365 dagers returrett – uansett grunn
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Veiledning til ørepiercing for menn

Alt du trenger å vite om å ta hull i øret – fra ulike typer ørepynt til selve prosessen, og alt imellom – basert på eksperttips fra den profesjonelle pierceren Hank Martin.

Vi kjenner alle noen som kan fortelle en historie om at fikk litt vel mye å drikke en sommerkveld, og deretter våknet opp med hull i øret… eller kanskje en tatovering. Vi har utviklet denne guiden for å forhindre at du blir han fyren.

Ettersom vi ikke er eksperter på dette feltet selv, har vi spurt Hank Martin fra Benny Black Tattoo om tips og veiledning. Han har over 10 års erfaring innen faget, og en kropp som vitner om akkurat det – så vi er helt sikre på at vi har funnet rett mann!

Finn riktig studio

Et av de viktigste stegene når du skal ta en piercing, er forarbeidet som legges ned før du faktisk møter nåla.

«Når du gjør forarbeidet med å finne fram til det rette studioet, bør du først og fremst lese nettomtalene, og se om de har publisert bilder av arbeidet sitt,» sier Hank, hvis offisielle tittel er Professional Body Piercer. «Ring gjerne å spør om steriliseringsprosessen de bruker for verktøyet sitt, og spør om de bruker engangsnåler. Du kan også spørre om hva smykkene deres er laget av. Alle piercing-smykker bør være av enten kirurgisk stål, titan, 14k gull, PMFK bioplast (en medisinsk type plast) eller av naturlig tre eller stein (for utviding av hull).»

Om utstyret ikke er nytt eller ordentlig sterilisert, eller om en ikke følger gode prosedyrer for hygiene, kan en risikere å smittes av blodbårne sykdommer som hepatitt B og C. Still deg selv de følgende spørsmålene før du booker en time.

 • «Føles studioet rent? Har de adskilte områder for piercing og tatovering?»
 • «Brukes det en autoklav for å sterilisere utstyret? Autoklav er en slags trykkoker som brukes for sterilisering. Om studioet ikke har en autoklav (eller en gass- eller varmesterilisator), er det ingen god idé å bli piercet der.»
 • «Åpner de nålen foran deg før de stikker hullet? Jeg bruker selv kun forhåndsteriliserte engangsnåler.»
 • «Bruker pierceren latekshansker? De skal alltid bruke hansker, og desinfisere stasjonen mellom hver kunde. Om jeg berører noe utenfor den steriliserte sonen, bytter jeg hansker.»
 • «Bruker de piercingpistol? Profesjonelle piercere vil kun bruke nåler for å ta hull. Om studioet bruker en pistol, er de ikke profesjonelle.»
 • «Føler du deg ukomfortabel i studioet? En sjappe med gode prosedyrer for sterilisering skal ikke ha noen problemer med å vise deg sin autoklav, eller med å forklare prosedyrene for deg. Er det noe som ikke føles helt riktig? Om du er usikker, er det bare å gå!»

Når du har funnet det rette studioet og bestilt en time, er det på tide å «forberede seg for piercingen ved å avstå fra stort inntak av alkohol og nikotin et par dager i forveien, og sørge for at du har tatt en dusj og er ren – spesielt i området hvor du skal bli piercet.»

Ulike typer piercing

Valgmulighetene er mange. Derfor kan det være smart å finne en profesjonell piercer som kan fortelle deg litt om hvor mye de ulike typene koster, hvor smertefulle de er, og hvordan du skal behandle hullene.

 1. Helix
 2. Industrial
 3. Auricle
 4. Forward Helix
 5. Snug
 6. Rook
 7. Orbital
 8. Daith
 9. Conch
 10. Tragus
 11. Antitragus
 12. Øreflipp
 13. Øvre øreflipp
 14. Horisontal øreflipp

Gjør det vondt å ta hull i øret?

Hank har strukket hullene i øret hele 20 mm, og han har ring i nesa – han er altså ikke redd for smerte så lenge resultatet blir som han ønsker. «Alle piercinger gjør litt vondt. Smerten skal dog kun vare i noen få sekunder, mens området ofte kan forbli ømt i en ukes tid etterpå. Øreflippene er det minst smertefulle å pierce, mens brystvortene befinner seg nærmere andre enden av skalaen.»

Slik vedlikeholder du hullene dine

«Det avhenger av hvor på kroppen du har piercet deg; Groprosessen tar omtrent 2-6 uker for øreflipper, mens den kan ta opptil 6-12 måneder for hull i navlen.» Hank anbefaler alle sine kunder «å bruke en uparfymert, antibakteriell såpe to ganger om dagen og en saltvannsløsning for væting 2-4 ganger om dagen.»

I det lange løp vil det være verdt den tiden du bruker på å unngå infeksjoner. Hos de fleste apoteker finner du saltvannsløsninger for vasking av sår – disse er perfekte for bruk på piercinger. Spør gjerne pierceren din om råd.

 • Ikke pill på hullet eller dobben med fingrene dine. Hender er fulle av bakterier, og bakterier kan forårsake infeksjoner. Vask derfor hendene grundig før du tar på ørene eller ørepynten.
 • Ikke glem at du nylig har tatt hull i øret ditt! Unngå å fikle for mye borti øret når du kler på deg, når du tar på deg brillene, når du ringer, eller når du fikser håret.
 • Når du sover kan det hende du ikke klarer å ligge på den siden du har tatt hull i øret.
 • Ikke bruk hydrogenperoksid eller alkohol på hullet i øret. Disse produktene kan irritere det helende vevet.
 • Ikke bruk antibiotiske produkter på hullet. De kan samle skitt og forhindre at hullet får nok luft.

Hva gjør jeg om hullet blir infisert?

Vi ble overrasket når Hank sa at en ikke bør ta ut piercingen om du tror hullet er infisert. «Om du tror du har fått en infeksjon, bør du først og fremst kontakte de som tok hullet for å forhøre deg om hva du bør gjøre. IKKE TA UT PIERCINGEN! Om du tar den ut, vil huden gro rundt infeksjonen, og det vil bare føre til enda mere problemer. Problemet ligger som oftest i hvordan du rengjør hullet, og hvilke produkter du bruker.

Infeksjoner som dette forårsakes som oftest av at en tar borti smykkene eller hullet med skitne fingre og/eller at en ikke er nøye nok med rengjøring av sengetøy. Bakterier sprer seg som ild i tørt gress, så vær derfor alltid nøye med personlig hygiene, og skift sengetøy ofte mens hullet gror. Det er også vanligere at infeksjoner oppstår når det er varmt i været og du svetter mere. I slike tilfeller hjelper det å rengjøre ofte med en saltvannsløsning.»

Den gode nyheten er at det er mye du kan gjøre for å forebygge infeksjoner.

 • Hold det ferske hullet langt unna andres kroppsvæsker, som for eksempel spytt og svette. Du bør altså ikke la noen berøre ved, eller kysse deg på den nye piercingen mens den gror.
 • Hold ting som kan komme i nærheten av hullet rene, som for eksempel telefonen din, øretelefoner, solbriller , luer, hjelmer, etc.
 • Unngå bruk av kosmetikk, kremer og hårspray i nærheten av hullet.
 • Ikke bad – hverken i badekar, basseng eller innsjøer – før hullet har grodd skikkelig.
 • Unngå direkte sollys, solsenger, sand, sololje og solkrem. Dette kan brenne og irritere hullet.
 • Senk stressnivået ditt, og unngå røyk, dop og alkohol, ettersom dette kan forsene groprosessen.

Hvordan kan jeg holde hullet åpent uten synlig pynt?

Vi vet at ikke alle arbeidsplasser er like glade i piercinger. Hank anbefaler å spørre om en ‘retainer’ kan aksepteres. «Dette er en gjennomsiktig piercing av bioplast, med små flate disker på begge endene.» Om heller ikke det kan gå, anbefaler han å «fjerne ørepynten når du er på jobb, men putte den tilbake så snart du er ute av døra.»

Er du bekymret for at hullet gror mens du holder på med viktig papirarbeid? «Om du kun har hatt hullet i kort tid, kan det faktisk gro igjen i løpet av kun én dag. Spesielt om hullet ble laget med en nål, ettersom den ikke skader huden like mye som en pistol gjør. Om du har hatt hullet i over et år, skal det kunne gå greit i et par dager, men selv da kan det gro helt igjen.»

Ta vare på ørepynten din

«Ikke ta ut ørepynten mens hullet heles. Den beste måten å unngå infeksjoner er å følge rådene du får av pierceren. Når hullet har grodd, er det liten sjanse for infeksjon, men du bør allikevel være nøye med rengjøring av ørepynten for å unngå lukt. For å rengjøre dem kan de puttes i et glass med antibakteriell såpe og vann, og deretter rengjøres skånsomt, før de skylles grundig.»

Det er her moroa starter! Pierceren har gjerne spesielle anbefalinger for hvilken type ørepynt du bør bruke under groprosessen – og du bør definitivt lytte til disse anbefalingene/advarslene. Etter at hullet har grodd, kan du dog gjøre så å si hva du vil! Å finne ørepynt som virkelig passer deg og din stil er mye mer moro enn å bekymre seg over sterilisering og autoklaver.

Du spurter – Vi svarte

Når begynte vi med hull i ørene?

Den eldste piercingen vi kjenner til satt på Ismannen Ötzi . Levningene hans ble funnet nedfrosset i Alpene, og selv om man mener han levde for rundt 5300 år siden, hadde han både piercing og tatoveringer – en ekte rockestjerne der altså!

Ørepynt nevnes også i Bibelen, og vi vet også at det var populært under den engelske renessansen på slutten av 1500-talet. På et eller annet punkt i historien ble ørepynten til en damegreie, men i dag har den igjen blitt gangbar også for menn.


Hvor kan jeg ta hull i øret?

Det kommer selvfølgelig an på hvor du bor. Men om du skulle ha planer om en danmarksferie i nærmeste framtid, kan vi anbefale Hank Martin og Benny Black Tattoo på det sterkeste!


Hva er moderne innen ørepynt for menn?

«Det går mye i ulike typer staver i sjappa vår om dagen. Den mest populære er den som består av en stav, med en skive på den éne enden, og en metallkule på den andre.»


Reflekterer prisen kvaliteten?

«Prisen på å lage hullet avhenger gjerne mer av konkurransen, og hva markedsprisen er i ditt område. Når det gjelder ørepynten skal pierceren alltid bruke egnede materialer, og prisen vil heller variere mer basert på ekstra dekorative detaljer. Vær dog obs om det er noen som tilbyr ekstremt mye lavere pris enn de andre sjappene i nærheten – det kan bety at kvaliteten ikke er helt til å stole på.»


Hvor lang tid tar det for hullet å gro?

Det avhenger av hvor du har piercet deg. «Et hull i øreflippen gror på omtrent 2-6 uker.» Spør pierceren din om mer informasjon.


Hvorfor lukter det av piercingen min?

Denne lukten er gjerne en blanding av hudceller, naturlige oljer og bakterier. Når disse tre møtes, får du en skikkelig kraftig og litt vel spennende duft. Ved å rengjøre ørepynten i en såpe- eller saltvannsoppløsning blir du som oftest kvitt problemet.

Om hullet ditt er verker, er rødt eller sårt… er det mest sannsynlig infisert, og du bør oppsøke en profesjonell på området.


Er det trygt å bruke piercing-pistol? Eller bør jeg gå for nål?

«Med en piercing-pistol trykker man en butt stang gjennom huden, hvilket fører til skader i vevet og fare for arrdannelse (ofte en kul på baksiden av øret). Dessuten kan ikke en slik pistol rengjøres med en autoklav, så den eneste måten å rengjøre den på er med klut og steriliserende væske. Dette kan bety at bakterier og blodbårne virus ikke fullt og helt fjernes fra verktøyet.»

Alternativet er en nål, «som enkelt kan steriliseres. Nålen er også veldig spiss, hvilket betyr at den gjør mindre skade på området som pierces. Sjansen for arrdannelse er minimal ved bruk av nål.»


Kan hull i øret hjelpe mot migrene?

Noen mener at hull i øret – en daith-piercing, for å være helt presis – kan redusere migrene, ettersom den etter sigende treffer et spesielt presspunkt. Det finnes dog ingen vitenskapelige bevis på dette.


Kan en infeksjon i piercingen spre seg?

Om du har et blødende, svullent eller ømt hull som ikke blir bedre ved regelmessig rengjøring, har du mest sannsynlig en infeksjon. Oppsøk da medisinsk hjelp.

Det er sjelden at en slik infeksjon sprer seg gjennom kroppen. Men vi er ingen eksperter på det medisinske området, så det tryggeste vil alltid være å la proffene ta en titt på det.


Kan et hull i øret gro igjen?

Ja! Tenk deg om huden vår ikke klarte å lukke slike hull – da hadde vi vært livredde for å få flis i fingeren! «Hullet gror igjen av seg selv om du tar ut ørepynten. Så lenge det ikke har oppstått noen skader i huden, og hullet ikke har blitt utvidet for mye, lukker det seg helt av seg selv.»


Gir piercinger arr?

Arrdannelse kan forekomme ved bruk av piercing-pistol. Om du får et arr avhenger av kroppen din, og av hvordan hullet ble laget.


Hva slags ørepynt skal jeg ha?

Det er helt og holdent opp til deg, og hvordan du ønsker å fremstå. Pierceren kan dog ha noen anbefalinger når det gjelder den første – så lytt til hva han/hun har å si.

Når hullet først har grodd, kan du ta en titt på vårt utvalt . Vi har sortert dem basert på hvor populære de er. Av og til kan det være enklere å velge når en ser hva andre gutter liker.


Møt Hank Martin – Profesjonell piercer

Hank Martin kommer opprinnelig fra Austin, Texas (USA) og han har bodd og arbeidet i Danmark og Tyskland i over 5 år. Han har over et tiår med erfaring innen piercing-industrien, og han har masser av stolthet for faget sitt.

Hank ønsker å skape en livlig og imøtekommende atmosfære i sjappa si, for å sikre at klientene får en så god opplevelse som mulig. Om du skulle befinne deg på Jylland i nærmeste framtid, finner du han hos Benny Black Tattoo .

Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig