Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
365 dagers returrett – uansett grunn
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Den ultimate guiden til barberkoster

Grevling, villsvin, hest og syntetisk; med så mye forskjellig å velge i, har du ingen unnskyldning for å ikke få til en så tett og jevn barbering som mulig. Vår guide forklarer deg alt du trenger å vite om barberkoster – fra hvordan du velger rett kost, til hvordan du bruker den for et optimalt resultat.

Lurer du på hva vi egentlig skal med en barberkost , når vi allerede har to fullgode hender vi kan påføre barberkremen med? Du er så absolutt ikke alene. Sannheten er at den rette barberkosten, i kombinasjon med godt utstyr , kommer til å gi deg et helt nytt syn på livet.

Eller kanskje ikke på livet, men det vil kunne snu opp ned på ditt syn på barbering. Det kommer til å gi deg en fantastisk barberingsopplevelse, og ikke minst vil det kunne raffinere ditt allerede lekre ytre.

Hva er en barberkost?

En barberkost – eller barberbørste om du vil – er en kost som brukes til å påføre barbersåpe eller -krem i ansiktet før barbering. Kosten består av et håndtak – gjerne utformet i metall, tre, horn eller syntetiske materialer – og en bust av enten naturlige hår eller syntetisk framstilte alternativer.

Barberkostene kommer dessuten i en rekke ulike størrelser, former og fasonger, og de er en viktig del av et komplett barbersett.

Barberkostens anatomi

Før eller siden vil du støte på termer som refererer til barberkoster og annet barberutstyr som du aldri har hørt om tidligere. For å kunne finne fram til den beste barberkosten, er det dog viktig at du forstår hva disse termene og begrepene betyr.

 1. Bust
  Håret eller fibrene kosten er laget av. Disse kan komme fra dyr som grevling, hest eller villsvin, eller de kan være syntetisk fremstilte. Alle de ulike variantene har sine fordeler og ulemper.
 2. Bustlengde
  Dette er lengen på hårene, målt fra toppen av håndtaket til tuppen av busten. Vanlig bustlengde for barberkoster er rundt 55 mm.
 3. Høyde
  Dette er kostens fulle høyde, målt fra bunn til topp.
 4. Bunn
  Dette er rett og slett bunnen på kosten, som gjerne er flat slik at kosten kan stå av seg selv. Enkelte koster er dog avrundede i bunnen, for å sikre at de alltid oppbevares hengende – som de jo skal.
 5. Knute
  Dette er punktet hvor hårene i busten møtes, og limes sammen med håndtaket. Jo bredere knuten er, jo mer vann vil busten kunne holde på, og jo stivere vil den føles den mot ansiktet.
 • Skum
  Skum er hva du får når du pisker opp barberkrem eller -såpe, og det er dette som legger grunnlaget for en god barbering. Skummet påføres i ansiktet for å beskytte, for å tilføre fuktighet, og for å sørge for at høvelen glir lett over huden.
 • Stivhet
  Dette går på friksjonen mellom huden og busten. En kost med stiv bust har gjerne en stram knute, og den eksfolierer huden mer effektivt enn en kost med mykere bust med løsere knute.
 • Vannretensjon
  Dette er et viktig aspekt for å kunne danne et godt og fyldig skum. Om busten ikke klarer å holde på nok vann, vil den heller ikke kunne piske opp eller holde på skummet.
 • Backbone
  Dette referer til stivheten i bustens knute. Jo tettere hårene sitter, jo mer ‘backbone’ får kosten. En kost med mer ‘backbone’ vil gi mer friksjon og eksfolierer bedre.
 • Barberskål
  Disse ble opprinnelig designet for å oppbevare barberåpen eller barberkremen i. I dag brukes skålene til å piske opp skummet.
 • Barberkremvarmer
  En barberkremvarmer varmer opp kremen eller såpen din før barbering. Et varmt skum sørger nemlig for at porene åpnes, hvilket gjør det lettere å oppnå en tett og jevn barbering.

Hvorfor er det så viktig med en god barberkost?

En god barberkost kan legge grunnlaget for en rask og god barbering. En god kost sørger for å løfte opp hårene, og gjøre dem mykere. Dessuten kan barberkosten også fjerne døde hudceller, og eksfoliere huden – det klarer ikke fingrene dine.

En god barberkost kan piske opp et fyldig skum, ved å piske luft inn i kremen eller såpen . Barberskummet beskytter og fukter, samtidig som det sørger for at høvelen glir lett over huden. Når alt gjøres etter boka, sørger skummet for at høvelen glir sømløst over huden, hvilket reduserer irritasjon, og gir deg et upåklagelig resultat.

Uten den rette barberkosten klarer du aldri å piske opp et godt skum, og uten et fyldig og luftig skum, kan du like gjerne bytte ut høvelen med en våt tøffel.

Ulike typer barberkoster

Det overveldende utvalget som finnes på markedet, kan gjøre enhver mann både forvirret og handlingslammet. Derfor går vi her gjennom de mest vanlige typene barberkoster, samt deres fordeler og ulemper. Når du har fått en oversikt over de ulike variantenes karakteristikker, blir det fort mye enklere å velge den rette kosten for deg.

Villsvin

Barberkoster med hår fra villsvin – også kalt svinebust – er relativt stive, og de gjør det derfor enkelt å løfte hårene før barbering. Stivheten gjør det også enklere å komme til med barberskummet under alle hårene – hvilket gir en god barberopplevelse.

Villsvin er gjerne et godt sted å starte om du aldri har kjøpt – eller brukt – en barberkost før.

Fordeler

 • Blir mykere over tid
 • Rimeligere i pris enn grevlinghår
 • Løfter hårene effektivt

Ulemper

 • Kan være litt vel stiv de første gangene de brukes
 • Holder ikke like godt på vannet som grevlinghår
 • ‘Røyter’ mer enn andre koster

Hest

Barberkoster med hestehår har vært litt ute i kulden de seneste årene, men nå er de virkelig på vei tilbake på markedet. Selv om buster av hestehår ikke holder like godt på vannet som syntetiske buster eller buster av grevlinghår, er de et godt alternativ for deg som ikke absolutt må ha det alle beste og dyreste.

Fordeler

 • Mykere enn hår fra villsvin

Ulemper

 • Holder ikke like godt på vannet som grevlingbuster og enkelte syntetiske buster
 • Kan ha en litt ubehagelig lukt de første gangene de brukes (dyresjampo kan fjerne noe av denne duften)
 • Hestehåret krever mer vedlikehold og kjærlighet enn grevlinghåret; en bust av hestehår må rengjøres og oppbevares riktig for å hindre at den røyter for mye

Syntetisk

De syntetiske kostene på den rimeligste halvdelen av skalaen får gjerne mye pes for å være ente for stive, eller for løse i fisken. Det skal dog sies at kvaliteten på syntetiske koster forbedres fortløpende ettersom teknologien forbedres, og det er nok ikke lenge til vi kan se syntetiske buster som kan være helt oppe å kjempe med de aller beste grevlinghårene.

Fordeler

 • Perfekt for veganere, eller for de som er allergiske mot dyrehår
 • Det finnes et bredt utvalg av ulike varianter, fra de aller billigste, til de som er til forveksling like grevlinghår
 • De syntetiske hårene er slitesterke, og kostene holder derfor lenge før de må byttes ut

Ulemper

 • Kan være litt stivt og røft, selv etter noen gangers bruk
 • Billigere varianter holder dårlig på vannet, hvilket gir et dårlig skum
 • Selv de beste syntetiske kostene når ikke helt opp til koster med silvertip grevlingbust

Grevling

Koster med bust av grelinvghår er utvilsomt de beste kostene. Grevlinghåret er både mykt og slitesterkt, og derfor er dette førstevalget til så å si alle barberere, rundt om i hele verden.

Om de tas godt vare på, kan barberkoster med grevlinghår gjerne vare i flere år.

Fordeler

 • Kommer i variantene pure, best, (fine) super og silvertip, som alle gir et perfekt skum
 • Absorberer mer vann enn alle andre buster – både syntetiske og naturlige
 • Skånsomt mot huden
 • Grevlinghårene er tynne, og derfor vil det være mange hårstrå i en bust; dette gir et både luftig og fyldig skum

Ulemper

 • Markedet er fullt av billige etterligninger, og derfor kan det være vanskelig å finne koster med ekte grevlinghår
 • Koster med grevlinghår er gjerne stivt priset, og derfor ikke nødvendigvis så passende for deg som er helt ny i gamet

Hvilken type grevlinghår er best?

Pure

Dette er den mest vanlige, rimeligste varianten av grevlinghår. Håret som brukes i busten hentes fra rundt omkring på kroppen, som for eksempel fra nakken, skuldrene, baken og magen.

En av de største fordelene med denne graderingen, er at hårene er litt røffere og stivere enn i de dyrere variantene, hvilket gjør at busten er bedre egnet til å skrubbe og eksfoliere huden.

 • Fra mørkebrunt til svart i fargen
 • Hårene er hentet fra nakken, skuldrene, magen og baken
 • Et godt alternativ for nybegynnere

Best

Denne graderingen er et hakk over ‘pure’. Hårene er her utelukkende hentet fra magen på grevlingen, hvor hårene er lengre, tynnere og mer fleksible. Dette gir en bust som holder bedre på vannet, og som med det gjør det enklere å piske opp et luftig og godt skum.

 • Fra lysebrunt til grått i fargen
 • Hårene er hentet fra magen på grevlingen
 • Anses som et alternativ som gir god valuta for pengene

(Fine) Super

Disse hårene er hentet fra ryggen på grevlingen, og denne graderingen er mye mer sjelden enn ‘pure’ og ‘best’. Super-hårene er mykere enn de tidligere nevnte graderingene, men ikke like myke (eller dyre) som silvertip-graderingen. Det er dog vanskelig å merke forskjell på silvertip og super, ettersom variasjonen er særs subtil.

Den største ulempen med koster med super-bust, er at det kreves litt av deg for å holde kosten i tipp-topp stand. Du må altså arbeide litt for å sikre at du vår valuta for pengene.

 • Hårene er hentet fra ryggen på grevlingen
 • Bunnen av hårene er hvite, midten er lysegrå, og tuppen er hvit
 • Dyrt, sjeldent, og nærmest umulig å skille fra silvertip

Silvertip

Disse hårene hentes fra nakken og halsen på grevlingen, og de brukes til å lage de aller beste barberkostene . Koster med bust av silvertip-hår har rykte på seg for å være de aller beste kostene, rett og slett fordi de er utrolige myke, samtidig som de holder godt på vannet, og gir et helt enestående skum. Prisen er relativt stiv, men det må også tas med i betraktningen at kostene kan vare i mange år om de tas godt vare på.

Å påføre skum med en silvertip-kost er noe helt for seg selv. Den myke busten masserer ansiktet, samtidig som hårene sørger for at skummet fordeles jevnt utover huden og hårene. Når du først har prøvd en slik kost, så er det ingen vei tilbake.

 • Anses som det aller beste håret for barberkoster
 • Hårene hentes fra nakken på grevlingen
 • Bunnen på hårene er kremhvite, midten er svart, mens tuppene er sølvfargede

Håndtak

En god barberkost skal sitte godt i hånden både mens du pisker opp skummet, og mens du påfører det i ansiktet. Her finnes det også mye rart å velge i, med alt fra polert tre og bisonhorn, til krom, messing, nikkel og aluminium.

Tyngde og form er viktig når du skal finne fram til den perfekte barberkosten. Om den er for tung, kan det fort kjennes ut som du holder i en billiardkule. Om den er for lett, kan den fort kjennes skrøpelig og billig ut. Den perfekte kosten skal sitte godt i hånden, og gjøre det enkelt for deg å komme til overalt hvor barberskum trengs.

Vi kan snakke og synse så mye vi bare vil rundt håndtakets vekt, men den beste måten å finne fram til riktig kost for deg, er rett og slett å ta den i hånden å se hva du synes. Husk dog at en barberkost aldri vil være bedre en busten den er utstyrt med.

Hvordan vet du om du har valgt riktig barberkost?

Om du aldri har brukt en barberkost før, hvordan kan du da vite om den er god eller ikke? Vi vet at dette kan være vanskelig, derfor lister vi her opp noen viktige faktorer du må tenke på når du skal teste ut en barberkost for første gang.

Har den riktig stivhet?
Dette omtales også som ‘backbone’, og det refererer til hvor stiv eller fleksibel busten i kosten er. Hvor stram knuten er, bestemmer i stor grad hvor stiv kosten vil være. Stivheten vil avgjøre hvor god kosten er for å piske opp skummet, og hvor stiv eller myk den føles mot huden.

Mister den hår hver gang den brukes?
At et par hår sitter igjen på huden, eller havner i vasken, et par tre ganger i måneden, er helt vanlig om du bruker en kost med syntetisk bust, eller en rimeligere svinebust. Alle koster vil før eller siden miste noen hår, men om kosten er av topp kvalitet (gjelder både for hestehår, syntetiske- og grevlinghår) skal den kunne holde både formen og hårene i flere år.

Har kosten blitt produsert etisk korrekt?
Det har kanskje ikke noe å gjøre med kostens faktiske kvalitet, men det er allikevel viktig å tenke på hvordan den har blitt produsert. Våre fedre og bestefedre tenkte kanskje ikke på den slags, men for den moderne mann, finnes det ingen unnskyldning for å ikke gå for en kost som har blitt produsert etter gode, både etiske og bærekraftige, standarder.

Hvordan kjennes den i hånden?
Har den en vekt som gir deg følelsen av stødighet og kvalitet? Eller kjennes den skrøpelig og billig ut? Enkelte ganger må du bare plukke opp kosten, kjenne litt på den, og prøve den, for å vite om den er riktig for deg.

Ga kosten en jevn, tett og komfortabel barbering?
Det aller viktigste er kanskje hvordan barberingen ble. Var det en merkbar forskjell mellom bruk av barberkosten, og å bare påføre barberskum med hendene? Når du påfører skummet med hendene, kan hårene fort klemmes mot ansiktet, mens kosten sørger for at hårene løftes, samtidig som den eksfolierer huden. En god kost skal holde på fuktigheten, og gjøre det enkelt å dekke hele ansiktet med skum.

Slik bruker du barberkosten

Hent fram til din indre Karate Kid . Forskjellen her er bare at mens Karate Kid kjører ‘wax on, wax off’, så må du lære deg ‘skum på, skum av’. Før du setter i gang med barberingen og barberkosten, anbefaler vi at du holder et varmt håndkle mot ansiktet for å åpne porene. Eventuelt kan du barbere deg rett etter en varm dusj, ettersom den varme dampen fungerer avslappende på huden.

Finn fram barberkosten og barberskålen, og følg vår steg for steg-guide nedenfor.

Først må du gjøre klar en barberskål – eller annen egnet beholder – med barberkrem- eller såpe. Denne brukes sammen med barberkosten for å piske opp kremen.

 1. Hold kosten i håndtaket, og væt den med varmt vann, før du rister av overflødig væske. Du kan også la busten ligge en bolle med varmt vann. Når vi sier varmt vann, mener vi varmt vann, ikke glovarmt vann.
 2. Dypp kosten lett ned i barberskålen med krem eller såpe, og pisk opp et fyldig og luftig skum..
 3. Sørg for at skummet har den rette konsistensen . Et godt skum er nøkkelen til en tett og jevn barbering.
 4. Påfør skummet ved å føre busten over ansiktet med rolige, sirkulære bevegelser. Husk å få dekket hele området du ønsker å barbere.
 5. Etter barberingen renser du kosten med varmt vann for å bli kvitt gjenværende såpe eller krem.
 6. Klem forsiktig på busten, og rist for å bli kvitt overflødig væske, før du setter eller henger fra deg kosten (alltid med busten pekende nedover).

Slik tar du vare på barberkosten din

 1. Etter barbering skyller du kosten i varmt vann (aldri glovarmt) for å forsikre deg om at alt skummet fjernes.
 2. Heng kosten opp i et stativ med busten pekende nedover. Dette fører fuktigheten vekk fra håndtaket, og sørger for at kosten tørker fortere.
 3. Husk at kosten bør oppbevares i et tørt rom når den tørker – ikke i skap, pose eller toalettmappe.
 4. Skyll barberskålen med varmt vann, for å sikre at du blir kvitt alt gjenværende skum.
 5. Aldri dra eller riv i busten, og aldri tørk den med varmeovn eller hårføner.
 6. La barberkosten henge på et stativ mens den tørker.

Vårrengjøring for barberkosten

Uansett hvor flink du er til å rense, tørke og oppbevare kosten din, vil den mest sannsynlig se ganske godt brukt ut etter er par måneder med daglig bruk. I stedet for å gjemme bort den gamle kosten, og gå til innkjøp av en ny en, finnes det ting du kan gjøre for å hente fram kostens fordums prakt.

Sjampo
Tilsett en mild sjampo (eller dyresjampo) i skålen du vanligvis bruker til å piske opp skum, og bruk den vætede kosten til å piske opp sjampoen.

Når du har pisket opp sjampoen, masserer du busten forsiktig med hendene dine. Skyll kosten under kaldt, rennende vann, til all sjampoen er fjernet, og gjenta prosessen. Husk å skylle godt av kosten når du er ferdig.

Rist løs for å bli kvitt overflødig vann, og dra en kam gjennom busten for å rette ut eventuelle flokete hår. Du kan også kjøre en runde med balsam om du ønsker det.

Du spurte – Vi svarte

Hvorfor skal jeg bruke en barberkost?

En barberkost er det beste verktøyet for å løfte hårene, og å påføre barberskum overalt hvor du skal barbere deg.

I tillegg til å gi en jevnere og mer komfortabel barbering, eksfolierer kostene huden, samtidig som de tilfører fuktighet og gjør huden glattere. Dessuten kreves det mindre barberkrem eller -såpe med en kost enn om du bruker hendene.


Hvordan vet jeg om en barberkost er den rette for meg?

Dette finner du best ut av etter å ha brukt den i en måneds tid. Etter en måneds bruk har busten myknet opp litt, men den skal fortsatt holde formen når børsten stilles med busten opp.

Kosten skal føles myk og komfortabel mot huden, og den skal gi deg en barbert overflate som er både myk og uten utslett.


Hvor lenge holder vanligvis en barberkost?

Billigere varianter av for eksempel hestehår, syntetiske hår eller villsvinhår, holder gjerne et sted mellom et par måneder til et par år om de rengjøres, tørkes og oppbevares riktig. Om kvalitetskoster med hår fra grevling eller med syntetiske hår gis samme gode behandling, kan de gjerne holde i alt fra tre til ti år, eller enda lenger.

Hvordan du tar vare på kosten, har mye å si for hvor lenge du vil kunne bruke den. Skånsom bruk, akkompagnert av godt vedlikehold, og jevnlig vasking med sjampo, kan forlenge levetiden betraktelig.


Kosten min røyter – er det normalt?

Om kosten din røyter mye, om du må bruke ekstra mye skum, og om du må barbere deg flere ganger for å bli kvitt alle skjeggstumpene, så kan det være en idé å prøve ut en kost med en annen type bust.

At kosten mister et hår her og der de første ukene er helt normalt, men om du mister flere hår hver gang du bruker kosten din, så har du et problem. Husk at det er viktig å ta godt vare på kosten for å sørge for at den holder lenge. Husk at du alltid må være skånsom når du håndterer kosten – ikke dra hardt eller vri på busten, og husk å alltid la den tørke av seg etter skylling. Om kosten mister lange hår med lim på den ene enden, er det et tegn på at kosten din bør pensjoneres snart.


Hva bør jeg velge – barberkrem eller barbersåpe?

Dette avhenger først og fremst av personlige preferanser. Vi anbefaler at du prøver ut begge deler for å se hvordan huden din reagerer på de forskjellige produktene. Det viktigste er dog at kremen eller såpen du bruker kan piskes opp til et fyldig og godt skum. Om du, etter flerfoldige forsøk, ikke klarer å piske opp et godt skum, så anbefaler vi at du prøver et annet produkt.


Hvordan får jeg mest mulig ut av barberkosten min?

For å få mest mulig ut av barberkosten du kjøper, er det viktig at du både rengjør den, tørker den, og oppbevarer den riktig.

Sørg for å skylle godt av med varmt vann (ikke glovarmt) etter bruk, før du henger den på et egnet stativ med busten ned for å tørke. Oppbevar aldri kosten i fuktige omgivelser som for eksempel i skap eller toalettmappe.


Hvilken type barberkost er best egnet for en stilig og moderne mann?

Hvilken barberkost som passer best for deg, avhenger egentlig av hvor stilig og moderne du er, eller hvor stilig og moderne du ønsker å fremstå. Om kun det beste er godt nok for deg, bør du så absolutt gå for en kost med bust av silvertip grevlinghår. Om du ønsker å få mest mulig valuta for pengene dine, så bør du går for en kost med bust av hestehår.


Hva er forskjellen mellom de ulike typene buster?

I tillegg til at barberkoster kommer med buster av ulike typer hår, kommer de også i ulike former og fasonger.

Det finnes for eksempel runde og spisse buster, som gir deg mer presisjon når du påfører barberskummet, og mer åpne buster, som gjør at du raskt kan dekke hele ansiktet med barberskum.


Finnes det barberkoster designet for å ha med på reise?

Ja! Reisekostene er mye mindre enn vanlige koster, og enkelte av dem kommer også med etuier med hull i topp eller bunn, som sørger for at kosten tørker raskt. Enkelte reisekoster er dessuten utstyrt med avtakbar bust, som du kan ta av, og dytte ned i håndtaket når du pakker den ned i bagen.

Hvilken størrelse bør jeg gå for?

Dette vil først og fremst avhenge av personlig smak og behag. Om du vil bli fort ferdig med jobben, så går du for en stor kost, mens en liten kost gir deg mer presisjon.


Kan jeg bruke barberkost med barberskum?

Ja, det går an bruke barberkost med barberskum. Men om du ønsker en skikkelig våtbarbering, holder det ikke med skum fra sprayboks.

Når du skal finne gode barberprodukter, anbefaler vi at du holder deg borte fra gel og skum fra flaske og boks, grunnet deres innhold av kjemikalier og mineraloljer.

Barberkrem er så absolutt det beste produktet for å få et godt skum, og dessuten tilfører kremen fuktighet som gjør huden din deilig og myk. Du kan også bruke en barbersåpe, men her kan utvalget av ulike varianter på markedet fort virke litt avskrekkende. Det finnes nemlig både harde såper, halvharde såper, og til og med kremsåper – til syvende og sist er det smak og behag hva som vil være best for deg.


Hvordan bør jeg behandle min nye barberkost?

Nye barberkoster har gjerne en veldig distinkt og litt ubehagelig lukt, men det finnes ting du kan gjør for å bli kvitt denne. Dessuten hjelper disse stegene med å gi deg full ytelse fra kosten.

Først vasker du kosten kjapt med oppvaskmiddel. Deretter lar du den stå i varmt vann med oppvaskmiddel i 10 til 15 minutter – med håndtaket rett opp, uten at det kommer i kontakt med vannet. Pisk så barberkosten til det begynner å skumme, og la den stå med skummet på busten over natten (busten skal peke nedover). Neste morgen er det bare å skylle ut såpen med varmt vann, og la kosten tørke.

Målet med denne behandlingen er å fukte hårene i busten med både vann og såpe, for å gjøre dem mykere og klare for videre bruk. Merk at det kan ta opptil et par uker før det kosten fungerer akkurat som den skal. Stegene vi har gått gjennom ovenfor er rett og slett for å korte ned denne prosessen.


Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig