365 dagers returrett – uansett grunn
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
i
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Guide til bryllupsantrekk for menn

Usikker på hvordan du skal kle deg i bryllup? Den første – og sikkert den viktigste – regelen er at du ikke skal stjele fokus fra brudgommen (eller bruden for den saks skyld). Vi har satt sammen denne guiden for at du skal kunne følge kleskoden, tilføre litt personlig stil, og bli den beste bryllupsgjesten noen sinne.

Bryllup skal være morsomt. Forhåpentligvis er også paret glade, og sjampanjen både sprudlende og kald. Men selv om alt skal være fryd og gammen, kan det være problematisk å finne fram til det rette antrekket å nyte dagen i.

Du ønsker ikke å kle deg akkurat som alle de andre guttene i rommet, men du ønsker heller ikke å stjele fokuset fra brudgommen med et slips som tar all oppmerksomheten. Det er en fin balansegang der.

Det første som skjer når vi mottar en invitasjon til bryllup, er lykke over at vi skal få oss en god fest, men deretter kommer panikken ved tanken på kleskoden, og hva vi skal ha på oss.

Sleng på litt bekymringer rundt hva som passer seg i ulike anledninger og om det finnes noen lokale skikker du ikke kjenner til, så har du det gående.

 • Typen seremoni – Er det en religiøs seremoni? Har brudeparet en kulturell eller religiøs bakgrunn som fordrer spesielle antrekk?
 • Lokale skikker – Er det tradisjonelle antrekk eller elementer du bør inkorporere i looken? Merk deg at enkelte områder (til og med i hjemlandet ditt) kan være mer konservative og reserverte enn andre.

La oss først gå gjennom litt grunnleggende terminologi rundt kleskode, slik at du kan konsentrere deg om å være en fantastisk bryllupsgjest… som du selvfølgelig er – ellers ville du vel ikke blitt invitert.

Kjole og hvitt

Om du inviteres til et bryllup med denne kleskoden er du enten en superstjerne, eller venn av en superstjerne. Du får det ikke mer formelt enn dette; Her snakker vi snippkjole, vest, flosshatt og alt annet du forbinder med det herskapelige.

Smoking

Dette er en formell kleskode for de store anledningene. For menn betyr dette svart smoking og svart tversover, med litt mulighet for å inkorporere personlig stil gjennom et lommetørkle eller noen subtile mansjettknapper .

Cocktail

Om kleskoden er ‘cocktail’ har du litt mer frihet når du skal sette sammen et antrekk, men det forventes fortsatt at du bruker blazer eller dress (ikke smoking). Ikke stjel oppmerksomheten fra brudgommen, men ikke la deg bli en del av massen heller.

Casual

Ved å gi bryllupet en ‘casual’ kleskode, gir brudeparet deg lov til å bruke den dressen eller blazeren du allerede har, slik at du slipper å gå til innkjøp av spesielle antrekk, som for eksempel en snippkjole. Når dette er kleskoden for et bryllup, fordrer det som oftest dress eller skjorte, men du kan også velge å kjøre kun blazer.

Ingen kleskode

Om det ikke opplyses om noen kleskode i invitasjonen, stoler brudeparet på at du klarer å pynte deg opp, uten at de setter noen krav til hva du skal ha på deg. Tenk gjerne på hvor bryllupet holdes, samt når på dagen det er. Vi anbefaler et antrekk bestående av en blazer, et par svarte bukser, og enten slips eller en sløyfe.

Slik kler du deg for vårbryllup

I Norge kan jo våren by på alt mulig slags vær, så her finnes det ikke ett enkelt svar. Om det er en varm vårdag, bør du gå for tilbehør som en frisk tversoversløyfe eller et lommetørkle, og en dress med litt lysere farge. Om vinteren ikke helt har sluppet taket, bør du gå for en mørkere dress i grå eller marineblå farger (ikke svart), og pynte opp med hint av vår i tilbehøret ditt.

Slik kler du deg for et sommerbryllup

Når vi tenker på sommerbryllup ser vi for oss skyfri himmel, varmt vær og fantastiske bilder takket være den skinnende sommersola. Det flotte været kan også bety mye svetting om du ikke kler deg etter forholdene. Gå for en lys dress, og gi antrekket litt ekstra farge gjennom sløyfa, slipset eller lommetørkleet. Og glem for all del ikke armstrikker – de kommer godt med når jakka må kastes.

Slik kler du deg for et høstbryllup

På samme måte som med vårbryllup, kan en aldri være sikker på hvordan temperaturen blir om høsten. Gå gjerne for litt ulike teksturer, og la sesongens farger få plass i antrekket ditt. Vi kan anbefale et brunt antrekk med detaljer i høstens røde, gule og oransje farger.

Slik kler du deg for et vinterbryllup

Det er sjelden vi ser vinterbryllup med ‘casual’ kleskode. Det er kanskje fordi det kalde været tvinger oss til å oppholde oss innendørs… eller kanskje det er fordi det er enklere å kle seg opp når svettingen ikke lenger er et problem. Om vinteren bør du gå for en mørkere dress, og velge tilbehør i henhold til hvor stivt og formelt bryllupet er.

Tid på dagen

Vår trofaste bryllupsplanlegger, Emily Burton , sier «Den svarte smokingen passer best sent på ettermiddagen, eller på kvelden, mens lysere farger passer bedre på dagtid. Husk selvfølgelig også at du må tilpasse deg til årstid og kleskoden. Om det ikke er gitt noen kleskode, kan det aldri slå feil med en koksgrå eller marineblå dress. Disse funker like bra om dagen som på kvelden, og du kan bruke tilbehøret for å tilpasse deg til lokasjonen, bryllups stil, årstid og formalitet.»

8 dresstips

Du har svart på invitasjonen, du har bestemt deg for hvem du skal ta med, og du vet akkurat hvilken dress du skal ha på deg. Nå må du sørge for at dressen passer, og at det ikke ser ut som du har lånt den… det gjelder også om du faktisk har lånt den.

 1. Sørg for at dressen passer. Du trenger ikke kjøpe en skreddersydd dress, så lenge dressen faktisk sitter godt.
 2. Har du en ren, hvit skjorte? Hvis svaret er nei, bør du skaffe deg en.
 3. Match beltet med skoene dine og andre skinnelementer i antrekket. Husk at metaller som armbåndsur og beltespenne også bør matche.
 4. Knepp alltid igjen øverste knapp på dressjakka når du står, og knepp opp igjen når du setter deg ned. Den nederste knappen bør alltid være åpen.
 5. Ermene på dressjakka skal aldri helt dekke skjorteermene. En liten del av skjorteermet (omtrent 1,3 cm) bør alltid være synlig.
 6. Andre størrelsestips: Buksebeinet skal akkurat treffe skoene dine, og den øverste eller midterste knappen på dressen bør ikke være lavere enn navlen din.
 7. Bulende lommer ser ikke bra ut. Finn et annet sted du trygt kan oppbevare nøkler, lommebok og telefon. Seddelklyper er perfekte om du har kontanter, og kortholdere er slanke nok til å passe i innerlomma på dressjakka. Du trenger kun å ha med deg nøklene du trenger for å komme deg hjem igjen… ikke nøklene til jobben, hageskjulet, garasjen eller garderobeskapet.
 8. Du kommer nesten garantert til å bli litt for varm i løpet av dagen, men ikke kast jakka med en gang; Vent til en av de viktige gjestene – som for eksempel brudens far – gjør det. Dette er etikette som gjelder så å si overalt i verden.

Looken

Du vil se bra ut, og du vil være den perfekte bryllupsgjesten, ikke sant? Vi kan ikke bli med deg på bryllupet – selv om vi hadde vært perfekt som wingman – men vi kan gi deg noen idiotsikre tips for å sikre at du ser helt smæshing ut!

Slipset eller sløyfen

 • Et bryllup er ikke anledningen for ville krumspring og dristige mønstre og farger. Et svart slips kombinert med en svart dress er alltid en sikker vinner.
 • Et annet alternativ som aldri slår feil er grå eller sølvfargede slips.
 • I bryllup med ‘casual’ kleskode kan du også gå for ullslips. Ellers anbefaler vi at du holder deg til slips av silke, polyester eller mikrofiber.
 • Vil du gi antrekket litt ekstra farge? Sjekk invitasjonen, eller spør brudgommen om bryllupet har et spesielt fargetema. I enkelte bryllup er det valgt ut en fargepalett, og om du matcher denne blir nok både brudeparet og fotografen fornøyd.
 • Husk at slips fort blir skrukkete , så sørg for at du oppbevarer det riktig før den store festen.
 • Jo mindre stivt bryllupet er, jo mer kreativ kan du være med sløyfen din.
 • Sløyfen skal ikke stikke utenfor ørene dine, og den skal heller ikke være smalere enn avstanden mellom ytterpunktene på øynene dine.
 • Om du velger en selvbinder sløyfe , er det viktig at du øver litt før selve dagen! Det samme gjelder slips om du ikke er så bevandret der.
 • Tversoversløyfer har blitt brukt i over 430 år; Se der – en god samtalestarter!

Slipsnålen

Selv om du sikkert kan få mange halvgode tips av din 90 år gamle bestefar om slipsnål og slipsklyper, anbefaler vi at du heller følger disse reglene .

 • Finn en slipsnål som dekker omtrent 70-80% av slipsets bredde
 • Slipsnålen skal sitte mellom 3. og 4. skjorteknapp, eller i samme høyde som jakkelomma di.
 • Slipsnålen bør matche med andre metalldetaljer som beltespenna, armbåndsuret og mansjettknappene .
 • Selv om balansen kan få en knekk etter en lang kveld med mye mat og drikke, kan slipsklypa sørge for at slipset i alle fall sitter som det skal.

Slipskjedet

Føler du deg litt låst når du bruker slipsklype eller slipsnål? Et slipskjede gjør den samme jobben, men gir slipset litt mer ‘albuerom’. Dessuten er slipskjedet minst like enkelt å feste og bruke som en klype.

Slik bruker du et slipskjede

 1. Fest bakenden over en av skjorteknappene.
 2. Tre slipset gjennom det åpne kjedet.
 3. Juster slik at alt ligger rett og flatt.

Mansjettknappene

Mansjettknapper er forbeholdt formelle anledninger. Om du planlegger å kjøre mansjettknapper i bryllupet, må du sjekke at skjorta har doble mansjetter.

 • Den viktigste regelen å huske på med mansjettknapper, er at metaller bør matche metaller. Dette er selvfølgelig ikke relevant om du bruker knapper av tre eller stoff .
 • Vi mener at mansjettknapper alltid bør brukes sammen med slipsnål eller slipsklype.
 • Om du er bred rundt håndleddet kan det være kjekt å sjekke ut flere låsemekanismer ; Enkelte er mye lettere å få gjennom knapphullet enn andre.

Lommetørkleet

Lommetørkleet er en detalj som kan løfte en dress til helt nye høyder. Husk at du ikke bør gå for et design som er helt identisk med slipset eller sløyfa di, men at du heller finne farger som komplimenterer hverandre.

 • Lommetørkleet skal ikke bule ut i lomma. Finn rett størrelse for din dressjakke, og velg passende brettemetode .
 • Du kan også velge å matche lommetørkleet med skjorta i stedet for med slipset. Ta i betraktning både farger, mønstre og tekstur.
 • Lommetørkleet ser aller best ut om det er av et annet materiale enn dressjakka.
 • Lommetørkleet har faktisk sin opprinnelse hos de gamle grekerne, som bar parfymerte lommetørklær. Se der – en perfekt samtalestarter!
 • Det finnes ikke ett enkelt svar på hvordan du bør brette lommetørkleet ditt. Det finnes alt fra det skikkelig ekstravagante, til varianter du kan lære deg på null komma niks. Finn din nye favoritt nedenfor:

Skjorteholder

Alt ser helt perfekt ut fram til du bestemmer deg for å utbringe en skål for det lykkelige paret. Da bestemmer skjorta seg for å hoppe ut over bukselinningen, og det kan virke som alt det harde arbeidet du har lagt ned, var til ingen nytte. Derfor bør du skaffe deg et par skjorteholdere som sikrer at skjorta di alltid sitter som den skal. Vi vet de ser litt merkelig ut, men de skal jo ikke synes uansett, og du kommer til å glemme det helt når du opplever hvordan skjorta alltid sitter som et skudd.

Slik utbringer du en god skål

Talene og skålene som utbringes er noe av de vi husker aller best med et bryllup. Det er her foreldre og nære venner får muligheten til å ønske brudeparet lykke til i livet, mens alle andre får lov til å høre på.

Om du ikke er vant til å snakke for store forsamlinger, er dette noe som kan ødelegge festen helt fra forretten til du faktisk har fått sagt det du vil si. For å hjelpe deg litt på vei, har vi skrevet ned 6 gode tips til hvordan du kan holde en god tale, eller utbringe en skål de sent vil glemme.

 1. Øv. Det kan hjelpe mye å skrive ned talen, og øve ved å lese den høyt foran speilet. Ikke bare én eller to ganger, men så mange ganger at du kan holde talen uten å stirre ned på notatene dine hele tiden. Vi anbefaler dog at du tar med deg notatene dine allikevel.
 2. Start med et smell. Har du hørt taler som starter med ‘det tok lang tid å skrive denne talen’, eller ‘det var ikke lett å skrive denne’? Det setter tonen helt fra starten, og det endrer hvordan du som lytter oppfatter alt som kommer senere. Start heller med litt selvtillit. En morsom historie om deg og brudgommen (eller bruden), kan være en god start.
 3. Fatt deg i korthet. Du vil heller at paret og gjesten skulle ønske talen var lenger, enn at de bare trygler og ber i sitt stille sinn om du setter deg ned snart. Om du holder deg under 3 minutter, kan du være sikker på at ingen går lei.
 4. Hold deg i skinnet. Om du har blitt bedt om å holde en tale, betyr det at du står paret nært, eller kanskje at du ikke klarte å holde kjeft lenger… uansett bør du holde deg for god til å dele ting som er alt for personlig eller flaut for paret. Husk at det kan være både barn og besteforeldre til stede! Vil du virkelig at mormor skal få høre om den gangen dere (fyll inn flau hendelse her)? Akkurat!
 5. Se bra ut. Dette gjør kanskje ikke talen noe bedre, men det blir hyggeligere for alle andre å se på deg.
 6. Avslutt med et smell. Uansett hvor følelsesladd talen din er, bør du avslutte med noe positivt, eller med varme ønsker til paret. Synes du det er vanskelig? Hva med ‘Da reiser vi glassene for X og X, nå som de starter det mest spennende kapittelet i deres liv. Skål!’

Du spurte – Vi svarte

Kan menn kle seg i hvitt i bryllup?

Det kommer an på bryllupet, og på hva de andre har på seg. Om alle har på seg mørk dress, vil du ikke være den eneste fyren med hvit dress. Dessuten fjerner det alt fokuset fra brudgommen – og det er absolutt ikke greit.

Om du er usikker, kan du forhøre deg med bruden eller brudgommen, eller andre som skal på samme bryllup. Om alle planlegger å kjøre lys dress – for eksempel om dette er et sommerbryllup – så går det nok helt greit om du kjører hvit dress. En variant som aldri slår feil er koksgrå dress med matchende tilbehør – så vet du det.


Hvilke farger gjør seg best i bryllup?

Så lenge det ikke er satt en streng kleskode, kan vi anbefale mørkegrå eller marineblå dress. Disse fargene fungerer flott i formelle seremonier, eller de kan akkompagneres med mer avslappet tilbehør for å passe inn i mindre stive bryllup.


Hva skal jeg ha på meg om jeg ikke eier en dress?

Om det er oppgitt en kleskode på invitasjonen, må du få lånt eller leid en dress eller smoking. Om det ikke er noen opplysninger om kleskode, kan du ta det du har, og sette sammen et antrekk som ser så stilig ut som mulig.

Paret inviterte deg til bryllupet sitt på grunn av deg som menneske… ikke på grunn av dressen din. Velg ut den fineste skjorta di, og et par dressbukser (eller mørke jeans), og se til at alt er rent og strøket. Sleng på et slips og rene sko, så er du klar til fest. Du skal i bryllup for å feire paret… ikke for å vise fram garderoben din. Nyt festen!


Kan jeg bruke en kortermet skjorte i bryllup?

Vi sier det igjen; Du har blitt invitert i bryllupet fordi paret har et godt forhold til deg… eller fordi du er en fetter de bare er nødt til å invitere. Uansett er du der av andre grunner enn for å vise fram antrekket ditt. Når det er sagt, anbefaler vi at du går for en langermet skjorte om du faktisk har en sånn. Albuer gjør seg bedre til hverdags enn til fest.


Er det greit å bruke svart skjorte i bryllup?

Om du har en helsvart dresskjorte, så har du sikkert også en hvit en i skapet. Vi anbefaler at du går for den hvite. Svart skjorte, spesielt kombinert med en svart dress, vil gjøre at du ser ut som en skikkelig shady type… og ikke en hyggelig fyr som vil se vennene sine gifte seg.


Er det upassende å bruke olabukser i bryllup?

Om du ikke eier en dress, og det ikke oppgis noen kleskode i invitasjonen, er et par nyvaskede, mørke jeans helt ok.


Hva bør jeg ikke ha på meg i et bryllup?

Dette vil avhenge av hvor bryllupet finner sted, hvor brudeparet kommer fra, hvilken tid på året bryllupet finner sted, etc. En god tommelfingerregel er at du ikke bør bruke noe som kan bli sett på som frekt eller upassende, eller noe som tar fokuset vekk fra bruden og brudgommen.


Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig