Spar 20 % på Sesongens Bestselgere

00:00:00

Sesongens Bestselgere | 20 % Avslag

Avluttes om

00:00:00
Ubetinget 365-dagers returrett
Frakt 45 kr - Gratis over 499 kr-
Kontakt oss

Betydningen av UV-beskyttelse på solbriller

Hva det er, hvordan det fungerer, og hvorfor du bør bry deg.

La oss få en ting på det rene – UV-beskyttelse har ingenting å gjøre med hvor mørke solbrillene dine er, og polarisering er en helt annen ting. Alle er viktige funksjoner å vurdere når du velger riktig par nyanser, men detaljer om hva som er det som kan være vanskelig å finne eller til og med forstå. Så her er alt du trenger å vite om UV-beskyttelse på solbriller.

1 Betydningen av uv-beskyttelse på solbriller1.1 Uv-beskyttelse1.2 Nyanse (eller fargetone)

UV-beskyttelse

Som nesten alt annet i universet, er lys en bølge. Bølgelengden bestemmer fargen hjernen vår tildeler bølgene som øynene våre oppdager. Synlig lys har en bølgelengde på 400 - 700 nanometer (nm) - 700 er rødt og 400 er fiolett. Dette er rekkevidden av det elektromagnetiske spekteret vi ser på som farge.

Bølger over 700 er infrarøde. Vi ser ikke infrarødt lys, men vi føler det som varme på huden vår. Bølger under 400 er ultrafiolette. UV-lys er delt inn i 3 kategorier, UV-A (315-400 nm), UV-B (280-315 nm) og UV-C (100-280 nm). Mesteparten av UV-C blokkeres av ozonlaget når det kommer inn i atmosfæren. 95 % av UV-strålingen vår hud lider av er UV-A, en bidragsyter til hudens aldring. 5 % er UV-B, som forårsaker hudforbrenninger. Både UV-A og UV-B skader DNA i hudcellene dine, og forårsaker mutasjoner som kan føre til hudkreft, blant andre helserisiko.

Når du kjøper briller som tilbyr "100 % UV-beskyttelse", er disse brillene bevæpnet med et filter som blokkerer alle bølgelengder i UV-området (10 - 400 nm). Det UV400 står for er i utgangspunktet «dette paret solbriller blokkerer enhver bølgelengde under 400 nm.

Så hva er forskjellen mellom UV400 og 100 % UV-beskyttelse? Ingen. Det ene er det tekniske begrepet (UV400) og det andre er en lettere påstand å forstå om dette begrepet. Begge solbrilleparene vil beskytte øynene dine mot UV-lys og lar deg gå gjennom dagen uten å bekymre deg for brente hornhinner. Men, som nevnt ovenfor, har dette veldig lite å gjøre med hvor mørke solbrillene er. Akkurat som solkrem, kan nesten gjennomsiktige briller tilby full UV-beskyttelse siden de blokkerer bølgelengder av lys vi ikke kan se uansett.

UV-stråler er tilstede året rundt, og å bruke solbriller som gir 100 % UV-beskyttelse (UV400) er den enkleste måten å redusere risikoen for å utvikle flere alvorlige øyesykdommer.

Nyanse (eller fargetone)

Så nå, dykker vi inn i mørket. Når du myser mot skarpe lys, danner du riller i øyekrokene og langs neseryggen. Gjør dette konsekvent over lengre tid, og du vil ikke bare utvikle permanente rynker i disse områdene (kråketær), men du vil også gi skygge til tynne strimler av huden der den folder seg, og tilfører misfarging til blandingen.

Mørke solbriller slapper av muskulaturen rundt øynene og lar deg fortsette dagen uten å belaste ansiktet hele tiden. Dette kan være grunnen til at folk med solbriller ser mer avslappede og selvsikre ut ved siden av sine mysende venner.

Men det er fare her. Mange tror mørkere solbriller gir bedre UV-beskyttelse. Det er rett og slett ikke tilfelle. Det er rimelige (la oss kalle dem hva de er: billige) solbriller som toner ned lysstyrken, men som ikke blokkerer noe av det usynlige UV-lyset. Disse solbrillene er direkte farlige. Hvorfor? Når øynene dine tilpasser seg mørket, åpner pupillene seg for å slippe inn mer lys. Hvis alle solbrillene dine kun toner ned lysstyrken, slipper pupillene langt mer UV-stråling inn i øynene dine enn om du ikke hadde på deg noen solbriller i det hele tatt. Grå stær, makuladegenerasjon og til og med utvikling av okulært melanom – en sjelden form for kreft – er mer sannsynlig hvis pupillene dine utvides og UV-lys strømmer fritt inn i øynene dine. Det er derfor det er viktig å vite forskjellen og vite nøyaktig hvilke bølgelengder som blokkeres av brillene dine. Hvert par solbriller vi selger er vurdert til UV400, noe som betyr at de vil beskytte deg mot 100 % av UV-spekteret – uansett hvor mørk eller lys farge de har.

For maksimal beskyttelse som forhindrer rynker og UV-skader på øynene og huden rundt, er polariserte UV400-omslagsolbriller det beste valget. Fordi solbrillene dine bare beskytter deg mot lyset som kommer gjennom linsene, så alle bølger som sniker seg inn fra siden, over eller under solbrillene dine vil ha direkte tilgang til øynene og den sensitive huden som omgir dem. 5-10 % av alle hudkrefttilfeller starter rundt øynene.

For alt annet om solbriller, les vår ultimate guide for solbriller.

Hvis du er klar til å kjøpe solbriller med riktig beskyttelse, se hele vårt utvalg av solbriller her.

BLI MED FOR Å VINNE 6000 NOK

Registrer deg for en jevn strøm av stiltips, spesialtilbud og informasjon om nye produktlanseringer. Du deltar automatisk i en månedlig trekning for å vinne et gavekort på 6000 kroner.

Jeg kjenner Trendhims Retningslinjer for personvern. Meld deg av når du vil.