365 dagers returrett – uansett grunn
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Den ultimate guiden til lommetørklær

Her kan du lese alt du trenger å vite om lommetørklær – fra grunnleggende fargeteori til valg av riktig lommetørkle for ulike anledninger, og til og med hvordan du bretter dem!

Lommetørkleet kan virkelig utgjøre forskjellen i et antrekk. Du trenger ikke være rakketforsker for å finne det rette lommetørkleet, men det er allikevel en kunst å kunne finne fram til det designet og de fargene som kan berike antrekket ditt, og samtidig gi deg den oppmerksomheten du fortjener.

Hva er et lommetørkle? Et lommetørkle kan være noe du snyter deg i, men det kan også være et dekorativt tøystykke du plasserer i brystlommen for å tilføre antrekket litt ekstra farge og stil. Det er den dekorative varianten vi fokuserer på i denne teksten, altså pyntelommetørkleet.

Denne guiden lærer deg alt du trenger å vite om stilvalg, og om hvordan du kan finne fram til det perfekte lommetørkleet for ethvert antrekk, og for enhver anledning.

Hva er forskjellen mellom lommetørkleet jeg snyter meg med og det jeg putter i brystlomma?

Det lommetørkleet du snyter deg med kan i nødstilfeller også puttes i brystlomma, men da må det helst være ubrukt og nyvasket! Generelt sett er dette to typer lommetørklær en bør holde strengt adskilt.

På bildet: Kremfarget Lommetørkle, Kort Gyllen Slipsnål, Blått Blomstrete Slips & Blå Blomst Jakkeslagsnål

Lommetørklærne vi omtaler i denne artikkelen er rett og slett kun ment for estetiske og stilmessige formål, og ikke for å tørke svette og snyte seg i. Om du allikevel ønsker et lommetørkle for de praktiske formål anbefaler vi at du anskaffer deg to stykker – et for brystlomma, og et for nesa.

Det er noen enkle kriterier en kan se etter for å skille de to ulike lommetørklærne fra hverandre.

Det estetiske

 1. Finnes i ulike materialer som bomull, silke og lin
 2. Bæres i brystlommen
 3. Dekorativ funksjon; ikke for snyting og tørking
 4. Silke og lin må renses og får fort flekker
 5. Silkelommetørkleets eneste praktiske funksjon er for pussing av briller
 6. Mindre i størrelsen enn lommetørkleet du snyter deg i

Det praktiske

 1. Laget av bomull
 2. Du kan ha det i hvilken lomme du vil
 3. Større enn lommetørklærne vi putter i brystlomma
 4. Er utrolig praktisk, og kan brukes til nesten alt: snyte seg, tørke av svette i panna, leke matador med små okser, etc.

Du må huske å aldri forveksle disse to, her er det et for brystlomma, og et for nesa.

Vil du lære hvordan du matcher sløyfer og lommetørklær?

Registrer deg nedenfor, så sender vi 52 kreative brettemetoder nå med det samme!

Grunnleggende fargeteori

For at et antrekk skal se godt ut, er det viktig at fargene går godt sammen.

Dette gjelder for lommetørkleet, alle andre klesplagg, samt for både hår- og hudfargen din. Du bør alltid forsøke å sette sammen antrekk som kan fremheve ansiktstrekkene dine, og lommetørkleet er et perfekt verktøy for å få til dette.

Dette betyr at lommetørkleet ikke bør være for dominant, men at det heller ikke bør drukne i andre farger. Lommetørkleet skal rett og slett fremheve og berike både antrekket ditt og dine fysiske kvaliteter.

Lag et fargehjul

For å starte med fargeteorien begynner vi helt nede på grunnskolenivå.

Fargehjulet består av fargetoner i tre kategorier – primærfarger, sekundærfarger og tertiærfarger – og benyttes for å finne farger som fungerer godt sammen.

 • Primærfarger: Rød, blå, gul. Dette er de tre grunnfargene, som ikke kan skapes ved å blande andre farger. Deres fargetoner er ganske skarpe, og de kan brukes for å fange oppmerksomhet. De benyttes ofte for å utheve motiver og mønstre, og de står i god kontrast til mørke bakgrunner.
 • Sekundærfarger: Grønn, lilla, oransje. Dette er farger vi kan skape ved å blande primærfargene med hverandre. I fargehjulet ser vi dem alltid på motsatt side av en primærfarge – noe som betyr maksimal kontrast. Vi kaller dette komplementære farger, og de fungerer godt for å fange oppmerksomhet.
 • Tertiærfarger: rød-oransje, gul-oransje, gul-grønn, blå-grønn, blå-lilla, rød-lilla. Disse seks fargene får vi ved å blande en primær- og en sekundærfarge med hverandre.

Disse tertiære fargene bør ikke sees på kun som nyanser av primærfargene, men som egne fargetoner, ettersom også de har sin unike komplementære farge på motsatt side av fargehjulet.

