Solbriller til menn i 2015

La oss bli enige om at vi ikke gidder tråkke rundt i klisjéer, som at solbriller er en accessory som er kommet for å bli, eller kanskje den ennå mer tørre, solbriller avspeiler din personlighet, så det er viktig du velger riktig.
Vi holder oss også langt fra de oppreklamerte moteshow i London og Paris, hvor menn er blitt nedgradert til manequindukker i en mildest talt underlig moteverden.
La oss ta et eksempel fra i år, nedenfor er 3 eksempler på motehusenes solbrille sommermote 2015.

solbriller_whacked

1. Designer Jonathan Saunders’ bud på moten 2015, til London Fashionshow.
2. James Long, et engelsk merke, og deres bud på sommermoten 2015, de selv betegner som en “sportslig Jesus”.
3. Christopher Shannon, London 2015. Personlig skulle jeg gjerne likt å være flue på veggen, da han fikk ordnet håret.
Hva jeg derimot VIL fokusere på, er å gi deg noen enkelte redskaper og gode råd, så du er forbredt til å velge et par solbriller til sommeren.
Med fokus på ansiktsform, og med utgangspunkt i noen enkelte grunnleggende modeller, kommer man riktig langt. Det kan man så alt etter ønske krydre med sommerens trender, og leke med farger og detaljer.
Husk at alt kun er retningslinjer, til slutt handler det om å velge et par, du selv har det pisse godt med å ta på, unnskyld fransken min.

Solbriller og ansiktsform

For å gjøre en lang historie svært kort: Solbrillen skal stå i kontrast til din ansiktsform..
Ditt ansikt burde passe nogenlunde inn i en av formene under.
unnamed (1)
Har du et hode med runde former, så bør du sikte etter solbriller med kant. Omvendt, hvis du har et kantet hode, så bør du sikte etter solbriller med bløte former. Har du et trekantet hode, eller noe litt midt imellom, så har du vunnet i lotteriet, da du stort sett kan slippe unna med det meste.

La oss lynraskt ta et par eksempler:

Daniel Craig solbrillerDaniel Craig kantede solbriller
Daniel Craig – Har en rund hodeform og ser derfor ikke skarpest ut til venstre med Aviator solbrillerne. De kantede solbrillene til høyre derimot, står i kontrast til hans runde ansikt. Super fett.

johnny depp runde solbrillerjohnny depp firkantede solbriller
Johnny Depp – Han har en kantet hovedform. Bildet til venstre blir litt for kant med kant på, og solbrillen til høyre er mye mer skapt til hans ansiktsform. Johnny Depp er også kjent for hans ofte runde briller.

Jude law firkantede solbrillerJude law runde solbriller
Jude Law – Firkantet hodeform, bør som hovedregel holde seg til runde former som i bildet til høyre, og ikke firkantede, som til venstre.

 

Med utgangspunkt i modeller

Det er minimum 4 modeller du bør kjenne i 2015, og som kan være gode at holde seg til, hvis du leter etter et par moderne solbriller som det bare ikke kan gå galt på byen med. Jeg vet godt du tenker, at nå blir det en smule kjedelig, men i neste avsnitt kommer vi til detaljene.

 

sorte wayfarer solbrillerWayfarer solbrillen går selvfølgelig igjen i år. En sikker vinner for deg, som gjerne vil være med på trenden uten å komme ut på alt for dypt vann. De originale er naturligvis fra Rayban, men alle merker har etterlignet deres egne versjoner av modellen.De seneste par år har trenden vært, at glasset er blitt en anelse smalere enn tidligere, men wayfarer solbrillene kjennetegnes stadig ved de lett avlange glass med avrundede kanter, og toppkanten som bues en anelse.
sølv aviator solbriller

Aviator solbrillen har selvfølgelig sin plass i år, igjen igjen. Helt siden Tom Cruise i ’86 gjorde aviators til en trend har de sittet fast i motebildet. De klassiske dråpeformede glass med metallrammer er stadig det sikre, men de siste par år, og særlig i 2015, ser vi mer og mer plastikkrammer, avlange glass og farger.

clubmaster solbriller

 

Clubmaster solbriller er den nye gutten i klassen, og er opprinnelig en fortolkning av wayfarer modellen, som bare har fått en fast plass i moten. Kjennetegnet av tynnere ramme, og ofte mindre og avrundede glass.

 

Med ovenstående 3 modeller, dekker du størstedelen av solbriller til menn. Hvis du ønsker å følge moten for 2015, kunne du eksempelvis lete etter et par Wayfarer med rett toppkant, eller et par Clubmaster som lener seg ennå mer opp mot 70-årenes John Lennon solbriller.

Og med denne lille intro, la oss hoppe til 2015s trender.

 

2015’s preg på solbrillemoten for menn

Der er særlig 3 ting som skiller seg ut i 2015, og la oss bare hoppe direkte ut i dem.

70- tallet har landet

3447 raybanDe siste par år har 70-tallet ført seg frem i solbrille verden, og i år er ingen unntakelse, hvor retro design for alvor igjen har tatt ett stort skritt frem.

John lennons meget runde solbriller, kalt “Teashades”, eller ofte bare “John Lennon Solbriller”, gjør større og større inntog. I år ser vi flere fortolkninger og sammensmeltninger særlig mellem Clubmaster og Teashades. Et eksempel fra Raybans nye kolleksjon, som lener seg gradvis mye opp mot de helt orginale.

Screen Shot 2015-03-20 at 10.52.46

Lek med farger

I år er farger det helt store, både hos kvinner og menn. Både glass og rammer, kan progressivt endres til dine personlige ønsker når du bestiller solbriller. Kikker vi kort på toppen av innlegget igjen, på solbrillene fra motehusene, legger man også raskt merke til de regnbuefargede glassene. Det bør være bang on !

Screen Shot 2015-03-20 at 10.55.47

Et eksempel på å gå ut fra en basic model, og tilpasse moten i 2015 kunne f.eks være å ta et par Wayfarer eller Clubmaster med en klassisk ramme i sort, og kombinere det med et sett fargede glas.
Ønsker du også å kombinere litt retro design, kan man leke litt med rammene, og gå over i f.eks en gullfarget ramme hvis den er av metall, eller en ramme i skildpadde skjold (tortoise shell). Det populære skildpadde rammen har alltid vært laget i brunt, men i år kan det også fås i f. eks grønt, blått eller rødt hos mange merker.
Legger vi det hele sammen kunne man ende opp med en solbrille som til venstre fra italienske Spektre, eller solbrillen til høyre fra Rayban, som etter min optikk, treffer moten fullstendig spot on!

Lek med materialer

Screen Shot 2015-03-20 at 11.21.58Som farger, handler 2015 mye om spennende materialer. Vi ser flere solbriller som kombinerer både metall og plastikk på forskjellige måter, men også helt nye materialer som eksempelvis tre.
Sist år så vi en stille utbredelse av solbriller med trerammer, og i år tror jeg at solbriller utelukkende i tre kommer til å spille en større rolle.
Leker man med materialer som f.eks tre, bør man holde modellen basic, ellers blir det for mye av det gode. Man kan dog saktens leke med farger i glasset.

 

Glass og solbeskyttelse

Sitter det noen der ute og er i tvil om kvalitet på forskjellige glass, så la oss raskt gå igjennom dem.
– En beskyttelse man finner i alle solbriller er UV 400 beskyttelse (som dekker over glasset og blokkerer 99% for UVA og UVB stråler).
Man behøver ikke riktig bekymre seg om solbeskyttelse, da man stort sett ikke kan finne solbriller, som ikke har UV400 beskyttelse.

– Du kan slippe et irriterende blending med Polariserte glass. Glass som er polariserte fjerner 99% av gjenskjær fra glatte overflater, som er langt mer behagelig for øyet, og en klar synsfordel, hvis du f.eks står på ski, seiler eller fisker.

Herdet glass er varmebehandlet og trykkbehandlet, så det har en 5-6 ganger høyere bruddstyrke enn normalt brilleglass, og skulle det stadig ved uhell gå i stykker, så knuses det i mindre uskarpe stykker.

I dag koster hverken polarisert glass eller herdet glass tuppen av en jetfighter(kanskje bortsett fra hos din lokale optiker), så har du muligheten, kan du likesågodt kjøpe det.
Til dagligdags vil fargen på glasset være det du merker mest. Jo mørkere glass, jo mer føler du de beskytter for solen. Det er imidlertid ikke tilfelle da både lyse og mørke glass har samme UV beskyttelse.

 

Retningslinjer og personlig stil

Husk at alt er retningslinjer. Gå ut og finn deg et par solbriller du synes sitter godt og matcher din hodeform.

Hos Trendhim har vi solgt solbriller tidligere i mange år, og prøver hvert år å finjustere våre utvalg til årets mote.
Du finner vårt utvalg av solbriller her.

Sharing is caring :-)