365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

Personlig tilbehør til bryllupsdressen

Er du gira på litt personlige detaljer på den store dagen? Vi har spurt bryllupsplanleggeren Emily Burton om hennes tips til personlig tilbehør som gjør bryllupsdagen minneverdig.

Selv om valget av antrekk for brudgommen kanskje kan virke enkelt – enten smoking eller dress – så finnes det faktisk mange ting en kan gjøre for å skapet et kreativt og personlig uttrykk.

Uansett om du går for et pastellslips med initialer, eller et par mansjettknapper av stål, med bryllupets dato inngravert, er disse små detaljene er del av den historien du begynner når du sier ‘ja’.

Vi spurte partyfikseren Emily Burton om hennes råd til hvordan du kan gjøre bryllupet ditt helt spesielt, med noe så enkelt som tilbehøret du har på deg.

Inngravering, preging og varmetrykk

Når det gjelder bryllupstilbehøret, er det tre metoder som fungerer best for å gjøre det personlig: lasergravering, preging og varmetrykk.

Hva er lasergravering?

Dette er gravering som fungerer ved at en laserstråle får metallet til å fordampe. Dette er en utrolig rask og effektiv metode, som gir deg tekst som er både skarp og presis.

Lasergravering er også tryggere enn andre typer gravering, ettersom det ikke er noe verktøy som faktisk berører metallet.

Hva bør jeg gravere på tilbehøret mitt?

«Det er kun fantasien som setter grenser her. Gravering av bryllupsdatoen på slipsklypa, eller parets initialer på et armbåndsur, gjør varene helt spesielle.

Og ikke glem forloverne! Mansjettknapper med guttas initialer, eller et par bukseseler med en personlig melding, kan fungere utmerket som presang til forloverne.»

Usikker på hva du skal skrive? Sjekk ut våre tips til gravering her.

Hva er preging?

Dette er en teknikk som gjerne brukes på belter og lommebøker av skinn.

Prosessen går ut på at det valgte designet dyttes inn i skinnet for å legge igjen et avtrykk. Pregingen skader ikke baksiden av materialet, og sees på som tryggere enn stansing – spesielt for dyrere skinnvarer.

Hva er forskjellen mellom preging og stansing?
Både preging og stansing er perfekt for å gjøre skinnprodukter mer personlige, og begge metodene går ut på at et metallverktøy varmes opp, og presses inn i materialet.

Hovedforskjellen er at stansing skjer fra baksiden av skinnet, mens preging skjer på framsiden.

Stansing kan gi mer detaljer enn preging, men det vil også påvirke både baksiden og framsiden av materialet.

Hvordan kan du bruke preging i bryllupet ditt?

«Preging kan brukes til mye mer enn bare invitasjoner og annen dekorasjon.

Dette er en perfekt metode for å gjøre gavene til forloverne ekstra spesielle. Ved å gi alle forloverne et belte eller en lommebok – med pregning av initialene deres – kan du vise at du virkelig setter pris på at de deler den store dagen med deg. Dessuten er det en bombesikker metode for å sikre at alle gutta bruker matchende belter!

Om du ser etter en subtil gave til brudgommen, kan vi anbefale en skinnlommebok, med pregning av parets monogram.»

Hva er varmepressing?

En varmepresse er en maskin som trykker dine design på tekstiler og stoffer – som for eksempel slips, kravatter, sløyfer eller lommetørklær – ved å benytte en nøye innstilt kombinasjon av varme og trykk, over en viss tid.

Det finnes to ulike metoder for varmepressing: Vinyl og digital.

Vinyl – Her stanser maskinen ut bokstavene i farget vinyl, som så overføres til tekstilet med en varmepresse.

Digital – I denne prosessen printes bokstavene digitalt, på spesialpapir med egnet blekk. Deretter benyttes en varmepresse for å overføre dette designet fra papiret til tekstilet.

Uavhengig av hvilken metode som benyttes, er det selve varmepressen som står for varmen og trykket som kreves for å printe den personlige meldingen. Dessuten kan ikke disse trykkene vaskes av … men det betyr ikke nødvendigvis at du bør kaste silkekravatten din i vaskemaskina.

Kan jeg varmepresse på silke? Mye av tilbehøret som benyttes i bryllup er utformet i silke. Og om rett temperatur benyttes, kan også lommetørklær eller kravatter av silke prydes av print fra varmepresse.

Slik gjør du bryllupstilbehøret personlig

«Du begrenses egentlig kun av størrelsen på produktet. Jeg vil allikevel ikke anbefale å printe en hel sangtekst på slipset ditt. Gå heller for datoen du fridde, eller koordinatene hvor bryllupsfesten skal finne sted.

Den beste måten å sikre seg et unikt slips – uten å måtte betale skredderen i dyre dommer – er å utsmykke det med initialer eller et monogram.

Uansett hva du velger å gå for, må du sørge for at det er noe dere begge setter pris på, og vil huske i mange år framover.»

Hva er et monogram?

Disse har sin opprinnelse i gresk og romersk historie, og i dag består monogrammer gjerne av to eller flere initialer. Rekkefølgen vil vanligvis være fornavn, mellomnavn og etternavn – uten punktum mellom.

Selv om monogrammene ikke lenger brukes på mynter, vil slips eller kravatt med initialer på, eller et gravert par mansjettknapper være den perfekte måten å gjøre en ellers vanlig bryllupsgave, helt unikt. Dessuten kan slikt tilbehør være perfekt for brudgommen på den store dagen.

Ulike typer monogram

Én bokstav Disse monogrammene består gjerne kun av forbokstaven i etternavnet, eller i enkelte tilfeller, første bokstav i fornavnet.

 • Henrik Allen Jensen ville altså hatt et monogram bestående av en J for etternavnet sitt, eller en H for fornavnet.

Tre bokstaver Monogrammer med tre bokstaver er de aller mest populære for bryllupsgaver, og for tilbehøret i brudgommens antrekk. Rekkefølgen på bokstavene i et slikt monogram vil avhenge av størrelsen på bokstavene, samt eierens sivilstatus.

For single menn og kvinner er det to typer monogrammer som brukes ofte:

 • Bokstaver med samme størrelse – Om alle bokstavene har samme størrelse, brukes forbokstaven i for-, mellom- og etternavnet … i den rekkefølgen.
 • Stor bokstav for etternavnet i midten – Første bokstav i for-, mellom- og etternavnet. Forbokstaven i etternavnet står i midten, og er større enn de andre initialene.

Bryllupsmonogrammer

I de aller fleste brylluper, vil monogrammer bestå av både bruden og brudgommens navn.

«Mange av kundene mine gjør om monogrammene sine til våpenskjold de gjerne bruker livet ut … på alt fra håndklær og sengetøy, til tallerkener og glasstøy. I selve bryllupet kan monogrammet brukes i alt fra invitasjoner til borddekorasjon.»

Hvem sine initialer skal stå først? Tradisjonelt sett – om bruden tar brudgommens etternavn – skal forbokstaven i fornavnet hennes stå først, deretter forbokstaven i deres felles etternavn, så brudgommens forbokstav.

Om Emma Marie Andersen og Lars Michael Hansen skulle gifte seg, ville altså deres felles monogram være EHL. E for Emma, H for Hansen, og L for Lars.

Bryllupsmonogram med tre bokstaver Som for monogrammer for ungkarer, finnes det også to ulike typer varianter når det gjelder monogrammer med tre bokstaver for bryllup og ektepar:

 • Bokstaver med samme størrelse - For brudgom og forlovere. Rekkefølgen på initialene bør være fornavn, mellomnavn, etternavn. Om man ikke har mellomnavn, vil det også se bra ut med to initialer.
 • Stor bokstav for etternavn - For de aller fleste par vil den midterste bokstaven representere deres felles etternavn. Denne store bokstaven omkranses så av brudens forbokstav på venstre side, og brudgommens forbokstav på høyre side.

Hvor kan jeg bruke monogram?

«Du kan bruke monogrammer på så å si alt – fra brudgommens dresstilbehør til serviettene under middagen. Men at du kan, betyr ikke nødvendigvis at du bør.

Husk at bare litt kan være nok. Ta for eksempel tilbehøret til dressen. Ja, du kan velge å pryde både slipset, lommetørkleet, mansjettknappene og slipsnåla med monogrammet ditt … men vil du virkelig at alle detaljene i antrekket skal sloss om oppmerksomheten?

Gå for 1 eller 2 personlige detaljer – som for eksempel mansjettknapper og lommetørkle. Begge disse detaljene vil være subtile nok til at initialene dine ikke skriker om oppmerksomhet.»

Personlige bryllupsgaver

Uansett om du ser etter gave til brudgommen eller forloverne, er det lite som slår en lekker, personlig touch.

«Skap noe som kan brukes livet ut. Det kan være et subtilt par mansjettknapper med parets monogram, eller en slipsnål med parets felles etternavn.

Å finne en unik gave til forloverne trenger heller ikke være så vanskelig.

 • Sørg for at presangen kommer fra hjertet
 • Ikke kjøp det første og beste du finner
 • Ta deg litt tid til å tenke over hva denne mannen virkelig ville sette pris på

Jeg har sett flere brudepar som har gitt et ‘Helgesett’ til forloverne. Dette har bestått av produkter som barbersett med inngravert barberhøvel, kortstokk og flaskeåpner med monogram på.

Du trenger heller ikke begrense deg til å gi samme presang til alle sammen.

Om en av forloverne dine er en hund etter lommetørklær, kan du gi ham et eksemplar med initialene hans. Om forloveren din har en litt vel godt brukt lommebok, kan du gi ham en skinnlommebok preget med navnet hans.

Og om den vordende bruden er på leting etter en presang til brudgommen, kan vi minne om at det er mye annet enn monogrammer man kan bruke for å gjøre et produkt personlig. Tenk tilbake på den gangen dere møttes første gang, stedet dere kysset for første gang, eller stedet hvor han fridde. Alle disse fantastiske minnene er ting du kan klare å fange i for eksempel en inngravering.»

4 ting alle brudgommer bør vite om personlig tilbehør

 • Det enkle er det beste – «Begrens deg til 1-2 personlige detaljer. Dette er ikke barnehagen … du trenger ikke merke alt du eier med initialene dine.»
 • Vær tydelig – «Uansett hva du velger å pryde tilbehøret ditt med, må du sørge for at bruden forstår det når hun ser det. En intern vits er ikke morsom om det bare er du som ler.»
 • Match med bryllupsfargene – «Sørg for at alt tilbehøret ditt stemmer med bryllupets farger.» Dobbelsjekk før du bestiller personaliserte produkter – de kan ikke returneres. For mer om matching, kan du sjekke ut
  Emilys tips her.
 • Sørg for at bruden er hovedpersonen – «Ja, det er den store dagen deres … men det er først og fremst hennes store dag. Uansett hva du velger av tilbehør eller personlige detaljer, må du sørge for at de ikke overskygger stjerna selv. Og slik bør det være til døden skiller dere ad.»

Du spurte – Vi svarte

Hva er trendene innen personlig tilbehør i bryllup?

«Jeg holder til i USA, og her er det populært å gravere baksiden av klokker med bryllupsdatoen og parets initialer. Jeg har også arbeidet med flere brudgommer som har fått brodert innerlomma på dressen med en personlig melding.»

Hvor mye bør jeg bruke på gaver til forloverne?

Når du kjøper gaver til forloverne, bør du først stille deg følgende spørsmål:

 • Hvor mange forlovere har du?
 • Hvor langt reiser de for å komme i bryllupet?
 • Må de kjøpe et spesielt antrekk for anledningen? I så fall, hvor mye må de bruke på det?
 • Hvilke andre utgifter får gutta i forbindelse med bryllupet?

«Selv om det ikke finnes noen fast regel som fungerer for alle, vil jeg si at gaven bør være verdt rundt 20-30% av det forloveren selv har måtte bruke på bryllupet ditt.

Kjøp noe som viser hvor mye du setter pris på forloveren, hvor mye du setter pris på at han tar del på den store dagen din, og hvor mye du setter pris på at han har vært en del av ditt liv.»

Hvordan kjøper jeg bryllupsgaver med monogram?

Målet ditt med bryllupsgaven bør være at den er like minneverdig som selve bryllupet. Ved å pryde gaven med et monogram, kan du hjelpe til med å gjøre den store dagen uforglemmelig.

«Før du bestiller må du sjekke med den nære familien om bruden beholder navnet sitt, eller ikke. På denne måten kan du være sikker på hvordan du skal utforme monogrammet.»

Husk at personaliserte varer ikke kan returneres.

Kan man bruke monogram på andre gaver til menn?

Ja! Monogram er ikke forbeholdt bryllupsgaver … til og med single menn vil sette pris på et par mansjettknapper, eller en stilig sløyfe, prydet med initialene deres.

For gaver til menn anbefaler vi at du bruker første bokstav i for-, mellom- og etternavn, i den rekkefølgen. Dette er et format som gjør seg bra på alt fra klokker til slips, og som er enkelt å gjenkjenne som initialer.

Hva er Trendhims begrensinger for gravering, trykk og preging?

Våre begrensinger til antall tegn er som følger:

 • Gravering - 20 tegn
 • Trykk - 7-20 tegn (avhenger av produkt)
 • Preging - 5 tegn