Sløyfer – den ultimate guide

Sløyfens historie

Sløyfer er et tilbehør som utstråler klasse og raffinement, og en mann som bruker tversoversløyfe kan forvandle sitt antrekk fra kjedelig til et antrekk som gløder av selvtillit og stil. Det finnes mange forskjellige typer sløyfer, i en hel haug forskjellige typer materialer, men la oss starte med litt historie.

740a454f86250c2aacfa5f8e2e7d2620

Tversoversløyfen entret scenen allerede på 1700- tallet, da europeiske menn, mer spesifikt de kroatiske menn- brukte skjerf rundt halsen for å holde skjortene sine sammen ved kraven. Det tok ikke lang tid før overklassen i Frankrike oppdaget dette, og da de hadde rykte på seg for å være meget innflytelsesrike i moteverdenen på den tiden, tok det ikke lang tid før tversoversløyfen ble en hit.

Hopp fremover litt over 100 år og i 1886 designer Pierre Lorillard en ny type formelt antrekk og bruker dette på en ball som ble arrangert av the Tuxedo Club. Han hadde designet smokingen, som også inkluderte- en svart tversoversløyfe. Og slik ble tversoversløyfen en del av «black tie» antrekket.

Hopper vi enda lenger frem i tid og ser på sløyfen nå til dags ser vi at dette tilbehøret ikke lenger bare brukes ved formelle anledninger. Alle fra designere som Karl Lagerfeld til Bill Nye har vært glad i tversoversløyfen og måten menn bruker dette tilbehøret har blitt redefinert fra kun å bli brukt ved formelle anledninger til å bli brukt på cocktail fester, på arbeidsplassen og i en casual situasjon som en tur på kafe.

 

Modeller

Det er ikke alltid lett å finne frem i jungelen av forskjellige modeller, men nedenfor har vi en enkel guide til de vanligste sløyfe modellene. Først starter vi med måten sløyfene knyttes på;

Uknyttede sløyfer

bow-tie-close-up

Disse sløyfene må du knytte selv, de er også kjent som freestyle sløyfer. Når disse er knyttet vises sløyfens naturlige form, og en del av selv knyttede tversoversløyfers sjarme, er nettopp det at de ikke er helt symmetriske. Med en sløyfe som du har knyttet selv vil definitivt skille deg ut i mengden!

Nestemann

detail-lapel-pin

Nestemann er de ferdigknyttede sløyfene, her finner vi ferdigknyttede sløyfer- som er festet til en nakkestropp. Ferdigknyttede sløyfer ser svært formelle ut og tar bare et par sekunder å ta på. En slik modell mangler kanskje noe av sjarmen, og karakteren til en sløyfe du må knytte selv. Men ferdigknyttet kan være en godt utgangspunkt for en nybegynner.

clip on sløyfe

clipon

Til sist finner vi en såkalt clip on sløyfe. Denne modellen er også ferdigknyttet, og har en metall spenne som kan festes direkte på skjortekraven. Denne type tversoversløyfe passer aller best til den yngre garden, da de kan virke litt barnslige på voksne menn.

Typer sløyfer

just-bow-tie

Slim Line/Standard

Slim Line/Standard, også kjent som moderne butterfly. Dette er den type sløyfe de fleste er kjent med,og blir gjerne kjent som standard modellen. Denne modellen er som regel 2.3 inches høy og danner en klassisk sommerfugl fasong. Den er meget populær, passer de fleste ansiktsformer og passer til nesten hvilken som helst anledning.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jumbo/Big

Neste modell er Butterfly Jumbo/Big butterfly. Denne sløyfen er, som navnet tilsier stor. Den er som regel 3-1/2 inch høy, og har en litt mer avslappet silhuett.  Det oser litt mer glamour av denne sløyfen som gjerne blir brukt i formelle anledninger- se for deg Hugh Jackman på Golden Globes utdelingen. Menn med litt større nakke størrelser og ansikt kler denne sløyfen ekstra godt.

 

bow-tie (2)

Very Slim Line

Videre finner vi Very Slim Line, gjerne referert til som The Batwing. Nei denne sløyfen har ingenting med Batman å gjøre. Denne sløyfen er meget smal, bare 1-1/2 inch, og er den minste av alle tversoversløyfene. Den gir en moderne og stilren look ,og er litt mindre formell enn en butterfly. Denne modellen passer godt til menn med smalere ansikt, og små krave størrelser. Forestill deg Don Corleone i Gudfaren eller Sean Connery i James Bond.

 

bow-tie (1)

Slim Line Diamond Point/Diamond tip

Slim Line Diamond Point/Diamond tip sløyfen. Her finner vi en sløyfe som er veldig stilig, men som ikke sees altfor ofte. Denne modellen, gir en spennende dimensjon til den vanlige slim line. I stedet for å ha flate ender, er denne sløyfens kanter formet slik at det dannes en diamant form. Når denne sløyfen er knyttet gir den derfor en noe asymmetrisk look, og dette er sløyfen for deg som vil skille deg litt ut.

 

round-club

The Rounded Club

Ellers finner vi, dog kanskje for de mer vågale The Rounded Club. Denne sløyfen er en av de mest sjeldne tversoversløyfene, og her ser vi at endene er avrundet i stedet for å være flate. Dette er en sløyfe for en mann som ikke er sjenert, og som liker å vise seg frem.

 

Materialer

Forskjellig tekstur i materialer kan gi et stort mangfold og variasjon i din samling av sløyfer, og du kan finner tversoversløyfer i alle mulige materialer. Mange modeller er laget av silke som gjerne er litt mer classy og raffinert. Men det finnes også sløyfer som er laget av bomull- disse er kanskje litt mer casual og veldig fine å bruke i sommer månedene. I motsetning til fløyels sløyfer som nå har kommet på moten igjen- men som kanskje passer bedre på høst og vinterstid.

Bomull

gentleman-bomulds-butterfly-57f

er et vanlig materiale for sløyfer og det er en fordel da man lett kan trykke designer og mønstre rett på- noe som gjør det et svært populært valg.

Silke

slim-sort-silke-butterfly-b24

De fleste formelle sløyfer er laget av silke, og ofte er de laget i italiensk silke som er av høyere kvalitet enn den kinesiske. Om du skulle være på utkikk etter et silke slips kan dette være noe å være på utkikk etter!

Polyester

bl-butterfly-c56

Noe sløyfer er laget av polyester, som er litt billigere enn silke men som har en myk finish. En sløyfe i høy kvalitets polyester kan derfor se og kjennes ut som silke. Noen tversoversløyfer har en finish i sateng som gjør at sløyfen både ser og kjennes bedre ut.

Fløyel

bordeaux-paisley-fljl-butterfly-6ae

Til tross for at de ikke finnes så mange fløyels slips tilgjenglig har disse blitt mer populære i nyere tid. Og de kommer gjerne ensfargede og ferdigknyttede, da dette materialet kan være ganske vanskelig å knytte selv.

 

Mote og sløyfer i dag

Materialer og Mønstre

Mange forbinder kanskje en tversoversløyfe med den klassiske og tradisjonelle svarte sløyfen i silke, ofte brukt av James Bond. Men som vi har sett så finnes det en rekke forskjellige stiler i unike mønstre og sterke farger, laget av blant annet lær, bomull, ull, fløyel, polyester, lin og til og med denim. Og det finnes en hel verden av design og fargekombinasjoner.download (1)

Det finnes ingen regler for å bruke en sløyfe, og det er fritt frem å eksperimentere med forskjellige materialer og farger. Men man jo gjerne si at om du bruker en mørk blazer eller skjorte- så er det flott med en sløyfe i en sterk farge, slik at du skaper en skikkelig kontrast. Og omvendt. Du må gjerne bruke tversoversløyfer i et annet materiale enn det skjorten eller jakken din er i. Dette bryter opp antrekket litt og ikke vær redd for å blande for eksempel en skjorte med en sløyfe i denim eller fløyel.

Sløyfen din er ikke det største tilbehøret, og det kan gjerne være høylytt hvis resten av antrekket ditt er litt mer konservativt. Ikke vær redd for å bruke sløyfer som har striper, prikker, paisley eller andre stilige mønstre.

Sløyfen og Lommetørklet

Et annet tilbehør som ser kult ut sammen med en tversoversløyfe er nemlig lommetørkleet; men husk at det ansees som dårlig motesans å ha en sløyfe som matcher tørkleet. Et lommetørkle skal derfor heller komplimentere sløyfen, ikke matche den Dette gjelder spesielt om lommetørkleet er i samme farge som sløyfen, og det ikke er noe mønster involvert. I stedet blir dette lignende en uniform og ikke en fashion statement slik som du kanskje ønsket. Dette kan lett løses ved å ha forskjellige mønster, eller forskjellige farger på sløyfen og tørkleet.

 

Hvordan knytte en sløyfe:

  1. Kryss endene, legg den lengste over den korteste.
  2. Ta den lengre enden under den kortere enden og hent den ut fra midten.
  3. Brett den kortere enden horisontalt.
  4. Plasser den lengre enden over den korteste enden.
  5. Brett den lengre enden horisontalt.
  6. Plasser den lengre enden gjennom løkken på baksiden av den kortere enden. Trekk begge endene forsiktig for å stramme knuten.

 

 

Sharing is caring :-)