365-dagers returrett
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
81 50 35 80 - (arbeidsdager 09:00-16:00)
Alle varer
Dresstilbehør
Smykker
Vesker og lommebøker
Frakt kr 50 - Gratis over kr 449
Trendhim
×
Trendhim
Språk:
Armbånd
Barbering
Belter
Briller uten styrke
Bukseseler
Halskjeder
Hansker
Hatter
Jakkenåler
Klokker
Lommebøker
Lommetørklær
Mansjettknapper
Ringer
Skjeggpleie
Skjerf
Slips
Slipsnåler
Sløyfer
Solbriller
Vesker
Ørepynt
81 50 35 80
Arbeidsdager 09:00-16:00
Vis alle

Den ultimate guiden til slips

Lær alt du trenger å vite om slipset; Inkludert matching av farger, valg av materialer og knyting.

Hvem ønsker vel ikke å høre « stilig slips » når de entrer rommet? Det er definitivt mye bedre enn en pinlig stillhet! Oscar Wilde sa en gang, «Et godt knytt slips er det første seriøse steget vi tar i livet.» Om det stemmer, er det på tide å komme i gang.

Slik bruker du slips

Det aller viktigste aspektet ved å knyte og bære et slips, er at det skal se uanstrengt ut. En slags elegant nonsjalanse som kommer med trening og selvtillit.

Slipsets lengde

Tuppen på slipset skal henge like over beltespennen.

Slipsets bredde

Slips kommer i et vell av ulike varianter – alt fra de helt smale, til de brede disko-sipsene – selv om standard bredde gjerne ligger mellom 5 og 7 cm. Det første du bør se på når du skal velge bredde på slips, er jakkeslaget ditt. Slipsets bredeste del bør ha omtrent samme bredde som jakkeslaget.

Det betyr enkelt og greit at du bør går for smale slips om jakka har smale jakkeslag, og bredere slips om jakkeslagene er brede.

Du bør også ta i betraktning kroppsformen din. Om du er bredskuldret gjør det seg gjerne best med brede jakkeslag og slips, mens slankere menn vil se bedre ut med smale jakkeslag og slips.

Slipsets anatomi

Ved å forstå hvordan slipset er bygd opp blir det lettere å finne fram til slips som ikke bare ser bra ut, men som også er laget for å vare.

 1. Forstykke – Slipsets hovedkropp.
 2. Fôring – Materialet som sys inn på baksiden av de to endene. Dette kan enten være det samme materialet som slipset er laget av, eller mer dekorative varianter hvor andre materialer og farger brukes. Om det er brukt et veldig billig materiale her, kan du godt stille spørsmål ved slipsets helhetlige kvalitet – dette er en vanlig metode for å kutte kostnader i produksjonen.
 3. Sting – En solid søm som holder slipsets to sider sammen, samtidig som den sørger for at slipset holder fasongen.
 4. Merkelapp – Her kan du finne designerens eller produsentens navn.
 5. Rem – Når slipset er knytt kan du sikre at den smale enden holdes skjult bak den brede ved å tre den gjennom denne reimen. Det kan være lurt å dobbeltsjekke at den smale enden faktisk passer gjennom hullet. Om reimen er av det samme materialet som resten av slipset er det et godt kvalitetstegn, som viser at det ikke har blitt tatt noen snarveier.
 6. Midtpunkt – Midten på slipset.
 7. Skall – Materialet på utsiden av slipset – også kjent som konvolutten. Her kan du velge mellom silke, ull, bomull eller polyester.
 8. Søm – Dette er sømmen hvor de ulike delene er sydd sammen. Et godt utformet slips har en 45 graders søm. Slipset ville ikke kunne henge rett, og ville ikke kunne tåle daglig slitasje om det ikke var sydd sammen på denne måten.
 9. Belegg – Materialet som sitter på innsiden av slipset. Dette gir slipset den rette formen, samtidig som det forebygger mot skrukker og rynker. Et kvalitetsslips vil gjerne ha ull på innsiden, mens andre slips gjerne vil være utformet med bomull eller syntetiske tekstiler.
 10. Bakstykke – Den smale enden på slipset, som tres inn gjennom løkken på baksiden når slipset er knytt.
 11. Innersøm – En skjult søm som holder slipset sammen.
 12. Vaskelapp – En merkelapp hvor du kan finne informasjon om produksjonsland og instruksjoner for vasking.

Materialer

De vanligste materialene innen slips er silke, ull, bomull og polyester. Alle materialene har sine ulike fordeler og ulemper, men ditt hovedfokus bør være på det visuelle uttrykket. På samme måte som med lommetørklær og sløyfer , bør du også her gå for kontrast i tekstur når du velger slips .

Et glatt og skinnende silkeslips vil for eksempel gi en god kontrast til en ulldress eller et lommetørkle av bomull. På samme måte vil et røft ullslips gjøre seg godt i kombinasjon med et silkelommetørkle eller en glatt dress.

Silkeslips

Silkeslips er enkle å oppbevare, og de er fantastisk deilige og myke. Silke er rett og slett et elegant og luksuriøst materiale, men det er dog vanskelig å rengjøre, og det får fort skrukker og rynker.

Ullslips

Ullslips gir antrekkene dine en iøynefallende tekstur og en helt egen dybde – dessuten kan du også finne slips av flotte ulltyper som for eksempel kasjmir. Ull kan dog være vanskelig å vaske, og det kan fort krympe om du ikke trår forsiktig.

Bomullslips

Slips av bomull er enkle å vaske, stryke og oppbevare, og de er både solide og slitesterke. Bomull kan dog krympe i vask, og kan fort få rynker og skrukker.

Polyesterslips

Slips av polyester er lette i vekt og enkle å oppbevare. Mange mener dog at de fort kan se billige og kunstige ut sammenlignet med et slips av silke.

Slipstyper du bør kjenne til

Enhver mann med respekt for seg selv bør ha mer enn kun ett slips i arsenalet sitt. Det er helt greit om du har et favorittslips, men det betyr ikke at du bør bruke akkurat det absolutt hele tiden. Er du bekymret for å skitne til slipsene dine? Du kan lære hvordan du tar godt vare på slipsene dine i vår artikkel om hvordan du oppbevarer, vasker og stryker slips .

Ensfargede slips

Ensfargede slips er den enkleste varianten, og den typen slips som er enklest å matche med et antrekk. De mest allsidige fargene er marineblått og burgunder , som vil se bra ut i de aller fleste antrekk, og som derfor er perfekte å starte samlingen din med. Du kan også eksperimentere litt med lysere farger når vi kommer til sommerhalvåret og mer avslappede tilstelninger.

Stripede slips

Stripede slips er populære i jobbsammenheng, og de er relativt enkle å matche med ulike antrekk. Generelt sett kan en si at jo smalere stripene er, og jo mer avstand det er mellom dem, jo mer formelt vil slipset fremstå.

Prikkede slips

Dette er ikke bare enkle, raffinerte og elegante mønstre; Dette er også mønstre som sjelden kommer i klinsj med andre deler av antrekket… med mindre buksene dine har samme mønster da. Andre repetitive mønstre med små firkanter, diamanter eller andre geometriske figurer kan også falle inn under denne kategorien.

Slips med paisleymønster

I likhet med de prikkede mønstrene, er også paisleymønstre et mer livlig alternativ til de ensfargede slipsene. Paisleymønstrene er inspirert av Midtøstens estetikk, og de har vært på moten så å si gjennom hele historien.

Strikkede slips

Strikkede slips er slips som er strikket. Det sier seg vel kanskje selv, eller hva? Disse slipsene har en røffere tekstur enn vevde slips, og de er gjerne også flate på enden.

Strikkede slips er ikke ment for formelle anledninger, og gjør seg derfor godt i hverdagen.

Juleslips

Denne typen slips gjør seg aller mest i familietilstelninger, avslappede grillfester og som et godt alternativ til stygge julegensere . Vi anbefaler på ingen måte å gå for denne typen slips når du skal i jobbintervju. Med mindre det er for en stilling på julenissens fabrikk kanskje.

Grenadin-slips

Disse slipsene kan minne litt om strikkede slips, selv om de har samme standard bredde og spisse ende som alminnelige slips. I tillegg til å ha spisse ender, er grenadin-slipsene også tettere vevd enn strikkede slips. Dette gjør dem både strammere og mer komplekse enn strikkeslips, og med det også dyrere.

Macclesfield-slips

Disse slipsene har fått sitt navn fra en by i Cheshire i England, som ble berømt for sin unikt mønstrede silke tilbake på 1600-tallet. Mønstrene er de samme som klassiske tapetmønstre , eller de man kan se på Foulard-slips . Foulard-mønsteret er enkle, repetitive, geometriske mønstre med motiver som blomster, firkanter, diamanter eller prikker.

Macclesfield brukes i dag om slips med små, vevde, geometriske mønstre. Disse mønstrene skal være vevd i silke – mønstre som er trykket på tekstilet er noe helt annet.

3 måter å knyte slips på

Å lære seg å knyte slips er noe av det første du må gjøre når du skal inn i de voksnes rekker. Altså det viktige steget Mr. Wilde ble sitert på lenger oppe i saken.

Vi anbefaler å begynne med ei skjorte som har blitt brukt og vasket før – dette for å unngå at den er for stiv. Dette gjør det også enklere å kneppe igjen den øverste knappen etter at du er ferdig å knyte.

Enkel slipsknute

Dette er kanskje den enkleste slipsknuten av dem alle. Den gjør seg aller best på menn med smalere hals, og med slips av tykkere tekstiler.

Klikk her for å se videoen på dansk, fransk, nederlandsk, italiensk eller spansk.

Slik knyter du en enkel slipsknute

 1. Hold den brede enden av slipset i venstre hånd. Den brede enden skal henge omtrent 20cm lenger ned enn den smale enden.
 2. Legg den brede delen horisontalt over fronten på den smale delen.
 3. Trekk den brede enden opp gjennom løkken under haka.
 4. Bruk pekefingeren din til å åpne opp knuta, og tre den brede delen av slipset ned gjennom hullet.
 5. Stram forsiktig til ved å holde i den smale enden mens du drar knuta oppover.

Enkel Windsor

Enkel Windsor er i likhet med den enkle slipsknuten også asymmetrisk, men den er både bredere og fyldigere, med en lekker trekantet finish. Dette er en klassiker som gjør seg godt både med formelle antrekk og i hverdagen, og takket være sin størrelse gjør den seg godt med de aller fleste kragetyper. Knuten passer dog best med mellomtykke slips.

Klikk her for å se videoen på tysk, dansk, fransk, nederlandsk, italiensk eller spansk.

Slik knyter du en Enkel Windsor

 1. Start med den brede enden av slipset i venstre hånd, og den smale enden i høyre. Den brede enden skal være lengre enn den smale.
 2. Legg den brede enden horisontalt over den smale enden, slik at det dannes en X rett under haka.
 3. Før så den brede enden rundt på baksiden av den smale delen.
 4. Dytt så den brede enden ned gjennom åpningen inntil halsen din.
 5. Legg den brede enden horisontalt over framsiden av den tynne enden.
 6. Tre den brede enden nedenifra og opp gjennom åpningen rundt halsen din. Fortsett ned gjennom løkka som nå finnes foran på knuten.
 7. Stram knuten ved å dra forsiktig i den brede enden.

Windsor

Dette er en røslig knute som ofte brukes av militæret, grunnet dens autoritet og formalitet. Knuten er symmetrisk og triangelformet, og den egner seg best på tykke halser, og med slips laget av tynne og lette materialer.

Slik knyter du en Windsor

 1. Start med den brede enden hengende omtrent 12 cm under beltet på din venstre side.
 2. Kryss den brede enden horisontalt over fronten, slik at du former en X under haka.
 3. Før den brede enden nedenifra og opp gjennom åpningen rundt halsen din.
 4. Fortsett ned mot din høyre.
 5. Før så den brede enden på baksiden av knuten.
 6. Tre den brede enden ovenfra og ned gjennom åpningen rundt halsen din. Du har nå én løkke på hver side av den tynne delen av slipset.
 7. Før den brede delen horisontalt over fronten på knuten. Bruk gjerne en finger for å holde denne delen på plass.
 8. Før deretter slipset nedenifra og opp gjennom åpningen rundt halsen din.
 9. Tre så den brede delen gjennom løkka du formet i steg 7.
 10. Trekk den brede enden helt ned, og rett ut eventuelle rynker og skrukker i knuten.

Slik gir du knuten din det lille ekstra

En vel utformet knute ser bra ut i seg selv, men det finnes allikevel metoder for å gi den det lille ekstra:

 1. Når du fullfører knuten din, klyper du sammen tommelen og pekefingeren rett under knuten for lage en liten brett.
 2. Trekk i slipset mens du holder fast i bretten.
 3. Juster til du er fornøyd med hvordan det ser ut.

Tilbehør til slips

Det vanligste tilbehøret for slips er slipsklyper, slipsnåler, slipskjeder, slipsreimer og skjortenåler. Deres primære oppgave er å sørge for at slipset henger som det skal… men de er allikevel så mye mer enn bare funksjonelle.

Slipsreimer hindrer at slipset kastes vilt rundt i vinden. Om du er redd for at slipset skal forville seg ned i suppebollen kan du prøve en slipsklype eller et slipskjede . Ser knuten din litt flat og kjedelig ut? Bruk en skjortenål for å fremheve den.

Slik finner du rett slips til dressen din

Det aller viktigste er her at du matcher slipset til dressen din – og ikke dressen til slipset. Det betyr med andre ord at du kjøper dressen først, og deretter begynner letingen etter et slips som kan passe med den.

 • Dresser med et moderne snitt fungerer bra med smale slips.
 • Unngå slips som er ekstremt brede, eller ekstremt smale. Standard bredde på den bredeste delen er 5-7 cm; Om du går for langt en av veiene kan det fort se veldig feil ut.
 • Slipset bør være mørkere enn skjorta di, og det kan gjerne være ensfarget.
 • Hvite skjorter – det inkluderer kremhvitt og off-white – kan matches med så å si alt. Svarte slips, grønne slips, marineblå slips – alt funker like bra!
 • Gå for en dristig farge for å piffe opp et ellers tilbakeholdent antrekk.
 • Om du liker å kjøre mønstret skjorte og blazer, er det viktig at slipset henter opp igjen hovedfargen i skjorta.

Punktene over er noen generelle og enkle tommelfingerregler, som det er lett å etterfølge. Vi nevner for eksempel av slipset bør være ensfarget, men vi elsker faktisk mønstre, så dette er bare noe vi sier for å gjøre ting enklere for deg. Dessuten er det ikke så vrient å lære seg å matche dem , og det er dessuten vel verdt den tiden det tar.

Hvite skjorter

Hvit er en allsidig farge som kan matches med så å si alt av stiler og farger.

Blå skjorter

Lyseblått funker bra med slips i andre blå nyanser, samt mørkegrønne, gule, burgunder eller rosa slips.

Blå stripede eller rutete skjorter

Bruk et slips med mørkere farge enn skjorta, og med et mønster som er større enn stripene eller rutene på skjorta.

Rosa stripede eller rutete skjorter

Bruk et slips med mørkere farge enn skjorta, og med et mønster som er større enn stripene eller rutene på skjorta.

Dressen

Nøkkelen når du skal plukke ut en dress eller dressjakke for en av de nevnte kombinasjonene, er at minst ett av elementene – skjorta, dressen eller slipset – er ensfarget.

Topptips for matching

 1. Slipset bør være det siste du kjøper – velg dress og skjorte først.

Det vil alltid være enklere å finne et slips som matcher skjorta, enn å finne en skjorte som matcher slipset.

Les mer i vår guide til vasking, oppbevaring og stryking av slips.

Kort innføring i slipsets historie

De første slipsene vi kjenner til ble brukt av Kinas Terrakottahær , som ble begravet tilbake i 210 f.kr. for å beskytte keiseren i livet etter døden. Gjennom historien har slips og andre lignende plagg blitt brukt rundt om i verden som et tegn på rikdom og status. Det moderne slipset vi bruker i dag kan dog linkes direkte til kroatiske leiesoldater på 1600-tallet. Det kom kanskje som en liten overraskelse?

Disse profesjonelle drapsmennene var en elitetropp som arbeidet for franskmennene under Treårskrigen. Ludvig den 14. av Frankrike fikk sansen for sine nye krigshelter, og begynte selv å kopiere stilen deres – selv om han byttet ut deres røde skjerf med massive kravatter prydet med blonder. Det franske ordet for slips er faktisk ‘cravate’, som kommer av ordet for kroat – ‘croate’. I klassisk pariserstil begynte folket i den franske hovedstaden å imitere kongen – og kravatten spredde seg raskt i det franske samfunnet.

I 1660 returnerte Karl I til England etter å ha vært i eksil i Paris, og han tok den nye trenden med seg hjem. Med tiden utviklet slipsets utforming seg, og under den industrielle revolusjonen økte behovet for et slips som kunne knytes ordentlig.

Kun i løpet av de siste tiårene har slipset hatt mange ulike former og fasonger – fra 70-tallets ville fargespill, til de smale slipsene en kan se hipstere sprade rundt med i dag. Uansett hva slags tidsepoke vi ser på, gir slipset en helt unik stil til de som bærer dem, og det vil alltid kunne gjøre inntrykk.

Du spurte – Vi svarte

Hvorfor bruker menn slips?

Moderne slips er først og fremst dekorative, og de brukes for å vise personlighet og personlig stil, og/eller de er påkrevd på arbeidsplassen.


Kommer slips i ulike lengder?

De aller fleste slips har en standard lengde på rundt 145 cm. De finnes dog ekstra lange slips på rundt 157 cm for storvokste menn, og disse er gjerne å oppdrive i spesielle slipsbutikker.


Hva er den enkleste måten å knyte et slips på?

Som navnet indikerer, mener vi at Enkel slipsknute er den enkleste knuten. Når det er sagt, vil også andre knuter bli enklere når du får øvd deg litt på dem.


Hvilke typer slips passer seg på kontoret?

Generelt sett vil vi si at smale slips er litt for hverdagslige, og ikke passer seg i jobbsammenheng. Jo mørkere et slips er, jo mer formelt vil det framstå. Når du er i tvil, kan du enkelt og greit gå for et ensfarget, burgunder eller marineblått slips – det slår aldri feil.


Hvilke farger bør jeg ha på skjorta og slipset når dressen er marineblå?

Marineblått er en av de aller mest allsidige fargene vi har. Det klassiske valget vil her være å gå for en hvit skjorte og et rødt slips. Røde slips gjør seg aller best med blå dresser.

Om du ønsker en litt mer diskret variant kan du gå for et slips som er lakserosa, korallfarget, rosa eller burgunder. Dette er farger som fortsatt sorterer inn under rødt, men som ikke er like prangende som en sterk rødfarge.


Hvor skal jeg feste slipsnåla?

Slipsnåla skal festes mellom den tredje og fjerde skjorteknappen, telt ovenfra. Sjekk ut vår ultimate guide til slipsnåler og slipsklyper for å lære mer.


Hvorfor kommer slips aldri ferdigbundet, mens tversoversløyfer gjør det?

De aller fleste menn vet hvordan de knyter et slips, og det er dessuten en enkel sak å lære seg. Å knyte en sløyfe er derimot litt mer komplisert.


Hvilke kriterier bør jeg legge til grunn når jeg velger slipsknute?

Du bør velge en knute som passer inn i anledningen. Bredere knuter – som for eksempel Windsor – er mer autoritære og formelle.

Tynnere knuter – som for eksempel Enkel slipsknute – er mer hverdagslig og avslappet.

Du bør også ta i betraktning hvilket materiale slipset ditt er laget av. Tykkere materialer egner seg best til slankere knuter, og tynnere materialer kan godt brukes i mer røslige knuter.


Kan jeg vaske silkeslips i vaskemaskinen?

Absolutt ikke! Om du finner på å gjøre det, ødelegger du slipset ditt. Les mer om oppbevaring, vasking og stryking av slips her.


Kan jeg bruke slips med smoking?

Ja, du kan faktisk bruke slips med smokingen din. Dette har blitt mer og mer vanlig for å gjøre det formelle antrekket litt mindre stivt.

Helt personlig mener vi dog at du bør gå for en sløyfe når du først har funnet fram smokingen. Men om du absolutt ønsker å gå for slips, så må du i det minste sørge for at det er et svart silkeslips!


Hva slags slips skal jeg bruke om vinteren?

Ullslips gjør seg aller best på vinteren. Når det gjelder farger i vinterhalvåret anbefaler vi mørke nyanser av blått, grått og brunt. Og glem for all del ikke juleslipset !


Hva slags slips skal jeg bruke om sommeren?

Mens vinteren er tiden for mørke slips av tykk ull, er sommeren perfekt for lin- eller bomullslips i lyse og friske farger.


Har dere et lommetørkle som matcher slipset mitt?

Dette er faktisk noe folk spør om hver eneste dag. Svaret er ja, det har vi!

For å finne et lommetørkle som matcher slipset ditt, anbefaler vi at du sjekker ut vårt interaktive fargehjul i artikkelen ‘7 regler for matching av tilbehør for menn’. Du kommer til å finne den perfekte matchen på null komma niks!


Tilbake
Tilbakestill passordet mitt

Hurra! Vi har sendt deg en e-post. Du vil straks kunne logge inn!

Oppgi en e-postadresseE-postadressen er ikke gyldig