365-dagers returrett
Frakt 50 kr - Gratis over 449 kr-
57 98 93 95 - (arbeidsdager 09:00-16:00)

Den ultimate guiden til herrekjeder

Uansett om du er på utkikk etter en enkel lenke, eller nok bling til at de kan se deg fra verdensrommet, så bør du ta en titt her før du setter i gang med letingen. Lær hvordan du velger riktig lengde på kjedet, og hvordan du bærer dog-tags uten å bli arrestert.

Uansett om vi snakker om Neandertalernes ørneklør eller Jay Zs Cubanske kjede til 200 000 $, så er det helt klart at herrekjedene har kommet for å bli. Uavhengig av hvilken stil du velger å gå for, bør du velge et kjede som kan fortelle litt om deg og om hvem du er. Tilbehør som dette ser ikke bare bra ut – det symboliserer også din reise her i livet. Hvilken historie ønsker du at ditt kjede skal fortelle?

Slik bærer du herrekjeder

 1. Finn ut hvilken historie du ønsker å fortelle
  Spør deg selv hvor mye oppmerksomhet du ønsker. Er du gira på en tykk gullenke, eller et enkelt
  stålkjede med kors?
 2. Tenk på hva du kommer til å bruke sammen med kjedet
  Kommer du til å bære kjedet utenpå eller inni skjorta? Ved å vite det, blir det enklere å bestemme størrelse og lengde. En lenke med Tors hammer-anheng kan gi en ekstra touch av stil når det bæres utenpå en enkel t-skjorte, mens en gyllen 2 mm lenke bør så vidt synes om du bruker en hvit skjorte.
 3. Vit hvilken farge du trenger. Og husk å matche metaller
  Uansett om du går for et fargesprakende perlekjede, eller om du velger et sølvfarget eller gyllent kjede i rustfritt stål, er det viktig av kjedet
  matcher andre farger og metallet i antrekket ditt. Om du også bruker armbånd,
  ringer eller en klokke, bør du holde alt innenfor én og samme stil. Ettersom kjedene er i kontakt med huden, så bør du sørge for at de er av nikkelfritt metall for å unngå allergiske reaksjoner.
 4. Vit hvor mange kjeder du har lyst på
  Dette bringer oss tilbake til punkt 2. Det er vanskelig å skjule mange kjeder under skjorta uten at det blir klumpete. Men om du bærer kjedene på utsiden av trøya di, er det bare å slå seg løs.
  Om du velger å bruke flere enn ett kjede, anbefaler vi at du går for 2-3 varianter med ulike teksturer og lengder. 3 tykke gullenker vil ikke se like fett ut som 2 lenker med ulike tykkelser, kombinert med et perlekjede med gylne detaljer.

For mer informasjon om hvordan du skal legge halskjeder i flere lag, sjekk ut vår Ultimate Guide for Lagdeling av Halskjeder.

Slik velger du riktig lengde og størrelse

Modellen er 171 cm høy og veier 65 kg. Han har på seg et 50 cm langt kjede (1), 55 cm langt kjede (2), 60 cm langt kjede (3) og et 65 cm langt kjede (4).

50 cm er den mest vanlige lengden for herrekjeder. Disse kjedene vil henge omtrent ned til kragebeinet mellom de to øverste knappene på en skjorte, og vil se bra ut både på innsiden og utsiden av trøya. Om du går for et kjede med anheng, anbefaler vi at du går for en lengde mellom 55 cm og 63 cm, slik at anhenget henger omtrent mitt på brystkassa.

 • 35-45 cm - Relativt stramt rundt halsen, og vil være synlig over skjortekragen.
 • 50-55 cm - Ligger på kragebeinet, og er den mest vanlige lengden for herrekjeder. Kan bæres både inni og utenpå skjorta.
 • 55-61 cm - Henger ned til midt på brystkassa, og ser fantastisk ut med medaljonger, anheng eller dog-tags. Kan bæres både på innsiden og utsiden av skjorta.
 • 61-76 cm - Designet for å bæres på utsiden av skjorta. Ser aller best ut med større anheng eller tykkere lenker. Iøynefallende.

Om du kun bruker en lenke (og ikke er gira på for mye oppmerksomhet rundt kjedet ditt), anbefaler vi bredder rundt 2-6 mm. Om du også legger til et anheng, må du sørge for at dette er proporsjonalt med lenken. Om du er ute etter mer røslige gullenker som faller inn under ‘bling’-kategorien, anbefaler vi tykkelser fra 12 mm og oppover. Lenkens bredde og lengde går hånd i hånd, så sørg for at de står i forhold til hverandre. Med andre ord bør du ikke gå for et 35 cm langt kjede som er 12 mm bredt.

