365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

Hva er en klokke med månefaser og hvordan du stiller den

Lær deg hvordan du bruker og stiller verdens eldste klokke. Å vise månefasene og alderen på månen er bare noe av hva som gjør disse klokkene unike.

Våre liv har lenge vært forbundet med den store steinen som beveger seg rundt jordkloden. Enten det er surfere som følger bølgene, eller folk på landsbygda som jakter på varulver- månen har hatt mange viktige funksjoner opp gjennom tiden.

Solen er kanskje den som starter dagen, men månen spiller en viktig rolle i å holde styr på månedene. Det er faktisk derifra vi har ordet måned i Norge, i og med at månefasene forteller oss når måneden starter og slutter.

Bare spør de tre vise menn...det er noe mystisk med nattehimmelen. Vår fasinasjon med månen har vært med oss i mange århundrer, og denne klokken er din mulighet til å ta den med deg overalt.

Fra Antikythera – som er en modell av solsystemet fra antikkens hellas- til renessanse kirkene, så spilte månefasene en viktig rolle i å fortelle tiden. Dette er den eldste eldste tidsmekanismen.

Hva er en klokke med månefaser?

En klokke med månefaser er et urverk som viser de de forskjellige månefasene gjennom et vindu i urskiven. Gjennom aperturet (den lille åpningen), så ser du den nøyaktige månefasene uten at du behøver å gå ut for å se opp mot himmelen.

Denne klokken fikk navnet sitt ut i fra formen på månen når den beveger seg rundt jorden. Disse fasene viser den delen av månen som lyses opp av solen og er synlig her fra jorden.

Månens form forandrer seg i løpet av måneden mens den beveger seg rundt jorden, og jorden beveger seg rundt solen. Aperturet gjemmer den delen av månen som ikke vises i løpet av den 29.5 dager lange syklusen.

I tilfelle du har glemt alt dette fra naturfag timene på skolen, så må du huske på at du kan kun se månen så lenge solen skinner på den. Når månen er mellom solen og jorden (nymåne), så ser vi den ikke. Men om månen er bakom jordkloden (vår planet er mellom månen og solen), så lyses den opp. Dette kalles en fullmåne.

Klokker med månefaser understreker 4 av de 8 månefasene:

 1. Nymåne - Månen er mellom jorden og solen, og den siden av månen som vender mot oss mottar ikke direkte sollys - bare lyset som reflekteres fra jorden lyser opp månen.
 2. Første kvartal - Månen har reist ¼ hele veien rundt jorden og er 90 grader unna solen. Den er halvt opplyst (høyre side) fra vår synsvinkel på jorden.
 3. Fullmåne - Månen er fullstendig opplyst av solen fra vår synsvinkel på jorden og er 180 grader unna solen.
 4. Siste kvartal (tredje kvartal) - Månen har reist enda ¼ av sin bane rundt jorden og lyser opp på venstre side. Det er stikk motsatt av første kvartal.

Hva er forskjellen mellom en sol- og måneklokke og en månefaseklokke?

Månefaseklokker har en funksjon som sporer månens skiftende faser. Sol- og måneklokker har en urskive som viser solen om dagen og en måne om natten.

Mens klokker med sol og månedisplay er fine å se på, er de i utgangspunktet a.m./p.m. klokker. Klokker med månefaser og sol og månedisplay brukes mer eller mindre for sitt design enn at man faktisk trenger å vite om det er dagslys eller ikke.

Disse er liksom nyttige hvis du bor i et land som Danmark hvor dagslyset ser ut til å krympe til minutter om vinteren. Det er alltid hyggelig å vite at solen skal være ute ... selv om den ikke er det.

Legg merke til forskjellen mellom en sol- og måneklokke (1) og en månefaseklokke (2).

Hvordan fungerer en Månefaseklokke?

Før vi dykker inn i mekanikken til en månefaseklokke, så er det viktig å forstå hva som driver bevegelsen. Her er en rask innføring i urbevegelser: Automatiske klokker genererer kraft fra bevegelsen mens du bruker dem. På mekaniske klokker må du vikle kronen for å få den til å fungere. Og klokker med kvartsbevegelse er batteridrevne.

På en månefaseklokke med kvartsbevegelse er den interne funksjonen programmert, og ting blir som oftest nøyaktig beregnet. For mekaniske og automatiske klokker blir prosessen litt mer teknisk ettersom det kreves et ekstra sett med tannhjul for å spore månens posisjon.

Bak urskiven til en typisk månefaseklokke er en plate med 2 identiske måner på. Platen roterer en hel syklus hver 29,5 dag. Dette etterligner Månens bane rundt jorden - rundt 29 og 1/2 dager.

Denne platen blir flyttet av et tannhjul med 59 tenner som går frem ett hakk hver 24. time. Det er denne veldig lette bevegelsen av skiven som får mange førstegangskjøpere til å tro at klokken deres ikke fungerer.

Det brukes to måner på hver plate. Dette er fordi at etter en 29,5-dagers månesyklus er over, så vil den andre månen vises i aperturet.

Månesyklus = 29,5 dager

59 tenner på giret = 29,5 x 2

Den vanligste månefase urskivene er en halvsirkel med to ujevnheter på sidene som kalles brystet... av årsaker som burde være åpenbare. Disse representerer jordens silhuett.

Hvis månefaseuret ditt er riktig innstilt, sporer du månen slik den ser ut bak jorden til venstre, og til slutt forsvinner til høyre. Dette lar deg også vite om Månen kommer eller går (vokser eller avtar).

Er Månefaseklokker nøyaktige?

De fleste månefaseklokker er ikke nøyaktige for alltid, og er som regel ikke synkronisert etter 3 år. Dette er fordi månesyklusen, eller den synodiske måneden, faktisk er 29 dager, 12 timer og 44 minutter. Produksjonsbegrensninger betyr at tennene på giret må tilnærmes til et rundt tall som 59.

Ryan Schmidt, forfatteren av Håndbok for armbåndsur, sier det slik: “Ettersom den eksakte månesyklusen varer 29.530588853 dager, er den enkleste måten å levere dette mekanisk på, er å bruke to bilder av månen på et hjul med 59 tenner som drives av en enkel viser festet til timeshjulet. Dette betyr at hver måne på platen vil passere gjennom aperturet hver 29,5 dag. På grunn av 0,03-dagers forskjellen så vil telleren ha en dag etterslep etter 3 år. "

Hvis du ikke har noe imot å justere klokken en gang hvert tredje år, så vil du oppdage at månefasene er nøyaktige nok til hverdagsbruk. Hvis tanken på en liten unøyaktighet hvert tredje år er for mye å håndtere ... kjøp en astronomisk månefaseklokke med 135-tannhjul. Men selv med 76 ekstra tenner og økt presisjon, må du fortsatt justere klokken hvert 122. år.

2 typer av månefaseklokker

Enten du bruker en mekanisk klokke med viklingsmekanisme, et lommeur, eller en med batteridrevet kvartsbevegelse, så er det månefasevisningen som fanger oppmerksomheten til misunnelige venner og kolleger.

Det er to typer skjermer å velge mellom - bryst og radial.

Bosom Månefaseklokke - De mest populære månefase-klokkene har en brystdisplay. Dette bruker en halvmåneformet apertur med to halvkuler på sidene som representerer jordens silhuett.

Månefaseklokke med Bosom Display

Radial Månefaseklokke - Det radiale månefasedisplayet bruker en viser til å peke på formen på Månen. I et radialt display er det indikatorhånden som beveger seg og ikke bildene av månen.

Månefaseklokke med Radial Display

Hvordan stille en Månefaseklokke

Som du kan sikkert forestille deg, så er det forskjellige typer månefaseklokker med forskjellige nivåer av kompleksitet. Sjekk våre generelle råd nedenfor mot instruksjonene som fulgte med klokken før du stiller månefasene.

 1. Før du stiller månefaseklokken så trekker du ut kronen og beveger hendene til 6:30. Dette er en forholdsregel - i tilfelle posisjonen deres skader bevegelsene når du stiller inn månefasen.
 2. Bruk deretter internett til å finne
  hvordan Månen ser ut akkurat nå fra Jorden. Det er mange nettsteder tilgjengelig med nøyaktig informasjon ... så du slipper å sitte ute i kveld for å finne ut av dette selv.
  Det er viktig å se om månen vokser (går fra nymåne til fullmåne - venstre side av aperturet) eller avtar (fullmåne til nymåne - høyre side av aperturet).
 3. Når du har funnet riktig månefase, flytter du platen slik at fullmånen vises. Dette er når månen er midt i vinduet.
 4. Herfra teller du dagene siden forrige fullmåne. Vri kronen for å flytte månen til den nåværende fasen. Vanligvis ett hakk for hver dag.
 5. Skyv kronen tilbake til normalt igjen så er du klar.

Slik leser du månefasene

Visning Av Siste Kvartal, Fullmåne, Første Kvartal og Nymåne (Ingen Måne)

Hvordan Avlese Alderen på Månen med Månefaseklokker

Mens den faktiske månen er rundt 4,425 milliarder år gammel, måler noen månefaseklokker månens alder som antall dager siden siste nymåne. Tiden mellom disse 2 månene vises trinnvis fra 1-29,5 dager på skiven.

Hvorfor Kjøper Folk Månefaseklokker?

For å være helt ærlig så finnes det apper og nettsider med mye mer detaljert informasjon om månefaser, samt forøkning og forminskning. I tillegg kan du alltids gå ut døren og se opp - Månen gjemmer seg ikke. Men den andre - tør vi si - viktigere årsaken til å bruke en månefaseklokker er hvordan de ser ut newTab = true og inntrykket den gir når månen beveger seg rundt håndleddet ditt.

Hva funksjonen til en månefaseklokke er, er bare en del av historien den forteller. Hos Trendhim tror vi at alt tilbehør du bruker er en del av historien din. Den du forteller deg selv og den du forteller til andre. Enten det er påkledning til intervju eller å finne den perfekte klokken til en første daten ... det du har på deg blir en del av reisen din, og en detalj i historien din som gjør den spesiell.