Ubetinget 365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 499 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 08:00-16:00)

Den ultimate guiden til jakkenåler

Her kan du lære alt du trenger å vite om jakkenåler. Fra riktig plassering og matching av farger, til ulike stiler og hva som passer til ulike anledninger, pluss litt til. Det hele på kun 15 minutter.

Jakkenålen har fått en renessanse de seneste årene. I mange år ble nålen kun benyttet i de virkelig store anledninger, mens den i senere tid har begynt å få plass også i mer hverdagslige antrekk. Dette har også gjort at de gamle normene og reglene for bruk av jakkenåler har blitt endret, og at risikoen for å se amatørmessig ut har økt betraktelig. Om den brukes korrekt vil allikevel en jakkenål kunne gi antrekkene dine noe helt spesielt.

Ved å lese gjennom denne guiden vil du kunne lære å bruke jakkenåler med alle typer antrekk, og i alle anledninger.

Glem jakkenålen – Hva er et jakkeslag?

Om du ser på dressjakkene eller blazerne dine, er jakkeslaget foldene som strekker seg fra toppen av knappene og opp til kragen.

De omrissede foldene er altså jakkeslaget.

Øverst på det venstre jakkeslaget vil du som oftest finne et knapphull, som enten kan være åpent eller sydd igjen. Det er her du plasserer jakkenålen din.

Innringet ser du knapphullet en finner på så og si alle blazere og dressjakker.

Opprinnelig ble disse knapphullene brukt for å kunne lukke igjen jakken hele veien opp, selv om de i vår tid kun brukes for å feste ulike typer jakkenåler.

Ulike typer jakkenåler

Hva er en jakkenål? Begrepet omfatter alle former for pynt og utsmykking vi fester på jakkeslaget. Det finnes et bredt spekter av varianter, som er ulike når det gjelder både størrelse, form og festemetode.

Nedenfor ser vi litt nærmere på de mest vanlige variantene:

Knapphullsblomster

Knapphullsblomst, eller corsage, er en ekte blomst som festes til jakkeslaget. Disse blomstene er kanskje aller mest brukt i brylluper og andre store anledninger.

Blomsternåler

Disse nålene ser ut som blomster, men er gjerne utformet i myke tekstiler som silke, lin, sateng eller bomull. Blomstene festes gjerne på samme måte som knapphullsblomster, men de er litt mindre i størrelse, og de kan dessuten brukes flere ganger.

Metallnåler

Disse variantene er gjerne laget av metaller som gull, sølv, kobber, etc. Nålene er formet som lange stenger, med pynt på toppen, og en lås nederst. Avhengig av modellen, kan denne låsen også flyttes opp og ned, for å gi ekstra kontroll.

Pins og merker

Disse variantene har ikke lange nåler, men de festes gjerne med spenne på baksiden. Merk at mens jakkenåler flest kun har en estetisk verdi, så har pins og merker gjerne også en symbolsk verdi.

Brosjer

Til forskjell fra de andre variantene har brosjer gjerne hengslede fester. Brosjene er som oftest også større enn andre jakkenåler, og de er gjerne utformet i edelt metall.

Hvordan skal jeg bære jakkenåler?

Det aller viktigste er at jakkenålen skal bæres der knapphullet sitter, eller der hvor det ville vært. Det vil si på øverste del av venstre jakkeslag.

Selv om enkelte dobbeltspente dresser har knapphull på begge jakkeslagene, skal en jakkenål alltid sitte på venstre side.

Jakkenåler gir deg masser av muligheter til å eksperimentere, men husk å gjøre dette med nålens design, og ikke med dens plassering. Om enden på nålen vises, skal den ligge parallelt med jakkeslaget, og ikke loddrett eller horisontalt. Dette er spesielt viktig med lengre nåler, hvor feil vinkel kan ødelegge helhetsinntrykket. Utføringen på venstre bilde er korrekt.

Venstre bilde er korrekt, ettersom nålen her løper parallelt med jakkeslaget. Det høyre bildet er et eksempel på hvordan du ikke skal bære jakkenålen din.

Enden av nålen kan enten stikkes ut foran på jakkeslaget, eller den kan skjules bak. Her kan du bestemme litt selv hva du foretrekker, og hva du føler passer for ditt antrekk og din nål.

Med hvilke antrekk kan jeg bruke jakkenåler?

Jakkenåler kan bæres med så og si alt. Tradisjonelt sett ble jakkenåler kun båret med blazere og dressjakker, men i våre dager kan de fungere like godt på en frakk, smoking, eller på en enkel skjorte eller genser. Husk at nålen vil festes gjennom plaggene dine, og at den derfor kan gi permanente merker i mer delikate tekstiler.

Du kan matche jakkenålene dine med annet tilbehør som for eksempel lommetørklær eller slipsklyper. Om du sørger for at disse elementene komplementerer hverandre, heller enn å overskygge hverandre, kan du tilføre et ekstra lag med kompleksitet og stil til antrekkene dine.

For å få til dette må du ha en grunnleggende forståelse av fargeteori, og dette kan du lese mer om i artikkelen, Den ultimate guiden til lommetørklær. Her finner du også et interaktivt fargehjul du kan bruke for å finne fram til gode fargekombinasjoner.

Hva slags jakkenål skal jeg velge?

Dette er egentlig helt opp til deg, men hvilken type jakkenål som vil passe best avhenger også av antrekket ditt og anledningen du bærer det i.

Det finnes ingen faste regler for hverken farge, stil eller størrelse, men det finnes allikevel noen enkle tommelfingerregler du kan følge.

Metallnåler: Prøv å matche alle metallelementer i antrekket ditt, som for eksempel jakkenålen, mansjettknappene, slipsklypen, beltet, klokka og eventuelle ringer. Sørg for eksempel for at alle elementer er gylne, eller at alle elementer er sølvfargede.

Fargerike jakkenåler: Disse nålene fungerer gjerne best med nøytrale skjorter, slik at de kan skape gode kontraster. Sørg bare for at jakkenålen ikke krasjer med andre farger i antrekket ditt. Grunnleggende kunnskap om fargehjulet og vanlige fargepaletter hjelper godt på.

Pastellfargede nåler eller blomsternåler: Disse nålene er mer diskré, og fungerer godt i kombinasjon med annet tilbehør. Du kan for eksempel kombinere en lysegrønn jakkenål med en mørkeblå dress; dette vil fungere spesielt godt om det er litt metall i nålen. Når du går for en jakkenål i lysere farger er det også viktig at denne fungerer godt sammen med slipset eller lommetørkleet.

Husk alltid at det viktigste med å sette sammen et antrekk er å fremheve dine naturlige trekk. Du bør ikke starte med jakkenålen, men heller velge en jakkenål som fungerer sammen med resten av antrekket, og at antrekket som helhet kan gi oppmerksomhet til det aller viktigste: ansiktet ditt. Om du er i tvil kan du alltid huske at det enkle ofte er det beste; det er bedre å heller tone ting litt ned, enn å ende opp som en fargerik klovn.

Når bør jeg bruke jakkenåler?

Historisk sett har dette vært et reelt spørsmål, men i senere tid har normer og regler rundt dette blitt løsere. Basert på tradisjon eller dresskode kan enkelte arrangementer kreve bruk av en knapphullsblomst eller bestemte typer jakkenåler, men det finnes så og si ingen anledninger det vil være feil å bruke en jakkenål.

Det er allikevel viktig at du tar i betraktning hva slags type arrangement du skal på når du velger jakkenål.

En diskré sølvfarget hjort kan gjøre mye med et ellers profesjonelt antrekk.

Knapphullsblomster eller blomsternåler er generelt sett mer formelle, men de kan allikevel også fungere i mindre formelle antrekk. Om du ønsker en jakkenål du også kan bruke i hverdagen, anbefaler vi en variant i metall som er iøynefallende, men allikevel litt mindre... blomstrete.

Alt du trenger å vite om knapphullsblomster

Knapphullsblomster er ferske blomster som festes i jakkeslaget, og du må derfor til en blomsterbutikk for å skaffe disse. Tradisjonelt sett er knapphullsblomsten forbeholdt de virkelig formelle anledninger som bryllup, begravelser og ball – knapphullsblomsten er rett og slett i en kategori for seg selv når det gjelder pynt til jakkeslaget.

Hvit nellik, lilje og rose er de mest vanlige blomstene å feste i jakkeslaget, men ander blomster som for eksempel orkidé kan også brukes.

Hold blomsten frisk

Du ønsker ikke at antrekket ditt skal trekkes ned av en vissen blomst, og derfor er det alltid ønskelig å få knapphullsblomsten til å se så frisk og flott ut som mulig. Det kanskje aller viktigste er at blomsten blir kuttet i siste liten, men du må også huske at det er forskjell på hvor lenge ulike blomster holder seg friske. Nellik holder seg for eksempel lenger enn roser.

Knapphullsblomster er ferske blomster som festes i jakkeslaget, og du må derfor til en blomsterbutikk for å skaffe disse.

Uansett hvilken type blomst du går for, kan du følge disse tipsene for å sikre at den holder seg godt:

Spray med vann: Dette er viktig for å sørge for at blomsten holder seg frisk og flott gjennom hele dagen/natten. Bare husk at du ikke må overdrive – du vil ikke at blomsten skal se våt ut, og du vil ikke sprute vann på skjorta eller jakka di.

Bruk et holdbarhetsmiddel: Blomsterforhandlere har gjerne et holdbarhetsmiddel du kan bruke for at kronbladene og stilken skal holde bedre på fuktigheten.

Bruk en liten vase: Ja, du leste riktig, en liten vase. Disse minivasene, som gjemmes bak jakkeslaget, var svært populære i begynnelsen av det forrige århundret. En slik anordning kan dog få jakkeslaget til å bule litt ut, men du får til gjengjeld gode poeng for vintage stil. Det finnes dessuten også varianter som sitter på utsiden av jakkeslaget, og som med deg kan fungere flott som samtalestarter.

Oppbevar i kjøleskapet: Om du har kuttet stilken før blomsten skal brukes, må du oppbevare den i et glass vann i kjøleskapet.

Hold unna frukt: Dette høres kanskje merkelig ut, men det er viktig at du ikke oppbevarer blomsten i nærheten av fruktkurven din. Mange frukter, spesielt epler, frigir etylengasser som kan få blomsten til å visne raskere.

Slik bærer du knapphullsblomster

Det finnes noen enkle prinsipper du bør følge for å sikre at knapphullsblomsten din ser godt ut:

  • Som andre jakkenåler skal også knapphullsblomsten plasseres på knapphullet, eller der knapphullet ville vært.
  • På mer formelle jakker kan du ofte finne en egen snor på baksiden av jakkeslaget, som er ment for å holde stilken på plass.
  • Blomsten skal vende vekk fra brystet ditt.
  • Eventuelle blader bør legges bak kronbladene.

Om jakken din ikke har knapphull finnes to alternativer:

  1. Få en skredder til å lage et knapphull for deg.
  2. Fest hele blomsten på utsiden av jakkeslaget. I dette tilfelle må du følge reglene for plassering og stilkens retning (parallelt med jakkeslaget), men merk deg at dette er en mindre elegant løsning enn det første alternativet.

Andre blomster, nåler og merker for spesielle anledninger

Vi har nevnt at knapphullsblomsten er forbeholdt spesielle tilstelninger, men det finnes også andre anledninger for annen pynt av jakkeslaget.

Noen eksempler er minnevalmuer, 17. mai-sløyfer og militærmedaljer.

Minnevalmuer, også kjent som Remembrance poppies, brukes i medlemsland av Samveldet av nasjoner for å minnes våpenhviledagen under den første verdenskrig, mens den i Australia og New Zealand også brukes ved markeringen av ANZAC-dagen. Uansett når valmuen brukes er den rød, og den selges av veldedige organisasjoner til inntekt for krigsveteraner. Reglene for hvordan minnevalmuen skal bæres er de samme som for andre jakkenåler.

17. mai-sløyfer skal som all annen pynt festes på venstre side; nærmest hjertet. Det er dog verdt å merke seg at 17. mai-sløyfer ikke skal brukes med bunad, ettersom dette kan bli litt for mye. Om du har en alminnelig blazer eller dressjakke gjelder allikevel samme regel som med annen jakkepynt; sløyfen skal festes der knapphullet sitter.

Militærmedaljer festes også på venstre jakkeslag. Hovedforskjellen er at medaljene festes horisontalt, og alltid på kun én rad. Den viktigste utmerkelsen festes lengst til din høyre side, og resten av medaljene kommer deretter i synkende rekkefølge. Om du bærer militærmedaljer skal du også merke deg at det er dårlig kutyme å bære lommetørkle, ettersom dette kan ta vekk oppmerksomhet fra utmerkelsene dine.

Hva slags jakkenål vil se bra ut med svart dress eller smoking?

Uansett hva slags slips eller lommetørkle du velger å gå for, vil disse jakkenålene se fantastisk ut med den svarte dressen din.

Husk at du må matche metaller – gå for gyllen jakkenål om du har gullklokke, eller en sølvfarget variant om klokka di er sølvfarget.

Hva slags jakkenål vil se bra ut med en grå dress?

Uansett om du bruker en mørk- eller lysegrå dress, bør du holde deg til jakkenåler med grå eller metalliske farger.

Disse fargetypene vil gi antrekket litt ekstra dimensjon, og de vil dessuten være enkle å matche med både slips og lommetørklær.

Hva slags jakkenål vil se bra ut med en mørkeblå dress?

Om dressen eller blazeren din er marineblå, bør du velge en jakkenål i en lysere eller mørkere blånyanse.

Disse jakkenålene vil kunne matches med en rekke ulike slips, sløyfer og lommetørklær.

Hvordan velger du riktig jakkenål?

Tenk på jakkenålen som en stilfull detalj, som dog ikke bør ta alt for mye oppmerksomhet i antrekket. Når det gjelder matching, kan du bruke tipsene vi har gitt deg over.

Ettersom jakkenålen først og fremst skal brukes for å tilføre litt ekstra personlighet til antrekkene dine, bør du ikke være redd for å tenke litt utenfor boksen.

Om du går for en av modellene under, kan du garantert få igang mange interessante samtaler.

Hvor festes jakkenålen?

  1. Jakkenålen skal alltid festes på øvre del av venstre jakkeslag.
  2. Fest nåla der knappehullet er eller ville ha vært.

Samtalestartere om jakkenålens historie

Uansett hva du tidligere har blitt fortalt, så var det ikke Prins Albert som fant opp knapphullet eller knapphullsblomsten. Det verserer romantiske historier om hvordan han festet blomstene han fikk av Dronning Victoria til jakkeslaget sitt – men dette skjedde aldri. Alberts jakker hadde ikke engang jakkeslag...

Jakkeslaget har en lang historie, og vi finner de første på militæruniformer med høye krager, slik som Lord Nelsons snippkjoler. Disse jakkene hadde mange hull og knapper, men den øverste delen ble nesten aldri kneppet igjen, og det er her vi har jakkeslaget og det tilsynelatende funksjonsløse knapphullet fra.

Knapphullsblomster ble veldig populære på 1800-tallet. Blomster ble gjerne assosiert med maskulinitet, og knapphullsblomster gikk derfor hånd i hånd med herrebekledning.

Utover på 1900-tallet ble knapphullsblomster og annen form for jakkepynt brukt om hverandre. Senere ble knapphullsblomsten, i likhet med snippkjolen og smokingen, forbeholdt de virkelige store anledningene, mens jakkenålen ble det foretrukne tilbehøret til med uformelle tilstelninger.

Noen siste ord om jakkenåler

Nå kan du det aller meste om både jakkenålen, og dens mer fornemme fetter, knapphullsblomsten. Det kan kanskje virke litt skummelt å skulle begynne å bære pynt på jakkeslaget, men etter litt prøving og feiling kommer du til å lure på hvordan du klarte deg uten. Komplimentene du kommer til å motta vil overskygge alle følelser du måtte ha av å være overpyntet.

Husk at selvtillit er alfa og omega når det kommer til å se bra ut. Start derfor i ytterkanten av komfortsonen din i forhold til hvor dristig du tørr å være, og ta det derfra.

Spørsmål og svar

Hvorfor er det et knapphull på jakkeslaget?

Opprinnelig pleide man å lukke jakkeslaget for å holde varmen, så dette øverste knapphullet var altså minst like praktisk som knappene vi fortsatt finner lenger nede på jakkene våre.

Med tiden har knapphullets funksjon gått over til å bli et festepunkt for knapphullsblomster og ulike jakkenåler.

Hvordan fester jeg jakkenålen?

Stikk nålen gjennom knapphullet øverst på jakkeslaget.

Du kan enten la spissen ligge skjult bak jakkeslaget, eller du kan stikke den ut på fremsiden igjen.

Festeanordningen på enden sørger for at nålen sitter som den skal.

Hvorfor bruker man jakkenåler?

Det kommer an på personen og anledningen.

Av og til kan jakkenålen ha en symbolsk verdi, andre ganger kan det være av tradisjonelle grunner, men som oftest brukes jakkenåler for å tilføre litt ekstra stil og eleganse til antrekket.

På hvilken side festes jakkenålen?

Alle typer jakkenåler skal festes på venstre side.

Hvorfor skal jakkenålen sitte på venstre side?

Enkelte mener at dette er fordi nålen skal sitte nærmest mulig hjertet, men vi vet at plasseringen har en enklere og mer praktisk forklaring.

Opprinnelig kunne man også kneppe igjen den øverste delen av jakken, på samme måte som med knappene vi fortsatt har lenger nede på dressjakkene våre. Knapphullet hadde altså en praktisk funksjon, inntil vi bestemte oss for å bruke dem til å feste jakkenålene våre i.

Grunnen til at vi plasserer jakkenålen på venstre side er fordi det er her knapphullene er plassert på herreklær, ettersom dette gjør det enklere å selv kneppe igjen jakken. Dette forklarer også hvorfor dameklær har knapphullene på motsatt side; det var selvfølgelig forventet at noen skulle kneppe igjen jakkene for dem.

Kan jeg feste jakkenåler på smokingjakker, frakker eller gensere?

Absolutt! Om du går med smoking bør du dog holde deg til en hvit rose, for å opprettholde en stilren og elegant look.

Om du bruker jakkenåler på gensere må de stikkes gjennom stoffet; pass derfor på at du ikke stikker for mange hull.

Skal festeanordningen på nålen synes?

Her finnes det ingen strenge regler eller normer. Det er helt og holdent opp til deg om du foretrekker å gjemme den bak jakkeslaget, eller om du foretrekker å la den stikke ut på framsiden.

Hva er corsage?

Corsage, også kjent som knapphullsblomster, er ekte blomster som festes på jakkeslaget. De mest brukte slagene er nellik, roser og liljer.

Når kan jeg bruke corsage?

Slike typer jakkepynt er først og fremst forbeholdt de store anledningene som for eksempel bryllup og ball.

Om du er av den litt mer vågale typen, er det allikevel ingenting som kan stoppe deg fra å innføre knapphullsblomsten i mer uformelle antrekk.

På hvilken side festes knapphullsblomsten?

Som med all annen jakkepynt, skal også knapphullsblomster bæres på venstre side.

Hva er blomsternåler?

Dette er en mer moderne variant av knapphullsblomsten, bestående av en imitert blomst. Blomsternålene kan gjerne fungere i mer uformelle antrekk enn de mer fornemme knapphullsblomstene.

Hvem kjøper knapphullsblomsten?

Dette avhenger av anledningen.

Til ball og andre formelle tilstelninger er det gjerne partneren eller daten din som kjøper knapphullsblomsten.

Til bryllup har planleggeren gjerne spesielle krav til hvordan type blomster som skal bæres.

Hvordan holder jeg knapphullsblomsten frisk?

Sprut litt vann på den ca. hver halve time. Her er det viktig at du bare spruter, og ikke dynker blomsten i vann.

I blomsterbutikken kan du også få tak i holdbarhetsmidler som gjør at blomstene holder seg friske over lenger tid.

Husk at du bør kjøpe knapphullsblomsten så tett opptil brukstidspunktet som mulig. Om du ikke kjøper blomsten samme dag, kan du oppbevare den i kjøleskapet for å forlenge levetiden.

Skal hele blomsten synes, eller skal jeg skjule stilken?

Stilken skal stikkes gjennom knapphullet, og med det skjules bak jakkeslaget.

Om jakken din ikke har knapphull, eller om du ønsker å bruke blomsten med en genser eller en skjorte, vil stilken selvfølgelig være synlig. Om du bruker knapphullsblomst på en jakke uten knapphull, er det viktig at stilken ligger parallelt med jakkeslaget.

Kan jeg bruke jakkenål og slipsnål sammen?

Du kan prøve, men du bør være forsiktig. For mye metall og detaljer kan fort rote til et antrekk, og gjøre at det går fra å være raffinert, til å bli bråkete.

Kan jeg bruke jakkenål i bryllup?

Det kommer an på hva slags bryllup du skal i. Men med mindre det er et veldig fancy og formelt bryllup, så er det ingen ting i veien med å bære en jakkenål.