 • 1-6 mm - Denne diskret tykkelsen er den mest vanlige for herrekjeder. Perfekte å bære under trøya.
 • 6-10 mm - Denne tykkelsen er perfekt med anheng og kjeder du ønsker å bære på utsiden av trøya.
 • 10-X mm - Dette er den iøynefallende tykkelsen. Kjeder som er over 10 mm tykke (like tykk som den nyeste iPhonen) brukes for å få oppmerksomhet.

6 typer herrekjeder

Glem krimskramset du finner i bestemors gamle smykkeskrin. Nå om dagen kommer herrekjeder i en rekke ulike stiler og varianter som kan matche deg og din historie.

1. Dog Tags

Dog tags kan dateres tilbake til den amerikanske borgerkrigen og de to verdenskrigene, hvor de ble brukt for identifisering av falne i strid. Under andre verdenskrig begynte amerikanerne også å inkludere informasjon om religion, selv om de begrenset seg til P for protestant, C for katolikk og H for jøde. Senere, under Koreakrigen (1950-53), ble også bokstaven X brukt for ‘annen’ og Y for de som ikke hadde en religion, eller som ikke ønsket å oppgi informasjon om den slags.

Soldatenes dog-tag besto opprinnelig av to metallplater hvor én av dem skulle bli værende med kroppen, mens den andre skulle tas med for identifisering og loggføring. Den ene henger på hovedkjedet, mens den andre er festet med en mindre lenke for å enkelt kunne rives av.

Dog-tags & gravering Denne typen kjeder har med tiden foretatt reisen fra slagmarken til motebildet, og selv om ingen bruker disse lengre for identifisering på likhuset, kan de fortsatt benyttes for å fortelle litt om hvem du er. Nå om dagen kan du gravere dog-tags med alt fra en dato som er spesiell for deg, til ‘Believe’ (takk, Justin).

Om inngraveringen din er ekstra personlig, ønsker du kanskje å bære dog-tagen under skjorta… spesielt om du skal på kontoret eller til en formell tilstelning. Ellers er det helt greit å bære denne typen kjeder på utsiden av skjorta – de er tross alt fantastiske samtalestartere. Er du ikke sikker på hva du skal gravere inn på din dog-tag? Klikk her for ideer og inspirasjon.

2. Lenker

De aller fleste herrekjeder faller inn under denne kategorien. En lenke er en rekke med ringer, plater eller perler som er festet sammen. Selv om det hele er såre enkelt, finnes det utallige varianter å velge mellom… og ikke minst et utall varianter av låser og festemekanismer.

ULIKE TYPER LENKER

 1. Kabellenker - Dette er den mest populære typen lenke brukt i kjeder til menn. Den består av ovale ledd, og ser dermed ut som en vaskekte kjetting. Disse er kanskje ikke de mest imponerende lenkene når de brukes alene, men de er perfekte for å bære kors, mynter eller andre anheng.
 2. Flate lenker - Disse lenkene består av ledd som legger seg inn i hverandre når kjedet ligger flatt. Denne typen lenker brukes gjerne i tykkere og mer røslige kjeder. Cubanske lenker er en populær variant av denne typen lenke.
 3. Ankerlenke - Denne er for alle de som elsker sjøfart og marinelivet – inspirert av lenken som benyttes for å ankre opp skip. Hver av de ovale leddene har en horisontal stang i midten, og leddene legger seg i hverandre når lenken ligger flatt.
 4. Figarolenke - Denne typen lenker har sin opprinnelse i Italia, hvor den har fått navnet sitt fra tittelkarakteren i barbereren fra Sevilla – en kjent italiensk opera. Denne lenken er helt spesiell grunnet sitt mønster bestående av flate, ovale ledd. Tradisjonelt sett består mønsteret av ett stort ledd, etterfulgt av 2-3 kortere ledd.
 5. Taulenke - Denne varianten består av flere mindre lenker tvunnet sammen, som får den til å se ut som et tau. Disse lenkene er kjent for sin styrke, og brukes som oftest med anheng.
 6. Hvetelenke - Her er de ovale leddene flettet sammen i samme retning, som får den ferdige lenken til å minne om toppen på hveten. Disse brukes som oftest sammen med anheng.
 7. Ball-lenke - Denne typen lenker omtales ofte også som perlelenker, og de brukes gjerne med dog-tags eller nøkkelringer.
 8. Fiskebeinslenke - Dette er en type flat lenke, som karakteriseres ved V-formede ledd i skiftende retninger.
 9. Bokslenke - Denne typen lenker består av firkantede ledd, og kommer i alle mulige størrelser. Perfekt for bruk med anheng.
 10. Slangelenke - Dette er en variant av fiskebeinslenken, bestående av plater eller bånd som gir en look som kan minne om slangeskinn. Perfekt med anheng.

ULIKE TYPER LÅSER

 1. Fjærbelastet ring - Denne typen lås fungerer ved hjelp av en fjærmekanisme. For å bruke den trekker du tilbake i den lille spaken, som åpner opp ringen, slik at den kan festes i motsatt ende av kjedet.
 2. Karabinlås - Denne låsen er også fjærbelastet. Låsen åpnes ved å trekke i den lille spaken med tommelen, og den lukkes når du slipper spaken.
 3. Tønnelås - Denne varianten låses ved at den ene enden skrus inn i den andre.
 4. Fiskekrok - Denne varianten består av en krok som festes inn i en ring på motsatt ende av kjedet.
 5. Magnetisk lås - Denne typen låser består av to magnetiske poler som fester seg i hverandre. Magnetiske låser er utrolig enkle å bruke, men ikke like sikre som mange av de andre alternativene.

3. Kjeder med anheng

Dette omfatter alle kjeder med noe som henger ned fra det. Selv dog-tags er faktisk et kjede med anheng.

Stylisten og make-up artisten Cianne Denize anbefaler at du velger et anheng du virkelig liker. «Det skal tross alt henge rundt halsen din, så sørg for at du ikke bare tar det første og beste du ser. Tenker du å bruke anhenget under skjorte og dress? Eller over en enkel t-skjorte? Det vil være avgjørende for hvor stort eller lite anhenget kan være. Husk også at dette kan bli en fantastisk samtalestarter. Om du ankommer festen med en Tors hammer rundt halsen… kan du banne på at jeg kommer til å stille deg noen interessante spørsmål.»

Ulike anheng har ulike betydninger, og vil sikkert få helt nye meninger når de inkorporeres i din historie.

 • Fjær symboliserer frihet.
 • Anker representerer stabilitet, sikkerhet og håp.
 • Hamsa representerer guds hånd i Midtøsten.
 • Ankh var symbolet for livet selv i antikkens Egypt.
 • Kors har en direkte tilknytning til spiritualitet og kristen tro.
 • Mynter skal kunne gi bæreren hell og lykke.
 • Klør henger sammen med beskyttelse og makt ifølge amerikanske urfolk.
 • Buddha er et symbol på fred, hell og et langt liv.
 • Vikingpynt som Tors hammer har forblitt fasjonabelt opp gjennom historien, og skal visstnok kunne beskytte bæreren.

4. Religiøse kjeder

Så å si alle religiøse kjeder for menn inneholder et anheng. Men ettersom denne typen kjeder er helt spesiell, har vi valgt å sette av en egen seksjon til dem. I jødisk tro bæres gjerne kjeder med det onde øye, Hamsa, eller Davidstjernen som anheng. I Islam er det gjerne anheng som representerer Koranen eller navnet Allah. I kristendommen vil du ofte se kors, medaljonger og rosenkranser. Selv om rosenkranser tradisjonelt sett brukes for å telle bønner, er de også populære som kjeder for både troende og ikke-troende.

ULIKE TYPER KORS

 1. Latinsk kors - Dette er den vanligste typen kors i kjeder. Dette korset representerer korsfestelsen.
 2. Gresk kors - Et annet populært kors med like lange armer på alle kanter.
 3. Korsfestelsen - Denne typen anheng består av både korset og Jesus.
 4. Korsfarer kors - Denne typen kors omtales også gjerne som Jerusalem-kors. Det består av et stort kors, med mindre kors festet til det.
 5. Bysantinsk kors - Dette er også kjent som russisk ortodokst kors. Det stammer fra det bysantinske imperiet, og karakteriseres ved de tre horisontale kryssene.
 6. Keltisk kors - Representerer evig liv. Korset ligner på det latinske korset, men akkompagneres i tillegg av en sirkel.
 7. St. Thomas kors - Også kjent som persisk kors. Dette korset kan dateres helt tilbake til de eldste kristne samfunnene i verden – de St. Thomas kristne i India.
 8. Gotisk kors - Det gotiske korset assosieres med gotisk kultur.
 9. Ankh-kors - Dette var opprinnelig et symbol for liv i antikkens Egypt, men det har senere blitt tatt i bruk av kristne i Nord-Afrika.
 10. Sidelengs kors - Et latinsk kors lagt på siden representerer at Jesu arbeid ble fullført med hans død og gjenoppstandelse.

6. Perlekjeder

De første perlekjedene ble brukt så langt tilbake som for 110 000 år siden, og de ble funnet i Skhul grotten i Israel. De aller første kjedene av denne typen besto gjerne av skjell, mens dagens varianter gjerne består av tre, stein, metall eller plast. Dessuten finnes det fortsatt varianter av skjell den dag i dag.

Det er noe med perlekjeder som får en til å tenke på avslapning og frihet. Kanskje det er yoga-assosiasjonene en får ved å se et kjede med stilige treperler? Eller kanskje det bare er det at de fleste perlekjeder er lengre enn andre kjeder – som igjen gir en bohemsk stil til ethvert antrekk. Uansett hvorfor det er slik, kan du være sikker på at et stilig perlekjede vil kunne gi deg litt ekstra oppmerksomhet.

6. Skinnkjeder

Nøkkelen til å rocke skinnkjeder, er å sørge for at det matcher med annet skinn du har på deg. Selv om det ikke er en regel det er umulig å avvike fra, så anbefaler vi at du sørger for at skinnkjedet ditt matcher klokkereimen eller skinnbeltet ditt – dette sørger for en helhetlig og ryddig look.

Mange kjeder av skinn er designet for bruk sammen med anheng. Om du ikke er en stor fan av dyrehud, kan du også finne stilige varianter av tekstiler eller vegansk skinn. Uansett hva du går for, vil denne typen kjeder kunne gi antrekkene dine en avslappet og stilfull look. Husk det om du handler tilbehør til en formell anledning eller et jobbintervju; der vil nok heller noe av rustfritt stål passe bedre.

Til forskjell fra kjeder av rustfritt stål, skal du ikke dusje med et kjede av skinn. Skinn mister nemlig sine naturlige oljer når det blir vått, og dessuten kan skinnet også krympe. En annen viktig grunn til at du ikke bør ha med deg skinnkjedet eller -armbåndet ditt i dusjen er at det kan misfarges.

Slik tar du godt vare på kjedene dine

For mye skitt og støv kan få kjedet til å miste sin glans, og det kan i verste fall ødelegge kjedet. Anheng ser også aller best ut uten en masse fingeravtrykk, svette og olje klint inn i det. Merk deg hvilket materiale kjedet ditt er laget av, og følg veiledningene under for generell rengjøring.

Slik rengjør du kjeder av rustfritt stål

 1. Tilsett et par dråper med mild oppvasksåpe i en bolle med varmt vann.
 2. Dypp en myk klut i vannet, og gni kjedet (anhenget tatt av) til det ser rent ut.
 3. Skyll av eventuell gjenværende såpe.
 4. Tørk av med et rent håndkle, og la lufttørke.
 5. Bruk en poleringsklut for ekstra glans.

Stegene over kan også følges for rengjøring av ringer, armbånd og anheng av rustfritt stål. Enkelte på kontoret vårt sverger dog til tannkrem og tannbørste for rengjøring av rustfritt stål. Om du velger å høre på dem, må du sørge for at tannkremen ikke inneholder blekemidler eller granulat.

Slik rengjør du kjeder og armbånd av skinn

Skinn bør ikke dyppes i vann, ettersom det kan føre til at materialet både krymper og mister fargen. For å rengjøre armbånd og kjeder av skinn anbefaler vi derfor at du heller bruker en lett fuktet klut og en dråpe med mild håndsåpe (uten fuktighetsgiver). Tørk over med en ren, lett fuktet klut etterpå, og la skinnet lufttørke før det brukes igjen.

Slik rengjør du perlekjeder

Det eneste du trenger for å holde perlekjedene dine rene er en myk børste (for eksempel en gammel tannbørste) og en bolle med varmt vann. Tilsett en dråpe med mild oppvasksåpe, og bruk børsten for å skånsomt rengjøre perlene. Tørk av med en lett fuktet klut og la kjedet lufttørke.

Du spurte – Vi svarte

Hva er et cubansk kjede?

Dette er en variant av kabellenken. Navnet kommer fra de cubanske områdene i Miami, hvor denne typen kjeder ble utrolig populære tilbake på 70- og 80-tallet.

Kan menn bruke ‘chokers’?

Menn bruker chokers… men vi kaller dem heller slips. Du kan også velge å gå for en tversoversløyfe, men vi anbefaler at du lar 1800-tallets damer ta seg av ‘chokers’.

Er det ulovlig å bruke dog-tags?

Nei, det er ikke ulovlig å bruke dog-tags for sivile. I USA er det dog ulovlig å bære militærmedaljer eller -dekorasjoner med det formål å villede andre. Så lenge du unngår det, har du ditt på det rene.

Hvilken type lenker lugger ikke?

Ettersom de fleste menn har tykkere hår (og de barberer seg) på halsen, er det ikke et stort problem å finne lenker som ikke klyper eller lugger i håret. Men om du bekymrer deg for den slags, anbefaler vi at du unngår fiskebeinslenke og Omega-lenke.

Hva er en bra størrelse for et herrekjede?

De fleste menn velger å gå for et lenkekjede som er omtrent 50 cm langt og 2-6 mm tykt. Om du også skal gå for et anheng, anbefaler vi et kjede som er 55-60 cm langt og 4-6 mm bredt.

Hvor tykt bør et herrekjede være?

Hvor tykt kjedet bør være avhenger først og fremst av bruksområdet. Ønsker du at kjedet skal bære et anheng? Da bør du gå for en tykkelse som er proporsjonal med anhenget. Du bør altså ikke henge et bitte lite kors på en 12 mm lenke.

Om du er på utkikk etter en tykk og røslig lenke som kan få selv Run-DMC til å bli misunnelig… anbefaler vi at du går for den tykkeste lenken du kan oppdrive.

Er kjeder unisex?

Det kommer an på kjedet. De aller fleste kjeder designet for menn har en viss tykkelse og tyngde som skiller dem fra de tynne og mer delikate kjedene laget spesielt for kvinner.

Er herrekjeder kult?

Skrev vi akkurat en hel artikkel om temaet? Ja! Kjeder til menn er kult. Om du er redd for at du ikke finner en stil som passer deg, er det bare å skrive til oss!

Kan menn kombinere to kjeder?

Menn kan gjerne bruke mer enn 1 kjede. Nøkkelen er å finne kjeder med ulike lengder, og å ikke bruke mer enn 2-3 kjeder om gangen.

Skal jeg velge gull eller sølv?

Det viktigste er at kjedet du velger matcher med andre metaller i antrekket ditt. Gullklokke = gyllent kjede. Unntaket er om kjedet har en personlig eller sentimental verdi – da kan du gjøre litt som du vil.

Kan menn bruke gullenker?

Slagordet vårt er tross alt ‘Tell Your Story’. Det betyr at du bestemmer, og at du står fritt til å velge det tilbehøret du føler forteller noe om deg og hvem du er. Du kan gå for en røslig og tykk lenke, eller en slank og mer subtil variant – det er helt og holdent opp til deg!

Hvilken type lenke er den mest robuste?

Hvetelenken er den sterkeste varianten. Den består faktisk av fire sammenflettede lenker.

Hva kalles lange herrekjeder?

Et langt kjede kalles rett og slett et langt kjede. Enkelte rosenkranser og malas (en type perlekjede som brukes innen yoga og meditasjon) er nokså lange. Fordelen med lange kjeder er at de kan tvinnes flere ganger rundt håndleddet om du ønsker å bruke dem som armbånd.

Kan jeg svømme med et kjede av rustfritt stål?

Vi anbefaler ikke å bruke kjeder eller andre smykker av rustfritt stål når du svømmer i saltvann. Da er det stor risiko for at du kan miste det, og saltvannet kan også få smykkene til å ruste. Selv om det meste av rust forårsaket av saltvann er enkelt å fjerne, vil det kunne forringe områder som ledd, låsmekanismer og andre smådetaljer.

Det samme gjelder om du svømmer i basseng – vi anbefaler at du fjerner smykker før du stuper uti. Å bare dukke raskt under er én ting… å svømme tusenmetere med OL som mål er noe helt annet. Klor kan skade rustfritt stål over tid.

Du kan ha på deg smykker av rustfritt stål når du dusjer, men vi anbefaler at du tar det av om du er av typen som foretrekker badekaret.