opplevelser gir oss muligheter for å knytte tettere bånd med andre mennesker og skape minner, begge ting som betyr mye for våre følelser av lykke.
Minner blir faktisk ofte bedre med tiden, da mennesker har en tendens til lettere å glemme de små negative ting, og bare fokusere på hvor deilig en ferie det f. eks var.

Du blir lykkeligere av å bruke penger på andre, og på opplevelser til deg og dine nærmeste, fremfor materielle goder.

 

Alder

De fleste tenker nok, at hvis bare de kunne hoppe tilbake og gjenoppleve 20- årene så ville de være lykkelige. Feil.
Faktisk viser undersøkelser at lykken toppet seg da du fylte bare 18 år, derfra er det nedover bakke helt inntil du fyller 50 år, hvor det tilsynelatende endelig vender igen.

Lykken kommer dog igjen, og 85 åriger viser seg å være lykkeligere enn 18 årigene. Forskere vet imidlertig ikke hvorfor, men at eldre er lykkeligere virker hverken å være påvirket av ting som barn, sivilstatus, jobb eller annet. De bare er det …..

Kanskje lykken er, å være pensjonist? Kanskje forsvinner dagligdagens bekymringer når alderen trykker?

 

Jobb

tumblr_niqmj9m3We1sfie3io1_1280

Overordnet sett har det vist seg, at jobber hvor arbeidet går ut på å utøve tjenester/yte service for andre, generelt gjør folk mer lykkelige. Fag som brannmann, sykepleier, lærere i spesialklasser og handikapmedhjelpere rangerer meget høyt på listen.
Yter du service til andre mennesker gjennom ditt arbeid?

I tillegg har det vist seg for menn å være mest viktigt, i forhold til hvor lykkelige de er, å:

 • Arbeidet gir overkommelige utfordringer, med fokus på overkommelige, da det ellers har den motsatte effekt.
 • Klare oppnåelige målsetninger med arbeidet.
 • Sosialt samvær på arbeidsplassen.
 • En fornemmelse av kontroll i sitt arbeide.

 

Hus og transport

tumblr_nlfnlrAFN91sfie3io1_1280
 
 
Hvor blir man mest lykkelig av å bo. I det store drømmehuset litt utenfor byen, eller et mindre rekkehus med gå avstand til jobben?

 
 
Når folk blir spurt hvilke aktiviteter, som gjør dem mest lykkelige, ligger sex alltid øverst på listen, og transport til og fra jobben ofte aller nederst.
En undersøkelse av 900 kvinner i USA, viste også at transport til og fra jobben, var klart det tidspunkt på dagen de nøt aller minst.
 

Mennesker tror oftest, at et større hus eller bedre betalt job, gjør dem lykkelige, men tar for det meste feil. Tileænningsprinsippet slår til igen.
For noen år siden utga to sveitsiske økonomer et studie i nettopp dette. De fant, at stort sett alle mennesker kraftig undervurderte irritasjonen av transport til og fra arbeid. Og i stedet valgte et litt større hus, litt lengre utenfor byen, da de mente det gjorde dem mer lykkelige.

De kom frem i deres studier at folk som har 1 times daglig transport, skal tjene 40% mer i lønn, for at være likeså tilfredse med deres liv, som en som bare kan gå til jobben.

Men hvorfor er transport så forferdelig? Den største grunn er at det ikke er det samme hver dag. Det er simpelthen en daglig irritasjon vi aldri vender oss til.
Som psykologen fra Harvard Daniel Gilbert sier “Driving in traffic is a different kind of hell every day.”
 

Litt det samme gjør seg gjeldende når vi kjøper bil. Vi har en tendens til å fokusere på de ting vi lett kan måle, og tror det betyr noe, som f.eks hestekrefter. Mens kjedelige ting som setekomfort, typisk kommer aller bakerst i overveielsene, selvom det egentlig kommer til å bety absolutt mest for din daglige transport.

En annen faktor når man skal velge sitt fremtidige hjem, er støy. Undersøkelser har vist at støy er en av de ting vi heller aldri riktig venner oss til. Muligvis forventer du at drømmehuset nok skal veie opp for, at det ligger litt ute av veien, men det er nok en god sannsynlighet for at du blir skuffet.

Pass på med å overvurdere lykken av et hus, og overvei kraftig, om du i stedet kan forminske den tiden, du bruker på daglig transport.

 

Sosialt liv

tumblr_nlfosh9swa1sfie3io1_1280Det er simpelthen evolusjonært kodet i oss, at vi ønsker å være sosiale. Mennesker er flokkdyr.
Enkelte mennesker finner lykke i alenetid, men ofte kun i kortere perioder av gangen. Alle undersøkelser viser også gang på gang, at gode sosiale forhold til f.eks kjæreste, kone, barn, venner og familie, er en av de mest betydningsfulle faktorer i et lykkelig liv.

Boken The Happiness Hypothesis, beskriver at en moderne ideologi om ekstrem personlig frihet, som er meget populær i dag, kan være farlig.
Ofte får det folk til å forlate hjem, jobb og kone, i jakten på personlig frihet, men at det ofte ender opp i det stikk motsatte.

Det er laget studier som viser, at setter man en gruppe mennesker sammen, som møtes bare 1 gang i måneden, produserer det akkurat like mye glede og lykke, som å fordoble sin lønnsinntekt.
Et annet studie har vist, at det å være gift, gir en psykologisk effekt, tilsvarende 500.000 kr ekstra i året.
 

Ekteskap og barn er et vanskelig emne når det snakkes om lykke, da det er meget individuelt. Mange faktorer spiller inn og man ofrer mye, men får samtidig mulighet for å gi mye igen.
Har man en times ekstra transporttid, men gjør det samtidig fordi barna vil få en større hage og en bedre skolekrets, hva vektes så høyest? Det er opp til den enkelte.
Studier har imidlertig vist at par som har fått barn, generelt er mindre lykkelige som par, enn de par som ikke har barn. (Her snakkes det dog om den felles ide om, hvor godt det går med parforholdet, og ikke den enkeltes personlige lykke).
Etter 8 år med barn, var det imidlertid det samme igjen, for par med og uten bran. Tilvenningsprinsippet strikes again.

Ting som viste seg å være meget betydningsfulle i parforholdet for dem som fikk barn, var først og fremst god kommunikasjon. Og så veide det høyt, at mannen bidro med de huslige plikter, men det behøver vi visst ikke grave mer i.

Der er også undersøkelser som viser, at det å få barn, for mange bidrar mye med til den enkeltes personlige lykke. (Men samtidig muligvis går ut over parforholdet)

 

Sex

De fleste menn har nok tenkt tanken, at hvis bare man hadde mere sex, med flere kvinner, så ville man være lykkeligere. Er der sannhet i dette?

En undersøkelse fra 2013 konkluderer at folk som har sex minimum 4 ganger i uken, tjener mer penger enn folk som ikke har. Helt nøyaktig omkring 5%. Men samtidig hadde suksess på arbeidsmarkedet ingen relasjon til et økt sexliv.

Folk som ikke får sine helt grunnleggende behov for sex dekket, har det vanskelig med å oppnå suksess i andre aspekter i livet. Mangel på et aktivt sexliv har vist seg å føre til, at folk blir mer innadvendte og hyppigere utvikler sosial angst, depressjon og dårligere helse.

Merkelig nok, som med undersøkelsene av inntekt, hvor mennesker heller ville tjene mindre, hvis bare deres nabo tjente ennå mindre, så gjelder det også sex. Vi blir lykkeligere av mer sex, men ennå lykkeligere, hvis vi har mer sex enn våre naboer.

 
Svaret er rimelig klart, ja, sex gjør oss lykkeligere, imidlertig tyder det på, at hvis man bare får regelmessig sex minimum 1 gang i uken, så er lykken man får med ennå mer sex, forholdsvis begrenset.

Men så med antall sexpartnere fordelt på et år, hva bringer mest lykke? 100? 50? 5?
Svaret er faktisk 1.
Monogami er tilsynelatende ganske sexy.

Gresset er nok ikke grønnere på den andre siden, hvis du går med tanken om at sex med flere forskjellige ville gjøre deg lykkelig.

 

Konklusjon

Så for å oppsummere, hva som rent faktisk bringer lykke til ditt liv:

 • ca. 40% er bestemt på forhånd av dine gener.
 • En inntekt som dekker dine grunnleggende behov. Dvs et sted å bo, mat og litt ekstra til moro.
 • Lavere forventninger til livet.
 • Bruke penger på andre.
 • Bruke penger på opplevelser fremfor materielle goder.
 • Bli gammel.
 • En tilfredsstillende jobb, hvor du helst yter til andre.
 • Velfungerende sosialliv.
 • Regelmessig sex med 1 person.
 • Mindre transport til og fra arbeid.

 
Og fokuserer du på de neste punktene, vil du virkelig oppleve, at det ikke bringer lykke til ditt liv allikevel:

 • Bli veldig rik.
 • Hvis bare jeg hadde sex med flere kvinner.
 • Kjøpe en masse materielle ting.
 • Tilbring lang tid i bilen hver dag, så du kan få et større hus.

Og så handler lykke i høy grad om å fokusere på de små gleder i livet, fokusere på det man har, det man er glad for og det man kan gi til andre rundt seg.
Det beste du kan gjøre er at glemme tanken om, at gresset er grønnere på den andre siden, og hvis bare du hadde ditt, ditt og datt.
For det er det virkelig ikke.

 

Sharing is caring :-)