DET ULTIMATE GUIDE TIL SLIPS

slips_top
Slips er en fantastisk tilbehør, som har vært en stor del av herremoten i mange år. Man sier, at slipset ditt er det første folk ser, når de møter deg, hvilket gjør det ekstra viktig å finne det slipset som passer deg aller best.

Slipsets historie

Man kunne godt forestille seg, at slik et viktig tilbehør som slipset stammer fra et av de store motelandene som Frankrike eller Italia, men det er ikke tilfelle. Det var faktisk kroatiske leiesoldater, innleid av Frankrike, som var de første til å bære slipset under tredveårskrigen. Den franske kongen var så gal etter slipset at han begynte å bruke det, og ikke lenge etter var slipset noe alle brukte til kongelige sammenkomster. Slipsene lignet dog slett ikke de vi kjenner i dag.
Tidlig på 1900-tallet var slips blitt et must for de fleste menn. I begynnelsen på 30-tallet begynte tendensene med brede slips å spre seg. Etter andre verdenskrig ble slips mer fargerike og kunne finnes i flere forskjellige mønstre. I 50-årene ble det smale slips populært, men på 60-tallet og opp til slutten 90-årene overtok det brede slipset igjen. I dag kan man få alle slags slips, selvom den 5-6cm brede modellen er standarden.

 

Bredden på slips

Den tradisjonelle bredden, når det gjelder slips er 8,25cm – 9cm (3 ¼” – 3 ½”), når man måler over det bredeste stykke. En mer moderne bredde ligger nå på 5cm – 6cm (2” – 2⅓”).

Bredden på slipset avhenger av 2 faktorer:

  1. Hvordan ser du ut? Er du smal og lav, ser smale slips ofte bedre ut på deg. Er du i stedet litt bredere, ser bredere slips bedre ut på deg.
  2. Slipset bredde bør matche bredden på lapellen. Er lappellen bred, så bør slipset også være bredt og omvendt. En god tommelfingerregel er at slipsets brede stykke bør matche lappellens bredeste stykke.

 

Slipsematerialer

Slips kommer i mange forskjellige materialer. Som oftest er det en smakssak hvilket materiale du foretrekker, men noen ganger kan resten av ens outfit godt spille inn.

ULL & BOMULL

Slips i ull er særlig populære om vinteren i land, der det er kaldt i det ene halvåret. De uttrykker en litt mer avslappet holdning. Nettopp derfor kan ull- og bomullsslips gi deg litt mer frihet til resten av antrekket. Mange ullslips er laget av kashmir, som er av høyere kvalitet, men også gjør dem litt mer rå/ru.

POLYESTER

Polyester er et bløtt og behagelig materiale å ha på. Polyester er som regel vannfrastøtende hvilket gir en lavere risiko for flekker. Polyester kan godt minne litt om silke, men er langt billigere.

Mikrofiber

Mikrofiber er et syntetisk materiale fremstilt av polyester og polyamider og forskjellige blandinger av de to. Slips og andre former for bekledning i mikrofiber er behagelige å ha på og er som regel vanntette. Mikrofiber er også veldig holdbart.

LÆR

Vil du gjerne ha et slips, som ikke mange andre har? Da er lærslipset nok svaret. Det er et meget moderne valg, som skiller seg veldig ut fra mengden. De er som regel fremstilt i kunstlær, da det er lettere å arbeide med, når det endelige produkt skal være så tynt og medgjørlig.

Silke

Slips i silke er som regel forbundet med en litt mer classy og moden mann. Slips i silke er som regel fremstilt i høy kvalitet, da materialet i seg selv er dyrt. En ulempe ved silke er, at slips lettere får krøller, men behandler du det ordentlig, er det ikke noe problem.

Formen på slipset

Slips kommer i alle mulige former. De mest kjente er den spisse enden og den flate/firkantede enden. De spisse slipsene blir betraktet å være mer formelle enn de flate, som i stedet betraktes som et veldig avslappet slips.
Strikkede slips er blitt rimelig moderne igen. De er et godt valg, hvis du ønsker å bryte en litt mer formell dress code, men samtidig ikke vil skille deg for mye ut. De er litt varmere enn slips i f.eks silke eller polyester, og kan derfor med fordel brukes om vinteren. De kan dog også fint brukes om sommeren.

 

Slipsnålen

For å fullføre ditt outfit er en slipsnål et must. Selvom det fysisk er en meget liten ting, så kan den påvirke helhetsinntrykket enormt mye.

SLIPSNÅLENS PLASSERING

Jo lengre ned du setter slipsnålen, jo bedre holder den slipset på plass, men det handler om mer enn det praktiske element. Slipsnålen skal selvfølgelig se bra ut!
Som tommelfingerregel skal slipsnålen sitte mellom 3. og 4. knapp (fra toppen) i skjorten.

 

SLIPSNÅLENS BREDDE

Igjen er det en god tommelfingerregel.
Slipsnålen bør være mellom 2,5cm og ¾ av slipsets bredde. Og den bør altid sitte rett!

Les mer om slipsnåler i vår ultimate guide

 

MATCHING

FARGE

Der er ingen faste regler, og kun fantasien setter grenser, men hvis du har en mørk blazer på, kan du som regel, med suksess bruke et slips i en kraftig farge, som virkelig skiller seg ut. Se inspirasjon lengre nede.

MØNSTER

Når det kommer til matching, så er det ikke kun fargen, som er avgjørende, men også mønstret. Der er et god ide i ikke å ha flere forskjellige enheter (f.eks slips + lommetørkle) i samme mønster, da det godt kan virke repetitivt. Noe du kan løse, ved å bruke forskjellige farger.

LOMMETØRKLE

Det anses ikke som god stil å matche lommetørklet med slipset. Det kan få ditt outfit til å ligne en uniform mer enn mote. Særlig hvis det er én farge uten mønster. Disse to ting burde ikke matche hverandre, men i stedet komplimentere hverandre.Les mer om lommetørklet her!

 

SLIPSKNUTER

Det er riktig så mange måter, hvordan man kan knytte sitt slips, men de mest kjente er Simpel, four-in-hand, windsor og half-windsor.

ENKLE

Den enkle knuten (også kaldt den orientale knute) er, som navnet sier, en rett enkel knute å knytte. Knuten er relativt liten og er derfor perfekt, hvis materialet på slipset er tykt. Lær å knytte den enkle knute her!

FOUR-IN-HAND

Four-in-hand er nok den mest brukte slipsknuten. Den er lett å knytte, og fungerer ganske godt til alle mulige slags slips, selv om den passer aller best til slips som er av den tykkere sort. Lær hvordan du knytter en four-in-hand her!

WINDSOR

Windsor knuten anses for å være meget formell, muligens fordi den er så symmetrisk i sin form. Windsor kan godt være vanskelig å knytte, hvis materialet er for tykt, og passer derfor bedre til tynne materialer. Lær hvordan du knytter en windsor knute her!

HALF-WINDSOR

Half-windsor er den perfekte mellomting mellom formell og avslappet. Knuten, slik som windsor, er symmetrisk, men den virker en smule mindre, akkurat som four-in-hand. Knuten er lett å knytte og kan brukes til både tynne og tykke slips. Lær hvordan du knytter en half-windsor her!

 

BEHANDLING AV DITT SLIPS

Etter en lang dag, kan det gjerne være fristende å dra slipset av og slenge det over en stol. Men forsøk å motstå fristelsen og heng istedet slipset opp i skapet ditt. Hvis slips blir hengt ordentlig opp, så er det lettere for folder og krøller å forsvinne av seg selv.

Men hva gjør man om, man søler noe på slipset sitt? Det viktigste er å gå til verks hurtigst mulig. Å gjennombløte flekken i kaldt vann med en gang er en god ide, da det stopper flekken fra å spre seg. Norsk vann virker best.

Du bør ikke bruke et strykejern til å fjerne folder på et slips, da det kan ødelegge formen. Den beste metoden til å fjerne folder og krøller er å dampe det. Noen ganger er det nok at henge slipset opp på badeværelset mens du tar et bad, men er det større rynker/folder så kan det være nødvendig å kjøpe en steamer.

INSPIRASJON

Bilder lånt av www.whatmyboyfriendwore.com, bigfashionguy.tumblr.com, styleforumnet.tumblr.com, brokeandbespoke.tumblr.com & thedapperlookbook.com

Shop

slips_bund

Se hele sortimentet av slips hos Trendhim.no

Sharing is caring :-)