Solbriller | Kjøp 2 og spar 20 %

Solbriller | Kjøp 2 og spar 20 %

Ubetinget 365-dagers returrett
Frakt 40 kr - Gratis over 499 kr-
Kontakt oss

Solbriller – beskyttelse mot sola

Uansett om du skal på stranda, på fjellet, eller om du bare pendler til jobb, er solbriller for øynene minst like viktig som solkremen er for huden.

Tilbragte du de alle dine somre som barn innsmurt i flere lag solfaktor 50? Ett nytt lag for hver gang du kom opp av vannet?

Sammer her… men moren din hadde nok god grunn til å passe såpass godt på.

Å beskytte seg mot skadelige UV-stråler er den beste metoden for å senke risikoen for hudkreft og for tidlig aldring av huden. Men solbeskyttelse handler ikke bare om tyktflytende krem.

Ikke bare ser solbriller utrolig kult ut. Solbrillene er også utrolig viktige når det handler om å beskytte seg mot UV-stråler fra sola. Det kan dog være vanskelig å finne fram til det rette paret på nett, men når du først vet hva du bør se etter, blir denne prosessen mye enklere.

Før du bestemmer deg for hva du foretrekker av pilotbriller, retro-design eller clip-on, så kan vi gå gjennom den grunnleggende funksjonen til alle disse alternativene – nemlig solbeskyttelsen.

1 Solbriller – beskyttelse mot sola1.1 Solbriller med uv-beskyttelse1.2 Polariserte solbriller1.3 Solbriller og stil1.4 Slik rengjør du solbrillene dine1.5 Du spurte – vi svarte

Solbriller med UV-beskyttelse

Sola frigir energi i flere ulike former. Men det er først og fremst de ultrafiolette (UVA+UVB) strålene vi bør se opp for.

Ettersom ozonlaget sakte men sikkert slår sprekker (takket være klimaendringene), øker mengden UVA- og UVB-stråler som når gjennom til jorda. Disse strålene påvirker øynene våre, og kan øke sjansene for å få grå stær og andre øyeskader som blindhet, øyekreft og sveiseblink (som solbrenthet... bare på øynene).

På samme måte som plast og papir misfarges og blir gullig om det utsettes for sollys over lenger tid, vil langvarig eksponering for sollys også sørge for lysaldring av sensitiv hud rundt øynene og selve øyet.

Og du trodde sikkert det hold å smøre ekstra godt med solkrem på nesetippen, eller hva?

Når må du bruke solbriller med UV-beskyttelse?

I følge WHO er sommersola mest intens mellom 09:00 og 15:00 – når 75% av den daglige UV-strålingen treffer jordas overflate. Legg så til gjenskinn fra snø, vann eller asfalt, så ser man fort dobbelt så mye stråling.

Beskytt øynene dine med solbriller når sola er sterkest – 09:00-15:00.

Husk at sola også kan volde skade om våren, høsten og vinteren. Bruk derfor alltid UV-blokkerende solbriller og en hatt med brem når du befinner deg i sola. En god huskeregel er også at jo kortere skyggen din er, jo mer UV-stråler utsettes du for.

Men ikke la deg lure av overskyet vær; UV-strålene kan fortsatt ta godt tak.

Tips for kjøp av solbriller med UV-beskyttelse

Husk å alltid lese gjennom produktbeskrivelsen når du kjøper solbriller, og sørg for at brillene blokkerer for 99-100% av alle UVA- og UVB-stråler. Merk også at UV-beskyttelse ikke er det samme som polarisering – om brillene også er polariserte, vil det spesifiseres.

Hva betyr UV400-beskyttelse? Dette betyr at brillene blokkerer for UV-stråler som er kortere enn 400 nanometer. Alle UV-stråler (UVA, UVB, og UVC) er kortere enn 400 nm, og blokkeres derfor av slike brilleglass.

UV400 er altså synonymt med full beskyttelse mot alle UV-stråler fra sola.

Er solbriller med 100% UVA-/UVB-beskyttelse bedre enn de med UV400-beskyttelse? Nei, begge to beskytter deg like godt. Begge variantene gir deg tilstrekkelig med beskyttelse mot skadelige UVA- og UVB-stråler.

UV-strålene kommer fra alle kanter – ikke bare forfra. Tenk litt på det når du skal bestemme deg for hvilken type utforming du skal gå for.

Uansett hva du kan lese i finurlige annonser og reklamer, har ingen av de følgende aspektene noe å gjøre med UV-beskyttelse:

 • Pris – Selv billige solbriller kan gi deg 100% beskyttelse mot skadelige UV-stråler
 • Brilleglassenes farge – Brilleglassene på solbriller behandles med UV-absorberende kjemikalier for å gi beskyttelse. Ettersom disse kjemikaliene er fargeløse, kan selv
  klare briller beskytte mot UV-stråler vel så bra som svarte varianter.
 • Polarisering – Polariserte solbriller er designet for å redusere gjenskinn fra reflekterende lys – ikke for å blokkere for UV-stråler. De aller fleste solbrillene du finner på Trendhim vil både være UV-beskyttende og polariserte.

Polariserte solbriller

Vi dansker venter hele året på de lange dagene vi får på våre korte somre … og når sommeren først kommer, myser vi oss gjennom den fordi vi har glemt hvor skarpt sollyset kan være.

Polariserte brilleglass sørger for at du slipper å myse, men de beskytter dog ikke mot UV-stråler. Reduksjon av gjenskinn og UV-beskyttelse er to forskjellige ting. Les beskrivelsen godt for å forsikre deg om at ditt neste solbrillepar både er UV-beskyttende og polariserte.

Hva er polariserte solbriller?

Polariserte solbriller har polariserte brilleglass. Disse brilleglassene gir deg litt ekstra beskyttelse, ved at de blokkerer for gjenskinn fra horisontalt reflekterende lys.

Solbriller med polarisering er spesielt kjekke å ha når du befinner deg i nærheten av vann eller snø, eller når du er ute å kjører.

Hvordan fungerer polariserte solbriller?

Vi er ikke vitenskapsmenn, men vi vet at lys gjerne bryter eller reflekteres i ulike vinkler når det treffer ulike overflater.

Om denne overflaten er helt jevn – som for eksempel landeveien foran deg, vannet på en vindstille dag, eller en vindusrute – vil alt lyset reflekteres med samme vinkel: Rett inn i øynene dine.

Det er dette som er gjenskinn.

Polariserte brilleglass slipper gjennom vertikalt lys, mens de blokkerer for horisontalt lys.

Polariserte brilleglass er påført en spesiell kjemikalie som filtrerer lyset ved å danne vertikale åpninger. Dette betyr at kun vertikale lysstråler slipper gjennom til øynene dine.

Tenk på dette kjemikalie som lamellene i en persienne. Kun lyset som kommer seg inn mellom lamellene vil sees på innsiden – det andre lyset blokkeres.

Polariserte brilleglass gjør akkurat det samme … men vertikalt. Vertikalt lyst når fram til øyet, mens horisontale lysbølger – også kjent som gjenskinn – blokkeres. Resultatet er at alt du ser med polariserte solbriller er litt mørkere enn vanlig, men at detaljer blir skarpere.

Når bør jeg bruke polariserte solbriller?

På samme måte som det er større sjanse for solrelaterte øyeskader til visse tider, vil det også være tider hvor det er høyere risiko for sterkt gjenskinn.

Vann, snø og biler kan reflektere sollyset inn mot øynene dine, og reflektert UV-lys kan skade huden og øynene like mye som direkte UV. European Code Against Cancer sier at snø reflekterer opptil 85% av UV-strålene, mens vann reflekterer 5-10%.

Det skal nevnes at polariserte briller kan gi deg problemer med å se bilder på LCD-skjermer – som for eksempel smarttelefonen din, dashbordet i bilen eller skjermen i minibanken. Dette er ikke et stort problem, med mindre du er pilot og gjerne vil ha full kontroll over instrumentpanelet. På vegne av alle passasjerene, vil vi be deg som er pilot ta av deg de polariserte solbrillene.

Slik velger du de beste polariserte solbrillene

Det er viktig å lese beskrivelsen godt.

 1. Gå for 100 - Det aller viktigste når du kjøper deg polariserte solbriller, er at brillene også beskytter mot 100% av UV-strålene.
 2. Tenk stort - Om du virkelig ønsker å beskytte øynene dine, bør du gå for briller som også beskytter godt på siden av øynene dine.
 3. Ignorer farge - Mørke brilleglass eller speilglass ser kanskje stilig ut, men fargen alene vil ikke har noe å si for hvor godt brillene beskytter.
 4. Ikke tenk på prisen - Solbriller til menn trenger ikke koste en formue for å gi god beskyttelse. Velg et brillepar med 100% UV-beskyttelse og polariserte brilleglass … uansett om de er billige eller dyre.

Solbriller og stil

Om du ikke har fått det med deg ennå, så er de beste solbrillene de som gir full beskyttelse mot både skadelige UV-stråler og sjenerende gjenskinn.

Nå som du vet det, er det på tide å tenke på hvilke solbriller som vil se bra ut på deg.

Solbriller og ansiktsform

Det er ikke like enkelt å kjøpe solbriller på nett som det er når du kan gå i butikk og prøve på et utall par.

Vi spurte den profesjonelle stylisten Cianne Denize om hennes tips til hvordan man finner fram til de rette solbrillene for ulike ansiktsformer, uten å måtte prøve dem på.

Oval ansiktsform

Hva er et ovalt ansikt? «Et ovalt ansikt er et ansikt som er lengre enn avstanden mellom kinnbeinene. Menn med ovale ansikt vil også gjerne ha et bredt panneparti sammenlignet med kjevepartiet.»

Solbriller for ovale ansikter «Denne typen ansikt er velbalansert, og gjør seg godt med de aller fleste typer solbriller.

Et par solbriller kan brukes for å fremheve sterke punkter, og gjerne overskygge de mindre ønskede trekkene. Dette betyr at menn med ovalt ansikt bør gå for litt skarpe kanter for å overskygge de myke linjene sine.

Kjøp solbriller som er geometriske, rektangulære eller litt kantede, som pilotbriller for eksempel.»

Firkantet ansiktsform

Hva er et firkantet ansikt? «Et firkantet ansikt karakteriseres ved et sterkt kjeveparti og definerte kinnbein.»

Solbriller til firkantede ansikt «Når du kjøper solbriller til et firkantet ansikt, bør du gå for runde former som mykner opp de røffe trekkene. Gå gjerne for dråpeformede eller runde brilleglass.

Solbriller med tynnere innfatning – for eksempel i metall – får ansiktet til å se mykere ut, uten at du mister den maskuline delen.

Unngå firkantede former, ettersom dette kan få ansiktet ditt til å se kort ut, ved å fremheve de skarpe trekkene i ansiktet.»

Rund ansiktsform

Hva er et rundt ansikt? «Runde ansikt har my til felles med ovale ansikt. Runde ansikt karakteriseres ved sine myke trekk og lett avrundede kjeveparti og bryn.

Kinnbenene er gjerne store, og pannen smal og symmetrisk med kjevepartiet.»

Solbriller til runde ansikt «Gå for noe kantete! Nøkkelen her er å få ansiktet til å se lengre ut.

Om du har et rundt ansikt, vil en firkantet innfatning kunne hjelpe til med å bryte opp i de myke formene, få kjakene til å se tynnere ut, og med det få ansiktet til å se lengre ut.

Kantede og geometriske former gir deg skarpe linjer, som er med på å skape balanse mellom de avrundede formene i ansiktet ditt, og de skarpe kantene i innfatningen.

Unngå runde solbriller, eller andre former som fremhever ansiktets rundhet.»

Hjerteformet ansikt

Hva menes med hjerteformet ansikt? «Menn med et hjerteformet ansikt vil ha et bredt panneparti i forhold til kinnbeinene samt en spiss hake.

Enkelte stylister ser på dette som den aller mest allsidige ansiktsformen, men selv mener jeg det er enklest å finne passende solbriller til ovale ansikt.

Solbriller for hjerteformede ansikt «Hjerteformede ansikt vil se aller best ut med mellomstore solbriller som skaper balanse mellom det store pannepartiet og det lille hakepartiet.

Pilotbriller ser fantastisk ut, og de har en litt bredere form nederst, som fungerer flott for å balansere bredden på haka.

Jeg foreslår at menn med hjerteformet ansikt unngår mørkere farger, ettersom dette bryter opp linjene i ansiktet. Gå heller for en lett og subtil innfatning.

Unngå runde solbriller, ettersom disse vil fremheve pannepartiet, og få det til å se veldig stort ut.»

Hva om ansiktet ditt ikke er perfekt?

Hva gjør du om det er visse deler av ansiktet ditt du ikke er særlig fornøyd med?

Vi spurte Cianne Denize om styling-tips hun har brukt på alt fra Netflix-serier til magasinartikler.

 • Stor nese - «Menn med stor nese bør velge en innfatning med ekstra vekt rundt øyenbrynene. Dette trekker oppmerksomheten opp mot øynene og ørene dine, og med det vekk fra nesa.»
 • Stor panne - «Om du er bekymret for at det er pannepartiet ditt som får all oppmerksomheten, bør du gå for et par pilotbriller. Denne stilen gjør seg bra med de fleste ansiktsformer, og tar vekk oppmerksomheten fra panna.»
 • Tett mellom øynene - «Om øynene dine sitter veldig tett på hverandre, bør du gå for solbriller med klar innfatning. Unngå noe alt for røslig og bredt – det kan få deg til å se skjeløyd ut.»
 • Lite ansikt - «Om du ønsker å få ansiktet ditt til å se større ut, bør du gå for solbriller uten ramme, eller et par med høy nesebro. Denne typen solbriller trekker oppmerksomheten ut mot kantene av ansiktet ditt – i alle retninger.»

Hvilken farge bør jeg velge på brilleglassene?

Selv om fargen på brilleglassene ikke er i nærheten av like viktig som UV-beskyttelse og polarisering, vil fargen vi velger bestemme hvor mye synlig lys som treffer øynene våre, og hvor enkelt det er å se andre farger.

Mørke farger - grå og brune brilleglass er perfekt for hverdagsaktiviteter. Jo mørkere fargen er, jo mindre belastning utsettes øynene dine for under sterke lysforhold.

 • Grå brilleglass er populært innen solbriller til menn, og disse brilleglassene sørger for at vi kan se alle farger i sin pureste form.
 • Brune brilleglass kan forvrenge enkelte farger til en viss grad, samtidig som de gjerne øker kontrasten mot grønne og blå bakgrunner – som gress og himmel.

Lyse farger - gule, oransje og rosa brilleglass passer best når det er middels til lite lys. Denne typen brilleglass finner en gjerne i sportsbriller til menn.

 • Gule og oransje brilleglass kan øke kontrasten og gjøre at du ser objekter skarpere.
 • Rosa brilleglass – i likhet med gule og oransje – gir god dybde, kan øke kontraster, og gjøre at omgivelsene fremstår som lysere.

Slik rengjør du solbrillene dine

Hvem har vel ikke nøyd seg med å puste litt på solbrillene og pusse av med fliken på skjorta si?

Dette kan fjerne den flekken du ønsker å fjerne … men dette øker også muligheten for at du riper opp brilleglassene.

Tørkepapir eller serviett er like ille. Begge deler er tross alt treverk, og med det slipende.

Slik vasker du solbrillene dine…

 1. Rengjør nesebroen først. Delene som rører ved ansiktet ditt er mest sannsynlig de aller mest skitne. Det betyr nesebroen, armene og innfatningen generelt. Tørk av disse delene med en mikrofiberklut.
 2. Skyll med vann. Fyll vasken med varmt vann, og tilsett et par dråper mild oppvasksåpe. Legg solbrillene i vannet for å fjerne all skit og sand. Gni fingrene forsiktig over brilleglassene for å fjerne eventuelle rester av solkrem og oljer.
 3. Tørk. Ta solbrillene ut av vannet, og tørk av med en ren mikrofiberklut.

Slik fjerner du riper fra solbrillene dine

Når du først har klart å ripe opp brillene dine, finnes det dessverre ingen vidundermetode for å fjerne dette.

Skaff deg et nytt par, og følg vaskeinstruksjonene over for å minimere risikoen for nye riper.

Du spurte – Vi svarte

Er billige solbriller skadelige for øynene? Er dyre solbriller bedre?

Det aller viktigste når du skal kjøpe deg nye solbriller, er at brillene gir 100% UV-beskyttelse.

Se etter denne informasjonen i beskrivelsen. Om brillene gir den beskyttelsen du er ute etter, vil prisen heller avhenge av merket, materialet eller andre lekre detaljer.

Er clip-on solbriller like bra som vanlige solbriller?

Clip-on solbriller er fantastisk for menn som trenger briller til daglig, eller for de som alltid bruker et par briller for å blokkere skadelig, blått lys.

Så lenge clip-on-brillene er polariserte og gir deg 100% UV-beskyttelse, er det ingenting som skal tilsi at de er mindre bra enn konvensjonelle solbriller.

Bør solbrillene dekke øyenbrynene mine?

For menn bør den øverste delen av innfatningen følge øyenbrynene. Om for mye av øyenbrynene vises over kanten på brillene, kan det fort se ut som du er konstant overrasket.

Bør jeg kjøpe polariserte solbriller?

Om du står på slalom, vannski, spiller golf, fisker, sykler eller kjører bil, anbefaler vi at du går for polariserte solbriller.

Gjenskinn kan være både sjenerende og farlig. Om gjenskinn får deg til å konstant myse når du er ute å kjører bil, er det utvilsomt farlig.

Ettersom mange solbriller til menn kommer med polariserte brilleglass, er det ikke slik at du må velge mellom UV-beskyttelse eller blokkering av gjenskinn.

Gir gamle solbriller også beskyttelse?

Om du har brukt de samme solbrillene i flere år, begynner du kanskje å lure på om de fortsatt gir deg beskyttelse mot skadelige UV-stråler.

Om du vet at brillene ble solgt med 100% UV-beskyttelse, må du faktisk ta dem med deg til testing hos en optiker for å se om de fortsatt gir denne beskyttelsen.

Eller … spar deg for styret, og kjøp deg et nytt par for å være på den sikre siden.

Når bør du ikke bruke solbriller?

Om du fortsatt ikke har blitt overbevist om hvor viktig det er med beskyttelse mot skadelige ultrafiolette stråler … bør du ta turen til optikeren for en sjekk.

På den annen side finnes det også positive sider ved å eksponere øynene for skarpt lys. Det viser seg blant annet at folk som eksponerer seg for sollys tidlig på dagen, gjerne sover bedre enn de som ikke gjør det. Dette er fordi sollyset setter i gang kroppens innvendige klokke og regulerer søvnen.

Forskning viser at det kan være greit å gå uten solbriller fram til omtrent 09:00 på morgenen … med mindre du stirrer på sola eller oppholder deg i områder med mye gjenskinn.