Rom, en gentlemans drikk – del 2 – Kom godt i gang med rom

slips_top copyAkkurat nå er rom den mest populære brennevinen på det norske markedet.
Rom er sofistikert, lett å nyte og smaker fantastisk. Men hvordan nyter man sin rom optimalt? Velkommen til del 2/2, hvor det først og fremst skal handle om, hvordan man får mest ut av sin rom, praktiske råd og et par anbefalinger både til nybegynneren så vel som den mer øvede romdrikker.
 
Gikk du glipp du del 1/1, som går i dybden med hva rom er, og hvordan det kommer til verden, så finner du del 1 her.
 

Rom er det nye svart

Smaker av romAkkurat nå er rom det mest populære brennevinet på det norske marked. Tendensen er den samme over hele Norge; når det blir solgt ti flasker premium-brennevin på vinmonopolet, er syv av dem rom, hvor resten fordeles over gin, whisky, vodka og konjakk. Men hva er det, som gjør at det er nettopp rom er blitt så populært?
For 15 år siden var det ingen i Norge, som anså rom for at være en luksusbrennevin på linje med konjakk og whisky.
Du kunne ikke engang kjøpe en flaske premium-rom i spesialforretningene. Men så kom Ron Zacapa på hyllene rundt årtusenskiftet, og over de neste fem år endret folks oppfattelse av rom seg. For ti år siden hadde det gjennomsnittlige vinmonopol omkring 15 forskjellige rom på hyllene, men i dag er bildet et helt annet.
I takt med at etterspørslen har steget, er det naturligvis også kommet mer rom til. Det er i dag ikke unaturlig å se over 100 forskjellige rom på hyllene hos landets mange vinmonopol.

Men ved du overhode hva rom dekker over?

Brennevin må ikke selges som rom i EU, hvis det dels ikke er over 37,5 % alkohol, og hvis det dels ikke er laget med en base fra sukkerrøret. Det er også derfor, at f.eks Captain Morgan Spiced Gold, som vi drikker i store mengder på nattklubbene, ikke ifølge EU-standarder er rom. Captain Morgan er godt nok laget på en base fra sukkerøret, men alkoholprosenten er på 35 %.
Stroh 80 het i gamle dage Stroh Rom, men det gjør det ikke lengere. Ja, det har en alkoholprosent på langt over 37,5 %, men brennevinet blir ikke utvunnet av hverken melasse eller sukkerrørsjuice.

 

Slik nyter du rom

tn2_rd-v416-71012209090606Skal man nyte en god rom optimalt, skal den naturligvis drikkes ren uten is.
Dette får man mest ut av, hvis man investerer i riktige glass. Disse ”riktige” glass er blitt mer og mer normale innen de seneste år. Før i tiden ble de mest brukt av brennevinsdommere ved f.eks rom mesterskaper eller ute på destilleriene under kontrollsmaking. Nå har de dog vunnet inntog i de private hjem og med rette.
 
Brennevinsglasset, også kalt for ”tulipanglasset”, kommer i mange forskellige designer. Likt
for dem alle er dog, at de har det samme størrelsesforhold fra glassets maksimale bredde til glassets åpning.
Dette forholdet gjør, at duften fra rommen samles og kommer ut konsentrert. Duften, som for mange utgjør halve opplevelsen ved en smaking, blir herved langt mer intens.
Mange synes, at det er en dødssynd å bruke is i ren rom, og det er både riktig og feil. Man kan velge å se slik på det; synes du godt om rommen, så er svaret, ”Nei takk” til is.
Drikker man derimot en rom, som man ikke bryr seg om, så kan det være en utvei at vanne den litt ut eller i verste fall tilsette en isbit eller to. Rommens uttryk blir svakere ved å tilsette vann eller is. Yngre og mer spritet rom kan ofte gagnes av en isbit.
 
Faktisk kan varme i mange tilfeller gi din rom et ekstra lag av kompleksitet. Vi har foretatt en måling på en rom, som vi har varmet i hånden, og etter 10 minutters oppvarmning er rommen overraskende nok helt oppe på 31°C.
Rommen holder godt på varmen og selv efter 3-4 minutters avkjøling på bordet, er den håndvarmede rom fortsatt veldig varm – hele 29°C.
Dette betyr ganske enkelt, at du ikke behøver å tenne komfyren, når du skal varme opp rommen din. Det kan du lett og bekvemt klare i sofaen, når du har skjenket i rommen.

Bruk hendene, så nesen og til sist smaksløkene.

 

Tre anbefalinger til tre forskjellige temperamenter

Rom er naturligvis en meget individuell opplevelse, alle har forskjellig smak og det er ingen riktige eller feil veier å gå.
Jeg kommer med 3 forslag på rom i den overkommelige enden av prisklassene, som jeg samtidig synes er fantastiske, og nok noen de fleste ennå ikke har smakt.

 

Til nybegynneren

rumpuntacana
En kanon anbefaling av en rom til mannen, som aldri har drukket rom eller brennevin generelt, vil helt sikkert være en rom i den spansk/cubanske stil.
Puntacana Club Esplendido V.S fra Den Dominikanske Republikk.  
Der er ikke så mye alkoholstyrke å hente i munnen, da den kun inneholder 38 %, og man fornemmer derfor stort sett ikke noe sprit. Det er en karamellaktig godteri opplevelse av de helt store. Godteri for voksne!

Man kan også finne noter av brunt sukker i nesen samt vanilje i ettersmaken. Det er en ytterst lekker og fedmefylt opplevelse.

 

Til den øvede

plantationstlucia2003
Hvis du har drukket rom i mange år og primært har holdt deg i den søtlige stil, kan det anbefales å prøve en pot still-rom.
Plantation Rums St. Lucia Vintage 2003 er en eminent representant for denne stilarten.
Øyen St. Lucia er kjent for å ha mange forskjellige destilleringsapparater, som de kan bruke i deres produksjon av rom. Det er både pot still samt kontinuerlige apparater, som de kan gjøre bruk av. Resultatet av denne St. Lucia rom, som inneholder 95 % pot still-rom og kun 5 % kolonnerom er intet mindre enn fantastisk.
 
Rommen har blitt lagret 5 år i brukte bourbon-tønner under tropiske forhold på St. Lucia i Karibien, deretter er den blitt transportert i beste Plantasje-stil til Frankrike for ytterligere lagring på franske eiketrefat.
I smaken finner man fremtredene gummi med noter av aprikos og mandel. Det er en forholdsvis søt rom, som allikevel krever noe av nyteren. Smaken er ubalansert. Den stikker i alle mulige retninger, som om den ikke helt vet, hva den vil.
Det er som regel ikke et tegn på kvalitet, men her fungerer det overraskende godt.

Det virker som, at de mange avstikkerene spiller sammen og opphøyer denne romen til noe eksepsjonelt.

 

Til nerden

caroniveiler
Rom fra Velier er rom for nerdene.
I deres sortiment finner du en 12 år gammel rom fra Caroni på hele 50 % alkohol. Caroni er for romnerder, hva Port Ellen er for whiskynerder. Caroni Sugar Factory stengte nemlig tilbake i 2002 og produserer derfor ikke lengere rom.
Mange av tønnene fra lageret på Caroni ble kjøpt opp av destilleriet Angostura, som nå er det siste destilleriet på Trinidad. En håndfull romkjøpmenn kjøpte også opp fat fra lageret, hvor Luca Gargano fra Velier var en av dem.
Leter du etter en rom, som er søt, bløt og lett å gå til, er dette ikke saken. Her får du en rom, der kan utfordre deg med en masse kompleksitet – en rom for romnerden.
No added sugar, just rum!
Den høye alkoholprosent er også med på å gjøre glasset mer komplekst og utfordrende.

Det er knall i smaken og med noter som petroleum, benzin og brent tre er dette ikke noe for nybegynneren.-

 
Skål, og hell og lykke med din neste rom!

Sharing is caring :-)