365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

Den ultimate guiden til mansjettknapper

Her kan du lese alt du trenger å vite om mansjettknapper, fra materialer og låsmekanismer, til hvordan de kan matches med ulike stiler og antrekk. Alt på kun 15 minutter.

Mansjettknapper er små dekorative knapper som brukes for å holde sammen mansjettene – linningene som avslutter ermet på langermede skjorter. Uansett om du ser etter ditt første par mansjettknapper, eller om du er på utkikk etter nye modeller som kan berike samlingen din, så gir denne guiden deg god informasjon om ulike typer mansjettknapper, samt om hvordan du bærer dem, hvordan du matcher dem, og mye mer.

Mansjettknappens deler

Før vi går inn på mansjettknappens stilmessige funksjoner, begynner vi med det helt grunnleggende og mer tekniske. Ikke bare kan denne informasjonen gjøre deg mer interessant i middagsselskaper, den kan også hjelpe deg med å forstå hvordan mansjettknappen faktisk fungerer.

1. Front - Dette er delen av knappen som synes når du har den på. Denne delen er gjerne prydet av et lekkert design, edelstener, eller andre attraktive materialer.

2. Stang - Dette er delen som går gjennom knapphullene på mansjetten.

3. Låsepinne - Denne delen er festet i stangen, og den kan dreies 90 grader for å sikre at mansjettknappen holder mansjettene sammen.

Selv om dette er det mest vanlige designet, finnes også andre varianter med en lenke i stedet for en stang, med en festemekanisme uten bevegelige deler, etc.

Ulike typer mansjettknapper

Felles for alle mansjettknapper er at deres hovedfunksjon er å holde mansjettene sammen. Allikevel finnes det mange veier til Rom, og altså mange ulike metoder for å holde fast mansjettene på skjorta.

Nettopp derfor går vi her gjennom de ulike mekanismene og variantene, slik at du kan bli litt klokere, og med det kan gjøre de riktige valgene når det gjelder å velge mansjettknapper.

Hvalfinnemodellen

Disse praktiske og populære mansjettknappene har fått sitt navn ettersom låsmekanismens form kan minne noe om en hvalfinne.

Mansjettknapper med hvalfinne festes ved at du vipper låsmekanismen opp så den ligger parallelt med stangen, og deretter trer den gjennom knapphullene på mansjetten. Vipp så hvalfinnen tilbake 90 grader, slik at den ikke kan trekkes tilbake gjennom knapphullet, og med det holder mansjettene sammen.

 • Pluss: Vanlige og populære
 • Pluss: Enkle å bruke
 • Pluss: Rimelige i pris
 • Minus: Varer ikke alltid så lenge

Denne typen mansjettknapper er gjerne masseprodusert, og med det relativt rimelig priset. Dessuten er disse mansjettknappene enkle å feste.

Problemet med dette designet er dog at de fort kan ødelegges grunnet belastningen på mekanismen. Til forskjell fra enkelte andre varianter, er det også sånn at det kun er fronten på disse mansjettknappene som er presentabel.

Torpedomodellen

Selv om disse typene mansjettknapper er både populære og vanlige, tror jeg vi trygt kan si at navnet kanskje selger de inn litt for høyt. Navnet har de kun fått grunnet formen på låsepinnen – det er dessverre ikke noe mer action og sprengstoff med i bildet enn det.

 • Pluss: Vanlige og populære
 • Pluss: Enkle å bruke
 • Pluss: Rimelige i pris
 • Minus: Varer ikke alltid så lenge

Torpedoknappene festes ved å vippe låsepinnen så den ligger parallelt med stangen. Tre så både stangen og låsepinnen gjennom knapphullet, før du vipper pinnen tilbake i låst posisjon.

Disse mansjettknappene er masseproduserte, og derfor gjerne relativt rimelige i pris. Allikevel er det slik at belastningene på låsmekanismen kan føre til at de blir ødelagt; dette vil selvfølgelig avhenge av hvor mye de brukes, og hvor robuste de er laget.

Knappmodellen

Som navnet tilsier, ser disse variantene mer ut som alminnelige knapper, og de vil derfor tiltrekke seg mindre oppmerksomhet enn mer dristige design.

En fordel med denne typen knapper, sammenlignet med de to foregående eksemplene, er at disse mansjettknappene har to presentable sider.

 • Pluss: Klassisk design
 • Pluss: Ser flott ut på begge sider
 • Pluss: Kan vare lenge
 • Minus: Litt vanskeligere å feste

Knappemodellen festes ved at den nederste delen plasseres 90 grader på knapphullet, før den tres gjennom, og deretter rettes opp igjen. Rett og slett slik du ville festet en alminnelig knapp på skjorten din. Ettersom disse mansjettknappene ikke har noen bevegelige deler, varer de gjerne lenger. Disse typene mansjettknapper ser også bra ut fra undersiden, og derfor trenger du på ingen måte å skjule denne for noen.

Lenkemodellen

Dette er en av de virkelig klassiske variantene, brukt allerede før den industrielle revolusjonen. Disse knappene består av to – som oftest identiske – fronter, koblet sammen med en enkel lenke.

En lenket mansjettknapp festes ved at du trer en av sidene gjennom knapphullene, og deretter vrir den slik at den ikke trekkes tilbake gjennom mansjetten.

 • Pluss: Klassisk stil
 • Pluss: Ser bra ut på begge sider
 • Minus: Kan være litt løse
 • Minus: Ikke så enkle å feste

Ettersom de to endene av knappen holdes sammen av en lenke, vil denne typen mansjettknapper gi en litt løsere og annerledes stil. Til gjengjeld er dette en variant som vil se like godt ut på begge sider av mansjetten.

Kulemodellen

Bakstykket på disse mansjettknappene er formet som en liten kule eller ball, festet til fronten enten via en lenke eller en buet stang.

Kulemodellen festes ved å legge den litt på siden mens den minste enden dyttes gjennom knapphullene, før knappen rettes opp igjen for å 'låse' fast mansjetten.

 • Pluss: Klassisk design
 • Pluss: Kan vare så og si evig
 • Minus: Ikke så enkel å feste

Disse mansjettknappene har ingen bevegelige deler, og de kan derfor heller ikke slites ut. Allikevel er denne typen mansjettknapper litt vanskeligere å feste en enkelte andre varianter.

Dual-Action mansjettknapper

Dette er kanskje de aller mest moderne typene mansjettknapper, med en innovativ låsmekanisme som kan minne litt om den en ser på armbåndsur.

Dual-action mansjettknapper festes ved at den ene siden tres gjennom knapphullene, før den brettes ut på baksiden.

 • Pluss: Moderne design
 • Pluss: Kan ta litt tid å bli vant til
 • Minus: Sitter veldig godt

Selv om disse mansjettknappene kan være litt vanskelige å bruke i starten, er de veldig enkle å feste når du først har blitt vant til det. Dessuten er begge sidene like, slik at mansjettene dine vil se like godt ut bakfra, som forfra.

Silkeknuter

Denne modellen er laget av to identiske silkeknuter, koblet sammen med en enkel tråd. Denne typen mansjettknapper er fargerike og lekne, og derfor mer passende til uformelle tilstelninger enn til de virkelig formelle anledningene.

Silkeknutene festes ved å tre én av de to knutene gjennom knapphullene på mansjetten.

 • Pluss: Uformelle
 • Pluss: Rimelige i pris
 • Minus: Varer ikke veldig lenge

Dette er de rimeligste og minst formelle av mansjettknappene. Ulempen med silkeknutene er dog at de sjelden holder veldig lenge, og at de ikke kan bæres i de virkelig formelle anledningene.

Materialer

Som med alt annet tilbehør og utsmykking for menn, kommer også mansjettknapper i en rekke ulike materialer.

Her skal vi ta en titt på de aller vanligste av dem. Merk også at alle materialene du ser nedenfor, også kan finnes på fronten av mansjettknapper laget av andre materialer. Du kan for eksempel ha en mansjettknapp av rustfritt stål, prydet av kobber på fronten.

Mansjettknapper av rustfritt stål

I tillegg til å naturligvis være rustfritt, har denne typen stål en lekker gråaktig glans som faller utenfor fargehjulet, og som derfor er fantastisk enkel å matche.

Avhengig av designet har rustfritt stål en ren, og nærmest industriell look. Det er ikke noe visvas og fjolleri med rustfritt stål, det er et stykke metall som ser bra ut, varer lenge, og som får jobben gjort. Om du kan velge anbefaler vi alltid at du går for kirurgisk stål, ettersom dette er hypoallergenisk.

Mansjettknapper av titan

Titan er et solid og biokompatibelt metall, som har fått navnet sitt fra gresk, hvor det betyr barn av jorden.

Titan er et relativt nytt metall innen smykker og mansjettknapper, og derfor har design av titan gjerne en mer moderne utstråling. Dessuten har titan – i likhet med rustfritt stål og sølv – en gråfarge som ligger utenfor fargehjulet, og som derfor er enkel å matche.

Mansjettknapper av platina

Platina er et sølv-hvitt edelmetall som er mye brukt i smykker og pynt til menn. Dessuten er platina hypoallergenisk, og til forskjell fra sølv holder platina godt på både farge og glans.

Platina kan også poleres for ekstra glans, og i likhet med andre sølvfargede metaller er det enkelt å matche med det aller meste.

Mansjettknapper av kobber

Kobber har en nydelig varm farge som er litt mørkere enn gull, og som kan fungere godt med mindre formelle antrekk. Mansjettknapper av kobber er ikke like vanlige som knapper av sølv eller gull.

Kobberets gul-rødlige farge gjør at du må tenke litt mer når du skal matche disse knappene, enn for eksempel med mansjettknapper av rustfritt stål. I tillegg vil rent kobber med tiden begynne å irre – eller endre farge – og dette kan gi mansjettknappene dine en helt unik og mer vintage look.

Mansjettknapper av bronse

Selv om bronse har litt mindre rødt i seg enn kobber, er dette fortsatt en varm farge. Bronsens farge vil som oftest være et sted imellom kobber og gull.

I likhet med kobber vil også bronsen irre og endre farge med tiden, og dette må du ta i betraktning når du skal sette sammen dine antrekk.

Mansjettknapper av sterlingsølv

Sølv kan gjerne ligne litt på rustfritt stål, selv om det som oftest vil ha en litt varmere glans. Dessuten er sølv et materiale med lengre tradisjon innen smykker, og det assosieres gjerne med klasse og god stil.

Også sølvets farge befinner seg utenfor fargehjulet, og mansjettknapper av sølv vil derfor kunne passe med så og si alt av stiler og antrekk. Vi anbefaler alltid å heller velge sterlingsølv enn rent sølv, ettersom det er mer glansrikt, sterkere, lysere, og gjerne holder bedre på fargen.

Mansjettknapper av gull

Gull har alltid vært et symbol på status, velstand og rikdom, og det er et fantastisk materiale for å pynte opp skjorteermene. Mens sølvet har en relativt nøytral fargetone, er gullet med gulaktig, og det må derfor matches deretter.

Mansjettknapper av gull bør brukes i situasjoner hvor du ønsker å gjøre et sterkt inntrykk, som for eksempel i viktige møter, brylluper, eller andre veldig formelle anledninger.

Mansjettknapper av metallegeringer

Disse mansjettknappene består av en blanding av ulike metaller, gjerne polert for å framstå som sølv eller rustfritt stål, selv om enkelte også har gylne overflater. Ettersom det her brukes mindre ettertraktede materialer, og at knappene masseproduseres, er mansjettknapper av metallegeringer gjerne av de aller rimeligste i pris.

Om du ikke har råd til å gå for de aller dyreste mansjettknappene, eller om du rett og slett ikke ønsker å legge så mye penger i det, er mansjettknapper av metallegering absolutt et godt alternativ.

Mansjettknapper av silke

Silke er et proteinfiber, fremstilt fra kokongen til spesielle silkeproduserende larver. Stoffet kan farges, og fungerer flott i uformelle sammenhenger.

Mansjettknapper av silke kan slites ut, og vil derfor ikke holde like lenge som knappene av metall. Til gjengjeld er mansjettknapper av silke et rimelig alternativ.

Dekorative materialer

Nå har vi gått gjennom materialene mansjettknappene er bygget av, men nå skal vi se litt på materialer som ofte brukes for å pynte opp fronten på knappene.

Tekstiler

Du kan finne mansjettknapper som torpedomodellen og hvalfinnemodellen med en front av ulike stoffer og tekstiler.

Denne typen design gjør gjerne mansjettknappene litt mer avslappede, og med det passende for mer uformelle settinger.

Emalje og glass

Tradisjonelt sett blir disse laget ved å påføre finmalt farget glass på et utstanset design. Mansjettknappene blir deretter plassert i en ovn, før et nytt lag påføres. Denne prosessen gjentas flere ganger, før en avsluttende polering skaper en skinnende og glansrik overflate. Ettersom mansjettknapper med emalje og glass kommer i et utall av design og farger, finnes det ingen regler for hvordan de skal matches. Merk også at slike mansjettknapper – selvfølgelig avhengig av design – kan være upassende i visse veldig stive tilstelninger.

Produksjonen av denne typen mansjettknapper er tidkrevende, og dette gjenspeiler seg gjerne på prislappen. Velg derfor et design du tror kan være med deg i mange år fremover, eller til og med et design din sønn eller sønnesønn ville være glad for å arve en dag.

Edelstener og halvedelstener

Alt fra ekstravagante rubiner og smaragder, til lett tilgjengelige halvedelstener kan brukes for å utsmykke en mansjettknapp.

Slike steiner har ofte en fantastisk dybde og glans, men de har allikevel farger du må passe på at matches korrekt med resten av antrekket ditt. Med mindre du er en hertug, prins eller biskop, må du tenke på hva du gjør når du ikler deg slike glinsende og overdådige mansjettknapper.

Tre

Tre har en varm og jordaktig farge, og er alltid prydet av et unikt og naturlig mønster. Mansjettknapper av tre, eller mansjettknapper med trefront, er et fantastisk tilbehør for å tilføre noe røft og naturlig i halvformelle antrekk.

Mansjettknapper av tre er også fantastiske for å tilføre noe mer dristig og personlig til din stil. Tre er også et relativt nytt materiale innen mansjettknapper, og derfor kan de gi en moderne touch til ellers tradisjonelle antrekk. Merk deg allikevel at disse mansjettknappene ikke alltid vil passe like godt inn i mer formelle settinger.

Skinn

Skinn har noe maskulint og røft ved seg, som fungerer godt for å tilføre en touch av personlig stil.

I likhet med tre, kan vi også si at skinn er moderne innen mansjettknapper, og det er derfor perfekt for å piffe opp litt dristige og uformelle antrekk, men også ofte upassende i veldig formelle settinger.

Perlemor

Perlemor er den indre delen av skallet hos muslinger, og en virkelig klassiker hos de gamle gentlemen.

Et flott par mansjettknapper med perlemor, perfekt matchet med en stilig dress, kan gi deg en fantastisk stilfull og tidløs utstråling. Dessuten er denne typen mansjettknapper også et stykke tilbehør som kvalifiserer for å gå i arv gjennom generasjoner.

Slik tar du på deg mansjettknappene

For deg som aldri har brukt mansjettknapper før, får du her en rask innføring i hvordan det hele fungerer.

 1. Start med den doble mansjetten brettet helt ut.
 2. Brett så mansjetten bakover.
 3. Vipp låsepinnen opp så den står parallelt med stangen, og tre den så gjennom de to første knapphullene.
 4. Tre så mansjettknappen gjennom de to resterende hullene. Altså fire hull totalt.
 5. Vipp låsepinnen tilbake 90 grader.
 6. Vær stolt av deg selv. Du har klart det.

Ulike typer mansjetter

For å gjøre ting enkelt for deg, har vi her samlet alle eksisterende typer mansjetter. Eller, det kan jo hende det finnes flere, men disse var de vi klarte å oppdrive. Les gjennom teksten og sjekk ut bildene, så får du god oversikt over hvilke typer mansjetter du kan bruke mansjettknapper med, og hvilke du ikke kan bruke dem med.

Enkle mansjetter

Dette er mansjettene du finner på de aller fleste vanlige skjorter, og de har gjerne mellom én og tre knapper. Du kan ikke bruke mansjettknapper med enkle mansjetter.

Det finnes minst ni ulike typer enkle mansjetter

 1. Rett mansjett med to knapper (finnes også med 1, 2 eller 3 knapper)
 2. Kantet mansjett med to knapper (finnes også med 1, 2 eller 3 knapper)
 3. Avrundet mansjett med to knapper (finnes også med 1, 2 eller 3 knapper)
 4. Kontinental mansjett (samme design finnes også som dobbel mansjett)
 5. Konvoluttmansjett
 6. Kjeglemansjett
 7. Napolitansk mansjett
 8. Klaffmansjett
 9. Italiensk mansjett

Doble mansjetter

Doble mansjetter, også omtalt som franske mansjetter, er dobbelt så lange som vanlige mansjetter, men brettes til gjengjeld tilbake ved bruk. Denne typen mansjetter kommer aldri med monterte knapper, og må derfor festes med mansjettknapper. Tradisjonelt sett var disse mansjettene gjerne prydet av broderier og blonder, og de kongelige og presteskapet foretrakk gjerne prangende og overdådige mansjetter. Dessuten ble doble mansjetter opprinnelig kun brukt med jakker, mens en i dag ofte kan se menn som går med doble mansjetter og mansjettknapper alene.

Ettersom de også omtales som franske mansjetter, har de nok noe med Frankrike å gjøre, men det spiller ingen rolle. Det viktige er at doble, eller franske mansjetter, alltid skal brukes sammen med mansjettknapper.

Det finnes fire typer doble mansjetter

 1. Rett dobbelmansjett
 2. Kantet dobbelmansjett
 3. Avrundet dobbelmansjett
 4. Kontinental dobbelmansjett

Spesielle mansjetter

Vi har altså sett på enkle og doble mansjetter, men det finnes naturligvis også noen mansjetter som faller utenfor disse kategoriene.

Først har vi den konvertible mansjetten, som altså er en hybrid som kan brukes både med og uten mansjettknapper.

Den andre varianten er en hjemmelaget dobbelmansjett. Altså en vanlig enkel mansjett, som du selv "bygger om" til en mansjett som kan brukes med mansjettknapper. Dette er ikke ideelt, men i det minste en mulighet om du virkelig ønsker å vise fram de nye mansjettknappene dine. Det anbefales også at du lar en skredder ta seg av justeringene.

Det finnes to typer spesialmansjetter

 1. Den konvertible mansjetten
 2. Den hjemmelagede "doble mansjetten"

Matching av mansjettknapper

Når du setter sammen et antrekk må du alltid tenke på farger og design, men ikke minst hvilken type anledning du skal bære antrekket i.

Som nevnt tidligere kan enkle mansjettknapper med én enkel nøytral farge som svart, hvit, grå, beige eller sølv, enkelt pares med så og si alt. Dette er fordi disse fargene faller utenfor fargehjulet.

Nedenfor går vi gjennom noen enkle triks du kan bruke for å sikre at du alltid ser bra ut når du ikler deg dine mansjettknapper.

Sikre kombinasjoner

En sikker vei til et stilrent antrekk er å sørge for at mansjettknappene dine matcher andre farger i antrekket ditt. Så om du for eksempel har på deg et blått slips, blå jakke og blå bukser… ja, da kan du gå for et par blå mansjettknapper.

Å matche alle metallelementene i antrekket er også en sikker vei å gå. Som i bildet over, hvor både ringen, armbåndet, klokka, mansjettknappene og slipsklypa er gylne.

I tillegg til at du må sikre at fargene i antrekket ditt harmonerer godt, må du alltid huske på å kle deg for anledningen. Selv om du har et par diamantmansjettknapper i skuffen hjemme, betyr ikke det at de vil se bra ut på grillfest. Mansjettknapper med diamanter bør faktisk aldri brukes om dagen, men kun til kveldsarrangementer. Du bør heller ikke gå for et par mansjettknapper med dødninghoder i et bryllup – du forstår sikker greia.

Kontrasterende kombinasjoner

Om du føler at du har selvsikkerheten til det, kan stilige kontraster være med på å gi antrekkene dine en ekstra piff. Prøv for eksempel å matche en blå dress med et par stilige røde mansjettknapper. Eller du kan prøve deg på å skape kontraster ved å variere innen fargenyanser, som for eksempel med lyseblå mansjettknapper kombinert med en marineblå dress. Vi anbefaler dog at du leser deg litt opp på fargeteori, og prøver deg fram med vårt interaktive fargehjul, før du kaster deg ut i det.

Lekne kombinasjoner

En stilren svart dress, kombinert med et par mansjettknapper med dødninghoder, kan virkelig gjøre inntrykk, men det kreves også litt baller for å få til. Du kan rett og slett gjøre hva du vil; slå deg litt løs! Til syvende og sist er det kun du som kan bestemme hva som ser bra ut, og så lenge du er fornøyd med uttrykket, og du ikke kun forsøker å være kontroversiell, så er det bare å kjøre på!

Hvilke mansjettknapper går bra med hvit skjorte?

Hvit er en nøytral farge, så her kan du gjerne eksperimentere litt med både farger og mønstre på mansjettknappene. Husk dog at du må matche metaller – sølvfargede mansjettknapper om klokka er sølvfarget.

Hvilke mansjettknapper går bra med blå skjorte?

Om du bruker blå skjorte, anbefaler vi sølvfargede mansjettknapper med hint av blåfarge i seg.

Hvilke mansjettknapper går bra med rosa skjorte?

Om du har på deg en rosa skjorte, anbefaler vi at du går for flerfargede mansjettknapper (med nyanser av rosa), eller at du holder det helt enkelt, med noe klassisk sølvfarget.

Hvilke mansjettknapper går bra med svart skjorte?

Så å si alt av mansjettknapper kan matches med ei svart skjorte. En av våre favoritter er dog gylne mansjettknapper, eller mansjettknapper med gylne detaljer.

Hvilke mansjettknapper går bra med mønstrede skjorter?

Det kommer veldig ann på mønsteret.

Om du ønsker å være på den sikre siden, anbefaler vi at du holder deg til subtile, sølvfargede mansjettknapper, ettersom de kan matches med så å si alt av farger og mønstre.

Hvordan matcher jeg mansjettknapper med gyllent tilbehør?

Ved å matche metaller, kan du sørge for at antrekket ditt ser rent og ryddig ut.

Om du går for en kombinasjon av både gull og sølv, kan du være sikker på at mansjettknappene funker med alle de nevnte skjortetypene, og at de samtidig kan kombineres med den gylne slipsnålen din.

Hvordan kjøper man mansjettknapper som presang?

Mansjettknapper er flotte å gi bort som presang. Selv om det kanskje ikke er alle som vil sette like stor pris på et par mansjettknapper, vil de som er i målgruppen garantert sette pris på at du har klart å finne fram til det perfekte paret.

Det første spørsmålet du bør stille deg selv når du kjøper mansjettknapper som gave, er hvilken farge mottakeren har på armbåndsuret sitt. Om herren som oftest bruker gullklokke, bør du gå for et gyllent par mansjettknapper. Om han derimot pleier å bruke sølvfargede klokker, bør du gå for et sølvfarget par.

Ved å sørge for at mansjettknappene matcher klokka hans, kan du nærmest være sikker på at han kommer til å bruke gaven. Når du har funnet ut av grunnfargen, kan du selv velge hvor vågal du ønsker å være – du kan gå for alt fra det helt enkle, til nisseknapper og Tors hammer.

Om du ønsker å gjøre presangen ekstra spesiell, kan du også pryde mansjettknappene med en personlig gravering. Klikk her for inspirasjon til hva du kan gravere inn på mansjettknappene.

Kle deg for anledningen

Mansjettknappene kan kanskje virke som en liten og heller ubetydelig del av antrekket ditt. Allikevel kan du bruke dem for å skille deg ut og gjøre inntrykk, i settinger hvor alle stort sett er likt kledd.

På jobben

Vi gjør alle ulike ting for å tjene til livets opphold. Noen kan arbeide i en relativt avslappet oppstartsbedrift, mens andre gjerne deltar i viktige styremøter hvor antrekket kan avgjøre om du får den respekten du skal ha, og om du klarer å dra i land en avtale – antrekket ditt sier rett og slett mye om deg som person.

Om du er på toppen av næringskjeden kan du kle deg så og si som du vil. Allikevel er det ingenting som slår klassiske mansjettknapper i sølv, gull, edelsten eller perlemor, for å vise alle hvem som er sjefen.

Om du ikke er helt på toppen av pyramiden bør du spare mansjettknappene til spesielle anledninger som kundemøter, konferanser, og andre viktige arrangementer. Kjenn din plass; ikke kle deg opp med dine flotteste mansjettknapper bare for å invitere sjefen til en stilkonkurranse.

Om du har en mer kreativ stilling kan mansjettknapper være en fantastisk måte å vise fram din særegenhet. Det finnes mansjettknapper med alt fra legoklosser og Star Wars-figurer, til kortstokker og terninger; om du ikke har funnet en knapp som virkelig viser hvem du er, har du rett og slett ikke prøvd hardt nok.

For mer avslappede settinger kan enkle mansjettknapper eller silkeknuter fungere godt.

Formelle anledninger

I anledninger som bryllup, galla, ball eller andre formelle fester, forventes det at du tar deg godt ut, og mansjettknapper er perfekte for å gi antrekkene dine en raffinert og smakfull touch av god stil. Med mindre annet er oppgitt, bør du holde deg unna alt for lekne design som pistoler eller nakne damer, samt de mer uformelle variantene som for eksempel silkeknuter.

Gå for noe klassisk som sølv, gull, emalje, perlemor, edelsten, etc.

Uformelle anledninger

Fester og andre sosiale sammenkomster er perfekte for å vise fram din unike og særegne stil. Det er i disse anledningene du kan hente fram dine mest lekne mansjettknapper, eller teste ut nye kombinasjoner med tre, skinn eller andre mer spesielle varianter.

Den rette mansjettknappen kan også fungere godt som samtalestarter!

Rengjøring av mansjettknapper

For å sikre at mansjettknappene holder seg godt, er det viktig å både oppbevare og rengjøre dem riktig. Den sikreste og enkleste måten er å overlate rengjøringen til en profesjonell gullsmed. Om du foretrekker å få jobben gjort selv, er det eneste du trenger for å rengjøre metallknapper uten steiner, vann, et mildt rengjøringsmiddel, en tannbørste med myk bust, og en bomullsklut for å tørke av.

En myk poleringsklut er også en rimelig anskaffelse for å holde mansjettknappene glansrike. Om mansjettknappene dine har edelstener bør du holde dem unna fuktighet, og ikke bruke slipemidler for å unngå riper. Du kan også bruke vattpinner dyppet i hydrogenperoksid for å hente fram den naturlige glansen i mansjettknappene dine. Mansjettknapper med deler av skinn og tre bør holdes unna fuktighet. For å sikre at det ikke vokser mugg på skinnet, bør de til og med holdes unna fuktige omgivelser.

Oppbevaring av mansjettknapper

Når du har rengjort mansjettknappene dine, er det på tide å tenke på hvor du skal oppbevare dem. Det ideelle oppbevaringsstedet er i et mansjettknappetui som beskytter mot både varme og direkte sollys. Dessuten forhindrer dette oksidering og misfarging, som skjer ved kontakt med oksygen. Ideelt sett bør hvert par oppbevares i separate polstrede seksjoner, slik at knappene ikke riper opp hverandre.

Ikke oppbevar mansjettknapper i fuktige miljøer eller i plastposer som kan gjøre at de misfarges fortere. Ved å ta godt vare på mansjettknappene dine vil de vare lengre, og til og med bli flott arvegods for de neste generasjonene. For du vil vel at dine etterfølgere skal være like stilige som deg, vil du ikke?

Gode samtalestartere om mansjettknappenes historie

Skjorten er et klesplagg som har vært brukt så og si helt siden vevekunsten ble oppfunnet, men det var ikke før inntil nylig – relativt sett – at skjorten i seg selv fikk en dekorativ funksjon.

Hvorfor begynte vi å bruke skjorter?

Skjorten ble opprinnelig brukt som undertøy, og fungerte på den måten som en barrière mellom huden og de tyngre ytterplaggene, som sikret at disse ikke ble svette og illeluktende.

På den tiden var det å vise håndleddene, like upassende som det i dag er å gå med buksesmekken åpen.

Og etter det?

På 1500-tallet begynte menn å knyte sammen mansjettene med smale bånd eller tråder.

Det var allikevel ikke før på begynnelsen av 1700-tallet at de aller dristigste av mannfolkene begynte å bruke knapper koblet sammen med lenker for å feste mansjettene sine. Disse mansjettknappene var ofte prydet med små portretter av kjente figurer eller noen de hadde kjær.

Når stivelsen ble oppdaget utpå 1800-tallet, ble mansjettene også stivere. Dette førte til at det ble vanskelig å dytte alminnelige knapper gjennom knapphullene, og det ble et økende behov for en ny type knapp.

Mansjettknappens debut

Mansjettknappen løste problemene som oppsto med de stive mansjettene. Når den industrielle revolusjonen virkelig satte i gang, nærmest eksploderte populariteten* – da fikk alle både i middelklassen og eliten et behov for mansjettknapper i allslags former, farger og materialer.

I disse dager brukes mansjettknapper mer enn noen gang tidligere i historien, og vi benytter dem både for å skille oss ut fra mengden, og for å kommunisere noe om oss selv gjennom antrekkene våre.

*Bortsett fra en kort dupp i populariteten på 1920-tallet, da den vanlige skjorten med knapper kom på markedet.

Spørsmål og svar

Hvorfor bruker man mansjettknapper?

Mansjettknapper benyttes for å holde sammen mansjettene på skjorter med dobbelmansjett. Dette er skjorter for mer formelle anledninger, som kommer uten knapper på mansjettene.

Hvordan velger man mansjettknapper?

Når du skal velge mansjettknapper for et antrekk, må du først og fremst tenke på hva slags anledning du skal bære mansjettknappene i. Om du skal i et bryllup eller delta i et annet formelt arrangement, bør du gå for noe avmålt og formelt som sølv, gull, perlemor, emalje eller edelstener.

Om du skal skaffe deg ditt første sett mansjettknapper, anbefaler vi at du går for et enkelt sølvfarget design – det passer med så og si alt.

Om du bare ønsker å utvide samlingen din, kan du gå for hva som helst – selvfølgelig avhengig av om du ønsker en formell eller en mer hverdagslig look.

Hvor fester jeg mansjettknappene?

Først må du sørge for at du har riktig type skjorte, altså en skjorte med dobbel mansjett. På mansjetten skal det ikke være monterte knapper, men egne hull for mansjettknappene.

Deretter bretter du tilbake de lange mansjettene slik at de ligger dobbelt. Knip så mansjettene sammen, og sørg for at knapphullene ligger rett over hverandre. Før så bunnen av mansjettknappen gjennom alle fire knapphullene, før du fester den på baksiden.

Hvordan mansjettknappene festes på baksiden avhenger av knappens design. Lengre opp på denne siden kan du lese mer om de ulike typene mansjettknapper, og om deres låsmekanisme.

Hvordan bruker jeg mansjettknapper og knapper på en smokingskjorte?

For informasjon om hvordan du fester mansjettknappene kan du lese svaret på spørsmålet over.

Om du vil bruke mansjettknapper av knappmodellen for å kneppe igjen smokingskjorten din, begynner du med å dytte den dekorative siden av knappen gjennom det bakerste hullet, så det fremste hullet.

Med hvilke skjorter kan jeg bruke mansjettknapper?

Tradisjonelt sett brukes mansjettknapper kun på skjorter med dobbel mansjett.

Allikevel kan mansjettknapper brukes med alle skjorter som har hull for mansjettknapper i stedet for monterte knapper, eller i tillegg til monterte knapper.

Er det greit å bruke mansjettknapper i jobbintervju?

The answer is… it depends.

Det er ikke et entydig svar på dette, det kommer an på hvilken stilling du søker og hvilken type firma det er du skal i intervju hos.

Om du vil utstråle en aura av klasse, makt og verdighet, kan du helt klart benytte deg av et par mansjettknapper for å berike antrekket ditt. Vi anbefaler dog at du går for noe tradisjonelt og klassisk, som for eksempel gull, sølv (eller andre grålige og nøytrale metaller), perlemor, edelstener, etc.

Om du skal i intervju for en mer kreativ stilling, kan du bruke mansjettknappene for å vise fram din særegne stil og personlighet.

Husk allikevel at mansjettknapper i mange andre situasjoner kan få deg til å fremstå som litt pretensiøs. Undersøk derfor litt om bedriften og stillingen for å sikre at du treffer rett beslutning.

Hvordan matcher jeg mansjettknapper?

Det finnes ingen fast regel for hvordan mansjettknappene skal matches inn i et antrekk, men det finnes allikevel noen enkle tommelfingerregler du kan følge for å sikre at du er innafor.

Farger som befinner seg utenfor fargehjulet er enkle å få til å se bra ut; dette er farger som hvitt, grått, svart og sølv.

Om du har andre metallelementer i antrekket ditt, er det viktig at mansjettknappene matcher disse. Om du for eksempel har gullfarget klokke og slipsklype, bør også mansjettknappene være gylne.