Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
Vi tar imot bestillinger og sender ut varer som vanlig!
365 dagers returrett – uansett grunn
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr
i
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
Vi tar imot bestillinger og sender ut varer som vanlig!
Trendhim EU shipping Alle leveranser innfenfor EU sendes fra Danmark. Toll og skatter for X_VALUE er inkludert.Se fraktalternativer.
Vi tar imot bestillinger og sender ut varer som vanlig!
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr
i
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Slik styler og matcher du en sikspens

Har du lurt på om også du kan se bra ut med en sikspens? Vi er her for å gjøre alle dine bekymringer til skamme, og for å vise at også du kan se bra ut med denne hatten, som har overlevd over 400 år i motebildet.

Moter og trender både kommer og går. Hvor ofte ser du for eksempel menn som spaserer rundt med flosshatt i dagens samfunn? Trendene forsvinner, rett og slett fordi det er det trender gjør. Sikspensen begynte dog ikke som en trend; Den var i begynnelsen noe en faktisk måtte bruke, men den har med tiden bare blitt et moteplagg.

Når vi tenker på sikspensen, er det lett å la tankene vandre til bilder som ‘Lunch Atop a Skyscraper’ , eller en bestefar som slår golf i det skotske høylandet. Men sikspensen er ikke bare et historisk plagg – den er faktisk vel så populær den dag i dag, som den var på den tiden da avisa ble solgt av guttunger på gatehjørnene.

Hva er en sikspens?

Vi kan vel alle være enige om at sikspensen er en slags caps (eller skyggelue om du vil), så da må vi først stille oss spørsmålet – Hva er forskjellen på en hatt og en caps?

Hovedforskjellen er rett og slett at en hatt har en brem som går hele veien rundt, mens capsen ikke har det. Bare se for deg en fedora eller en cowboyhatt, eller gjør et bildesøk på Bruno Mars eller Indiana Jones.

Mens hattens brem går hele veien rundt, har capsen kun brem foran. Dessuten har capsen en krone (topp) som følger hodets form (til forskjell fra for eksempel en fedora).

På en hatt går bremmen hele veien rundt.

Sikspensen er i bunn og grunn en litt pløsete skyggelue, hvor den pløsete delen er trukket framover og sydd fast, eller på annen måte, festet i bremmen. Dette gir sikspensen den karakteristiske, triangulære profilen, som gjør at den passer alle ansiktsformer – fra David Beckham, til han fyren som ikke kler noen hodeplagg som helst.

Tradisjonelt sett er sikspensen utformet i ull eller bomull, men i dag kan de også fås i materialer som skinn, lin og syntetiske stoffer.

Avhengig av hvilket materiale sikspensen er utformet i, kan den enten holde hodet kjølig i sommervarmen, eller godt og varmt i vinterkulda. Dessuten kan de ulike materialene og designene gjøre at sikspensen passer like godt med en sommerdress som med en ullfrakk.

Til forskjell fra for eksempel fedoraen, er sikspensen en hatt som kan passe de aller fleste. Dessuten er den enklere å kombinere med ulike antrekk, og den ser utvilsomt bedre ut med en dress enn hva en baseballcaps gjør.

Sjekk ut vårt brede utvalg av sikspens for menn, og se hvorfor dette er et hodeplagg som har vært på moten de siste 400 årene.

Sikspensen – På moten siden 1570

Sikspensen har vært et yndet hodeplagg i mange, mange år – helt siden 1570 for å være helt presis. Mellom 1570 og 1590 ønsket nemlig de britiske styresmaktene å støtte ullindustrien ved å kreve at alle menn måtte bruke caps av ull på søndager . Loven gjaldt dog ikke for de adelige.

Påbudet gjaldt ikke så alt for lenge, men det førte allikevel til at sikspensen ble en standard del av arbeidsmannens hverdagsantrekk.

Finn fram et hvilket som helst bilde fra 1910- eller 1920-tallet, så kommer du garantert til å se et hav av sikspenser. Det som begynte som en lov, og et krav, ble rett og slett mote. Etter denne tiden hadde sikspensen en liten dupp i popularitet, fram til både rappere og pop-artister trykket dette hodeplagget til sitt bryst på 90-tallet.

Om du kikker rundt deg på gata den dag i dag, kan du se at sikspensen fortsatt har sin plass i motebildet. Kanskje er det fordi sikspensen ser like bra ut med hverdagslige antrekk som med formelle antrekk… eller kanskje det er fordi den fungerer like bra for alle ansiktsformer. Eller kanskje er det bare fordi en sikker vinner aldri vil gå av moten.

Ulike stiler

Det finnes to distinkte varianter innen sikspens – det er den klassiske varianten med triangulær profil, og den mer pløsete varianten. Det er ikke sånn at den ene er ekte, og den andre ikke kan brukes; men ved å se forskjellene, blir det også enklere å finne fram til den varianten som passer deg aller best.

Den pløsete varianten kom på moten sent på 1800-tallet. Den ble visstnok først brukt av guttene som solgte aviser på gatehjørnene. Denne varianten har mye til felles med originalen, men hovedforskjellen er naturlig nok at den er litt mer posete og pløsete, og at den består av åtte paneler, gjerne festet med en knapp på toppen.

Slik finner du din størrelsen

Sikspensen skal sitte godt, men komfortabelt hele veien rundt. Du bør for all del unngå å velge en hatt som er alt for stor, samtidig som den ikke bør være så stram at det gjør vondt.

 1. Mål hodets omkrets med et målebånd eller en snor – målet skal tas der sikspensen faktisk vil sitte (omtrent 0,5 cm over øret).
 2. Les av målingen, bestill en sikspens, og erobre verden.

Slik bruker du en sikspens

Ettersom sikspensen kan fungere like bra med hverdagslige antrekk som med formelle antrekk, er den mye enklere å style og matche enn du kanskje tror.

 • Vurder klassikerne – Husk at naturlige materialer både isolerer og puster bedre. Vurder derfor klassikere som ull, bomull og lin.
 • Gi en personlig touch – Gi gjerne bremmen en liten avrunding for å ramme inn ansiktet ditt bedre.
 • Bruk den riktig vei – Uansett hvor gira du blir når du hører 90-tallsklassikere på radioen, er det viktig at du bærer sikspensen riktig vei, og ikke bakvendt som artistene fra nevnte tiår. Det kan kanskje høres ut som en motsigelse at vi ber deg ‘gi en personlig touch’, og deretter forbyr deg fra å bære den bakvendt – men se heller på dette som en velment anbefaling.
 • Ta årstiden i betraktning – Pustende lin og lett bomull er perfekt om sommeren og våren, mens ull og tyngre bomull er perfekt for å holde varmen om vinteren.
 • Hold det enkelt – På samme måte som med tversoversløyfer , bør du unngå å kombinere for mye gammeldags tilbehør i ett og samme antrekk. En sikspens kan selvfølgelig se bra ut i kombinasjon med sløyfer, bukseseler og vest… men for mye av slikt tilbehør kan få antrekket til å se ut som et kostyme.
 • Velg riktig mønster – Om du går for en sikspens med mønster, er det viktig at dette komplimenterer andre mønstre i antrekket ditt.
 • Ikke glem innsiden – Selv om det er viktig at sikspensen ser bra ut, bør du ikke glemme å sjekke hvordan den ser ut på innsiden. Alle våre Fawler-modeller er for eksempel trukket i myke og klø-frie materialer, som gjør at de både puster og er komfortable å ha på – hele året rundt.

Looks og inspirasjon

En sikspens kan kombineres med alt fra olabukser og t-skjorte, til en elegant sommerdress. Om du starter med en sikspens med nøytral farge (svart, brun, grå eller beige), har du mer å velge i når du skal sette sammen resten av antrekket.

Nedenfor har vi satt sammen 3 looks; legg merke til de gjennomgående nøytrale fargene, og den avslappede stilen.

Les mer om hvordan du matcher tilbehør, farger og mønstre her.

Look 1

I denne looken har vi kombinert et tykt, svart ullskjerf med en teksturert, brun sikspens. Sikspensens brunfarge er ikke eksakt den samme som i frakken (det ønsker du heller ikke), og den går fantastisk godt sammen med skinnskoene og den brune skinnveska.

Resultatet er en look som ser gjennomtenkt ut, uten at det ser ut som du har prøvd alt for hardt.

Kjøp looken

Look 2

Vis at du kan litt om styling og matching, ved å kombinere en lysegrå dress med marineblå detaljer, for så å toppe det hele med en elegant, mønstret sikspens.

Sørg for at sikspensen ikke har eksakt samme gråfarge som dressen. I denne looken har vi gått for en mønstret sikspens, hvor hovedfargen komplimenterer dressens farge, mens de andre fargene i mønsteret kan hente igjen de marineblå detaljene i slipset og lommetørkleet .

Kjøp looken

Look 3

Om du er en hverdagskjær type, kan dette litt oppgraderte hverdagsantrekket være noe for deg.

Denne mørkegrå sikspensen går perfekt sammen med den lyse blazeren, hvite t-skjorta og de grå buksene. Ved å holde alle elementene i samme nøytrale fargepallett, får antrekket en frisk og gjennomgående look. Topp gjerne antrekket med noen hvite og svarte detaljer, og et par mokkasiner eller hvite joggesko.

Foretrekker du fortsatt olabukser? Behold blazeren, men bytt ut de grå buksene med dine favoritt-jeans.

Kjøp looken

Slik håndvasker du en sikspens

En sikspens av ull, bomull eller lin kan fint vaskes for hånd. Det er dog viktig at bremmen ikke blir våt, og at du er forsiktig og ikke stresser deg gjennom prosessen.

 1. Fyll en bolle med varmt vann – men ikke for varmt, ettersom det kan skade sikspensen. Tilsett en liten mengde (omtrent en teskje) med mildt, blekefritt, vaskemiddel.
 2. Legg en liten del av hatten i bløtt (helst en del som ikke synes veldig godt) for å se om fargen smitter av. Hvis ikke, er det bare å fortsette. Om fargen smitter av, må du stoppe.
 3. Legg bakre del av sikspensen ned i vannet – hold bremmen ute av vannet. Vask forsiktig fra bakerste del og framover. Unngå å vaske bremmen, med mindre den er helt utrolig skitten.
 4. Skrubb svettebåndet på innsiden litt ekstra for å fjerne oljer og svette som har samlet seg her.
 5. Når du er ferdig med å vaske, tar du sikspensen ut av vannet, og skyller den i kaldt vann for å bli kvitt gjenværende vaskemidler. Legg den i et håndkle og press forsiktig for å bli kvitt gjenværende væske; Ikke prøv å vri opp eller klemme ut vannet!
 6. La sikspensen lufttørke (ikke i direkte sollys). Form gjerne hatten litt med hendene når du legger den til tørking.

Som oftest trenger du kun å vaske svettebåndet og fôret på innsiden… med mindre du har blitt angrepet av en flokk duer da.

Unngå så langt det går at bremmen blir våt, ettersom den ofte er utformet i papp, og derfor kan miste formen når den blir våt. Om du virkelig trenger å vaske bremmen, bør du gjøre det med bare bitte litt vann, og en ren klut.

Du spurte – Vi svarte

Hvilken er den beste sikspensen?

Hva som er ‘best’ er relativt, og det er rett og slett ikke noe vi kan gi et godt svar på.

Om du vil ha en større og litt mer ‘pløsete’ variant, kan du går for denne lette varianten av bomull fra Fawler . Om du ønsker noe litt mer moderne, kan du gå for denne grå modellen av vegansk skinn .

Dette er dog kun forslag – du må selv finne ut av hva som er 'best' for deg.


Kan jeg bruke sikspens om sommeren?

En sikspens av lett og pustende lin eller bomull er perfekt å bruke om sommeren. Unngå ull og tung bomull – en svett pannebrask er ikke så utrolig tiltrekkende.

Husk å sjekke at fôret er like pustende som selve skallet. En god variant for sommeren kan for eksempel være denne sikspensen av 100% lin .


Kan jeg bruke sikspens i bryllup?

Sikspens er kanskje aller mest brukt med hverdagsantrekk, men kan også fint kombineres med mer formelle antrekk. Husk dog å ta den av deg i kirka.

For flere tips, kan du sjekke ut vår veiledning til hvordan du kler deg i bryllup.


Hvordan velger jeg riktig sikspens?

Håndverk, kvalitet og utforming er det første du bør se etter når du skal velge ut en sikspens. Alle våre sikspenser fra Fawler er håndlaget av italienske fagfolk, med bruk av tradisjonelle metoder og materialer.

Sjekk ut vår seneste kolleksjon med italienskproduserte hodeplagg og våre elegante vintermodeller , som du kun finner på Trendhim.


Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig