Ubetinget 365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 745 kr-
Kontakt oss
Bli med i Trendhim Gjengen

Bli med i Gjengen for å få eksklusive rabatter, klesinspirasjon og mye mer!

Når du skriver inn din e post adresse så bekrefter du vår Personvernerklæring og at du er påmeldt til å motta tilbud og nyheter om produkter til din e post adresse. Du kan avmelde deg og forlate Gjengen når som helst.

FEDORA

Fedoraen har vært det klassiske valget for alle ekte gentlemen helt siden den virkelig fikk sin popularitet tilbake på 20-tallet. Bruk nedtrekksmenyene for å finne fram til en hatt med ønsket farge og materiale for dine antrekk.

Hvordan måle
kr
kr
16 varer

HVA ER EN FEDORA?

Hva har Indiana Jones og Frank Sinatra til felles? Jo, begge to skjønner at en fedora er hva du trenger for å sette sammen en knakende godt antrekk! Fedoraen er en myk tøyhatt med en karakteristisk krone som måler rundt 11 cm i høyden, og en relativt bred brem. Den klassiske formen har også blitt brukt for andre modeller, slik som Panamahatten og Trilby-hatten.
Fedoraens utforming:

Bremmen – Bremmen på en fedora kan bøyes både nedover og oppover, men den mest klassiske varianten er nok opp bak, og ned foran. Den kommer i ulike bredder, og i ulike materialer med både røffe og sydde kanter.

Kronen – Toppen på hatten kommer i flere varianter, hvor den mest populære er med en bulk ned i midten.

Pull – Dette er området foran kronen, hvor hatten gjerne har én bulk inn på hver side. Utformingen og plasseringen av disse bulkene varierer mellom ulike modeller.

Materialer og farger – De fleste fedoraer for menn er utformet i filt; Dette er et materiale bestående av sammenpressede, matte fibre. Fedoraen kommer i en rekke ulike farger, hvor svarte, grå, mørkebrune og khakifargede er de aller mest populære.

Båndet – Så å si alle fedoraer har et bånd som går rundt hatten, rett over bremmen. På enkelte modeller finner du også dekorative fjær.

HVORFOR FEDORA?

Mange mener at fedoraens opprinnelse er en gåte, mens andre mener at navnet kommer fra teaterstykket 'Fédora', skrevet av den franske forfatteren Victorien Sardou. I dette stykket brukte en av hovedrollene – Prinsesse Fédora Romanoff – en hat som ligner på det vi kjenner som fedoraen. Uansett om dette stemmer eller ikke, er det i alle fall en god historie.

Prins Edward av England begynte å bruke fedora på 20-tallet, og den ble fort mer populær enn både bowlerhatten, sikspensen og flosshatten. Populariteten begynte å vokse utover på 20-tallet, og den fikk enda en topp når Hollywood-stjernene snappet opp moten på 40- og 50-tallet. Selv om fedoraen nå ikke er like vanlig i bybildet som den gang, er den fortsatt en kjær del av garderoben til både klassiske gentlemen og trendsettende hipstere.

SLIK VELGER DU EN FEDORA

Når du velger ut en hatt, er det viktig at bremmen står i proporsjon til skuldrene dine; Smal brem for smale skuldre, og bredere brem for brede skuldre.

SLIK FINNER DU RIKTIG STØRRELSE

Bruk et målebånd til å måle hodets omkrets der hatten skal sitte.

La målebåndet overlappe på pannen din.

Sørg for at målebåndet ikke sitter for stramt.

Les av målet og velg størrelse.

Ulike modeller sitter forskjellig på hodet. Det kan også hende at du foretrekker å bære hatten litt på snei. Tenk på dette når du plasserer målebåndet – du skal måle akkurat der du ønsker at hatten skal sitte. Om du er usikker, er det en god tommelfingerregel at hatten skal sitte omtrent 1 cm over ørene dine

Om du ikke finner en størrelse som er helt perfekt, kan du runde oppover og bruke et par hatteinnlegg for å tilpasse størrelsen.

HVOR KAN JEG KJØPE FEDORA-HATT FOR MENN?

Om du er på utkikk etter en hatt med en såkalt Cavanagh-kant, må du nok finne fram til en god vintage-butikk, ettersom denne teknikken ikke brukes lenger. Om dette ikke er så viktig for deg, har vi en rekke stilige modeller fra Fawler i nettbutikken vår, utformet i både ull, bomull og ekvadoriansk strå. Vi er ganske sikre på at både Frank og Indiana ville kunne la seg imponere over utvalget.


Se hele vårt utvalg av hatter for menn her.