HVA ER VÅT BARBERING

Som det mest grunnleggende, så er våtbarbering, også kalt gammeldags barbering, en barbering når ditt ansikt er vått. Det dekker derfor over stort sett alt unntatt maskinbarbering og kanskje voks (au!), men når de fleste sier våtbarbering, så dekker det ofte over en mer tradisjonell form for barbering. Som regel er kriteret, at du bruker en fast kost til å skumme og påføre din krem/såpe, og at du barberer deg med enten en barberkniv eller en safetyrazor/skikkerhetshøvel. Men bruker du olje og ikke skum, så er det nok ikke noen som kikkert rart på deg.vad_barbering_top

Med det i mente, så er det tydelig at våtbarbering ikke er en aktivitet.
Det er en tilnærming for å fjerne hår fra ansiktet ditt på. En måte som legger vekt på dyktighet og selvstendighet, som gjør at våtbarbering ofte tiltaler kontroll freaks, kjennere av det gammeldagse og menn som godt kan like å holde noet skarpt opp mot halsen deres om morgenen. Våtbarbering appellerer også til folk, som kan se noe av det tradisjonelt maskuline i å gjøre tingene på en gammeldags måte. Hvis barbering med en super moderne, 5 bladet høvel er barberingens svar på iWatch, så er våtbarbering en Rolex klokke.

 

Historien

Menn har alltid hatt hår voksende ut av deres hode. Og de har alltid barbert det bort. Noen ganger er det blitt barbert av i sidene, noen ganger foran og noen ganger en blanding. Amish folket barberer deres overleppe, for å skille seg ut lot militær offiserer i deres tyske hjemland barten gro ekstra lang, mens de barberte resten av ansiktet. I det 19. åhundre var et stort skjegg et tegn på en fri sjel, uavhenging av sosiale normer. Det var det slike folk som George Bernard Shaw, Lytton Strachey og Walt Whitman gjorde.

Vi har alltid brukt ansiktshår til at uttrykke noe, troskap, seperathet eller noe mer personlig. Kikk igjennom gamle bilder og du vil se en hær av forskjellige barbering og skjegg ‘frisyrer’. Alt fra de hederlige til de komiske helt hen til det sinnssyke. Der er ikke noen som i dag, kunne finne på å gro et par koteletter slik som Chester Alan Arthur på bildet og så forsøke å gå inn i politiken. Utover selvfølgelig the-rent-is-too-damn-high mannen. Men det var en tid, hvor det nesten var lovpliktig. I USA i 50 årene kunne du ende i fengsel hvis du hadde et skjegg. Uansett hva samfunnet sier, så er én ting sikkert; hvis ditt skjegg var kortere en, hva som var mulig med en saks, så var det barbert, og i dagene før elektriske barbermaskiner og fusion blade, så betød dette våtbarbering.

mustace_chester_arthur
Chester A. Arthur – USA’s 21. President – Flasher hans skæg med manér.

Før sivilisasjonen som vi kjenner den, så barberte folk sieg med hva enn deres teknologiske nivå tillot dem. I steinalderen barberte folk seg med stein. Bronse alderens kultur vedlikeholdte tradisjonen med å barbere seg med stein, men tilføyde haitenner, muslingskall og obsidian sten. I det gamle Egypt barberte ansiktet deres(og deres kjønnshår, de fryktet åpenbart ingenting) med nedslått bronse samt flint og gull. Vikingene barberte seg med stålhøvler som ikke er langt fra barberkniven, slik vi kjenner den i dag. Man har ganske god oversikt over utviklingen hele veien gjennom historien og på 1800-tallet var den klassiske barberkniv noenlunde etablert som det foretrukne verktøy til barberingen.

Selvom vi stort sett alltid har barbert oss, så har vi ikke alltid barbert oss hver dag. Som så mange ting vi tar for gitt, tøyet du tar på, skostørrelser og mat på boks, så stammer dét at barbere seg fra militæret. I første verdenskrig meldte så mange folk seg til hæren, at man endret moten og vanene for hele befolkningen. Før første verdenskrig røkte de fleste menn pipe. Etter 4 år med sigarett rasjoner røkte de fleste menn sigaretter. På samme måte var barbering en nødvendighet for at de primitive gasmasker kunne sitte ordentlig, og ble heretter en normal ting. Med daglig barbering kom engangshøvelen også. Før første verdenskrig ble menn enten barbert av en annen person eller kastet seg ut i å lære bruken av en barberkniv med foldehåndtak selv. Det var usedvanligt at bli barbert hos barberen hver uke, hvis ikke du var rik. I det tidlige 20. århundre kom den klassiske barberkniv inn i bildet.

Barberkniven har sitt historiske fødested i den engelske byen Sheffield, hjemsted for landets innovative og meget dyktige bestikk industri, hvor de ikke bare var dyktige til at smi jern men som også var mange skritt foran i stålproduksjon.

Hvorfor er det viktig?

Man kan få noen OK kniver fra jern og bronse – inntil du barberer deg med dem. Jern holder bare ikke et ordentlig glans. Meget, meget hardt stål er ikke bra til barberkniver, fordi man ikke kan gi dem et glans. Men den riktige type stål kan man få en glans og holde den, så du får et fantastisk verktøy som er problemfritt å bruke – sammenlignet med en haitann i hvert fall.

Det er derfor at mange av de beste kniver i verden kommer fra kjente stålbyer, som Sheffield og Birmingham i England, Solingen i Tyskland, Eskiltuna i Sverige, New York og Chicago i USA osv.

 

Den andre siden av historien om våtbarbering er, ja, våtheten

Kort sagt, vått hår er bløtere, så folk har alltid bløtgjort håret deres før de barberte det av. Det skjer fordi hår er laget av protein. Slik som alle fibre er laget av animalsk protein, inkludert dine negler, så blir det mer fleksibelt når det er våt. Det hjelper også hvis det er varmt, hvilket er grunnen til at man ikke anbefaler at barbere seg i kaldt vann. En slags olje til å hjelpe kniven hen over ditt ansikt er også et godt trekk, og det er akkurat det barbersåper gjør. Såpe er oljebasert, som gjør at det kan oppløse oljen på huden din,litt slik tynner løser opp oljebaseret maling, som gjør at din barbering blir mer effektiv.

 

Forskellen på en safety skraber og en ragekniv

Sikkerhets høvler/safety razors avskjærer bladet, så du ikke kan skjære deg selv dypt. Barberkniver har et åpent blad.

rdeg-ragekniv-68-b70
En ragekniv med et håndtag af træ. Kan købes her

En barberkniv er, som navnet sier, en kniv. En meget spesialbygget kniv. Men ta kikk på den. Det er en ultra skarp, stor lommekniv. Den er mange ting, men den er ikke sikker. I hvert fall ikke mer sikker enn personen, som bruker den. Men er man forsiktig, så er det ikke lett å skjære seg selv ved et uhell. Jeg har forsøkt å finne historier om personer, som har dødd i forbindelse med et barberknivs barberings-uhell, og funnet mange forskjellige underlige uhell, men ingen dødsfall. Men når det er sagt, så er en safety razor selvfølgelig mer sikker.

sort-z-skraber-f99
En sort safety razor. Kan købes her

Safety razors som har den korrekte vinkel i forhold til håndtaket, i stedet for å være en forlengelse av hånden din slik som barberkniven. Bladet er omkranset av 2 stykker av materiale. Normalt sett metall, men det kan også være plastikk, tre eller ben. Det betyr at et kutt fra en safety razor i teorien ikke kan skjære dypt nok til at gjøre noen alvorlig skade. Så uten den evige tilstedeværende risiko for, ved et uhell å åpne en av dine store blodårer, kan du fokusere på kampen med bartehårene.

Forskjellen på hvordan man skal bruke en barberkniv og en safety razor er også temmelig stor, som jeg vil vise deg. Økonomisk er det også 2 forskjellige ‘forretningsplaner’. En barberkniv og utstyr til å holde den skarp er det eneste utstyr du noensinde vil få bruk for. En safety razors blader skal skiftes ut, noen ganger kan man stroppe dem et par ganger, hvis du er hooked på at spare de 3kr et blad nå koster. Men før eller siden skal de skrotes.

 

Fordeler & Ulemper ved normal barbering vs våtbarbering

Normal barbering er lettere men resultatet er ikke så godt. Når først du har lært våtbarbering, så er det den beste barbering du noensinne får. Og det er mye billigere!

  • Normal barbering er lettere, men resultatet er dårligere.
  • Normal barbering og moderne høvler med multi-blade er gode for de store selskapene, de stinker for deg. Kom tilbake i førersetet.
  • Våtbarbering er vanskeligere, men når først du får styr på det, er det den beste barbering i ditt liv.
  • Våtbarbering betyr kontroll og uavhengighet. Ikke flere høye priser og fancy barberblader. Ikke flere elektriske barbermaskiner og skjeggpest.

 

Våtbarbering har mange ulemper sammenlignet med normal barbering, utelukkende fordi det krever mer øvelse. Men når først du har styr på det, så går du aldri tilbake. Hvis du overveier en elektrisk barbermaskin, kan du få salgsargumenter som “en bløtere og lettere barbering”, og det krever ganske riktig færre ferdigheter. Men det er i virkeligheten et spørsmål om, hva du er vant til. Normal barbering krever stadig forbredelse og litt kjærlighet etterpå, hvis ikke ditt ansikt skal være rødt og blodsprengt. En noenlunde barbermaskin er ikke billig og sluttresultatet blir aldri så tett og godt som en barbering med en barberkniv.

Så du får en bedre barbering, når først du vet, hva du gjør. Men det tar litt tid å lære. Hvorfor skulle du noensinne bruke 2-3 måneder med en mindre enn optimal barbering, mens du lærer å bruke din nye barberkniv eller safety razor?

Fordi det får deg ut av hamsterhjulet. La oss si, at du er kunde hos Firma X. Nå vil jeg ikke si, hvem de er, men la oss si, at de lager barberblader med alt for mange blader, vippehoder og F16 fly. Å bruke deres produkt koster deg 100-150kr for håndtaket, alt etter hvor du kjøper det. En pakke blader koster mer enn håndtaket, og du får kun 4. Etter du har brukt de 4 ultra high-tech maskinene en eller to ganger, så kan du godt kaste de. Ikke fordi, du har lyst, men fordi de ikke kan slipes opp.. Er jeg den eneste, som synes, at det er litt underlig? Vi kaster nesten bokstavelig talt flere tusen kroner ut i søppel kassen i året. Der må være en bedre måte,å gjøre tingene på.

Og ja, det er virkelig et alternativ. Det heter vådbarbering. De fancy dyre bladene er ikke et skritt fremover for deg, kunden. De er et skritt fremover for produsenten av disse. Forretningsplanen for å kjøpe en en barberkniv er overdrevet, nesten sarkastisk simpel. Kjøp barberkniven, stropp barberkniven, barber deg. That’s it! I hele knivens levetid kaster du ikke noen ting. Null og niks! Og du får samtidig evnene til å gi deg selv den beste barbering i verden. Jo lengere tid du har den, jo bedre virker den. Men vent, der er mer! Det er også slutt med flere utgifter til barbering. Du bruker kanskje 500-1500kr på utstyr det første året, ca. det samme som din supersoniske, vibrerende, 30 blads høvel har gjort deg fattigere i samme periode. Og det er dét!

Kjøper du en god safety razor, så kommer du til at bruke i rundt 30-50kr i måneden på blader. Fortsatt vesentlig mindre enn, hva du pleier å bruke, og din barbering blir bedre. Men kjøp en barberkniv, og så er du helt ute av hamsterhjulet til evig tid.

 

Konklusjon

Der finnes noen ganske gode elektriske barbermaskiner på markedet nå til dags, men de vil aldri kunne levere samme kvalitetsbarbering som et skarp blad vil. Det er umulig på grunn av måten de er designet på. De ultra dyre bladene er på en måte ennå verre. Det er en skjensel mot riktig barbering. De fjerner all form for teknik og dyktighet, og ja, det kan være en god ting, når du er for sent ute og skal ut døren før fanden får sko på. Men de er også hardere på huden din. Alt det der “følger din ansikts form” er alt sammen det samme tom luft satt på noen fjær.For øvrig betyr flere blader ikke en tettere og mer bløt, tett og behagelig barbering. I forhold til hudpleie, er det beste antall blader å kjøre over ansiktet ditt 0 (ingen). Å proppe opp mot 7 blader i et barberhode og kjøre det rundt i ansiktet ditt, som om du forsøker å fjerne is fra bilruten din, er ikke noe som gjør huden din bedre. Hvis du noensinde har hatt skjeggpest, inngrodde hår eller irritasjon, så vet du, hva jeg snakker om.

Svaret er ikke å gå tilbake til oldtiden fordi det er oldtiden. Svaret er å velge det riktige verktøy, uansett hvor eller når det kommer fra. Og de beste verktøy, som noensinne er blitt laget, til å fjerne hår fra ansiket ditt, er barberkniven og safety høvelen, kombinert med en kost, såpe eller krem. Vi sluttet ikke med å bruke dem, fordi det kom et bedre alternativ, men fordi at de store virksomhetene presseet dem uti hjørnet av markedet, fordi barberkniver er økonomiske for forbrukeren. Når først du har en eller to barberkniver, så har du brukt penger på barbering, som du behøver resten av ditt liv. Hvis du er et stort selskap, så er det bedre økonomisk, å få deg til å kaste 2-4 blader ut i uken og kjøpe nye. Men hvis du gjerne vil bruke dine penger på noe, som kommer til å leve lengre enn deg og virke hver gang, så bør du virkelig overveie en barberkniv eller en safety razor.

Klassisk, gammeldags barbering har aldri vært mer populært. Ta en titt i vårt utvalg.

Sharing is caring :-)