365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Meny
Søk
Logg inn
Ønskeliste
Kurv

Brudgommens ultimate stilguide

Sett sammen antrekket, velg tilbehør, sørg for at alt matcher, og si ‘Ja!’. Vår ultimate stilguide sørger for at du ser helt fantastisk ut på den store dagen!

Tanken på bryllupsdressen kan få selv den mest stilsikre gentleman til å føle seg litt nervøs før den store dagen. Å kle seg opp for en dag på kontoret er liksom ikke helt det samme som å kle seg opp til det som kanskje er din livs største fest.

Vi i Trendhim er glade i en god fest, og vi elsker simpelthen bryllup! Å sette sammen antrekket for den virkelig store dagen er ikke noe vi tar lett på, og nettopp derfor har vi hentet inn eksperthjelp fra Emily Burton fra Emily Burton Designs. Emily har lang erfaring som bryllupsplanlegger, og en portefølje som gjør oss helt sikre på at hun er den rette kvinnen for jobben.

Når vi begynte å sette opp vår liste over hva vi mener brudgommen bør ha av tilbehør på den store dagen, poppet det opp et spørsmål… er det mulig å bære for mye tilbehør på en slik dag? Emily svarte raskt på den; «Ja, noen ganger. Min tommelfingerregel er at ett av tilbehørene bør få hovedrollen. Om det kun er ett stykke tilbehør som stikker seg frem, ser antrekket polert og smakfullt ut, mens mange prangende detaljer kan få antrekket til å se billig og rotete ut.

En bør også ta i betraktning hva slags bryllup en arrangerer, og ta en prat med partneren om hva hun ser for seg. Det er ikke kult å stå ved alteret med en pacman-jakkenål, når hun hadde forventet en hvit rose.»

Å velge ett stykke tilbehør som stikker seg frem er altså nøkkelen. For å hjelpe deg på veien har vi funnet fram til våre favoritter nedenfor. Hva velger du som stjerna i antrekket ditt? Eller ønsker du heller å gå for en mer klassisk og avmålt look, og la bruden få mesteparten av oppmerksomheten?

Ansiktet ditt

Ok, du hadde kanskje ikke forventet at ‘ansiktet’ skulle være det første vi nevner i en artikkel om tilbehør, men dette er ærlig talt utrolig viktig. «Bryllupet ditt er ikke dagen du skal prøve en ny look. Målet bør være at du skal se ut som den beste versjonen av deg selv.

Å ta godt vare på huden er viktig – både for at du skal se bra ut, og føle deg bra. Ved å rydde opp litt i kantene på skjegget, eller glattbarbere deg, vil du ikke bare se bra ut… du vil også føle at du ser flott ut selv.»

Slik går du frem

Uansett om du har et skjegg som kan gjøre selv tømmerhoggere misunnelige, en elegant bart, eller om du er helt glattbarbert, så er nøkkelen her å planlegge godt. «Ikke test ut en ny barbermaskin på morgenen før bryllupet, og ikke prøv deg på en ny variant du plukka opp på sosiale medier. Om du skal style skjegget selv, bør du gå for noe du har prøvd før, og noe du vet partneren din liker. Det er tross alt litt kjipt om bruden ikke kjenner igjen mannen sin ved alteret.»

Det samme gjelder en god barbering. Her trenger du dog ikke øve så mye (for det er vel ikke din første barbering?), men du må sørge for å forberede huden godt med en varm dusj, og sørge for at du har de rette produktene.

Slips

Valget av mønster, materiale og knute er det aller viktigste når du skal finne fram til det perfekte slipset for bryllupet ditt. Det gjelder uansett hva slags stil eller tema dere går for.

Knuten du velger bør stå i stil med anledningens viktighet. «En klassisk knute vil her være Windsor. Du kan selvfølgelig prøve deg fram med andre morsomme varianter, men det er faktisk en grunn til at Windsor-knuten har tronet på toppen såpass lenge som den har – den ser alltid fantastisk ut.»

Slik velger du riktig slips

«Det er meningen at bryllupet skal reflektere hvem du og din partner er som personer. Bryllupet skal fortelle deres historie gjennom antrekk, dekor, mat og drikke, i tillegg til gjennom underholdningen dere velger… altså alt uten at du trenger å si ett eneste ord. Dette betyr ikke nødvendigvis at en utadvent personlighet må kommuniseres gjennom ville og fargesprakende antrekk.

Det handler ikke nødvendigvis om at alt må matche 100%, men heller at fargene og mønstrene du går for passer inn i seremonien. Kjøp gjerne slipset til både deg og forloveren litt tid i forveien, slik at partneren din også kan få ha et ord med i avgjørelsen.

Selv om brudepikene og brudens forlovere har gått for rosa kjoler med blonder, betyr ikke det at du må gå for et prangende rosa slips. Her kan du med fordel gå for en mørkere nyanse i samme fargefamilie, men ikke matche 100%. Om du er ute etter noe mer avmålt, kan du gå for et mønstret slips med elementer som henter igjen jentenes rosafarge.»

 1. Et
  svart slips kombinert med en svart dress er alltid en sikker vinner. Det slår aldri feil.
 2. Et annet trygt valg er
  grå eller
  sølvfargede slips.
 3. Ved mindre stive bryllup kan det se stilig ut med et ullslips eller et
  strikket slips. Et tips her er at silke så å si alltid vil funke.
 4. Slips blir fort skrukkete. Sørg for at du
  oppbevarer det riktig fram til den store dagen.

Slipsnåler og slipsklyper

En slipsnål eller slipsklype kan heve et allerede flott antrekk, og ved rett matching gi en ekstra touch av både stil og klasse. Dessuten sørger de for at slipset henger som det skal, og at det ikke havner ned i sausen.

Slik velger du slipsklype

Nøkkelen er å ha en gjennomgående stil i hele antrekket når det gjelder metaller. Tenk derfor på hvilke metaller du bruker ellers i antrekket, og ikke minst fargen på ringen. «Ved å matche metaller – som beltespenne, klokke, mansjettknapper etc. – får du en ren og ryddig look som alltid vil se bra ut.»

 1. Slipsnålens eller -klypens lengde bør tilsvare omtrent 70-80% av slipsets bredde.
 2. Slipsnålen eller -klypen bør festes mellom 3. og 4. skjorteknapp, eller i samme høyde som brystlommen på jakka.
 3. Størrelsen på
  slipsnålen vil alltid avhenge av slipset du velger.

Sløyfer

Sløyfer er ikke like vanlige som slips, og de kan derfor sørge for at du skiller deg ut fra mengden. «En stilig sløyfe med en farge som passer med – men ikke nødvendigvis er den samme – som brudens og forlovernes antrekk, kan heve antrekket ditt flere hakk, samtidig som det holdes smakfullt.»

Det finnes også antrekk og situasjoner hvor sløyfen så å si er obligatorisk. «Om du bruker en smokingskjorte bør du også bruke sløyfe. Disse skjortene er forbeholdt de virkelig store anledningene, og de er designet for bruk med spesielle typer knapper. Et slips vil da skjule disse knappene, som jo er litt av meningen med en slik skjorte.»

Om du går for full smoking bør du også gå for sløyfe. Det finnes andre muligheter, men når en bruker smoking er det gjerne grunnet en black tie-dresskode, som vil si at en må bruke en svart sløyfe. «Om du velger å se bort ifra tradisjonene, og heller gå for et slips med smokingen, anbefaler vi at du holder deg til et svart silkeslips.»

Slik velger du sløyfe

Om du er av typen som bruker slips hver dag på jobben, kan en sløyfe sørge for at bryllupsdagen føles litt ekstra spesiell.

 • Jo mindre stivt bryllupet er, jo mer kreativ kan du være med design og utforming.
 • «Nå om dagen er det populært å la forloverne bruke sløyfer som fremhever deres personalitet. Sørg for at du (og bruden) godkjenner valgene deres før de kjøper inn finstasen. Du velger gutta fordi du liker dem som mennesker… så hvorfor ikke la dem virkelig vise fram hvem de er?»
 • «Ikke glem å sjekke ut mer spesielle varianter som
  tresløyfer. Treets tekstur og naturlige farge gir antrekket en ekstra dimensjon, og de fungerer fantastisk godt i mer avslappede anledninger.»
 • Sløyfen skal ikke være så bred at den går ut forbi ørene dine, og den skal ikke være smalere enn avstanden mellom ytterpunktene på øynene dine.
 • Ferdig bundet eller
  selvbinder? Valget er ditt; Bare husk å øve litt før den store dagen om du går for den siste.

Kravatter

Er du på utkikk etter noe litt annerledes? En kravatt kan gi antrekket en stilfull touch i mer formelle anledninger. Du kan også velge å bære kravatten på innsiden av skjorta (ofte omtalt som ascot), for en mer avslappet og mindre stiv variant.

Brudgommen bør skille seg ut stilmessig fra både forloverne og bryllupets gjester. «Ved å gå for en kravatt eller ascot kan brudgommen matche forloverne sine, men samtidig skille seg ut.»

Nedenfor kan du se to anbefalte måter å knyte kravatten på. Begge to fordrer dog bruk av formelle skjorter med ‘vinger’.

Tradisjonell knute

 1. Heng kravatten rundt halsen, og kryss den lange enden over den korte.
 2. Før den lange enden under den korte.
 3. Før så den lange enden tilbake over den korte enden.
 4. Tre den lange enden opp gjennom løkken rundt halsen.
 5. Hold i den korte enden, og trekk knuten forsiktig opp mot kragen.
 6. Juster etter behov.

Skrukkeknute

 1. Heng kravatten rundt halsen, og kryss den lange enden over den korte.
 2. Før den lange enden under den korte.
 3. Før så den lange enden tilbake over den korte enden.
 4. Tre den lange enden opp gjennom løkken rundt nakken, og ned gjennom løkken du akkurat formet.
 5. Hold i den korte enden, og dytt knuten forsiktig opp mot kragen.
 6. Juster etter behov.

Lommetørklær

Lommetørklær er det perfekte tilbehøret for å tilføre både personlig stil og flotte farger til bryllupsantrekket. «Et artig lommetørkle som forteller litt om hvem du er, er både akseptert og kan fungere flott som en samtalestarter!»

«Lommetørkleet du velger vil bli lagt merke til. Det blir fort dagens store samtaleemne – folk elsker å snakke om hva bruden og brudgommen har på seg – og det vil bli foreviget i fotoalbumer. Med alle de timene og pengene som har blitt brukt på å få bruden klar, så fortjener vel du også litt opperksomhet?»

Slik velger du lommetørkle

«Med mindre du går for en helt ren og mer formell look, bør du ikke kjøre lommetørkle og slips i samme farge. Det er også viktig å tenke på fargene som brukes i seremonien – har bruden for eksempel valgt spesielle farger på blomster eller på forlovernes eller brudepikenes kjoler? I så fall kan du ta denne fargen, og gå et par hakk mørkere eller lysere. Du kan også velge to komplimentærfarger, eller farger på motstående side av fargehjulet. Dette gir en skikkelig stilig og polert look… hvilket er det motsatte av hva du får om du bare velger akkurat samme farge.»

 • Et
  lommetørkle ser aller best ut når det er utformet i et annet materiale enn dressjakka di. Silke vil så å si alltid være et godt valg.
 • Gå for et lommetørkle med
  håndrullede kanter – de ser alltid utrolig stilige ut i brystlomma, og de gir ekstra struktur til bretten.
 • Brettemetoden du velger kan si mye om deg. Dette er din mulighet til å gi antrekket en ekstra snert, og til å vise enda litt mer av din personlighet. Sørg dog for at du øver litt før den store dagen.

«Om du også skal bruke en knapphullsblomst eller en prangende jakkenål, anbefaler jeg at du går for et lommetørkle med en subtil farge som hvit, og at du går for en konservativ brett som for eksempel rektangelet. Knapphullsblomsten eller jakkenålen fremheves grunnet både farge og plassering på antrekket. Ved å holde lommetørkleet helt enkelt, hindrer du at de sloss om oppmerksomheten.»

Mansjettknapper

Bruden er den store stjerna, så brudgommen trenger ikke bruke mye smykker og pynt på bryllupsdagen. Det betyr dog ikke at du skal kle deg som en kjedelig grå mus.

«Husk – du ønsker å fremstå som den beste versjonen av deg selv på denne store dagen. Et par stilig mansjettknapper kan så absolutt hjelpe til med dette. De kan nemlig gi deg en touch av sofistikert stil, og sørge for at denne dagen føles litt mer spesiell enn andre dager.

Mansjettknapper er også flott som tilbehør for forloverne. Er det en hobby eller en film alle gutta digger? Inkorporer dette i antrekket.»

Slik velger du mansjettknapper

Valget av de rette mansjettknappene starter med skjorta. Nærmere bestemt mansjettene; «Doble mansjetter er så å si obligatorisk om du går med smoking, mens dette ikke er like strengt om du bruker dress. Det viktigste er uansett at metallet du velger både matcher med resten av antrekket ditt og med bruden.»

Du kommer ikke utenom slips eller sløyfe når du kjører mansjettknapper og dress. «De doble mansjettene er rett og slett for flotte til at du kan kjøre åpen krage.»

Uansett hvilken modell du går for, «kan en gravering av bryllupsdatoen være en sjarmerende påminnelse om den store dagen. Og om du er en kommende brud som leser dette: Graverte mansjettknapper fungerer perfekt som presang til brudgommen!»

Jakkenåler

«Jakkenåler er perfekt som en lite dekorativ touch til antrekkene dine.» Det finnes dessuten et utall av varianter der ute, så her kan du finne alt fra det mest ekstravagante, til mer subtile og smakfulle varianter. For bryllup er det dog mer vanlig med knapphullsblomster – en frisk blomst med historie tilbake til 1500-tallet.

Knapphullsblomsten ble opprinnelig brukt for å hindre ulykke og for å maskere bort den stramme kroppslukten de fleste hadde på den tiden. Forhåpentligvis bærer du din blomst utelukkende av estetiske grunner, og ikke fordi du har glemt å dusje.

Slik bruker du jakkenåler og knapphullsblomster

Det finnes én enkel gyllen regel for jakkenåler – de skal festes der knapphullet på jakkeslaget ditt er, eller ville ha vært. Det vil si på øvre del av jakkeslaget.

Selve jakkenålen bør sitte parallelt med jakkeslaget, i stedet for helt vertikalt eller på tvers. Dette er spesielt viktig om nålen er ekstra lang, ettersom feil vinkel da kan ødelegge hele greia.

Selv om bruk av knapphullsblomster ikke akkurat er rakketforskning, så kan det være kjekt med noen enkle tommelfingerregler for å sikre at du ser så bra ut som mulig:

 • På samme måte som med jakkenåler, skal blomsten festes i knapphullet på jakkeslaget, eller der det ville vært om du ikke har det.
 • På enkelte mer formelle jakker, finner du gjerne en tråd på baksiden, ment for å holde stilken på plass.
 • Blomsten skal peke vekk fra brystet ditt.
 • Eventuelle blader skal dyttes inn bak selve blomsten.
 • Om det ikke finnes knapphull på jakkeslaget ditt, fester du bare blomsten rett på jakkeslaget.

«Sørg for at blomsterhandleren gir deg riktig nål for blomsten – svart for mørkere dresser, og hvit for lysere dresser; Det er nemlig ikke alle blomsterhandlere som vet hvordan en skal feste en knapphullsblomst på riktig måte. Derfor kan det gjerne lønne seg å sjekke med dem på forhånd.»

Belte og bukseseler

Vi begynner med beltet. Om du trenger å bruke et belte vil avhenge av situasjonens formalitet, og av hvordan dressen din sitter. «Om dressen din er skreddersydd, trenger du ikke et belte. Om buksene dine er litt løse, sørger beltet for at buksene ikke ender opp rundt anklene dine. Merk at du ikke trenger å bruke belte med smoking.»

«Bukseseler kan brukes både av funksjonelle og estetiske grunner.» Et par bukseseler kombinert med en sløyfe og en stilig skjorte kan gi deg en lekker og klassisk look – perfekt for mindre stive bryllup.

«En liten advarsel; Selv om du kanskje har sett det på Pintrest eller Instagram, fraråder jeg på det sterkeste å kjøre både belte og bukseseler. Begge deler er i bunn og grunn ment for å holde buksene oppe, så både belte og bukseseler blir litt som smør på flesk. Du vil komme mye bedre ut av det om du klarer å velge kun en av dem!»

Slik bruker du belte eller bukseseler

Vi ba Emily om å gi oss en enkel innføring:

 • Ikke kjør dobbelt – velg enten belte eller bukseseler.
 • Bukseselene skal gå rett ned fra skuldrene til bukselinningen.
 • Ikke bruk bukseseler sammen med en vest.
 • Om du går for belte, må du huske at
  skinnelementer må matche for en ren og ryddig look. Om du bruker skinn i lignende farger (sko og belte), gir dette en litt mindre formell look enn om fargene er 100% identiske.
 • Bukseseler kommer i et vell av ulike farger. Tenk på hvilke farger som brukes i bryllupet når du velger fargen på bukseselene dine.

Klokker og lommeur

Selv om du synes seremonien tar litt vel lang tid, er det absolutt ikke greit å dra fram telefonen for å sjekke klokka eller ta en kjapp runde Candy Crush. Det er kanskje heller ikke så høflig å titte ned på armbåndsuret, men det ser i alle fall mer elegant ut. Om du ikke allerede har et armbåndsur, er bryllupet en flott unnskyldning for å skaffe et.

«En herreklokke er praktisk, og den kan sette en ekstra liten spiss på brudgommens antrekk.» Om du ønsker en mer klassisk og elegant look, kan du gå for et lommeur. «Lommeur er et perfekt tilbehør for å gi antrekket ditt litt ekstra personlig stil og klassisk sjarme. Du kan også gi matchende lommeur til forloverne dine.»

Slik finner du den rette klokka

«Det er viktig at alt du bruker av detaljer, tilbehør og smykker, matcher med bruden. Tenk på dette som det første steget på vei inn i livet som et ektepar. Dessuten kommer du til å sette pris på det bryet du tok deg når du ser på bryllupsbildene.»

Om bruden har sølvfargede smykker bør du gå for en sølvfarget klokke, og om hun går for gull, bør du også gjøre det. «Ta også stilmessig utforming med i betraktningen. Om hun går for klassiske design med enkle perler, bør du se etter en klokke med samme klassiske subtilitet.»

Magebelter

Magebelter er forbeholdt smokingen. Om du trer et sånt belte rundt magen når du bruker dress, kommer du bare til å se rar ut.

Magebeltet har sin opprinnelse fra den britiske kolonitiden i India, og hovedformålet med dagens magebelter er å dekke midjen. Resultatet er at du ser både høyere og slankere ut, og at skjorta ikke krøller seg så mye – det er vel nok av gode grunner til å bruke et, eller hva? De tradisjonelle reglene for formelle antrekk er blant annet at alle funksjonelle elementer i antrekket må dekkes til eller pyntes opp. Dette er også grunnen til at vi bruker mansjettknapper i stedet for vanlige skjorteknapper.

Slik bruker du et magebelte

«Den første regelen når det kommer til magebelter er at de skal bæres rundt midjen, med foldene pekende oppover. Dette betyr at buksene skal sitte rundt navlen, og at halvparten av magebeltet skal dekke skjorta, og den andre halvdelen buksa. Om du bærer magebeltet for høyt eller for lavt kan det ødelegge den slankende effekten, og det kan få deg til å se skikkelig dum ut.»

Andre tips for magebelter:

 • Magebeltet hører sammen med smokingen, og bør derfor alltid brukes sammen med tversoversløyfer… ikke slips. Et slips vil bare rote til antrekket.
 • Magebeltet skal ligge over bukseselene. Dette gir en ren og polert look.

Solbriller

Solbriller er kanskje ikke et relevant tilbehør for alle bryllup. Men ettersom utendørs seremonier bare blir mer og mer populære, tar vi de med her.

Enkelte menn velger å gi matchende solbriller til forloverne – det ser tross alt stilig ut på bildene. Valget er opp til deg og bruden. «Her er jeg helt enig. Ja, du vil ha det moro på bryllupsdagen, men husk å spørre bruden om hva hun mener. Det er ikke sikkert hun synes det er stilig med solbriller på alle bildene i fotoalbumet… så dette kan bli det første av mange kompromisser dere må inngå som par.»

Slik velger du solbriller

Om du velger å gå for solbriller på bryllupsdagen, «må du sørge for at du skaffer deg et stilig par som du ikke blir flau av når du ser på bryllupsbildene i årene som kommer.» Polariserte brilleglass reduserer gjenskinnet fra blant annet vannoverflaten, og er derfor perfekt om du for eksempel gifter deg på stranda. Og ikke glem UV-beskyttelse.

«Et par klassiske solbriller med metalldetaljer og en innfatning som matcher skoene dine er et godt alternativ til plastbriller fra matbutikken.» Gå for svarte briller med gylne detaljer om du bruker svarte sko og gylne mansjettknapper, eller et brunt par med sølvfargede detaljer om du har sølvklokke og brune sko.

Disse enkle tipsene for bryllupsantrekket gjelder uansett om du står alene ved alteret, eller om du har guttegjengen ved din side. Du vil jo at gutta skal se like bra ut som deg… eller i alle fall nesten like bra.

«Det er mye enklere å sikre en matchende look og gjennomgående stil om både brudgommen og forloverne kjøper dress fra samme produsent eller skredder. Det samme gjelder for de ekstra detaljene – finn en tilbyder alle liker, og kjøp alt derfra.»

Sist men ikke minst: «Bruden har nok å gjøre før bryllupet – så gjør henne en tjeneste ved å kle opp deg selv.» Nå har du i alle fall fått kunnskapen som trengs for å lykkes!

Du spurte – Vi svarte

Hvor lenge før bryllupet bør jeg begynne å tenke på antrekket mitt?

«Jeg vil vanligvis anbefale å starte 3-4 måneder i forveien. Dette gir deg tid til å få skreddersydd dressen, bestille tilbehør, sjekke hvilke mansjettknapper som ser bra ut med slipsnålen, og å lære deg å knyte en skikkelig flott slipsknute.»

Skal brudgommen og forloveren bruke samme dress?

«Det avhenger av hvor stivt og formelt bryllupet er. Om dere matcher perfekt ser det utrolig stilig ut, men det er absolutt ikke obligatorisk. Om dere velger å gå for samme dress, bør dere bruke tilbehøret for å skille brudgommen fra forloveren.»

Bør brudgommen kle seg forskjellig fra forloverne?

«Dette avhenger igjen av hvilken look dere ønsker. Jeg anbefaler at brudgommen alltid har på seg noe som gjør at han skiller seg ut fra mennene rundt seg – det kan være et annerledes slips, en knapphullsblomst, eller noe så enkelt som et lommetørkle.»

Hvordan kan jeg forhindre at skjorta sniker seg opp av buksa?

Det du ser etter er en skjorteholder! Den sørger for at skjorta sitter som den skal, uansett hvor mange skåler du utbringer, eller hvor mange ganger du danser til YMCA.

Hvilke stiler er akseptert nå, som ikke var det for kun noen år siden?

«Dette varierer mye mellom ulike land, og ulike steder. Jeg har sett at helhvite dresser, og til og med sandaler, har fått innpass enkelte steder. Bryllupet handler om å vise fram hvem dere er som par… gjør det til deres dag!»

Møt bryllupsplanleggeren Emily Burton

Emily Burton er grunnlegger og sjefsdesginer i Emily Burton Designs. Hun henter inspirasjon fra naturen, motebildet, og kundene sine. Hun elsker å være en del av parenes historie, og hun forstår at det er de små detaljene som gjør dagen helt spesiell.

Etter flere år som designer startet Emily sin egen bedrift i 2008. Siden den gang har hun og teamet både deltatt på nasjonalt fjernsyn, blitt omtalt i et utall ulike magasiner, og bygd seg opp til å bli de mest ettertraktede bryllupsplanleggerne i den sørøstlige delen av USA. Emily Burton Designs holder til i Brunswick, Georgia, USA, men reiser gjerne verden rundt for et spennende oppdrag.

Møt paret

Vi ønsker å rette en stor takk til det fantastiske paret, Aurélie og Pierre, for at de delte bildene fra sitt vakre bryllup i Frankrike. Brian Photographer sto for bildene fra den magiske dagen, og vi er så utrolige glade for at vi har fått lov til å dele dem i denne artikkelen. Du kan se flere bilder fra den store dagen her.