365-dagers returrett
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449 -
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Billige sløyfer
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Solbriller
Vesker
Ørepynt
57 98 93 95
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Den ultimate guiden til våtbarbering

Ingen liker irritert og sår hud. Denne guiden forteller deg alt du trenger å vite for å få tidenes tetteste og jevneste barbering. Her kan du lese om alt fra anbefalte produkter, til hjelpsomme steg for steg-veiledninger.

Å lære hvordan vi skal barbere oss, er noe vi alle må når puberteten melder sin ankomst. Sammen med stemmeskiftet, hårvekst på kassa og plutselig interesse før søte jenter i klassen, er barbering av den første dunen i ansiktet et sikkert tegn på at du er på vei inn i de voksnes rekker.

Men det er ikke bare fryd og gammen!

Barberingen blir et daglig gjøremål for de aller fleste menn, men allikevel klarer vi ikke å bli enige om hvilke verktøy som er best, og hvilken vei en bør barbere – med eller mot hårene?

Det hadde kanskje vært like greit å droppe hele greia… men vi barberer oss jo fordi det er det menn gjør. Og nå sitter vi her og diskuterer hvordan vi bør barbere oss .

Den gode nyheten er at det faktisk finnes en korrekt måte å barbere seg på. Den dårlige nyheten er at vi ikke kan hjelpe deg om du fortsatt sliter med sprukken stemme og barnslige dun på brystkassa.

Uansett om du liker det eller ikke, har du blitt utdelt kun ett ansikt, og derfor er det viktig at du tar godt vare på det. Det er nettopp derfor vi har utviklet denne guiden – stappet full av tips, triks og industrihemmeligheter fra profesjonelle barberere.

Våtbarbering vs. tørrbarbering

Hver morgen møter vi vanskelige dilemmaer vi må ta stilling til: Holder det med én kopp kaffe? Skal jeg gå for tørr- eller våtbarbering?

Hva er våtbarbering?

Våtbarbering er barbering hvor det brukes vann og en type såpe eller krem for å dannet et barberskum.

Fordeler med våtbarbering

 • Tettere barbering
 • Eksfolierer huden – Det skarpe barberbladet fjerner døde hudceller
 • Rimeligere i det lange løp

Hva er tørrbarbering?

Tørrbarbering er naturlig nok barbering uten bruk av vann, og med bruk av elektrisk barberutstyr.

Fordeler med tørrbarbering

 • Bedre for de med sensitiv hud, ettersom det ikke skrapes i huden
 • Mindre risiko for inngrodde hår, men økt sjanse for rødhet og irritasjon
  Selv om tørrbarbering er både raskere og enklere enn våtbarbering, er ikke dette vår foretrukne metode.

Kall oss gjerne gammeldagse, men det er noe helt spesielt med ritualet som følger med våtbarberingen. Det gjør nærmest at du gleder deg til å stå opp om morgenen – litt sånn som dagens første kaffekopp.

Barberustyret

Uansett hvor flink du blir til å barbere deg, så vil barberingen aldri være bedre enn det utstyret du bruker. Barbering er rett og slett en god kombinasjon av ferdigheter, det rette verktøyet, og kunnskap om hvordan du skal bruke det.

Barberkniv

Hva tenker du på når du hører barberkniv? Tenker du på den elegante James Bond i «Skyfall», eller tenker du på Sweeney Todd som sniker seg rundt i Londons bakgater?

Den gode gamle barberkniven er det perfekte verktøyet for å oppnå en tett og jevn barbering. Ja, det kreves litt trening, men når du først har mestret teknikken, er det ingen vei tilbake.

Fordeler med bruk av barberkniv

 • Miljøvennlig – Klassiske barberkniver er rett og slett helt avfallsfrie. Andre varianter, som for eksempel de med utskiftbart blad, stiller også meget godt om vi sammenligner med de 2 milliardene engangshøvler som kastes i USA hvert eneste år. For å ikke nevne emballasjen. Redusert avfall betyr en sunnere planet, og dessuten får du også en fantastisk barbering. Vinn – vinn!
 • Tett barbering – Barberkniver gir utvilsomt den aller beste barberingen. Det er faktisk en grunn til at både profesjonelle barberere – og agent 007 – sverger til dette verktøyet.
 • Rimelig – Det økonomiske henger sammen med det miljømessige. Du kan se på barberkniven som en investering; den koster litt å skaffe seg, men du trenger ikke kjøpe nye blader eller batterier slik som med moderne høvler og barbermaskiner.
 • Opplevelsen – Den presise og skånsomme teknikken som kreves for å håndtere en barberkniv, er mye av grunnen til det perfekte resultatet den gir. Det er denne møysommelige prosessen som gjør det ellers så pliktbaserte gjøremålet, til et ritual du ser fram til hver eneste morgen.

Slik velger du riktig barberkniv

 • Skarpt knivblad – Sjekk om kniven har et skarpt knivblad. Dette forteller deg at kniven har blitt slipt på profesjonelt vis.
 • Balanse og vekt – Velg en kniv som sitter godt i hånden. Den ideelle balansen er når håndtaket og kniven har omtrent samme vekt. Hvor tung kniven bør være er en smaksak, men unngå en barberkniv som er alt for tung – da mister du litt av presisjonen.
 • Bladets bredde – Blad måles i ⅛ av en tomme. Den mest vanlige bladbredden er ⅝”, mens de aller største knivene gjerne måler ⅞”. De brede bladene er vanskeligere å manøvrere rundt nese og lepper. Vi anbefaler alle nybegynnere å starte med en ⅝”.
 • Type stål – De aller fleste barberblader er laget av enten rustfritt stål eller karbonstål.
 • Blader av rustfritt stål er vår favoritt, ettersom de ikke ruster, og fordi de holder seg skarpe lengre.
 • Blader av karbonstål inneholder ikke kromium, nikkel eller molybden, og de ruster lettere. Disse bladene er også rimeligere enn blader av rustfritt stål, og de er enklere å slipe og skjerpe. Blader av karbonstål gir skarpere egg enn rustfritt stål.
 • Knivspiss – Her finnes det mange ulike varianter, med navn som «Barbers notch», «Spanish point», «French point», og «Spike point». Her går vi dog kun gjennom de to hovedtypene – avrundet og skarp spiss.
 • En avrundet knivspiss er det tryggeste valget for nybegynnere. Disse knivene har altså ingen skarp spiss, og dette gjør de mye tryggere å bruke.
 • En skarp spiss er perfekt når du ønsker å style skjegg og skinnskjegg . Du bør dog ha god kontroll når du bruker denne typen barberkniv, ettersom raske og ukontrollerte bevegelser kan gi fatale resultater.
 • Utskiftbare blader – Mange barberkniver kommer med utskiftbare blader , som gjør at du slipper å bry deg om sliping og skjerping. Når bladet blir sløvt, er det rett og slett bare å bytte det ut.
  De aller fleste barberkniver av denne typen bruker vanlige barberblader som knekkes i to. Barberkniver med utskiftbart blad er gjerne rimeligere i pris, og et godt verktøy for å oppnå en perfekt barbering.

Ekstrautstyr for barbering med barberkniv

 • Skjerpestropp og brynesteinSkjerpestropp og brynesteiner er noe du må ha om du skal barbere deg med en barberkniv.
 • Skjerpestroppen er laget av okseskinn, og den brukes for å skjerpe eggen på kniven – baksiden av stroppen er gjerne av lin eller kanvas.
 • En brynestein brukes for å slipe av noe av metallet på knivbladet.
  Et godt knivblad trenger kun å brynes én gang i året, mens skjerpestroppen brukes både før og etter hver barbering. Om du har mye skjegg å barbere bort, kan du godt også bruke skjerpestroppen under barberingen.
 • Pasta – For å forenkle skjerpeprosessen, kan du enten bruke en skinnbalsam, eller slipepasta . Det går dog helt fint uten, og det er mange profesjonelle barberere som faktisk foretrekker det.

Barberhøvler

Klassiske barberhøvler er rett og slett holdere for barberblader, og de kommer som både enkel- og dobbeltsidige varianter.

En barberhøvel med utskiftbare blader sørger for at du slipper å bruke mye tid på sliping og skjerping – altså perfekt for deg som gjerne har litt dårlig tid om morgenen.

Fordeler med bruk av barberhøvel:

 • Rimelig – En skikkelig høvel koster kanskje mer enn en variant du finner på matbutikken, men takket være de billige bladene den bruker, vil det lønne seg økonomisk i det lange løp.
  Når den ene siden av bladet begynner å bli litt sløv, kan du dessuten bare snu bladet og fortsette på den andre siden – det kan du ikke med de moderne variantene.
 • Bra for sensitiv hud – Reklamer vi ser på TV forteller oss gjerne at en trenger mange blader for å få til en tett og jevn barbering. Dette er dog ikke sant – alle de ekstra bladene gir deg bare mer rød og irritert hud. For hvordan kan det være sånn at jo flere metallblader du skraper med, jo bedre vil det være for huden?
  • Klassiske barberhøvler benytter seg kun av ett blad, og det betyr at det kreves mindre kraft, hvilket i sin tur sørger for at høvelen glir lettere over huden.
 • Estetisk elegant – Ok, dette er kanskje subjektivt, men vi mener at en barberhøvel hengende på et stativ av rustfritt stål vil kunne heve inntrykket av ethvert baderom.

Slik velger du riktig barberhøvel

 • Enkel- eller dobbeltsidig – De aller fleste barberhøvler i dag benytter dobbeltsidige blader (DE-blader), ettersom mange mener den enkeltsidige varianten føles litt for aggressiv. Dessuten sparer du penger på å bruke dobbeltsidige blader, ettersom begge sidene kan benyttes.
 • Håndtaket – Det er viktig at høvelen sitter godt i hånda, og at den har god både balanse og vekt. Generelt sett kan vi si at høvler med tyngre håndtak gir deg mer kontroll.
 • Hodet – Hodet på høvelen er gjerne utstyrt med et deksel, eller en kam, som beskytter deg mot det skarpe bladet. Her finnes det i all hovedsak to varianter – åpen og lukket kam.
  • De åpne variantene er mer aggressive, ettersom huden da vil være nærmere bladet. Lukkede kammer er generelt sett enklere å bruke, og de beskytter godt mot kutt og skader.
  • Hodet på høvelen kommer som oftest i én, to eller tre deler. Dette har dog lite å si for hvordan høvelen barberer, men det avgjør hvordan, og hvor lett man skifter ut blader på høvelen.
 • Bladets vinkel – I de aller fleste høvler ligger bladet vinkelrett på håndtaket, men det finnes også varianter hvor bladet har en liten vinkel, hvilket gjør at det blir enklere å få til en tett barbering på kort tid. Høvlene med vinklet blad er dog litt mer aggressive, men de er også et godt alternativ for deg med sensitiv hud, ettersom det holder å gå over én gang.

Moderne barberhøvler

Finn fram et hvilket som helst herremagasin du har liggende, så vil du garantert se reklamer for moderne barberhøvler . Her handler det som oftest om hvor mange blader høvelen har, og hvor godt den glir over ansiktet. Sannheten er at denne typen høvel ble utviklet for å gjøre barberingen enklere – ikke for å gi en bedre barberingsopplevelse.

Hovedfordelen med denne typen høvler er at de er enkle, og relativt trygge, å bruke – det skal godt gjøres å skade seg skikkelig med en av disse. Takket være TV-en og annen media, er det denne typen høvel vi først og fremst assosierer med barbering.

Vi har en lang liste over argumenter for hvorfor du ikke bør investere i en moderne barberhøvel. Vi skal ikke gå gjennom hele lista, men la oss for eksempel ta det økonomiske; en høvel som disse er gjerne relativt billig, men bladene du må skifte ut hele tiden, er så absolutt ikke det. Dessuten holder de ikke mer enn 6-7 barberinger… selvfølgelig avhengig av hvor mye død hud, hår og barberskum som fester seg mellom de utallige bladene.

Flere blader er ikke alltid bedre. Ett skarpt blad er faktisk alt du trenger, og det er faktisk også bedre for huden.

Om du ikke er helt klar for å gi slipp på dette praktiske verktøyet, må du i det minste sørge for at du kjøper deg en god modell.

Tradisjonell vs. moderne barberhøvel

Vi mener at hvilken høvel om passer best for deg, fullt og helt avhenger av personlige preferanser. Det var kanskje ikke det du ville høre, men det er i alle fall det vi mener.

Om du prioriterer å ta vare på deg selv, og om du kan sette av tid til den daglige barberingen, så er den tradisjonelle barberhøvelen perfekt for deg.

Om du ønsker å få gjort unna barberingen i en fei, og om du ikke har noe imot å bruke masser av penger på nye bader, så er den moderne høvelen perfekt for deg. Bare tenk deg om to ganger, for å være sikker på at dette faktisk er ditt valg, og ikke noe markedsføringsfolka har bestemt for deg.

Tradisjonelle barberhøvler er designet for å gi en tett og jevn barbering på første skrap, mens de moderne variantene gjerne må dras over samme område flere ganger for å oppnå samme resultat. For hver gang du fører høvelen over huden, blir den mer og mer rød og irritert.

Barberkost

Barberkosten er en liten, håndholdt kost, som brukes for å påføre barberkrem eller -såpe før barbering. Kosten består av et håndtak – gjerne av metall, tre, horn eller syntetiske materialer – og en bust av enten dyrehår eller syntetiske hår.

Det er så mye mer å fortelle om barberkosten enn hva vi får plass til her, men du skal vite at det aller viktigste elementet for en god barbering, er et fyldig og luftig skum.

Klikk her for å lese mer om barberkosten, og om hvorfor grevlinghår er det aller beste .

Barberkrem og barbersåpe

Den rette kosten og den rette høvelen tar deg langt, men ikke helt i mål. Du trenger også noe som sørger for at høvelen glir lett over huden . En god krem eller såpe tilfører fuktighet, og sørger for at høvelen glir knirkefritt over huden.

Barberkrem er kanskje det enkleste alternativet, ettersom det er letter å piske opp et godt skum av kremen. Barbersåpene kommer som såpestykker, og det kreves litt mer av deg for å skape et godt skum av disse.

Det viktigste når du skal finne en god barbersåpe eller -krem, er at den kan piskes opp til et godt skum. Et godt skum karakteriseres ved at det beskytter godt mot det skarpe bladet, samtidig som det sørger for at høvelen glir lett over huden.

Duften er selvfølgelig også en viktig faktor. Du kan velge mellom varianter som lavendel, sandeltre eller frisk mentol – så det finnes ingen god grunn til å fortsette å lukte som barberskum på flaske.

Barberskåler

En barberskål brukes for å piske opp et fyldig skum, og samtidig holde det varmt. Allikevel avhenger skummets kvalitet mye mer av kremen og kosten, enn av selve skålen det piskes opp i.

Mange barbersåper leveres med en egen skål. Disse skålene har dog ofte akkurat samme størrelse som såpestykket, hvilket betyr at det ikke er plass til skummet du pisker opp. Derfor vil vi så absolutt anbefale at du skaffer deg en dypere skål – spesielt utviklet for å piske opp skum.

Pre-shave olje

Om du ønsker å bruke et produkt som forbereder hud og hår før barbering, er helt og holdent opp til deg. Om du har tykt hår, anbefaler vi dog at du bruker produkter for å mykne de opp før du barberer deg. Da finnes det mange ulike produkter på markedet, men vi vil anbefale økologisk kokosnøttolje.

Kokosnøttolje er enkelt å få tak i, og den mykner opp hårene og klargjør huden for barberingen. Dessuten er denne oljen et rimelig alternativ til dyre apotekprodukter.

Slik gjør du det: La en liten del av oljen smelte i håndflaten din, før du smører den på området du skal barbere.

Aftershave

Selv om aftershave gjerne har en deilig duft, så er ikke det hovedformålet med å bruke slike produkter. Den viktigste grunnen til at du bør bruke etterbarberingsvann og lignende produkter, er at det forebygger mot irritert hud og akne.

Etterbarberings-produkter brukes for å rense ut bakterier fra porene dine. De fleste varianter strammer også opp i ansiktet, for å gi deg den friske og deilige følelsen du trenger på morgenen.

Ingredienser du bør se etter:

 • Trollhassel
 • Aloe vera
 • Eteriske oljer fra te-tre

Ingredienser du bør unngå:

 • Alkohol – det tørker ut huden, og gjør huden mer irritert

Påfør produktene etter at du har vasket av overskytende barberskum med kaldt vann.

Toalettmappe

Selv om en toalettmappe på ingen måte gir deg en tettere og jevnere barbering, er det noe du kommer til å merke at du faktisk trenger. Toalettmappa di må være stor nok til å kunne romme alt utstyret ditt, samtidig som den bør være vannbestandig (i tilfelle du må pakke ned i en fei, før ting har rukket å tørke).

Det viktige skummet

Et tykt og godt skum legger grunnlaget for den perfekte barberingen. Skummet gir deg beskyttelse mot det skarpe barberbladet, samtidig som det sørger for at høvelen glir lett over huden. Resultatet er en behagelig barbering, som ikke skader eller irriterer huden.

Du kan piske opp skummet i en barberskål, i hånda, eller rett på ansiktet om du foretrekker det.

Vi foretrekker dog barberskålen, og du kan følge vår metode nedenfor:

Slik lager du barberskum av barbersåpe

 1. Fyll barberskålen din med varmt vann.
 2. La barberkosten stå 1-2 minutter i vannet for å mykne opp busten.
 3. Klem og rist ut litt av (men ikke all) væsken.
 4. Hell ut vannet fra barberskålen.
 5. Drypp et par dråper vann på toppen av såpestykket ditt. Bruk så kosten til å piske opp et skum av såpen.
 6. Tilsett vann om nødvendig.
 7. Pisk godt i bollen (omtrent 30 sekunder) for å danne et fyldig og godt skum.

Slik lager du barberskum av barberkrem

 1. Fyll skålen med varmt vann.
 2. La barberkosten stå i 1-2 minutter for å mykne opp busten.
 3. Klem og rist forsiktig på kosten for å bli kvitt overskytende væske.
 4. Hell ut vannet av skålen, og tilsett barberkrem omtrent på størrelse med en mandel.
 5. Pisk raskt med sirkulære bevegelser for å danne skum. Dette kan ta et par minutter.
 6. Tilsett et par dråper vann om skummet er for tørt.
 7. Skummet er klart når det dannes topper, og du ikke kan se noen bobler.

Slik lager du barberskum uten barberkost

 1. Væt ansiktet.
 2. Ta barberkrem i hendene dine.
 3. Gni hendene mot kinnene dine.
 4. Nyt det middelmådige skummet… og begynn å tenke på å kjøpe deg en skikkelig barberkost.

Skummets ulike faser

Perfekt skum

 • Ingen bobler
 • Fester seg lett til kosten
 • Topper som holder på formen
 • Enkelt å fordele i ansiktet
 • Holder formen uten å tørke ut

Det perfekte skummet er hva alle ønsker seg – en kremet, youghurt-aktig konsistens, som sørger for at bladet glir silkemykt over huden.

For å oppnå det perfekte skummet, må du starte med et tørt skum, og tilsette litt og litt vann til du oppnår ønsket konsistens.

Tørt skum

 • Vanskelig å smøre utover ansiktet
 • Gir en ukomfortabel barbering
 • Setter seg fast i barberbladet
 • Kan tørke ut og bli flakete i ansiktet

Et tørt skum er tykt og nærmest klissete. Et tørt skum er gjerne et resultat av at kosten ikke er fuktig nok.

Vått skum

 • Ingen topper
 • Store bobler
 • Større mulighet for skader og sår
 • Gir mer irritert hud, ettersom skummet ikke beskytter huden godt nok.

Denne typen skum er veldig vanlig hos nybegynnere, og det unngås lett ved å piske litt ekstra i barberskåla.

Tips for et perfekt barberskum

Bobler i skummet er et tegn på at det inneholder for mye vann – tilsett mer krem for å fikse dette. Fortsett å piske til du oppnår ønsket konsistens. For et godt skum må en gjerne piske i 1-2 minutter – så ikke gi opp for tidlig.

Om skummet ditt er for tykt, er det bare å tilsette litt mer vann, og piske til du oppnår ønsket konsistens. Når det formes topper, er det et tegn på at skummet er klart.

Hvilken vei vokser hårene, og hvorfor er det viktig?

Om du føler rundt i ansiktet med hendene dine, kan du faktisk kjenne hvilken vei skjeggstubbene dine vokser. Om du virkelig kjenner stubbene stikke i håndflaten, så beveger du deg mot hårene.

Typisk skjeggvekst

Barberer du oppover eller nedover? De aller fleste menn har på et punkt i livet barbert seg mot hårene, og ment at det er fordi det gir en tetter barbering… og det er vi helt enige i. Resultatet ser fantastisk ut, men barbering mot hårene kan også gi irritert hud.

Barbering mot hårene kutter hårsekken fra undersiden, og gjør at bladet kommer i nærkontakt med huden. Når hårene kuttes på denne måten, vil den nedre delen trekke seg tilbake, hvor det fort kan bli inngrodd.

Barbering med hårene gjør at barberbladet treffer håret først. Resultatet er at bladet arbeider mer med å kutte hår enn hud – og det er jo bare bra.

Barbering mot hårene gir kanskje den aller tetteste barberingen, men dette resultatet kan også oppnås ved å barbere flere ganger med hårene. Om du kun går over én gang – med hårene – resulterer det gjerne i litt stubb.

Det er ikke farlig å barbere mot hårene, og med bruk av de rette produktene og metodene før og etter barbering, kan det hende du ikke merker noe til irritasjonen mange andre kan oppleve. Noe som i alle fall er viktig er at du bruker en barberkost til å eksfoliere og løfte hårene før barberingen… og selvfølgelig at du bruker en tradisjonell barberhøvel.

Slik barberer du deg med en tradisjonell barberhøvel

Ikke la det avskrekkende synet av barberhøvelen skremme deg. Ved å mestre skikkelig barberteknikk, kan du få ekstra respekt i vennegjengen, og ikke minst en fantastisk tett og jevn barbering.

 • Dusj. En varm dusj åpner porene, og gjør skjegget mykere. Om du ikke har mulighet til å dusje, kan et varmt og fuktet håndkle mot huden gjøre den samme nytten. Du bør dog unngå glovarmt vann, ettersom det fjerner de naturlige oljene fra huden.
 • Væt kosten. Mens du dusjer og forbereder ansiktet ditt på barberingen, bør du sette kosten din i varmt vann. Sørg for at vannet ikke er for varmt, ettersom det kan misforme busten og smelte limet som holder den på plass.
 • Bruk en olje. Et par dråper med olje tilfører fuktighet, og beskytter huden under barberingen. Kokosnøttolje er et rimelig alternativ som fungerer godt.
  • Masser oljen godt inn i hår og hud, før du skyller ansiktet lett. Du vil kvitte deg med litt av oljen, men ikke alt.
 • Pisk opp og påfør skum. Et perfekt skum har konsistens som minner om yoghurt uten bobler. Påfør skummet på ansikt og hals med en barberkost. Bruk sirkulære bevegelser for å sørge for at hårene reiser seg.
  • The Dashthis – vår favoritt-barbersalong – anbefaler å «bruke litt ekstra tid på halsen, ettersom det er mest vanlig å oppleve inngrodde hår her. Du kommer til å takke deg selv om du bruker et par ekstra minutter på å eksfoliere og forberede denne delen på barberingen. Vi bruker vanligvis 2-3 minutter på halsen. Tiden som brukes før barberingen er nemlig minst like viktig som selve barberingen.»
 • Barber! Før hvert drag bør du bruke den frie hånden til å trekke og stramme til huden. Dette glatter ut rynker og linjer, og sørger for at du kommer til alle hårene. Pass dog på å ikke være for hardhendt (ikke skad deg selv). Om du trekker og drar for hardt, kan det forårsake inngrodde hår .
  • Barber med korte drag (omtrent 5 cm om gangen) og med et veldig lett trykk. Vekten av høvelen alene skal kutte hårene. Om du legger ekstra press på høvelen, kan det føre til irritert og skadet hud. Prøv også å holde høvelen med en 30 graders vinkel mot huden. En moderne høvel justeres automatisk etter ansiktets kontur, men det gjør ikke en tradisjonell en.
  • Første gangen du går over bør du barbere med hårene. Om du merker at det lugger litt, bør du bytte blad. Et blad holder i omtrent 4-6 barberinger, og det er viktig at du alltid bruker et skarpt barberblad.
  • Ta deg god tid. Men om du tar deg for god tid, og skummet tørker ut, bør du påføre nytt skum.
 • Skyll av og gjenta. Skyll bladet med varmt vann etter hvert 5.-6. drag. Skyll hele ansiktet etter at du har godt over en gang. Kjennes ansiktet glatt og fint? Hvis ja, så er du ferdig. Hvis nei, så er det bare å gjenta stegene (inkludert påføring av skum).
  • Andre runde kan du gjerne barbere mot hårene, selv om det avhenger av personlig preferanse.
 • Fullfør jobben. Når du er fornøyd med resultatet er det bare å skylle ansiktet i kaldt vann, og tørke forsiktig med et rent håndkle. Ettersom barberingen fjerner naturlige oljer fra huden, anbefaler vi at du bruker et hydrerende etterbarberingsvann eller en fuktighetskrem for å beskytte det lekre ansiktet ditt.
  • Ikke glem å rengjøre kosten , skylle godt av bladet, og å oppbevare barbersakene slik at de tørker godt før neste bruk.
   Om du ikke skal bruke høvelen på en stund, bør du påføre litt olje på barberbladet før du legger den vekk. Dette forebygger mot rust. Om bladet ditt ruster, må du bytte det ut.

Slik holder du barberhøvelen din

Om du holder i barberhøvelen din for nært hodet (den delen hvor bladet sitter) kan det gi litt for mye trykk mot huden, som kan resultere i kutt og skader. Om du holder høvelen riktig, sørger dens egenvekt for at bladet glir lett og effektivt over ansiktet ditt.

Generelt sett kan en si at kortere høvler bør holdes med 3 fingre, mens lengre høvler kan holdes med 4 fingre. Kortere høvler bør også holdes lenger ned på skaftet.

Målet er å legge så lite ekstra trykk som mulig på bladet når du barberer deg. Du må huske at det er bladet som skal kutte hårene, ikke hånda di.

Du spurte – Vi svarte

Hvordan blir jeg kvitt inngrodde hår, og hvordan forhindrer jeg at de oppstår?

I følge forskning publisert i International Journal of Cosmetic Science , er det ting du kan gjøre for å både bekjempe og forhindre inngrodde hår.

 • Vask ansiktet før barbering, for å mykne opp hårene, og for å frigjøre inngrodde og lavtliggende hår.
 • Bruk rikelig med barberkrem for å sørge for at høvelen glir lett over ansiktet – det er slik huden liker det.
 • Barber deg regelmessig, med kort og lette drag. Å barbere seg daglig har vist seg å ha positiv effekt mot inngrodde hår.
 • Bruk alltid fuktighetsgivende produkter etter barbering.

Om du allerede har inngrodde hår, kan det hjelpe med eksfolierende ansiktsvask.

Et annet godt tips er å bruke et varmt håndkle i 5-7 minutter før barbering, for å åpne porene og gjøre hårene enklere å barbere.


Hvordan forhindrer jeg sår hud ved barbering?

Det aller viktigste er å forberede huden på barberingen, å bruke rene, skarpe barberblader og et fuktighetsgivende barberskum.

Om huden i ansiktet ditt er sår og irritert, kan du påføre et tynt lag med kokosnøttolje på huden. Oljen har både betennelsesdempende og antiseptiske egenskaper, og den brukes ofte for å lindre irritert, og til og med brannskadet hud.


Er det bra å barbere seg hver dag?

Daglig barbering trenger ikke nødvendigvis å være hverken skadelig eller smertefullt. Om du barberer deg på riktig måte, og tilfører huden nok med fuktighet, kan den daglige barberingen bli noe du ser fram mot.

Husk også at det er viktig å bruke olje før barberingen, bruke en god kost, et skarpt blad, og ikke minst fuktighetsgivende produkter etter barberingen.


Hvor ofte bør man barbere seg?

Det er ikke lenger som tidlig i tenårene – at det holdt med barbering hver fjortende dag. Du er en stor og voksen mann nå, og du bør barbere deg så ofte det trengs. Kreves det at du er glattbarbert i jobben din? Vokser skjegget ditt utrolig fort?

Om du ikke ønsker å barbere deg daglig, må du finne ut hvor grensa går mellom stilig tredagersskjegg, og rotete uteliggerskjegg.


Kan barbering øke skjeggveksten min?

Vi hadde sikkert alle en fyr på skolen som kunne fortelle at barbering fikk skjegget til å vokse fortere… og som fikk alle gutta til å løpe hjem å tyvlåne høvelen til far.

Sannheten er dog at barbering hverken får skjegget til å gro fortere eller bli tykkere . Skjegget kan kanskje føles stivere og tykkere, og til og med se litt mørkere ut, når det vokser ut, men det får dessverre ikke skjegget til å vokse noe fortere.


Hvor bør jeg barbere meg – over vasken eller i dusjen?

Vi anbefaler at du barberer deg over vasken etter en varm dusj. Hvorfor det? Fordi det er her speilet henger. Dessuten er det enklere å plassere barbersakene på benken ved siden av vasken, enn det er å balansere dem oppå blandebatteriet i dusjen.

Barbering over vasken

 • Pluss – Enkelt å skylle utstyret
 • Minus – Kan være tidkrevende når det skal gjøres hver dag
 • Minus – Om du ikke forbereder huden skikkelig, kan den bli irritert og sår

Barbering i dusjen

 • Pluss – Dampen gjør huden myk
 • Minus – Skummet skylles fort av, hvilket betyr at du må bruke mer per barbering
 • Minus – For mye vann kan gjøre at høvelen glipper – spesielt om mye av skummet vaskes av
 • Minus – Hvor steller du alle barbersakene?!

Hvordan går jeg fra tørr- til våtbarbering?

Å bytte fra tørr- til våtbarbering har faktisk en stor innvirkning på livet ditt, og det er derfor ikke en avgjørelse du skal ta så altfor lett på.

Det tar omtrent en måned før huden din blir vant med den nye barberingsmetoden. Derfor er det viktig at du er tålmodig, og at du ikke kaster inn håndkleet allerede etter den første uka.


Hvordan stopper jeg blødningen når jeg skjærer meg?

Du har skjært deg – det er helt greit, det er sånn vi menn gjør av og til. Gitt at det bare er et lite kutt, og at du ikke har skåret deg helt ned til beinet, så kan de følgende triksene være kjekke å kunne.

Toalettpapir. Dette er en klassiker – han stakkaren som kommer løpende til pendlertoget med masser av små papirbiter i ansiktet. Han har stått opp på feil bein, og vi bør føle med ham.

Om dette skjer deg, må du først tørke forsiktig med toalettpapir for å stoppe den verste blødningen. Når du er ferdig med barberingen skyller du ansiktet, påfører fuktighetsprodukt, og deretter fester du en liten flik at toalettpapiret på såret.

Når ansiktet er tørt (etter omtrent 5 minutter), fjerner du toalettpapiret og vasker lett med vann for å bli kvitt tørka blod. Leksa vi kan lære av han fyren på toget er at vi må sette av nok tid til morgenstellet – ikke begynn å barbere deg når du allerede er for seint ute.

Isbiter. Hold en isbit inntil kuttet for å få blodårene til å trekke seg sammen, slik at blodet i såret koagulerer raskere.

Leppepomade. Sørg først for at pomaden er helt ren, deretter smører du den på kuttet for å tette det igjen.

Alum stick. En praktisk stick med aluminiumsulfat hjelper til med å lukke porene og å koagulere blodet. Antibakterielle egenskaper sørger for at såret er rent og infeksjonsfritt.


Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig