365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

5 gode skjeggtips – rett fra barbereren

Alt du trenger å vite om å ta vare på skjegget ditt – fra hvordan du forebygger mot tørr og irritert hud, til hvordan du bør trimme det, og hvor mye skjeggolje du bør bruke. Det hele fra skjeggeksperten og barbereren, Alan Dashti.

Å entre The Dashtis barbershop er en opplevelse i seg selv. Dette er et rolig sted, uten støyet og virrvarret du opplever i andre salonger. Dessuten kjenner du umiddelbart på en energi av seriøsitet; et fokus. Du føler at du gjør noe riktig ved å være der – noe menn skal gjøre, fordi dette er det de alltid har gjort.

Selv om salongen er fylt av stillhet, får du en følelse av personlig tilknytning og avslappethet. Det er noe ved å være på rett sted med de rette folkene som skaper denne fantastiske atmosfæren, mens du bare venter på å se noen som virkelig kan traktere saks, hår og kammer.

Dashti-brødrene – hvis salong ligger i sentrum av Horsens i Danmark – er kjent for sine ferdigheter som barberere, og vi kjenner ingen som kan mer om trimming, barbering og skjeggolje enn dem. Gutta har over 20 års erfaring innen faget, og ansiktene deres prydes av elegante manker vi ikke kan slutte å stirre på. Vi er rett og slett helt sikre på at dette er gutta vi bør ta imot råd fra.

1. Kjenn deg selv

På samme måte som Rom ikke ble bygget på én dag, tar det også litt tid å gro et flott skjegg. «Det første du må tenke på, er ansiktsformen din. Om du har et smalt ansikt, bør du la skjegget gro skikkelig for å jevne ut formen. Om du har et kraftig kjeveparti, vil det se bedre ut med litt kortere skjegg på siden.»

2. Vær tålmodig

Det er når du først begynner å la skjegget gro at tålmodigheten, vennskap og romantiske forhold virkelig blir satt på prøve. «Vi ber våre kunder om å la skjegget gro i 2-3 måneder, før de kommer hit og lar oss trimme og forme det. Dette gjør vi for å gi skjegget tid til å gro til skikkelig, slik at vi får noe å arbeide med. Å forsøke å få til noe med noen uker gamle skjeggflekker, gir rett og slett ikke mening.»

Vi spurte brødrene om hvordan denne groperioden er… og om det er noe vi kan gjøre for å ikke se ut som en fugleunge som skifter fjærdrakt. «Nei. Du må bare innse at du vil se forferdelig ut den første måneden. Se på det som en test for dine personlige forhold. Om partneren din for eksempel er der etter denne prøvelsen, er dette ekte kjærlighet.

En annen viktig detalj, er at du for all del ikke må vente i 3 måneder før du begynner å bruke produkter. Det er viktig å gi både skjegget og huden godt med fuktighet for å oppnå et godt resultat. Sørg derfor for at du alltid har rikelig med både skjeggolje og skjeggvoks tilgjengelig.

Dessuten er det lettere for barbereren å jobbe med et sunt skjegg. Ikke kom med for store forhåpninger om skjegget er tørt og flassende.

Den som venter, venter så absolutt ikke forgjeves. Men hva om en venter og venter, og fortsatt ender opp med kun flekker av skjegg i ansiktet?

Slik fikser du flekkvis skjeggvekst

Dashti-brødrenes beste råd til de som uheldigvis har fått utdelt flekkvis hårvekst i ansiktet, er å la være å gro et skjegg.

«Enkelte menn har rett og slett ikke blitt gitt den gaven at de kan gro tykt og fyldig hår i ansiktet. Om du har små hull der det egentlig skulle vært hår, kan barbereren din jobbe seg rundt dette, og finne en form som passer ansiktet ditt. Om skjeggveksten din er skikkelig flekkvis, anbefaler vi at du barberer deg og heller prøver en annen look. Vi har ikke lært oss hvordan vi får skjegg til å gro enda. Men om du finner en barberer som kan det, vil vi gjerne hør fra deg!

En ting du kan gjøre, er å sørge for at både huden og håret tilføres den fuktigheten som kreves. Du bør dog la barbereren ta seg av forming og styling; han vet best på den fronten».

3. Lær deg å elske skjeggolje

Å faktisk gro skjegget er bare en liten del av hele prosessen. «Det første, og kanskje aller viktigste steget, er at du må tilføre fuktighet. Et sunt skjegg er et skjegg som har fått nok fuktighet. Om skjegget ditt er tørt og flassende, ser det rett og slett ikke bra ut.

Det er mange som går for skjeggvoks først. Og gjerne kun skjeggvoks. De tenker nok at å beskytte skjegget er det rette å gjøre. Sannheten er dog at det er viktigere å bruke skjeggolje, ettersom den trekker dypere ned, og forebygger mot både rød og irritert hud.

Skjeggvoksen er for skjegget, mens skjeggoljen er for huden.

Skejggvoksen er også viktig, ettersom den har en tykkere konsistens, hvilket sørger for at den tilfører næring til hårene. Vi vil anbefale at du bruker skjeggolje på morgenen, for så å vaske den ut med varmt vann før du går og legger deg om kvelden. Oljen trekker ned til huden, og den er enkel å vaske ut. Om hårene er tørre og trenger litt ekstra fuktighet, bør du massere inn litt skjeggvoks i tillegg.

Vi ser stor forskjell mellom de kundene som bruker produkter, og de som ikke gjør det. De som bruker voks og olje kommer inn med et skjegg som er mye enklere å arbeide med, mens de andre har tørt og skjørt skjegg, som blir irritert når vi arbeider med det.

Ved å bruke de rette produktene, sørger du for at huden under skjegget holder seg frisk. Det er dessuten godt å vite om du skulle velge å barbere deg helt glatt igjen… men, hvem vil vel gjøre det?!»

4. Hold det rent

«Skjegghygiene skiller seg litt fra annen personlig hygiene. Skjegget bør kun vaskes med skjeggsjampo, og det bør skje 1-2 ganger i uka – ved å vaske skjegget med såpe eller sjampo hver eneste dag, ender du fort opp med flass, eller tørr og irritert hud.

Velg en sjampo som er ment for skjegg… ikke den samme som du bruker på hodet. Du trenger et produkt som er utviklet spesielt for skjegg, og som ikke får deg til å tørke ut. Du bør også huske på å tørke skjegget forsiktig – for intens tørking kan forårsake splitta tupper og floker.”

Kamming og børsting er et annet viktig steg i rengjøringsprosessen. «Ja, daglig kjemming og børsting er så absolutt bra for skjegget. I tillegg til å løsne opp i floker, distribueres de naturlige oljene, samtidig som det stimuleres til vekst ved å øke blodsirkulasjonen.»

Slik rengjør du skjeggbørsten din

Om du noen gang har brukt en skjeggbørste, vet du sikkert godt at både skjeggvoks og hår liker seg godt der. Det tar ikke lang tid fra du har en flunkende ny børste, til du har en klissete børste som ikke fungerer like godt lenger.

Følg disse 5 stegene for å rengjøre børsten din, slik at du kan gi ansiktspryden all den kjærligheten den fortjener.

  1. «Begynn med å fjerne hår, støv og annet smuss med en fintannet kam. Jobb deg fra bunnen og opp mot enden av børstehårene for å bli kvitt skitten. Du bør gjøre dette daglig, etter hver gang du bruker børsten».
  2. «Fyll bunnen av en bolle med varmt vann (nok til å dekke halvparten av busten), og tilsett er par dråper skjeggsjampo eller mild, babysjampo. Dette bør gjøres hver andre uke, eller oftere om nødvendig».
  3. «Dypp busten ned i vannet, og børst litt rundt slik at sjampoen begynner å skumme. Unngå at trehåndtaket blir vått».
  4. «Skyll med varmt vann, og gjenta prosessen om det fortsatt sitter igjen skitt i børsten. Om det er tilfellet, betyr det at du bør rengjøre børsten din litt oftere!»
  5. «Rist børsten for å tørke den litt, og vent til den her helt tørr før du bruker den igjen. Husk å plassere børsten med busten ned mens den tørker, for å unngå vannskader på trehåndtaket».

Hvordan blir jeg kvitt skjeggflass?

Flass i skjegget kan forekomme hos selv de mest renslige av oss. «Det er viktig å bruke skjeggolje om du ønsker å unngå flass. Dette gjør huden mykere, og det tilfører den fuktigheten som er nødvendig.

Om du flasser skikkelig, kan du prøve å kombinere bruk av både skjeggolje og skjeggvoks for ekstra effekt. Det finnes mange menn som bare bruker olje én gang, og håper at det hjelper… men det gjør det ikke.

Vi kan ikke komme hjem til deg å sørge for at du gjør som du skal; men vi kan fortelle deg at riktig og regelmessig bruk av olje, som oftest vil sørge for at problemet er en saga blott innen en måneds tid».

5. Trim skjegget

Hvor ofte må man trimmer skjegget? «Det kommer an på skjegget, hvor fort det vokser, og når du synes det begynner å se rotete ut. De aller fleste vil si hver andre uke, mens andre gjerne synes det går greit med en måned imellom.

Du må ha selvtillit rundt skjegget ditt. Du tok deg tiden til å gro det, og du har brukt dyrebar tid på å behandle det med både oljer, voks og den rette sjampoen – ikke kast bort alt dette med et utrimmet rot. Besøk barbereren din!»

Dashtis-brødrene har et godt råd på veiene av alle barberere der ute: «Ikke prøv å rydde opp i kantene selv. Når du trimmer og former skjegget ditt hjemme, gir du bare barbereren enda mer jobb når du først drar dit.

Du bør fokusere på å ta vare på huden og hårene, også lar du oss gjøre jobben vår. En skikkelig barberer bruker barberkniv, ettersom den gjør det enklere å få til de rene og skarpe linjene du er ute etter».

Du spurte – Barbereren svarte

Hva får jeg hos barbereren, som jeg ikke får andre steder? Hvorfor bør jeg gå til en barbersalong?

«Råd. Du får personlige råd som du ikke finner på internett – personlige råd som gis spesifikt for din hud og ditt skjegg.

Vi arbeider med skjegg hver eneste dag, og derfor vet vi hva som fungerer, og hva som ikke fungerer. Du kan stole på at barbereren din kjenner produktene sine, teknikkene, og at han vil vise deg hvordan du tar best vare på skjegget ditt.

Det er litt som å gå til doktoren. Om du er syk, vet vi alle at å google diagnoser så absolutt ikke er det rette – du bør alltid oppsøke profesjonell hjelp. Du bør altså ikke stole på alt du leser om skjegg etter et 2-sekunders nettsøk. Finn en barberer du stoler på, bestill en time, og få all den ekspertisen og råd du trenger.

Husk også at det ikke hjelper å bare nikke og si ‘ja’ mens barbereren gir deg gode råd. Du må faktisk lytte og suge til deg lærdommen.»

Hva slags triks kan jeg lære av en barberer?

«Vi kan ikke dele alle triksene våre med deg, men vi kan gi deg to tips som virkelig kan forandre måten du steller skjegget ditt på.

Vi bruker ulike skjeggprodukter hver eneste dag, og vi opplever ofte at kunder blir litt overrasket over hvordan vi bruker dem. Det er for eksempel mange som reagerer på hvor lite vi faktisk bruker; alt for mange der ut pøser på med alt for mye olje og voks, og sløser dermed bort dyrebare dråper.

Vi bruker for eksempel kun 1-2 dråper skjeggolje, som vi masserer godt inn i både hud og hår. Når det gjelder skjeggvoks, holder det gjerne med omtrent en tommelfingernegl. Det er måten du bruker produktene på som utgjør forskjellen – ikke mengden du bruker. Legg gjerne merke til det neste gang du sitter i vår stol, eller i stolen hos din lokale barberer.

Et annet viktig tips er at du må ta godt vare på huden helt fra begynnelsen av. Mange menn ender opp med å barbere av seg skjegget, nettopp fordi det klør alt for mye.

Om du tar godt vare på huden og håret helt fra starten av, trenger du ikke å havne i denne situasjonen. Sørg derfor alltid for at huden under skjegget får nok av fuktighet – denne huden får ikke mye luft, og trenger derfor skjeggproduktene for å holde seg frisk og sunn».

Hva er aller viktigst når en skal gro skjegg?

«Uansett om du har skjegg eller ikke, bør du tilføre huden fuktighet. Finn et produkt som ikke er for klissete, og sørg for at det ikke er komedogenisk (at det ikke tetter til porene dine). Om du finner et produkt med solfaktor, er det et pluss.

Om du gror skjegg, må du bruke skjeggolje. Vi kan ikke få sagt det nok ganger – skjeggoljen er kilden til alt godt!»

Kan jeg bruke skjeggolje hver dag?

«Du kan, og du bør, bruke skjeggolje hver eneste dag. Du bør dog holde deg unna skjeggoljen på dager hvor du gjerne vil ha et litt mer irritert og kløende skjegg.»

Finnes det noen råd for menn med krøllete skjegg? Hvordan retter man ut et krøllete skjegg?

«Hvorfor skulle man ønske å rette ut skjegget? Vi mener at de som har blitt gitt den gudegaven et krøllete skjegg er, må omfavne det! Små krøller kan dessuten få skjegget til å se fyldigere ut – og fyldige skjegg er så absolutt på moten nå om dagen. Husk å behandle krøllene med produkter som holder dem myke og sunne, og sørg for at skjeggets form matcher ansiktet ditt.»

Burde flere menn ha skjegg?

«Vi mener selvfølgelig det. Et flott skjegg oser av maskulinitet, og det viser at du har tatt deg tid til å ta godt vare på hårpryden.

Glattbarberte menn kan selvfølgelig også se mandige ut… men når de vokser opp, angrer de sikkert på at de ikke grodde et skikkelig skjegg».

Vokser skjegget fortere om jeg børster det?

«Børsting og kamming kan hjelpe til med å distribuere de naturlige oljene, og det kan stimulere til vekst ved å øke blodgjennomstrømningen, men det er allikevel ikke en snarvei som gir deg langt og flott skjegg sånn over natta. Vi har i alle fall ikke sett noen magisk børste som får skjegget til å gro fortere. Kamming og børsting kan dog få skjegget til å se fyldigere og ryddigere ut».

Møt Dashti-brødrene

Dashti-brødrene driver en av Danmarks aller beste barbersalonger – The Dashtis. Sjappa ble etablert tilbake i 2010, og her tilbyr de klassisk barbering, oppdatert til å møte den moderne mannens krav. Brødrene er kurdere fra Iran, men nå er det Danmark som er deres hjem.

Gutta har over 21 års erfaring som profesjonelle barberere, og de legger sjelen sin i avanserte teknikker, eminente ferdigheter, og sine evner til å få enhver mann (og hans skjegg) til å se helt fantastisk ut.

Kjøp produktene

Komplette skjeggsett