Ved å blande fargene over sitter vi altså igjen med et fargehjul bestående av 12 ulike farger. Du kan prøve deg fram og finne nye kombinasjoner med fargehjulet nedenfor. Når du er ferdig med det kan du lese videre for å lære om fargepaletter og hvordan du kan bruke dem for å finne fram til det perfekte lommetørkleet

Ditt interaktive fargehjul

MonokromatiskInnenfor komfortsonen
AnalogBegynner å bli vågalt
TriadiskModig valg
KomplementærBaller av stål

Fargepaletter

Fargepaletter er kombinasjoner av farger fra fargehjulet. En grunnleggende forståelse av paletter er nødvendig for å kunne sette sammen det perfekte antrekket. Lek deg litt mer det interaktive fargehjulet over for å se hvilke farger som passer inn i de ulike palettene. En enkel tommelfingerregel er at jo lenger unna fargene er hverandre på hjulet, jo vanskeligere er de å matche i et antrekk.

En enkel tommelfingerregel er at jo lenger unna fargene er hverandre på hjulet, jo vanskeligere er de å matche i et antrekk.

 • Nøytral fargepalett: hvit, svart, eller en blanding av de to
 • Monokromatisk fargepalett: én enkel fargetone.
 • Analog fargepalett: dannes ved å bruke farger du finner ved siden av hverandre i fargehjulet – dette skaper en nærmest monokromatisk sammensetning med subtile kontraster
 • Komplementær fargepalett: som nevnt over er dette farger du finner på motsatt side av hverandre i fargehjulet, som betyr at de skaper skarpe kontraster, og kan være med på å fange mye oppmerksomhet.
 • Triadisk fargepalett: dannes ved å velge tre farger som står like langt fra hverandre i fargehjulet. Denne typen palett kan gi et rent og harmonisk uttrykk til antrekkene dine, med mindre kontrast enn en komplementær fargepalett.

Som tidligere nevnt, er det viktig å også ta hensyn til dine naturlige farger når du velger fargesammensetninger.

På bildet: Kremfarget Slips med Blomstermønster, Jakkenål av 925s Sølv med Hodeskalle, Mørkegrønt Lommetørkle av Ull, Kastanjebrunt Skinnbelte & Classic Gyllen 925s Signetring

Sterke kontraster – også kjent som komplementære farger – på slips og lommetørkle fungerer godt her, ettersom modellen har lys hud og mørkt hår.

Menn med naturlige kontraster, som for eksempel lys hud og mørkt hår, vil som oftest kunne kle antrekk med kontrastfulle farger som vi kan finne i komplementære eller nær komplementære fargepaletter.

Menn med mindre naturlige kontraster derimot, som for eksempel lys hud og lyst hår, eller mørk hud og mørkt hår, vil se bedre ut i et antrekk med mindre kontraster, som for eksempel monokromatiske, analoge, eller til og med triadiske fargesammensetninger.

Fargevalg i 6 nivåer

Nivå 1: Det klassiske hvite lommetørkleet; det passer med alt, og det ser alltid godt ut.

Nivå 2: Nøytrale farger – tenk grått, brunt og hvitt, kombinert med et nøytralt slips. Lommetørkleets farge avhenger av fargen på jakken din.

Nivå 3: Monokromatiske fargekombinasjoner – sett sammen ulike nyanser av samme farge for en subtil og smakfull kontrast. Prøv for eksempel lysebrunt med beige.

Nivå 4: Bruk farger som ligger nære hverandre i fargehjulet for å gi antrekkene dine en spennende touch. Sett sammen to eller flere varme eller kalde fargetoner for en gjennomgående harmoni.

Nivå 5: En triadisk fargepalett balanserer varme og kalde farger for å gi antrekkene dine litt ekstra karakter, uten at uttrykket blir så sterkt som med komplementære fargesammensetninger.

Nivå 6: Nå snakker vi! Du er endelig klar for de komplementære fargene – de dristigste av de dristige. En vel utprøvd kombinasjon er et oransje lommetørkle med en marineblå dress, eller slå deg skikkelig løs med grønne detaljer kombinert med en mørkerød blazer.

Velg riktig materiale

Materiale er viktig når det gjelder lommetørklær. De tre mest populære variantene er silke, bomull og lin, men det finnes også lommetørklær i ull og polyester.

De ulike materialene har ulike egenskaper, men det aller viktigste når det kommer til lommetørklær er tekstur. På samme måte som med mønstre, farger og motiver, ønsker vi å oppnå en kalkulert kontrast når vi velger et lommetørkle for antrekkene våre. Du må sørge for at alle elementene i antrekket fungerer godt sammen, samtidig som de også må se bra ut hver for seg.

På bildet: Kort Rosa Slipsklype, Barokt Kongeblått Silkelommetørkle, Brunt Mønstret Slips & Jakkenål med Kreativ Rosa Blomst

Dette myke silkelommetørkleet fungerer godt med det litt røffe ullslipset, ettersom vi også får kontrast i tekstur.

Om du velger et mykt og glatt slips, bør du altså gå for et litt røffere lommetørkle i bomull eller ull. Og om slipset er teksturert og litt røft, bør du går for et silkelommetørkle. Det samme prinsippet gjelder dessuten for jakker og skjorter.

De ulike materialene - Pluss og minus

Nedenfor kan du få mer informasjon om fordelene og ulempene med lommetørklær i de mest brukte materialene.

SILKELOMMETØRKLE

 • Pluss: Enkelt å oppbevare
 • Pluss: Mykt, luksuriøst, glansrikt
 • Pluss: Står i god kontrast til ulljakker/-dresser
 • Pluss: Mest vanlige materiale innen lommetørklær
 • Pluss: Allsidig, passer til de aller fleste anledninger
 • Pluss: Myke kanter gjør det perfekt for puff-bretting
 • Pluss: Vanligvis veldig tynt, og buler derfor ikke ut i lomma
 • Minus: Dyrt
 • Minus: Fungerer ikke veldig godt til bretting
 • Minus: Skades av svette og blekemidler
 • Minus: Vanskelig å vedlikeholde: kan kun renses
 • Minus: Krølles fort, vanskelig å stryke
 • Minus: Ikke veldig slitesterkt
 • Minus: Skades fort av fuktighet

BOMULLSLOMMETØRKLE

 • Pluss: Billigere enn slike
 • Pluss: Enkelt å stryke
 • Pluss: Enkelt å oppbevare
 • Pluss: Kan vaskes i maskin
 • Pluss: Stive kanter gjør det enkelt å brette
 • Pluss: Solid og slitesterkt
 • Pluss: Flyter inn i dress/skjorte, gir oppmerksomhet til slipset/sløyfen
 • Minus: Kan krympe i vask
 • Minus: Krølles fort, må strykes
 • Minus: Fare for mugg når det er fuktig
 • Minus: Farge kan falme over tid

LINLOMMETØRKLE

 • Pluss: Ekstremt allsidig
 • Pluss: Stive kanter gjør det enkelt å brette
 • Pluss: Mykt stoff gir mulighet for ustrukturerte folder
 • Pluss: Tilfører variasjon i tekstur til så og si alle jakker
 • Minus: Er som oftest dyrere enn bomull
 • Minus: Skades ved vask i hardt vann (vann med høyt mineralinnhold)
 • Minus: Kan vaskes i maskin, men kan også skades av vaskemiddel/kjemikalier
 • Minus: Krølles lett, må strykes

ULLOMMETØRKLE

 • Pluss: Perfekt i vintermånedene
 • Pluss: Uvanlig og interessant tekstur for lommetørklær
 • Pluss: Mulighet for ulike typer ull:
 • Pluss: Alpakkaull – myk og lett, med glans
 • Pluss: Angoraull – veldig myk og med veldig gode varmeegenskaper
 • Pluss: Kashmirull – delikat og luksuriøst
 • Pluss: Kamelhår – kjent for sin gylne brunfarge, myke tekstur og flotte glans
 • Minus: Store prisforskjeller avhengig av type ull
 • Minus: Vanskelig å vaske og vedlikeholde
 • Minus: Kan angripes av møll og andre insekter under oppbevaring
 • Minus: Kan krympe mye ved høy varme og fuktighet
 • Minus: Må renses med milde vaskemidler
 • Minus: Tykt stoff kan bety av det buler ut i jakkelommen

POLYESTERLOMMETØRKLE

 • Pluss: Veldig billig
 • Pluss: Lett
 • Pluss: Tørker fort
 • Pluss: Slitesterkt stoff
 • Pluss: Skrukker ikke
 • Pluss: Enkelt å oppbevare, lav risiko for mugg
 • Pluss: Holder formen og fasongen over tid
 • Minus: Kan ha kunstig glans i visse typer lys
 • Minus: Vanskelig å fjerne flekker

Kanttyper

Kanten på lommetørkleet er hovedforskjellen mellom ulike lommetørklær, både når det gjelder stoff og kvalitet.

Kanten vil med de aller fleste bretter være den mest synlige delen av lommetørkleet ditt, og en kantsøm av dårlig kvalitet kan fort sprette opp, og med det gjøre lommetørkleet ubrukelig.

De ulike typene sømmer brukes gjerne for ulike typer materialer, og dette bestemmer i sin tur hvordan de ulike lommetørklærne kan brettes. Et silkelommetørkle har for eksempel mykere kanter, som gjør det perfekt til ustrukturert dandering, men nærmest helt ubrukelig for strukturerte bretter.

På andre siden finner vi lommetørklær av lin og bomull, som har stivere kanter som gjør dem enklere å brette i strukturerte folder.

Uavhengig av stofftype er det en ting eller to du bør vite om kvaliteten på kantsømmene, slik at du kan forsikre deg om at du ikke kjøper et lommetørkle som blir ødelagt etter kun et par dagers bruk.

De aller fleste lommetørklær en finner på markedet er maskinsydde. Dette er godt nok for alle utenom de aller mest kresne, og maskinsydde lommetørklær kommer dessuten med en rekke ulike kanttyper. De som kun godtar det beste av det beste kan velge å gå for håndrullede modeller.

Nedenfor kan du lære mer om de ulike typene kanter og kantsømmer.

Håndrullede kanter

De flotteste lommetørklærne en kan kjøpe for penger har kanter som både er rullet og sydd for hånd, med omtrent 5 til 6 sting per tomme.

Disse håndlagde lommetørklærne vil gjerne ha en litt ujevn kant, som gjør hvert eksemplar helt unikt. Slike detaljer har allikevel sin pris, så om budsjettet ditt ikke tillater den slags, anbefaler vi at du leser videre.

Imiterte håndrullede kanter

Disse kantene er maskinsydde, og derfor jevnere og rettere enn de håndrullede kantene, samtidig som sømmene er litt mer synlige over kanten.

Parallell kant

Denne typen kanter er flatere, med én enkelt søm rundt hele kanten. Denne kanttypen er også maskinsydd.

Sikksakk-kant

Denne kanttypen er også maskinsydd, den kan ligne litt på parallellkanten, men her er kanten festet med sikksakk-sting.

Brodert kant

Denne typen kanter er også maskinsydde, men på en måte som gjør dem stivere og sterkere, slik at de fungerer godt for ulike typer bretting.

Noen siste ord om kanter

Før vi avslutter dette temaet kommer en liten advarsel om kantenes kvalitet. Det er ganske vanlig, kanskje spesielt for polyesterlommetørklær, at de masseproduseres med slurvete kanter og ujevne sømmer. Disse lommetørklærne vil fort bli ubrukelige, og er derfor ikke å anbefale.

Hvor stort bør lommetørkleet være?

Anbefalt størrelse vil avhenge av hvilken type jakke du bruker, og hvilket materiale du går for. Her er noen faktorer du bør ta med i beregningen.

 • Lommetørklær kommer i størrelser mellom 25 og 45 cm.
 • Den ideelle størrelsen vil være når et lommetørkle hverken buler ut av lommen, eller faller ned i den.
 • Amerikanske og engelske produsenter lager gjerne større lommetørklær for fôrede brystlommer.
 • Italienske produsenter lager gjerne mindre lommetørklær for grunnere brystlommer.
 • Lommetørklær av tykke tekstiler som lin, bomull og ull bør gjerne være mindre i størrelsen, mens lettere tekstiler som silke gjerne kommer i større størrelser.
 • Om lommetørkleet er for lite (gjelder spesielt for silketørklær) vil det fort miste fasongen i brystlommen. Et godt lommetørkle bør aldri være mindre enn 25 cm.
 • Sammenlign størrelsen på lommetørkleet (lengde og bredde), og lommen det skal plasseres i for å se om det vil passe.
 • Ta med vekten av lommetørkleet i beregningen for å sørge for at alt klaffer 100%.

Slik bruker du et lommetørkle

Nå som du kan alt det grunnleggende, som for øvrig også gjelder for din stil generelt og ikke kun for lommetørklær, må du lære litt om hvordan du faktisk bruker lommetørkleet.

Det er to hovedfaktorer som er viktig for korrekt brukt av lommetørklær:

 1. Velg riktig lommetørkle – her kan du endelig få bruk for det du leste ovenfor.
 2. Velg riktig brettemetode for anledningen, antrekket og for lommetørkleet. Dette kan du lese mer om nedenfor.

Nå som du vet alt du trenger å vite (for du leste vel den første delen, gjorde du ikke?), skal vi gå litt nærmere inn på hvordan du velger det rette lommetørkleet, og ikke minst hvordan du bretter det.

Velg riktig lommetørkle

 • En klassisk feil mange gjør er at de prøver litt for hardt. Dette får antrekket til å se for koordinert og gjennomtenkt ut, og det dreper litt av sjarmen.
 • Antrekket ditt bør fungere som en helhet, hvor hvert element bør stå i kontrast og komplementere, og ikke nødvendigvis matche helt perfekt med resten.
 • Velg type lommetørkle og brettemetode avhengig av humøret ditt for en ekstra personlig touch.
 • Ikke prøv å imponere like mye med alle elementene i antrekket ditt. Et fargerikt og mønstret lommetørkle kan bli litt mye om det bæres med et ditto prangende slips, men det kan fungere utmerket sammen med et enklere ensfarget slips .
 • I tillegg til å tenke på farger og motiver, må du tenke på hvilke tekstiler som vil passe best. Silke og bomull er for eksempel de mest allsidige, og fungerer med så og si alt.
 • Se etter hvilke farger du har i din nåværende garderobe, og begynn å tenke på hvilke farger du kan matche dem med. Jo mer komfortabel du er, jo mer utfordrende kan du være med både farger, mønstre og materialer.
 • Ensfargede lommetørklær er det tryggeste alternativet – spesielt i mer formelle antrekk. Tommelfingerregelen er her at jo mørkere fargen er, jo mer formell er den. Hvitt er allikevel et unntak – det fungerer alltid.
 • Motiver og mønstre gjør lommetørkleet mindre formelt. Jo mer flamboyant motivet er, jo mindre seriøst vil lommetørkleet framstå.
 • Ikke ha mer enn 3 mønstre i antrekket ditt.
 • Koordiner fargene med annet tilbehør, f.eks. jordtoner med brune sko.
 • Sørg for at du skjuler eventuelle vaskelapper eller logoer.

Slik bretter du lommetørkleet

Nedenfor kan du se de mest populære brettemetodene, men om det ikke holder kan du sjekke ut:
Trendhims 52 brettemetoder for lommetørklær

Rektangelen

Triangelen

Kronen

52 brettemetoder for lommetørklær

Det finnes ingen regler eller normer for hvordan et lommetørkle skal brettes, så selv om vi gir deg noen forslag, står du helt fritt til å finne fram til din helt egne metode. Om ingen av metodene over falt i smak, men du fortsatt har behov for litt inspirasjon, har vi satt sammen det som kanskje er verdens mest omfattende samling av brettemetoder her:

Trendhims 52 brettemetoder for lommetørklær

Kle deg for anledningen - Ulike stiler

Vi har nå gått gjennom etikette, farger og tekstiler, og hvordan de alle fungerer (og av og til ikke fungerer) sammen. Med denne kunnskapen i sekken går vi videre for å se på noen spesifikke scenarioer, med hint og tips til hvordan du kan kle deg perfekt til enhver anledning.

Lommetørklær til bryllup

 • Tekstiler: Silke, fløyel, kashmirull, ull, tweed og bomull, eller lin om du deltar i et mer avslappet bryllup.
 • Rundt halsen: Alltid slips eller sløyfe
 • Farger: Det kommer an på både årstid, sted og tid på dagen. Om det er på kvelden vil det ofte være litt mer formelt enn ellers, så gå da for noe mørkt. Om bryllupet finner sted på dagen kan du gå for noe lysere.
 • Regler: Ikke match med forloverne, ikke prøv å overskygge brudeparet, og følg dresskoden – et strandbryllup vil for eksempel gjerne være mer avslappede både i form og antrekk. Smoking er kun et alternativ om dresskoden tillater dette. Ingen monokrome antrekk.
 • Brettemetoder: Triangel , Puffen , Rektangel

Lommetørklær for forretningsmenn

 • Tekstiler: Bomull, lin, tweed og ull (ta også været med i betraktning).
 • Rundt halsen: Slips
 • Farger: Noe mørkt – marineblått, burgunder, grønt, brun-oransje. Så lenge du holder deg innenfor de mørke fargetonene er du ok, selv om hvite lommetørklær som alltid vil fungere godt.
 • Regler: Generelt sett bør du holde det enkelt og anstendig – spesielt i konservative arbeidsmiljøer. Om du er kreativ kan du selvfølgelig løsne litt på tømmene og, ja, være litt kreativ.
 • Brettemetoder: Triangel , Pyramider , Kronen , Cagney , Kantet puff eller Rektangelen . Du kan også prøve deg fram med to ulike brettemetoder i én og samme lomme.

Lommetørklær til søndagslunsj

 • Tekstiler: Lin, bomull, tweed, silke – men dette gjelder kun for lommetørkleet.
 • Rundt halsen: Ingenting! La de to øverste knappene på bomullsskjorten være åpne, og sleng på deg en jakke med en kontrasterende tekstur. Du kan også fint gå for en enkel ensfarget genser under jakken.
 • Farger: Her kan du gjøre akkurat som du vil! Bare sørg for at fargene harmonerer.
 • Regler: Hold det litt uformelt. Chinos eller linbukser kan fungere godt. Dette er en look som er enkel å få til å fungere, ettersom du ikke trenger å tenke på kontraster til slipset – bruk lommetørkleet for å hente fram fargen på skjorta og/eller jakka.
 • Brettemetoder: Her anbefaler vi at du leker deg litt med noen mer ekstravagante bretter - Vifta , Paradisfuglen , Liljen , Rosen , eller Dobbelrose

Oppbevaring av lommetørklær

Når samlingen din begynner å vokse er det smart å finne en god metode for oppbevaring, som gjør det enkelt å finne fram, og som sørger for at lommetørklærne beskyttes mot skade.

Heldigvis er lommetørklær generelt sett laget av relativt motstandsdyktige og slitesterke materialer som silke, bomull eller polyester. Med lommetørklær i disse tekstilene trenger du ikke bekymre deg for insekter og andre skadedyr ved oppbevaring, til motsetning av hva tilfellet er med lommetørklær av ull.

Hovedfienden, uavhengig av type tekstil, er dog mugg som kan vokse på fuktige lommetørklær som ikke får tørket ordentlig. Du bør ikke la lommetørklærne bli ordentlig våte, men dette kan fort skje om det regner eller de søles på. Husk at du ved å oppbevare et fuktig lommetørkle sammen med resten av samlingen, kan utsette dem alle for mugg. Det aller viktigste er kanskje at du aldri skal oppbevare lommetørklær i plastbeholdere. Disse er lufttette, og det betyr at det nærmest garantert vil oppstå mugg der.

Oppbevar lommetørklærne dine slik du ville båret dem. Om du går for delikate bretter bør du oppbevare dem ferdig strøket og brettet for å unngå skrukker. Om du går for en mindre delikat puff-variant kan du være mindre forsiktig, men unngå allikevel å stappe dem uforsiktig sammen – da vil de fort skrukke seg. Et annet alternativ er å legge dem flatt i en stabel, selv om dette fort blir upraktisk med større samlinger.

Så hvordan bør du oppbevare dem?

Her er noen muligheter:

Alternativ 1 - Trekasser

Dette er definitivt den mest elegante metoden, men også den mest plasskrevende og dyre måten å oppbevare lommetørklær på. Til forskjell fra plast, er ikke trekasser lufttette, og derfor lar de innholdet tørke om det skulle være litt fuktig.

Dette er perfekt for deg som har en stor garderobe, eller et annet praktisk sted å sette en slik kasse. Smykkekasser er praktiske ettersom de ofte har egne rom som gjør det enkelt å sortere lommetørklærne etter farge, mønster, tekstil, eller andre kriterier.

Vi kan anbefale å bruke en gammel sigareske, eller kasser av sedertre eller eik. Ikke bare ser slike trekasser godt ut, de gir også lommetørkleet en subtil og deilig duft av jord og tre.

Alternativ 2 - I sokkeskuffen

Dette fungerer på samme måte som med trekasser – det er bare å sette av en del av sokkeskuffen til lommetørklær.

Dette avhenger selvfølgelig litt av hvor mye ekstra plass du har i skuffen, men om lommetørklærne brettes fint, tar de ikke opp mye plass.

Alternativ 3 - I jakkene dine

En annen enkel, mer minimalistisk løsning, er å oppbevare lommetørklærne i jakkelommene dine. På denne måten kan du oppbevare lommetørklærne slik de skal bæres, og du slipper med det stryking og stressbretting i siste liten.

Dette er også en god løsning om du skal ha med deg pentøyet ut på reise.

Om du har flere lommetørklær enn du har jakker, kan du også bruke innerlommene for å doble antallet lagringsplasser.

Alternativ 4 - I en tom serviettboks

En mindre elegant, men allikevel veldig praktisk løsning, er å oppbevare lommetørklærne i en tom serviettboks, slik at du bare kan trekke dem ut ettersom du trenger dem. Dette fungerer dog aller best om du går for en ustrukturert puff-brett, og derfor ikke trenger å oppbevare dem sammenbrettet.

Gode samtalestartere om lommetørkleets historie

Fra et enkelt stykke tøy til et skikkelig stilsymbol – debatten rundt lommetørkleets opphav er minst like opphetet som alle politiske debattprogrammer du kan se på TV.

Noen teorier for å sette deg inn i saken:

 • Enkelte historikere mener at lommetørkleet kan dateres tilbake til det antikke Hellas, hvor velstående grekere brukte parfymerte tøystykker til å kamuflere dårlig lukt. Mye senere fulgte engelske og franske adelsmenn i fotsporene deres, ved å bære duftsatte tøystykker, prydet av attraktive broderier.
 • Andre mener at lommetørkleet har sin opprinnelse i den katolske kirken, hvor hvite lommetørklær ble båret på venstre arm for å vise hengivenhet til Gud.
 • Det påstås også at det var britiske Kong Richard II som fant opp lommetørkleet slik vi kjenner det i dag.

Uansett opprinnelse, er det liten tvil om at det var i det 15. århundret at lommetørkleet virkelig var på sin høyde, og de kom da i alle mulige former, fasonger, størrelser og tekstiler. De aller flotteste av dem, gjerne utsmykket med broderier i slike og flotte blonder, ble gjerne arvet gjennom flere generasjoner.

På 1700-tallet bestemte Ludvig XVI av Frankrike seg for å få orden på alt kaoset rundt lommetørklærne. Etter strenge instruksjoner fra sin kone Marie Antoinette, erklærte han at 16 tommer, eller 40 cm, skulle være den universelle standardstørrelsen på alle lommetørklær.

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg hindre at lommetørkleet faller ned i lommen?

Slappe lommetørklær som ikke holder seg på plass er irriterende, men allikevel alt for vanlig. Derfor gir vi deg her et par enkle triks du kan bruke for at lommetørkleet skal se bra ut gjennom hele både dagen og natten.

Om du går for en enkel rektangulær brett, trenger du bare sørge for at du bretter slik at lommetørkleet er langt nok. Brett altså slik at lommetørkleet treffer bunnen av lommen, samtidig som det stikker ut det perfekte antallet millimeter på toppen.

Det er også viktig at lommetørkleet er brettet bredt nok – dette gjelder for alle bretter. Ved å sørge for at lommetørkleet er bredt nok, skaper du litt ekstra friksjon som kan stoppe det fra å falle ned i lommen.

Om du går for en enkel brett som Rektangelen , kan du også bruke et stykke papp eller annet stivt materiale for å holde lommetørkleet på plass.

Det er også mulig å bruke en holder spesielt utviklet for lommetørklær, som sørger for at det sitter godt i lommen og aldri faller ned. 


Hva gjør jeg om lommen min er sydd igjen?

De aller fleste jakker, uansett om de er skreddersydde eller masseproduserte, kommer med gjensydde lommer. Dette gjøres ikke for å irritere deg mest mulig, men for å sikre at jakken skal holde sin form og fasong.

Det er ikke helt enighet i bransjen om man bør la stingene sitte i eller om en bør sprette dem opp. Fordelen med å beholde stingene er at jakken holder bedre på fasongen, mens ulempen er at du ikke har noen lommer – og det kan bli litt flaut om noen finner ut av det.

Uansett blir du pent nødt til å fjerne stingene i brystlommen om du ønsker å bære et lommetørkle. Bruk da en kniv eller en saks for å kutta av ett av stingene, og dra deretter tråden forsiktig ut. Her må du være VELDIG forsiktig og sørge for at du ikke drar med deg jakkestoffet, så ikke begynn med dette når du kommer hjem fra en tur på byen.

Prøv aldri å åpne lommen med kraft – dette kan skade og ødelegge jakken for godt.

Det kanskje aller beste verktøyet for jobben er en sprettekniv, som er spesielt utformet for å fjerne sømmer uten å skade materialet.


Kan jeg bruke et lommetørkle uten slips?

Ja, og dette blir bare vanligere og vanligere.

Et slips kan føles litt formelt, så du kan ved å bære et lommetørkle sammen med en blazer og jeans eller chinos, sette sammen et antrekk som er mindre formelt, og som gjør seg utmerket til varmere dager.


Hvor lenge skal et lommetørkle holde?

Hvor lenge et lommetørkle varer, avhenger mye av hvordan du behandler det. En sikker måte å oppnå kort levetid på, er ved å bruke lommetørkleet til å vaske og tørke opp søl.

Lommetørklær kan også ødelegges av muggsopp om de oppbevares på feil måte. Se avsnittet om oppbevaring lenger opp på siden for å unngå dette.


Er det visse tekstiler som fungerer bedre enn andre til ulike brettemetoder?

Ja. Mens lommetørklær i bomull og lin fungerer i så og si alle bretter, holder ikke silke like godt på fasongen, og fungerer derfor bedre til ustrukturerte danderinger.


Hvilke tekstiler passer best sammen?

Generelt sett er det slik at jo glattere og mindre røft et materiale er, jo mer formelt vil det framstå.

Når du setter sammen et antrekk kan det ofte være en god idé å skape kontraster ved å kombinere glattere tekstiler med enkelte røffere overflater. Om jakken er glatt kan du gå for et bomullslommetørkle, og et silkelommetørkle kan fungere godt sammen med en røffere bomullsblazer.


Er det mulig å kombinere ulike mønstre?

Til å starte med er det lurt å holde seg til kun ett mønster for å ikke rote til ting.

Etterhvert er det mulig å kombinere både 2 og 3 ulike mønstre, selv om 3 stykker kan være vanskelig å få til. Et godt eksempel her vil være å ha ulike mønstre på lommetørkle, skjorte og slips.

Du kan matche ulike farger og mønstre, men sørg for at det ikke ser alt for koordinert ut, ettersom det fort kan bli unaturlig. Den gylne regelen når det gjelder å matche mønstre er å variere i størrelsen på motivene. Om du har et lommetørkle med små prikker bør du ikke gå for et slips med smale striper, men ett med brede striper.

Kombinering av ulike mønstre i samme størrelse gir en uryddig look, som du bør spare de rundt deg for å måtte se på.


Finnes det en universell look som kan passe for alle, i alle anledninger?

En mørkeblå blazer, hvit skjorte og et hvitt lommetørkle av lin vil aldri slå feil.


Hvor bør jeg kjøpe lommetørklær?

Når du kjøper et lommetørkle er det ikke bare viktig å se hvordan det ser ut i seg selv, men også hvordan det vil ta seg ut i et antrekk.

Du kan kjøpe lommetørklær i fysiske butikker, hvor du kan prøve dem på før du bestemmer deg, eller du kan handle i velrenommerte nettbutikker – men sørg da for at du får et godt inntrykk av lommetørkleets utseende og kvalitet gjennom bildene.


Finnes det et lommetørkle alle bør ha i garderoben sin?

Ja, et enkelt hvitt lommetørkle av lin er noe alle menn bør ha tilgjengelig i garderoben sin. De aller fleste menn som bruker dress regelmessig har gjerne så mange som 5 av disse, slik at det alltid er minst ett som er klart til bruk.

Dette lommetørkleet kan brettes på utallige måter, og det fungerer med så og si alle antrekk – rett og slett et fantastisk allsidig stykke tilbehør.


Kan jeg bruke lommetørkle med en tredelt dress, eller blir det for mye?

Ja, men pass på at det ikke ser for stivt ut. Nøkkelen med å sette sammen et antrekk er at det skal se naturlig ut.

En tredelt dress er i seg selv relativt stivt, så pass på at du ikke framstår som for utspekulert når du kombinerer den med et lommetørkle.

Når det er sagt, vil et lommetørkle inkorporert på rett måte, virkelig gi deg den oppmerksomheten du fortjener.


Hva er det perfekte lommetørkleet for brudgommen?

Det avhenger mye av hva slags bryllup du har; hvor det er, hva dresskoden er, etc.

Kontekst, lokasjon og anledning er alfa og omega når det gjelder å sette sammen et godt antrekk. Men la oss anta at dette er et tradisjonelt bryllup – da vil et enkelt hvitt silkelommetørkle kunne gi deg den perfekte balansen mellom formalitet og stil.


Kan jeg bruke lommetørkle med ytterfrakk?

Det blir mer og mer vanlig å se menn som bruker lommetørklær i brystlommen på frakken. Men bør du gjøre det?

Vi mener dette ofte får det til å se ut som en prøver litt for hardt. Det er ingen god grunn til å ha et lommetørkle i brystlommen på frakken din, så vi mener egentlig du bør unngå dette.

Om du er uenige med oss, skal du dog vite at du nok ikke er alene om det.


Kan jeg utvikle mine egne brettemetoder? F.eks. kombinere to lommetørklær.

Det finnes brettemetoder for enhver anledning, og 95% av tiden vil du nok holde deg til en av de klassiske variantene.

Om du føler deg litt kreativ og eventyrlysten, er det allikevel ingenting i veien for å leke seg litt mer danderingen. Sørg bare for at resultatet faktisk ser bra ut!


Fungerer noen farger bedre enn andre i uformelle antrekk?

Generelt sett vil lysere fargetoner fremstå som mindre formelle. Se bare for deg en lysegrå dress kontra en koksgrå en.

Det viktigste er allikevel at du matcher kontrastene i antrekket med kontrasten mellom huden og håret ditt.

En person med lys hud og mørkt hår vil for eksempel kle sterkere kontraster mye bedre enn en som har samme hudfarge men blondt hår.


Hvor mange lommetørklær trenger jeg?

Dette er helt og holdet opp til deg. Det absolutte minimum vil dog være ett enkelt hvitt linlommetørkle, mens det deretter kun avhenger av din smak, stil og ditt budsjett.

Start med ett lommetørkle, og fyll deretter på i samlingen ettersom du finner design du liker, eller la deg inspirere av blogger / andre menn / din egen fantasi.

Det er verdt å merke seg at en ikke trenger å punge ut i dyre dommer for å få lommetørklær med flotte design på tekstiler av høy kvalitet.


Kan jeg bruke vanlige lommetørklær i brystlommen?

Ja, det kan du.

Det er mulig å bruke lommetørklær av lin eller bomull som pyntelommetørklær (sørg for at det er rent), men størrelsen kan da ofte bli et problem.

Du vil for enhver pris unngå en brystlomme som buler ut, og det er derfor viktig at du kun bruker lommetørklær med riktig størrelse til å pynte opp antrekket ditt.

Det endelige svaret er altså ja... men det kommer an på størrelsen.


Hvordan stryker jeg et lommetørkle?

Lommetørklær kan strykes på den flate delen i midten, men pass på at du ikke stryker de håndrullede kantene.

For å unngå uønsket glans kan du gjerne legge mellom et håndkle eller en klut når du stryker.

Lommetørklær med mønster eller motiv skal strykes fra baksiden. For å glatte ut vanskelige skrukker kan en bruke damp. Enkelte strykejern kan av og til "spytte" ut vann, så vær forsiktig ettersom dette kan skape vannflekker.


Hva sier brettemetoden om meg?

Ulike bretter passer til ulike tider, steder, anledninger og humør.

Rene og strukturerte bretter gir en mer formell og subtil look. Derfor kan ellers relativt dristige antrekk tones ned med et enkelt brettet lommetørkle.

Ustrukturerte bretter er derimot mer uformelle og uttrykksfulle.

Som alltid er kontekst viktig, og du bør derfor matche lommetørkleet både til anledningen, ditt humør og din personlighet.


Kan jeg fjerne vaskelappen på lommetørkleet?

Det kommer an på hvor godt lappen er sydd fast. Om den er sydd veldig godt fast kan du risikere å få merker etter sømmen. Om du skal fjerne lappen må du gjøre dette med en sprettekniv eller et skarpt tynt knivblad.

Husk også på at lommetørkleet er som et isfjell – 90% av det vil skjules nede i lommen. Så selv om du skulle la lappen sitte på, eller om du fjerner den og får merker etter sømmen, trenger ingen å se dette.


Har det no å si hva slags brystlomme jeg har?

Mens de aller fleste dressjakker og blazere har lommer som er integrert i selve jakken, har mer uformelle (italienske) jakker gjerne lommer som er sydd på utsiden av jakken.

Slike påsydde lommer er gjerne litt mindre enn andre brystlommer, slik at lommetørklær av bomull og lin ofte kan bli litt for store og klumpete.


Skal lommetørkleet ligge flatt eller bule ut?

Du bør alltid tilstrebe å ha et lommetørkle som ligger så flatt som mulig i brystlommen. Et lommetørkle som får lommen til å bule ut er på ingen måte elegant, og det er derfor viktig å ta lommens størrelse i betraktning når du skal finne fram til rett lommetørkle.


Kan man kjøpe ferdig brettede lommetørklær?

På samme måte som med ferdig bundne sløyfer, kan du også finne ferdig brettede lommetørklær. De består av et perfekt brettet stykke tøy, festet på et stivt materiale som passer ned i brystlommen. Merk at du ikke kan endre bretten på et slikt lommetørkle.


Hvordan bretter jeg vanlige lommetørklær?

Vanlige lommetørklær, altså de mange velger å tørke svetten med, kan brettes på samme måte som pyntelommetørklær.

Merk deg dog at lommetørklær som ikke selges spesifikt for bruk i brystlommen gjerne kan være større enn de dedikerte pyntelommetørklærne, og at de ofte er laget av røffere materialer. Feil valg av lommetørkle kan da gjøre at du ender opp med en lite attraktiv bul på brystlommen.


Hvordan bretter jeg lommetørkleet som James Bond?

De to beste Bondene – Sean Connery og Daniel Craig – er begge store tilhengere av lommetørkleet.

Connerys Bond bruker alltid lommetørklær av hvit lin, mens Craig matcher bomullslommetørklær med sine hvite og lyseblå skjorter.

Felles for de begge er at de foretrekker en enkel og elegant Rektangulær brett.


Vil du ha mer?

Registrer deg nedenfor for å holde deg oppdatert på alt vi skriver.

Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig