365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

Den ultimate guiden til slipsnåler

Lær alt du trenger å vite om slipsnåler, slipsklyper, og annet slipstilbehør, fra materialer og design, til hvordan du finner den perfekte nålen for ditt antrekk – alt på kun 10 minutter.

Slipsklyper og slipsnåler er tilbehør i metall, som i tillegg til å se bra ut sørger for at slipset ditt alltid henger som det skal. Med denne ultimate guiden lærer du hvordan du bærer tilbehør som slipsklyper / slipsnåler (begrepene brukes litt om hverandre i denne artikkelen) på riktig måte, både funksjons- og stilmessig.

Hvorfor skal jeg bruke slipsnål?

Du trenger absolutt ikke bære slipsnåler med dine antrekk, men det finnes allikevel mange gode grunner til å gjøre det.

 • De er funksjonelle, ettersom de sørger for at
  slipset ditt henger som det skal gjennom hele dagen.
 • De holder slipset unna supper og vinglass, og gjør det derfor enkelt å holde rent.
 • De ser fantastisk bra ut, og i likhet med annet tilbehør, hjelper de deg med å kunne uttrykke din personlige stil.
 • De kan utsmykkes med logoer eller emblemer for å vise din tilhørighet eller støtte til en organisasjon, en hobby, et lag, en veldedig sak, et politisk parti, eller en bedrift.
 • De kan fremheve den øvre delen av slipset ditt – om det er din stil. Ved å dytte slipset litt opp når du fester slipsklypen, kan du få slipset til å poppe litt ut, og med det oppnå en mindre stiv stil.
 • Om skuldrene dine er ujevne i høyden, vil en slipsklype kunne sørge for at i alle fall slipset henger rett ned.
 • De er fantastiske å ha i MacGyver-øyeblikk, som når du må lirke opp låser, eller desarmere bomber.

Ulike typer slipstilbehør

Slipsklyper og slipsnåler er det mest vanlige tilbehøret for å holde på plass slipset, men i tillegg finnes også slipsknapper, slipskjeder og skjortenåler, samt andre mindre vanlige varianter.

Slipsnålen

Slipsnåler består av et stykke metall som gjerne kan ligne på hårnåler i formen. Nålen festes i både slipset og skjorten, for å holde det hele på plass.

Disse er perfekte for menn som ønsker at slipset skal ligge litt flatt, eller for menn som foretrekker slips av tynnere og mer delikate materialer.

Slipsklypen

Slipsklypen er hakket mer teknisk, ettersom den er utstyrt med en fjærmekanisme – lik den en finner i klesklyper – som holder slipset på plass.

Perfekte for menn som bruker tykkere strikkede slips eller filtslips. Slipsklypen kan også benyttes på tynnere og mer delikate slips, men de kan da også skade stoffet om klypen klemmer for hardt.

Slipskjede

Et slipskjede fester slipset til skjorten med et løst metallkjede. Kjedet festes enten til skjorten eller en knapp, avhengig av design. Slipskjedet festes i samme høyde som slipsklyper og slipsnåler. Lengden på nålen som fester kjedet børe være omtrent 2cm kortere enn slipsets bredde, for å sikre at den ikke synes.

Perfekt for menn som foretrekker å gi slipset litt pusterom, og som gjerne vil prøve seg fram med klassiske stiler. Kjedet skal være langt nok til at det holder slipset på plass, uten at det klemmer det inntil brystet.

Slipsknapp

Slipsknappen stikkes gjennom midten av slipset, og festes deretter til skjorten på baksiden av slipset. Knappen kan festes i samme høyde som slipsklyper og slipsnåler, eller til og med så høyt oppe som rett under slipsknuten.

Dette tilbehøret er perfekt for menn som gjerne legger mer i stil enn i funksjonalitet. Om du bærer knappen høyt i oppe, vil den så og si kun ha en stilmessig verdi. Vi anbefaler også å kun bruke slipsknapper med løsere vevde eller veldig robuste materialer, ettersom knappen kan lage merker eller skade mer delikate slips.

Slipsrem

Slipsremmen er en relativt ny oppfinnelse. Dette er små remmer av plast eller tekstil, som tres gjennom lappen på baksiden av slipset, og deretter festes til to av knappene på skjorta. Remmen holder slipset på plass, samtidig som det kan bevege seg relativt fritt vertikalt.

Perfekt for menn som ønsker å holde slipset på plass, uten å skade stoffet, og uten å bære prangende og oppmerksomhetssøkende tilbehør.

Slik bruker du slipsnåler

Slipsnåler er enkle å få til å fungere i antrekk, men det er allikevel noen enkle tommelfingerregler du bør kunne for å bære dem på riktig måte.

Slipsnålens lengde

Alfa og omega når det kommer til slipsklyper og slipsnåler er at de er proporsjonale med slipset ditt. Gå for en som er omtrent 70-80% så lang som slipsets bredde. Du kan komme deg unna med en kortere en, men absolutt ikke med en som er lenger.

Slipsnålens høyde

Slipsnåler skal alltid festes mellom tredje og fjerde skjorteknapp fra toppen. Om du fester nålen for høyt oppe mister den sin funksjonelle verdi, og om du fester den for langt ned kommer den i konflikt med jakken din. En annen referanse du kan ha er at nålen skal være på omtrent samme høyde som brystlommen på jakka.

Slipsnålens vinkel

Sørg for at slipsnålen festes horisontalt. Rette linjer får antrekket ditt til å se rent og ryddig ut. Enkelte mener at en til nød kan feste nålen litt på skrå, men vi mener at du da heller bør droppe hele nålen.

Husk skjorta

Slipsnålen har én funksjon; den sørger for at slipset henger som det skal, så ikke bare klem det rundt slipset og vær fornøyd med det. Fest slipsnålen til både slipset og skjorta, så slipper du et slips som flagrer vilt omkring.

Hold det ryddig

Ikke klem slipsnålen for langt inn – dette vil bare krølle sammen slipset, og få antrekket ditt til å se uryddig ut. Sørg for at slipset henger rett og flatt etter at du har festet nålen.

Ekstratips

Ovenfor ga vi deg de aller viktigste 'reglene', men vi har også samlet sammen noen ekstra tips som kan sørge for at antrekkene dine blir helt uslåelige.

Noe slakk

Litt ekstra slakk i slipset mellom slipsnålen og slipsknuten gir litt ekstra dybde og mulighet for bevegelighet.

Dra slipset litt opp før du fester slipsklypen. Dette gjør at slipset kan bevege seg litt mer fritt, i tillegg til at det tilfører litt ekstra dybde til antrekket ditt.

Match metaller

Prøv å matche metallet i slipsklypen din med annet tilbehør som mansjettknapper eller beltespenne. Dette får antrekket ditt til å henge bedre sammen, samtidig som det gir deg en mer raffinert look. Les mer om fargeteori for mer info om hvordan du setter sammen gode fargekombinasjoner.

Ha det moro

Ikke vær redd for å prøve noe nytt.

Bruk en slipsklype som et artig og interessant element i antrekket ditt. En dristig farge eller en liten skinnende sten kan gi litt ekstra piff til formelle antrekk, og ikke minst fungere utmerket som samtalestarter.

Dropp vesten

Vi har eksperimentert med det, og vi konkluderte med at en ikke bør bruke slipsklyper når en har på seg vest.

Ikke bruk slipsklyper sammen med vester; det blir rett og slett litt mye. Vesten sørger allerede for at slipset henger som det skal, og derfor trengs rett og slett ingen slipsklype eller slipsnål. Det blir litt som å bruke både bukseseler og belte.

Du er sjefen

Til syvende og sist er det du som bestemmer hva som er kult, så går for den slipsklypen du liker best!

Velg noe som passer med din personlige stil. En slipsklype prydet med en hodeskalle med glitrende øyne kan se utrolig fett ut om du bærer den med selvtillit. Om du ikke føler deg like vågal, er en sølvfarget slipsklype alltid et sikkert valg, ettersom grått og sølv faller utenfor fargehjulet, og derfor kan matches med så og si alt.

Kle deg for anledningen

Bruk enhver anledning du har til å pynte deg med slipsklypene dine. Dropp dem dog i begravelser – der passer det seg ikke.

Sett alltid sammen et antrekk som passer for anledningen. For eksempel passer det seg ikke med slipsklyper i begravelser eller jobbintervjuer – de er litt for prangende, og tar litt for mye plass. Om du skal i bryllup eller på kasino i Monte Carlo derimot, er slipsklypen alltid velkommen.

Vær forsiktig med striper

Unngå å bruke stripede slipsnåler med stripede skjorter eller slips. Spar de stripete designene til dager hvor du har på deg enkle og ensfargede skjorter og slips.

Materialer

Det aller meste av tilbehør til slips er laget av metall, og enkelte varianter er gjerne pyntet med materialer som tre, tekstiler, edelstener, perler, emalje, plast, harpiks og glass. For å finne det riktige materialet for dine behov, må du ta i betraktning både form, funksjon, farge og slitestyrke.

Slipsnåler av metallegering

En legering er en blanding av to eller flere materialer. Dette gjør dem til både sterke og formbare metaller, og med det perfekte til bruk i smykker. Slipsnåler av metallegeringer er gjerne belagt med gull, sølv eller platina, som gjør dem ekstra attraktive som pynt på slipset.

 • Pluss: Veldig rimelige i pris
 • Pluss: Sterke metaller
 • Pluss: Kan belegges
 • Pluss: Ripesikre
 • Minus: Påkrevd vedlikehold avhenger av sammensetningen
 • Minus: Kan inneholde nikkel – et allergen

Slipsnåler av messing

Messing er en legering av kobber og sink, med en nydelig gyllen farge. Legeringen brukes ofte i smykker ettersom den ikke misfarges slik som sølv gjør, og at den er mye rimeligere i pris enn gull. Om den tas godt vare på kan en slipsklype av messing holde lenge, og være et slitesterkt og attraktivt alternativ til andre metaller.

 • Pluss: Kan ligne litt på gull
 • Pluss: Billigere enn gull
 • Pluss: Misfarges ikke like fort som sølv
 • Pluss: Enkle å rengjøre
 • Minus: Kan miste glansen over tid ved mangel på vedlikehold
 • Minus: Ikke-belagt messing kan ikke graveres i

Slipsnåler av rustfritt stål

Rustfritt stål er av de aller sterkeste og mest holdbare metallene som brukes for å lage slipsklyper. En slipsklype av rustfritt stål kan vare livet ut og enda lenger, uten å pådra seg skader og riper. Dette metallet kommer også ofte med gyllen, rosegyllen eller svart overflate.

 • Pluss: Ekstremt slitesterke
 • Pluss: Kommer i ulike farger
 • Pluss: Ripesikre
 • Pluss: Misfarges ikke
 • Pluss: Kan inngraveres
 • Minus: Fingeravtrykk og flekker blir veldig synlige
 • Minus: Kan inneholde nikkel – et allergen

Slipsnåler av sterlingsølv

Sterlingsølv består av rent sølv, blandet med andre metaller som øker dets hardhet og slitestyrke. Selv om sterlingsølv fort kan misfarges, er det også enkelt å pusse og rengjøre. Sterlingsølv inneholder ikke nikkel, og er derfor et godt alternativ for allergikere.

 • Pluss: Kan inngraveres
 • Pluss: Nikkelfrie
 • Pluss: Enkle å rengjøre
 • Pluss: Estetisk veldig vakre
 • Minus: Ripes fort opp
 • Minus: Misfarges fort
 • Minus: Et litt mykere metall

Slipsnåler av titan

Titan er lett i vekt, men allikevel hele tre ganger sterkere enn stål. Grunnet sin store styrke er titan perfekt for fremstilling av smykker og tilbehør. Dessuten er titan rimeligere i pris enn de fleste andre metaller, i tillegg til at det er hypoallergenisk.

 • Pluss: Kan inngraveres
 • Pluss: Lette i vekt
 • Pluss: 100% hypoallergenisk
 • Pluss: Ripe- og bulksikre
 • Pluss: Enkle å rengjøre
 • Minus: Ikke like verdifulle som nåler i gull og sølv
 • Minus: Kan ikke loddes, og designmulighetene er derfor begrenset

Slipsnåler av wolfram

Wolfram er enda et estetisk vakkert materiale med stor styrke, som derfor gjør seg ypperlig i smykker og tilbehør. Metallets glansrike overlate misfarges ikke, og tåler mye. Dessuten er wolfram både hypoallergenisk og rimelig i pris.

 • Pluss: Slitesterke og ripesikre
 • Pluss: Holder godt på farge og glans
 • Pluss: Kan inngraveres
 • Minus: Relativt tunge
 • Minus: Trendy materiale som kan gå av moten

Gode samtalestartere om slipsklypens historie

Tilbehør til slips ble først begynt brukt tilbake på 1800-tallet. Opprinnelig ble slips laget av luksuriøse tekstiler som silke og blonder, som var lette av vekt, og som derfor fort kunne finne på å flagre litt i vinden. Derfor begynte noen av de smarteste mennene å ta i bruk slipsknappen, som sørget for at slipset faktisk hang som det skulle. Rundt 1926 endret designet av slips seg, og da ble slipsklypene og slipsnålene det foretrukne tilbehøret. En trengte derfor ikke lenger å stikke hull på nakkepynten sin.

Etter andre verdenskrig begynte mange med merkevarebygging, og noen kloke skaller fant ut av at slipsnålen var det perfekte mediet for å vise fram sin organisasjon eller sin bedrift. Senere kom vi inn i perioden mange assosierer med "flower power", hvor klesstilen var mer hverdagslig, og slipsnåler og slipsklyper ble sjeldnere og sjeldnere. Heldigvis finner moten i dag tilbake til sine klassiske røtter, og igjen er tilbehør til slips en viktig del av et godt sammensatt herrenantrekk.

Inspirasjon

Noen siste få ord

Selv om vi allerede har gått gjennom hvordan du skal bruke slipsklyper, og hvordan du ikke skal bruke dem, kommer alle generasjoner opp med sine egne måter å gjøre ting på. Slik rebelskap er så absolutt velkommen innen mote, og derfor vil vi oppmuntre deg til å bruke dine slipsklyper og slipsnåler på en måte som kan reflektere deg som person, og den tiden du lever i.

Spørsmål og svar

Hvordan brukes slipsnåler?

Slipsnålen skal festes mellom tredje og fjerde knapp fra toppen av skjorta. Skli den horisontalt slik at den fester seg både rundt slipset, og i skjorta. Nålen skal være omtrent på nivå med brystlomma på jakka.

Kan jeg bruke slipsnål i begravelse?

Vi anbefaler at du unngår slipsklyper i begravelser, av respekt for anledningen.

Kan jeg bruke slipsnål i bryllup?

Selvfølgelig kan du det! Et bryllup er en perfekt anledning til å hente fram det feteste tilbehøret du har for å stjele oppmerksomheten fra bruden. (Ok, ikke ta all oppmerksomheten, prøv å hold det stilig og klassisk).

Kan jeg bruke slipsnål med smoking?

Med smoking bruker en aller helst en sløyfe i stedet for et slips, så vi kan dessverre ikke anbefale slipsklyper her.

Hva er en sikkerhetslenke?

En sikkerhetslenke fester slipsnålen til skjorteknappen eller knapphullet. Dette sørger for at slipset henger som det skal, også når du slår deg løs på dansegulvet.

Hvordan tar jeg best mulig vare på slipsnålene mine?

De aller fleste slipsnåler trenger bare å rengjøres som alt annet smykketøy, selv om dette vil avhenge av materialet. Unngå at nålene blir våte, og poler dem med en myk klut. Det anbefales også at du oppbevarer slipsnålene i separate poser eller esker for å unngå riper og oksidering. 

Hvordan bør jeg oppbevare/frakte slipsnålene mine?

Du kan kjøpe en egen eske eller et etui for slipsnålene dine. Dette sørger for at nålene ikke ripes opp, og de er fantastisk praktiske om du skal ha med pynten din ut på reise. 

På hvilken side skal slipsnålen sitte?

Nålen skal festes i skjorta, så det finnes i grunn kun én side å bære den på. 

Kan jeg bruke slipsnåler med blazer eller cardigans og jeans?

Du kan definitivt bruke slipsnåler med mindre formelle antrekk. Dette er en flott mulighet til å uttrykke deg selv på, og en flott mulighet til å teste ut de mer dristige slipsnålene dine.

Kan jeg bruke samme slipsnål hver dag?

Helt klart – i alle fall om det er en subtil og nøytral en. Etterhvert som du virkelig får smaken på slipstilbehør, vil du sikkert også la samlingen din vokse, slik at du vil få mer å velge i.

Må man ha en skjorte med knapper for å bruke slips og slipsnåler?

Tatt i betraktning at slipsnålens funksjon er å feste slipset ditt til skjorta og holde det på plass, vil svaret egentlig gi seg selv.

Kan jeg bruke en slipsnål og en slipsklype samtidig?

En slipsklype, mansjettknapper og et stilig lommetørkle går bra sammen, men en slipsklype kombinert med en slipsnål skurrer litt. Både nålen og klypen har samme funksjon, så å bære dem sammen høres litt meningsløst ut. Allikevel kan det hende du er en ekte trendsetter, så om du virkelig vil, kan du prøve og se hva du syns.

Kan jeg bruke slipsnåler med smale slips?

Selvfølgelig! Pass bare på at slipsnålen ikke er lengre enn slipset ditt er bredt.

Kan jeg feste slipsnålen på skrå?

Om du virkelig er nødt til det, kan du feste en litt for lang slipsnål litt skrått oppover for å skjule feilen din; men det gjelder kun i nødstilfeller. Vi vil som oftest bare anbefale at du dropper hele slipsnålen i slike tilfeller.