Velg riktig safety razor

Terminologi

Fra venstre: Håndtak, baseplaten, barberbladet, hodet.

safety_razor

De forskjellige materialer

Tradisjonelle safety razors gir deg den beste kombinasjon av bekvemmelighet og og effektivitet, blant alle mulighetene for barbering.

De er ikke så effektive som en god barberkniv med en kyndig hånd bak, men de er mye, mye lettere å bruke.

open_straight
En safety razor som kun består av én del, hvor hodet skrues åpent.

Safety razorere kan fåes i mange forskjellige materialer. Det er ikke unormalt å se modeller i alt fra sterling sølv til metallegering online eller i gjenbruksbutikker. Men det mest normale for tiden er rustfritt stål, tre eller plastikk.

Du kan få respektabel kvalitet fra 150kr, men har du lyst til å bruke mange hundre kroner på en, så kan det også lett la seg gjøre. Det kan også la seg gjøre, å fine vintage safety razors i antikkbutikker eller gjenbruksbutikker. De kan noen ganger se riktig imponerende ut. Jeg har sett alt fra selv-samlende, selv-stroppende til safety razors som lignet små fly og andre som imiterte følelsen av en barberkniv i hånden.

 

Lengden på håndtaket

Safety razor håndtak er som regel kortere end håndtaket på en barberkniv. Safety razors som spesifikt er designet til reise, har som regel et håndtak på kun 5cm, mens standard lengden er omkring 7,5cm. Det kan godt la seg gjøre, å finne noen med ‘ergonomiske’ håndtak, men de er sjeldne. Det smale, tynne, runde håndtak er hva du oftest vil fine. Hovedårsaken til ikke å velge et standardhåndtak er størrelsen på hendene dine. Da de første safety razors ble laget i sin tid, hadde folk typisk mindre hender, enn vi har i dag. Den gjennomsnittlige mann var ca. 5cm lavere i 1940-årene og veide også mindre. Det er realistisk å tro, at akkurat som en mindre midje, og et mindre hode (den gjennomsnittlige hattestørrelse har gått opp 3 størrelser siden 1940-årene) og mindre føtter, at Herr 1940 også hadde mindre hender. Hvis du har store hender, så bør du kanskje overveie en safety razor med et ekstra langt håndtak, for at få mer kontroll.

 

De forskjellige blader

Bladene til din safety razor er den viktigste del av ditt setup. Du kan få blader til 50 øre stykket, men som er langt mindre blodige måte å ende livet på, og hvis du gjerne vil ha et ansikt som er bløtt, glatt og ikke blodig, så må du hoste opp litt mer penger. Dog ikke mye. De helt dyre bladene kan brukes en eller to ganger, taes ut av høvelen, hones, og settes inn igjen. Det gir deg et par ekstra barberinger på hver side. De billige er laget av dårlige materialer, og du kan ikke hone dem på samme måte. Når de er brukt, så er de brukt. Den klassiske safety razor bruker dobbelt-sidet blade. Jeg har faktisk ikke kunnet finne noen, bladesom bruker enkelt-sidet blade. Uanset om du kjøper dyre eller billige blader, så er det stadig langt billigere å barbere seg med en safety razor enn å bruke de dyre multibladete, vibrerende høvler.

Da alle har forskjellig hud, forskjellig formede ansikter, forskjellig slags skjegg, forskjellige barberingsteknikker, forskjellige høvler og forskjellige barberkremer og -skum, er det umulig å si, at ét slags blad passer perfekt til alle. I stedet kan vi kikke på fordeler og ulemper ved de normale egenskaper av blader.

 

Skarphet

Jo skarpere, jo bedre, ikke? Hhmm, kanskje. Noen blader er faktisk ikke skarpe nok til at skjære skjeggstubbene over (jeg snakker av erfaring. Og tro meg, hvis de ikke kan skjære mine, så kan de heller ikke skjære dine). Noen er, som man sier, skarpe som barberblader. Andre virker å være skremmende skarpe, nesten for skarpe.

Der skjer 2 ting her. Den ene er, at bladet som er laget av hardere stål vil ha en mer sag aktig effekt på dets egg, så et hardere blad kan være mindre tilgivende i kampens hete. Vær oppmerksom på, at alle blader er bøyelige og fleksible fordi de er tynne, men det har intet å gjøre med, hvor hardt stålet er. Et bløtt blad kan forme seg litt bedre etter ditt ansikt og små ujevnheter, hvor et blad laget av hardere stål ikke gir seg så mye, og derfor kan føles ‘for skarpt’. De blader som har et rykte for å være veldig skarpe, er som regel også veldig tynne.

 

Belegg

Mange blader til safety razors er belagt med materialer, som skal få dem til at gli lettere hen over ansiktet. Platinum er et populært valg, men mange er belagt med en kombinasjon av flere forskjellige ting. Wilkinson Sword, som nå er basert i Tyskland, produserer blandt annet blader til safety razors, som er skarpe nok til de fleste, dog ikke de skarpeste på markedet, og de er belagt med en blanding av krom, keramikk og polytetrafluoroethylene. Jeg har hørt, at Tony Stark barberer yttersiden av sin drakt med dem.

De beste merker innenfor barberblader: Bic, Crystal, Derby, Merkur, Wilkinson

 

Vær oppmerksom på

Det er viktigt å huske, at ‘safety razor’ betyr ‘sikker sammenlignet med en barberkniv’. Det er altså ikke en høvel du ikke kan skjære deg selv med, men en høvel man ikke kan dødelig skjære seg selv med. Man kan stadig få en del små riper i ansiktet. Jeg har et par små arr, som jeg aldri blir kvitt, takket være uhell med en safety razor. Det tar også litt øvelse å lære, å barbere seg ordentlig med en safety razor. Der er litt mer i det, enn bare å kjøre den over ansiktet og håpe på det beste, men når først du har lært å bruke den ordentlig, at det en riktig fornuftig barbering man får.

rusty_safety_razorKjøpe gammelt: Det er mindre gambling enn at kjøpe en barberkniv brukt, men det er stadig risiko for, at du ender med en ‘gjør det selv’ høvel. Skjeve tenner, tråden er uegnet, blader som sitter løst, eller kanskje skal høvelen bruke blader, som slett ikke blir produsert lengere. Når det så er sagt, så kan man selvfølgelig også gjøre noen gode handler.

Konklusjon

Kikk etter en ‘godt skrudd sammen’ safety razor, hvis du har planer om å ha den i lang tid. Kjøp gode blader og hold din høvel ren. Deretter handler det om personlige preferanser.

Den beste sikkerhetshøvel/ safety razor du kan kjøpe, er en laget av rustfritt stål eller messing. Versjoner i rustfritt stål er forholdsvis billige. Rundt 150- 300 kroner. Disse versjonene er mer hygieniske, hvor plastikk versjonen får små riper der det samler seg hudceller og bakterier, når du kjører den over ansiktet hver dag. Jeg er ikke lege, men det høres ikke smart ut. Messing safety razors slår faktisk bakterier ihjel og det samme gjør de legendariske, nesten på nivå med enhjørninger, safety razors i sterling sølv.

Sharing is caring :-)